Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

У каквим се колима етиопски дворанин возио када му је Филип пришао?

ИЗВОРНА реч преведена са „кола“ у преводу Нови свет може се односити на разне врсте запрежних возила (Дела 8:28, 29, 38). Међутим, изгледа да је Етиопљанин путовао возилом које је веће од бојних кола или двоколица за трке. Осмотримо неке разлоге на основу којих смо дошли до таквог закључка.

Тај Етиопљанин је био истакнути службеник и ишао је на дугачка путовања. Био је „на високом положају у служби кандаке, етиопске краљице. Он је био задужен за целу њену ризницу“ (Дела 8:27). Тадашња Етиопија се налазила на подручју данашњег Судана и крајњег југа Египта. Иако тај човек вероватно није путовао све време истим колима, сигурно је имао доста пртљага за тако дугачак пут. У првом веку су се за превоз путника користила наткривена запрежна кола са четири точка. „У таквим колима се могло понети више пртљага, било је удобније путовати и вероватно су била погоднија за дужа путовања“, наводи се у једној књизи (Acts–An Exegetical Commentary).

Етиопљанин је читао када му је Филип пришао. Библија каже да је „Филип притрчао колима и чуо како Етиопљанин чита књигу пророка Исаије“ (Дела 8:30). Та кола нису била предвиђена за брзу вожњу. Захваљујући томе што су се спорије кретала, дворанин је могао да чита, а Филип је могао да их сустигне.

Етиопљанин је позвао Филипа да се „попне у кола и седне поред њега“ (Дела 8:31). У бојним колима се обично стајало. Међутим, у путничким кочијама је било доста места, тако да су и дворанин и Филип могли да седе.

У складу са оним што пише у осмом поглављу Дела апостолских и на основу неких историјских доказа, у нашим новијим публикацијама се етиопски дворанин приказује у возилу већем од бојних кола или двоколица за трке.