Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати

Поуздај се у Јехову и савладај страх

Поуздај се у Јехову и савладај страх

ГОДИШЊИ ЦИТАТ ЗА 2024: Кад ме обузме страх, ја се уздам у тебе (ПС. 56:3)

СРЖ

Из овог чланка ћемо научити како можемо ојачати поуздање у Јехову и савладати своје страхове.

1. Зашто бисмо понекад могли осећати страх?

 СВИ се понекад бојимо нечега. Наравно, Библија нас је ослободила страха од мртвих, од злих духовних бића и од будућности. Али будући да живимо у тешким временима, ми свакодневно видимо „застрашујуће призоре“, као што су рат, криминал и болести (Лука 21:11). Такође, можда се плашимо људи, на пример, власти које нас прогоне или чланова породице који нам се противе због истине. Неки се брину да неће издржати кушњу кроз коју тренутно пролазе или неку која би их тек могла задесити.

2. Опиши шта се Давиду дешавало док је био у Гату.

2 Давид се плашио. На пример, када га је краљ Саул прогонио у намери да га убије, побегао је у филистејски град Гат. Ускоро је Ахис, краљ Гата, сазнао да је Давид моћни ратник о ком се певало да је побио „десетине хиљада“ Филистеја. Давид се „веома [. . .] уплашио“ (1. Сам. 21:10-12). Страховао је од онога што би Ахис могао да му учини. Како је Давид савладао тај страх?

3. Према Псалму 56:1-3, 11, како је Давид савладао страхове?

3 Давид је у 56. псалму описао како се осећао док је био у Гату. У том псалму он отворено говори о својим страховима, али каже и како их је победио. Он се уздао у Јехову и тако је савладао сваки страх. (Прочитати Псалам 56:1-3, 11.) Давидово поуздање у Јехову је имало основа. Уз Јеховину помоћ, он је одлучио да уради нешто веома необично. Претварао се да је луд и Ахис је поверовао у то. Зато га више није сматрао претњом и желео је да он што пре оде. Тако је Давид успео да побегне (1. Сам. 21:13–22:1).

4. Како можемо ојачати своје поуздање у Јехову? Наведи пример.

4 И ми можемо победити страх ако се поуздамо у Јехову. Али како можемо ојачати своје поуздање у њега, нарочито када се плашимо? Размотримо једно поређење. Када сазнамо да смо болесни, у почетку смо обично уплашени. Међутим, ако имамо поверења у свог лекара, мање се бојимо. Он је можда већ излечио многе пацијенте од те болести. Можда нас пажљиво слуша и уверава да заиста разуме како се осећамо. Можда ће нам предложити лечење које је дало добре резултате код других. Слично томе, ми јачамо своје поуздање у Јехову тако што размишљамо о ономе што је већ учинио, што сада ради и што ће тек учинити за нас. Тако је радио и Давид. Док разматрамо неке од његових надахнутих речи из 56. псалма, размишљајмо о томе како и ми можемо ојачати своје поуздање у Јехову и савладати своје страхове.

ШТА ЈЕ ЈЕХОВА ВЕЋ УЧИНИО?

5. О чему је све Давид размишљао да би савладао своје страхове? (Псалам 56:12, 13).

5 Док му је живот још био у опасности, Давид се усредсредио на оно што је Јехова већ учинио. (Прочитати Псалам 56:12, 13.) Тако је Давид размишљао током целог свог живота. На пример, понекад је размишљао о ономе што је Јехова створио и то га је подсећало на његову огромну моћ и љубав према људима (Пс. 65:6-9). Размишљао је и о томе шта је Јехова учинио за друге (Пс. 31:19; 37:25, 26). Осим тога, често је мислио на оно што је Јехова учинио за њега. Подржавао га је и штитио од најранијег детињства (Пс. 22:9, 10). Замисли само колико је све то ојачало Давидово поуздање у Јехову!

Давид је ојачао своје поуздање у Јехову тако што је размишљао о ономе што је он већ учинио, што тренутно чини и што ће учинити у будућности (Видети одломке 5, 8, 12) d


6. Шта ће нам помоћи да се уздамо у Јехову када смо уплашени?

6 Када си уплашен, питај се: „Шта је Јехова већ учинио?“ Размишљај о ономе што је створио. На пример, када посматрамо како Јехова брине за птице и цвеће – који нису створени по његовој слици и не могу да му служе – изградићемо поуздање у то да ће бринути и о нама (Мат. 6:25-32). Размисли и о томе шта је Јехова учинио за своје слуге. Могао би да истражиш нешто о библијској личности која је показала изванредну веру у Јехову или да прочиташ животну причу неког Божјег слуге из савременог доба. a Осим тога, размишљај о томе како је Јехова већ показао да брине о теби. Како те је привукао истини? (Јов. 6:44). Како ти је услишио молитве? (1. Јов. 5:14). Колико ти сваког дана значи жртва његовог вољеног Сина? (Еф. 1:7; Јевр. 4:14-16).

Ми јачамо своје поуздање у Јехову тако што размишљамо о ономе што је већ учинио, што сада ради и што ће тек учинити (Видети одломке 6, 9-10, 13-14) e


7. Како је размишљање о пророку Данилу помогло Ванеси да савлада страх?

7 Наша сестра Ванеса b са Хаитија доживела је нешто застрашујуће. Неки човек ју је сваког дана звао и слао јој поруке јер је хтео да почне везу с њом. Она му је јасно рекла да то не жели. Али онда је он постао агресиван и чак је почео да јој прети. „Уплашила сам се“, каже она. Како је савладала страх? Урадила је оно што је могла да би се заштитила. Обратила се једном старешини и он ју је подстакао да затражи помоћ власти. Али размишљала је и о томе како је Јехова штитио своје слуге у прошлости. „Прво сам размишљала о пророку Данилу“, каже Ванеса. „Био је бачен у јаму с гладним лавовима иако је био недужан. Али Јехова је бринуо о њему. Молила сам Јехову да узме ствари у своје руке. Након тога, више се нисам плашила“ (Дан. 6:12-22).

ШТА ЈЕХОВА САДА ЧИНИ?

8. У шта је Давид био уверен? (Псалам 56:8).

8 Иако је био у смртној опасности док се налазио у Гату, Давид није дозволио да га обузме паника. Усредсредио се на оно што је Јехова тренутно чинио за њега. Осећао је да га Јехова води и штити и да га разуме. (Прочитати Псалам 56:8.) Давид је имао и пријатеље попут Јонатана и првосвештеника Ахимелеха, који су били уз њега и помагали му (1. Сам. 20:41, 42; 21:6, 8, 9). Упркос томе што је стално био на мети краља Саула, успео је да избегне смрт. Био је уверен да Јехова зна кроз шта он пролази и да разуме како се осећа.

9. Шта Јехова примећује код свакога од нас?

9 Кад пролазиш кроз кушњу због које си уплашен, сети се да Јехова зна за твоју кушњу и зна како се осећаш. На пример, Јехова није запазио само какве невоље Израелци трпе у Египту већ и како се осећају због тога (Изл. 3:7). Давид је певао о томе да је Јехова видео не само његову невољу већ и колико пати (Пс. 31:7). Јехова осећа бол кад његове слуге пате, чак и када су својом кривицом доспеле у тешку ситуацију (Ис. 63:9). Када си уплашен, он разуме како се осећаш и жели да ти помогне да победиш своје страхове.

10. Шта те уверава да Јехова брине о теби и да ће ти помоћи да издржиш сваку кушњу?

10 Можда пролазиш кроз неку тешку кушњу и питаш се да ли ти Јехова помаже. Ако је тако, моли га да ти помогне да видиш како те подржава (2. Краљ. 6:15-17). Затим размисли о следећем: Да ли те је ојачао говор или коментар на скупштинском састанку? Да ли те је охрабрила нека публикација, видео или савремена песма? Да ли је неко с тобом поделио утешну мисао или библијски стих? Понекад узимамо здраво за готово љубав и охрабрење које добијамо од браће и сестара и путем наших публикација. Не заборави да су то изузетни дарови од Јехове (Ис. 65:13; Мар. 10:29, 30). Они су доказ да он брине за тебе и да је достојан твог поверења (Ис. 49:14-16).

11. Шта је помогло Аиди да савлада своје страхове?

11 Аида из Сенегала је увидела да ју је Јехова подржавао током једне кушње. Будући да је најстарије дете у породици, њени родитељи су очекивали да зарађује довољно да би бринула и о себи и њима. Али након што је поједноставила живот да би била пионир, више није имала довољно новца. Родитељи су били љути на њу и стално су је критиковали. „Плашила сам се да нећу моћи да помажем својима и да ће ме сви одбацити“, каже она. „Чак сам кривила Јехову што је дозволио да се нађем у тако лошој ситуацији.“ Затим је чула један говор на састанку. „Говорник нас је подсетио да Јехова зна шта сваког од нас мучи. Мало-помало, савети старешина и пријатеља помогли су ми да се уверим у то да ме Јехова воли. Кад сам се молила, била сам све сигурнија у то да ће ми он помоћи и осећала сам неописив мир кад је услишио моје молитве.“ С временом, Аида је пронашла посао који јој је омогућавао да буде пионир, али и да брине у финансијском погледу о својој породици. „Научила сам да се потпуно поуздам у Јехову“, каже она. „Сада, након што се помолим, моји страхови обично нестану.“

ШТА ЋЕ ЈЕХОВА УЧИНИТИ У БУДУЋНОСТИ?

12. Према Псалму 56:9, у шта је Давид био уверен?

12 Прочитати Псалам 56:9. Из овог стиха се види шта је још помогло Давиду да се избори са својим страховима. Иако му је живот и даље био у опасности, размишљао је о ономе што ће Јехова урадити за њега у будућности. Знао је да ће га Јехова спасти у право време. Уосталом, рекао му је да ће он бити следећи израелски краљ (1. Сам. 16:1, 13). Давид је на свако Јеховино обећање гледао као да се већ испунило.

13. У шта можемо бити уверени?

13 Шта је Јехова обећао да ће учинити за тебе? Не можемо очекивати да ће нас заштитити од свих проблема. c Ипак, каква год кушња да те задеси, Јехова ће је отклонити у новом свету (Ис. 25:7-9). Нема сумње да наш Створитељ има моћ да ускрсне мртве, излечи све наше болести и уклони све непријатеље (1. Јов. 4:4).

14. О чему бисмо могли размишљати?

14 Када осетиш страх, размишљај о томе шта ће Јехова учинити у будућности. Замисли како ћеш се осећати када више не буде Сатане, када уместо злих на земљи буду живели само праведни људи и када из дана у дан будемо видели како напредујемо ка савршенству. На регионалном конгресу 2014. било је приказано како можемо размишљати о нашој нади. Отац је разговарао с породицом о томе шта би писало у 2. Тимотеју 3:1-5 када би се ту налазило пророчанство о животу у рају: „У новом свету настаће нарочито срећна времена. Јер људи ће бити несебични, цениће духовне вредности, биће скромни, понизни, хвалиће Бога, биће послушни родитељима, захвални, верни, волеће своју породицу, биће спремни за сваки договор, увек ће говорити похвално о другима, умеће да се савладају, биће благи, волеће доброту, биће поуздани, разумни, понизни, више ће волети Бога него задовољства и биће истински побожни. Буди што више с таквим људима.“ Да ли и ти са својом породицом и суверницима разговараш о томе како ће изгледати живот у новом свету?

15. Шта је помогло Тањи да победи страх и остане верна Јехови?

15 Сестра Тања из Северне Македоније савладала је своје страхове тако што је размишљала о ономе што ће јој будућност донети. Када је почела да проучава Библију, њени родитељи су се снажно противили томе. Она се присећа: „Неке ствари којих сам се плашила заиста су се и догодиле. Мајка ме је тукла након сваког састанка. Она и отац су ми претили да ће ме убити ако постанем Јеховин сведок.“ На крају су је избацили из куће. Шта је Тања урадила? „Усредсредила сам се на то колико ћу бити срећна у сву вечност зато што сам изабрала да будем послушна Јехови“, каже она. „Размишљала сам и о томе како ће ме он наградити у новом свету за све што бих сада могла да изгубим и да ће све ружне ствари пасти у заборав.“ Тања је остала верна Јехови. Он се побринуо да она не остане на улици. Сада је срећно удата и с мужем је у пуновременој служби.

ЈОШ ВИШЕ СЕ УЗДАЈ У ЈЕХОВУ

16. Шта ће нам помоћи да будемо храбри када будемо видели оно што је проречено у Луки 21:26-28?

16 Током велике невоље, људи ће „губити свест од страха“. Али Божје слуге ће бити чврсте и храбре. (Прочитати Луку 21:26-28.) Зашто се ми нећемо плашити? Зато што ћемо до тада научити да се потпуно уздамо у Јехову. Тања каже да јој оно што је доживела помаже да се ухвати у коштац с тешкоћама. „Научила сам да не постоји ситуација коју Јехова не може да окрене у нашу корист“, каже она. „Некад се може чинити да други одлучују о исходу неке ситуације, али они могу утицати на то само у оној мери у којој им Јехова дозвољава. И премда кушња може бити тешка, она ће се завршити.“

17. Како ће нам годишњи цитат за 2024. помоћи? (Видети слику на насловној страни.)

17 Данас има много тога што би нас могло плашити. Али попут Давида, ни ми не треба да дозволимо да нас страх савлада. Наш годишњи цитат за 2024. је Давидова молитва Јехови: „Кад ме обузме страх, ја се уздам у тебе“ (Пс. 56:3). Запази шта је о овом стиху рекао један библиста: „[Давид] не размишља о томе шта га плаши или о својим проблемима већ се ослања на свог Избавитеља.“ Размишљај о нашем годишњем цитату у предстојећим месецима, нарочито када се суочаваш с неком застрашујућом ситуацијом. Одвајај време да размишљаш о томе шта је Јехова чинио у прошлости, шта чини сада и шта ће чинити у будућности. Тада ћеш, попут Давида, и ти моћи да кажеш: „Уздам се у Бога, не бојим се“ (Пс. 56:4).

Сестра која је доживела природну катастрофу размишља о годишњем цитату (Видети 17. одломак)

КАКО МОЖЕШ САВЛАДАТИ СТРАХ АКО РАЗМИШЉАШ О ОНОМЕ. . .

  • што је Јехова већ учинио?

  • што Јехова чини сада?

  • што ће Јехова учинити у будућности?

ПЕСМА 33 Баци своје бреме на Јехову

a Да би пронашао охрабрујуће чланке о Божјим слугама, у поље за претрагу на веб-сајту jw.org укуцај „примери вере“ или „из живота Јеховиних сведока“. У апликацији JW Li­brary® погледај серије чланака „Примери вере“ или „Животне приче Јеховиних сведока“.

b Нека имена су промењена.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Давид размишља о томе како му је Јехова дао снагу да савлада медведа, како му је управо помогао преко Ахимелеха и како ће га поставити за краља.

e ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат који је у затвору због своје вере размишља о томе како му је Јехова помогао да прекине с пушењем, како га сада храбри путем писама пријатеља и породице и како ће му дати вечни живот у рају.