Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Какав став према упутствима Божје организације треба да имају браћа која служе као покрајински надгледници и скупштинске старешине?

Треба одмах да их примене. Могу да се питају: „Да ли друге подстичем да буду духовне особе и да верно служе Јехови? Да ли брзо прихватам смернице?“ (w16.11, стр. 11).

Када су прави хришћани доспели у вавилонско заробљеништво?

То се догодило убрзо након смрти апостола. У то време је почела да се појављује свештеничка класа. Црква и држава су подупирале отпадничко хришћанство у жељи да угуше глас помазаних хришћана. Деценијама које су претходиле 1914, помазани хришћани су полако почели да се ослобађају вавилонског заробљеништва (w16.11, стр. 23-25).

Зашто је рад Лефевра д’Етапла значајан?

Током 1520-их, Лефевр је превео Библију на француски језик како би и обичан народ могао да је чита. Лефеврове методе тумачења библијских стихова снажно су утицале на Мартина Лутера, Вилијама Тиндејла и Жана Калвина (wp16.6, стр. 10-12).

Шта значи „размишљање својствено тело“, а шта „размишљање својствено духу“? (Римљ. 8:6)

Телесна особа је концентрисана на жеље и склоности несавршеног тела. Опседнута је телесним стварима и стално говори о њима. Особа која размишља својствено духу показује да јој је у животу најважнији Бог и своје мисли усклађује с његовим. Таква особа се подлаже вођству светог духа. Размишљање својствено телу доноси смрт, док размишљање својствено духу доноси живот и мир (w16.12, стр. 15-17).

Како можемо смањити стрес?

Треба да поставимо исправне приоритете, да будемо реални у очекивањима, да сваки дан одвојимо мало времена за себе, уживамо у оном што је Јехова створио, задржимо смисао за хумор, редовно вежбамо и довољно спавамо (w16.12, стр. 22-23).

„Енох [је] био пренесен да не види смрт“ (Јевр. 11:5). У ком смислу?

По свему судећи, Јехова је нежно „пренео“ Еноха из живота у смрт, тако да Енох није био свестан да умире (wp17.1, стр. 12-13).

Зашто је скромност важна?

Скромна особа добро познаје себе и увиђа да постоје ствари које не може да уради или које јој нису дозвољене. Морамо пазити на то како наше понашање утиче на друге и не смемо да мислимо како смо посебно важни (w17.01, стр. 18).

На основу чега знамо да је Бог управљао водећим телом у првом веку и да на исти начин управља данашњим Водећим телом?

Водеће тело из првог века је имало помоћ светог духа како би разумело истину из Божје Речи. Анђели су им помагали у надгледању дела проповедања. Такође су се ослањали на Божју Реч када су доносили важне одлуке. Исто је и данас (w17.02, стр. 26-28).

Шта ће нас подстаћи да откупну жртву сматрамо драгоценим даром?

Можемо се питати: „Ко ју је дао? Зашто ју је дао? Шта је жртвовао? Да ли нам је била потребна?“ Важно је да дубоко размислимо о ова четири питања (wp17.2, стр. 4-5).

Да ли хришћанин сме да промени одлуку коју је већ донео?

Ми треба да одржимо своју реч. Међутим, понекад је потребно да поново размотримо неку одлуку коју смо донели. И Јехова је то чинио. На пример, променио је одлуку у вези с Нинивом након што се тамошњи народ покајао. Слично томе, понекад ћемо и ми морати да променимо неку одлуку због нових околности или информација (w17.03, стр. 16-17).

Зашто је оговарање опасно?

Због оговарања, неки проблем може измаћи контроли и још више се погоршати. Без обзира да ли смо у праву или не, ширење негативног духа никада неће поправити ситуацију (w17.04, стр. 21).