Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можемо да подупиремо Јеховину врховну власт

Како можемо да подупиремо Јеховину врховну власт

Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио (ОТКР. 4:11)

ПЕСМЕ: 112, 133

1, 2. У шта треба сви да будемо уверени? (Видети слику на почетку чланка.)

У ПРЕТХОДНОМ чланку смо видели да је Ђаво довео у питање Јеховино право да буде Врховни Владар и тврдио да би људима било боље кад би сами владали. Да ли је у праву? Замислимо кад би људи владали и уз то могли да живе вечно. Да ли би им било боље без Бога? Да ли би ти био срећнији кад би био потпуно независан од Бога и уз то живео вечно?

2 На та питања свако мора да одговори за себе и да добро размисли. Тада ћемо бити уверени да је Божја власт најбоља и да треба да је свесрдно подупиремо. То потврђује и оно што стоји у Библији. Погледајмо шта она каже о томе зашто Јехову с правом можемо сматрати Врховним Владарем.

ЈЕХОВА ИМА ПРАВО ДА БУДЕ ВРХОВНИ ВЛАДАР

3. Зашто једино Јехова има право да буде Врховни Владар?

3 Јехова има право да буде Врховни Владар јер је он свемоћни Бог и Створитељ (1. Лет. 29:11; Дела 4:24). У Откривењу 4:11, у једној визији су приказани 144 000 Христових сувладара како на небу говоре: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је.“ Дакле, пошто је Јехова све створио, он има право да влада над људима и духовним бићима.

4. Зашто је супротстављање Богу злоупотреба слободне воље?

4 Сатана ништа није створио и зато нема право на врховну власт у целом свемиру. Он и први брачни пар су показали да су веома дрски када су се побунили против Јеховине власти (Јер. 10:23). Истина је да су имали слободну вољу и да су могли да одлуче да буду независни од Бога. Али да ли су имали право на то? Нису. Слободна воља омогућава људима да свакодневно доносе прикладне одлуке, али не даје им за право да се побуне против свог Створитеља и оног који им је дао живот. Према томе, супротстављање Јехови је заправо злоупотреба слободне воље. На крају крајева, ми људи не можемо без Јеховине праведне власти.

5. Зашто можемо бити сигурни да су Божји закони праведни?

5 Јехова има право да буде Врховни Владар из још једног разлога. Његов ауторитет се темељи на савршеној правди. Он за себе каже: „Ја [сам] Јехова и [...] показујем доброту, правду и праведност на земљи, јер у томе ја уживам“ (Јер. 9:24). Њему нису потребни закони које доносе људи да би одредио шта је исправно, а шта не. Он је савршено праведан и зато он прописује законе људима. Пошто су „праведност и правда темељ [...] престола [његовог]“, можемо бити сигурни да су сви његови закони, начела и одлуке праведни (Пс. 89:14; 119:128). Међутим, Сатана тврди да је Јехова лош владар. Али стање у свету показује да је Сатана лош владар и да не може да успостави правду.

6. Који је један разлог зашто Јехова може да влада целим светом?

6 Надаље, Јехова има право да буде Врховни Владар јер има знање и мудрост који су потребни за владање целим свемиром. На пример, свом Сину је дао моћ да лечи болести које лекари нису могли да излече (Мат. 4:23, 24; Мар. 5:25-29). За Јехову то није било никакво чудо. Он разуме како наше тело функционише и може да отклони свако оштећење. Исто тако може да ускрсава мртве или спречи природне непогоде.

7. Колика је Јеховина мудрост?

7 Свет којим влада Сатана још увек не може да оствари мир ни унутар једне земље, а камоли између више њих. Једино је Јехова довољно мудар да успостави мир широм света (Ис. 2:3, 4; 54:13). Док све више учимо о Јеховином знању и мудрости, осећамо се као апостол Павле, који је под његовим надахнућем написао: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег! Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (Римљ. 11:33).

ЈЕХОВИНА ВЛАСТ ЈЕ НАЈБОЉА

8. Шта ти мислиш о Јеховиној власти?

8 Библија нам не говори само да Јехова има право да влада целим свемиром већ нам открива и зашто је његова власт најбоља. Један разлог је што он влада с љубављу. У срце нас дира кад схватимо на који начин он испољава свој ауторитет. Он је „милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте и истине“ (Изл. 34:6). Према нама се опходи с поштовањем и никад не вређа наше достојанство. Брине се о нама боље него што бисмо ми то икада могли. Јехова својим верним слугама не ускраћује добро, што је потпуно супротно Сатаниним оптужбама. То је показао тако што је чак дао свог вољеног Сина да умре за нас како бисмо имали вечни живот. (Прочитати Псалам 84:11 и Римљанима 8:32.)

9. Како знамо да Јехова брине за сваког појединца?

9 Јехова не брине о свом народу само као о целини. Њему је искрено стало до сваког појединца. Погледајмо то на једном примеру из древног доба. Три века је Јехова у Израелу постављао судије, који су уз његову помоћ избављали народ од њихових непријатеља. Па ипак, и у том бурном периоду, он је запажао појединце. На пример, запазио је да је једна млада жена из другог народа почела да му служи, иако је због тога поднела велике жртве. Она се звала Рута. Јехова ју је благословио тако што се удала и добила сина. И то није било све. Постала је део лозе која је водила до Месије, а њена животна прича записана је у Библији, и то у књизи која носи њено име. Како ли ће се осећати кад све то буде сазнала након што ускрсне! (Рута 4:13; Мат. 1:5, 16).

10. Каква је Јеховина власт?

10 Јеховина власт омогућава њеним поданицима слободу и радост и зато се може рећи да није окрутна (2. Кор. 3:17). Давид је то овако описао: „Пред њим [Богом] су слава и величанство, у његовом су светилишту моћ и радост“ (1. Лет. 16:7, 27). Нешто слично је написао и псалмиста Етан: „Срећан је народ који зна за радосно клицање. Јехова, у светлости лица твога они ходе. Због имена твога веселе се по цео дан, и праведност их твоја узвисује“ (Пс. 89:15, 16).

11. Шта ће нам помоћи да будемо још сигурнији да је Јеховина власт најбоља?

11 Ако често дубоко размишљамо о Јеховиној доброти, бићемо још сигурнији да је његова власт најбоља. Осећаћемо се попут псалмисте који је рекао: „Бољи је један дан у двориштима дома твога него хиљаду дана на другом месту“ (Пс. 84:10). Пошто је Јехова наш Створитељ који нас пуно воли, он зна шта је за нас најбоље и великодушно нам пружа и више него што нам је потребно да бисмо били истински срећни. Кад нешто тражи од нас, знамо да је то за наше добро и да ће нам на крају донети много радости, чак и ако то значи да ћемо можда поднети неке жртве. (Прочитати Исаију 48:17.)

12. Шта треба да нас мотивише да подупремо Јеховину власт?

12 Библија нам открива да ће се након Христове хиљадугодишње владавине неки ипак побунити против Јеховине власти (Откр. 20:7, 8). Шта би их могло навести на тако нешто? Пошто ће Ђаво бити пуштен на слободу и желеће да заводи људе, несумњиво ће као и увек апеловати на њихове себичне жеље. Можда ће покушати да их увери да постоји начин да живе вечно, а да не буду послушни Јехови. Наравно, то није истина. Али питање је да ли ће таква лаж утицати на нас. Ако волимо Јехову и служимо му због тога што је добар и што смо сигурни да је једино он Врховни Владар, таква лаж ће нам бити одвратна. Зашто? Зато што нећемо ни помишљати да живимо без Јеховине праведне власти, која се темељи на љубави.

ВЕРНО ПОДУПИРИМО ЈЕХОВИНУ ВЛАСТ

13. Како још показујемо да подупиремо Јеховину власт?

13 Као што смо видели, Јехова има право да буде Врховни Владар и његова власт је најбоља. Зато заслужује нашу свесрдну подршку. То показујемо тако што смо беспрекорни и верно му служимо. Како још можемо показати да га подупиремо? Тако што поступамо онако како би он поступао. Кад то чинимо, показујемо да га волимо и да подупиремо његову власт. (Прочитати Ефешанима 5:1, 2.)

14. Како старешине и поглавари породица могу опонашати Јехову?

14 Из Библије сазнајемо да Јехова свој ауторитет испољава с љубављу. Тако и поглавари породица и старешине који воле Јеховину власт нису захтевни, као да имају своје мало подручје власти. Напротив, настоје да поступају као Јехова. У том погледу је добар пример апостол Павле. Он се много трудио да би поступао као Бог и његов Син (1. Кор. 11:1). Зато на друге није вршио притисак, нити их је омаловажавао како би их навео да чине оно што је исправно. Он их је љубазно подстицао (Римљ. 12:1; Еф. 4:1; Филим. 8-10). И Јехова тако поступа с нама. У томе треба да га опонашамо ако волимо њега и његову власт.

15. Како је поштовање теократског реда повезано с подупирањем Јеховине власти?

15 Такође ћемо показати да подупиремо Јеховину власт ако с поштовањем сарађујемо са онима којима је он поверио неки ауторитет. Чак и ако нешто не разумемо у потпуности или се не слажемо с неком одлуком, и даље желимо да поштујемо теократски ред. То је потпуно супротно начину на који функционише овај свет, али тако треба да поступамо ако прихватамо Јехову за свог владара (Еф. 5:22, 23; 6:1-3; Јевр. 13:17). Пошто нам он жели најбоље, такво поступање ће нам донети много добра.

16. Како ћемо доносити одлуке ако подупиремо Јеховину власт?

16 Можемо показати да подупиремо Јеховину власт и када доносимо личне одлуке. Јехова нам не прописује шта да радимо у свакој ситуацији, већ нас учи да узимамо у обзир како он размишља. На пример, не постоје закони како треба да се облачимо. Али Јехова нам каже да жели да се облачимо и дотерујемо пристојно и онако како доликује његовим слугама (1. Тим. 2:9, 10). Такође му је важно да својим одлукама не спотичемо друге, нити да их узнемиравамо (1. Кор. 10:31-33). Кад свој избор не темељимо само на својим жељама и укусу већ првенствено узимамо у обзир шта Јехова мисли и жели, показујемо да волимо његову власт и да је подупиремо.

Покажи да подупиреш Јеховину власт у доношењу одлука и у породичном кругу (Видети одломке 16-18)

17, 18. Како брачни парови показују да подупиру Јеховину власт?

17 Осмотримо једно подручје на ком брачни парови могу показати да желе да се угледају на Јехову и да тако подупиру његову власт. Можда нечији брак није онакав какав је он желео да буде. Можда чак постоје и озбиљни проблеми. Ако је тако у твом браку, да ли би могао да размислиш о томе како је Јехова поступао са израелским народом. Он је у Библији себе упоредио са мужем, а израелски народ са женом (Ис. 54:5; 62:4). То је био прилично тежак „брак“. Па ипак, Јехова није брзо одустао од њега. Увек изнова је био милостив према њима и верно се држао савеза који су склопили. (Прочитати Псалам 106:43-45.) Сигурно нас дира у срце таква снажна и постојана љубав.

18 Брачни парови који воле Јехову настоје да се угледају на њега. Не прибегавају небиблијским решењима да би окончали лош брак. Јасно им је да их је Јехова саставио и зато желе да „приону“ једно уз друго. Једини библијски оправдан разлог за развод и поновни брак јесте прељуба (Мат. 19:5, 6, 9). Када брачни парови дају све од себе да учине најбоље што могу од свог брака, они показују да подупиру Јеховину власт.

19. Шта треба да радимо кад нечим разочарамо Јехову?

19 Пошто смо несавршени, понекад ћемо нечим разочарати Јехову. Он је тога свестан и зато нам је с љубављу обезбедио откупну жртву. Због тога, кад у нечему погрешимо, треба да га молимо за опроштај (1. Јов. 2:1, 2). Нема потребе да стално осуђујемо себе због грешке коју смо направили, већ треба да нешто научимо из тога. Ако останемо блиски с Јеховом, он ће нам опростити и помоћи ће нам да се опоравимо и да убудуће не правимо сличне грешке (Пс. 103:3).

20. Зашто треба сада да подупиремо Јеховину власт?

20 У новом свету ћемо сви живети под Јеховином влашћу и учићемо се његовим праведним путевима (Ис. 11:9). Али већ сада можемо много научити о томе како он размишља и како жели да поступамо. Ускоро ће Јехова оправдати своје право да буде Врховни Владар. Зато је сада време да подупиремо његову власт тако што ћемо остати беспрекорни, верно му служити и у свему поступати попут њега.