Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 124 Будимо верни

Јехова ће ти помоћи да пребродиш животне олује

Јехова ће ти помоћи да пребродиш животне олује

Бог ће вас учврстити (1. ПЕТР. 5:10)

СРЖ

Уз Јеховину помоћ можемо пребродити и најтежа времена.

1-2. Са чиме се верне Јеховине слуге могу суочити?

 УСЛЕД трагичних догађаја, живот нам се може променити преко ноћи. Примера ради, наш брат Луис a је сазнао да болује од ретког облика рака. Лекар му је рекао да му је остало само неколико месеци живота. Моника и њен муж су били заокупљени служењем Јехови, а онда је једног дана сазнала да је њен муж, који је тада служио као старешина, годинама водио двоструки живот. Оливија, која живи сама, морала је да оде из своје куће јер се приближавао разоран ураган. Када се вратила, видела је да јој је олуја уништила кућу. Живот сваког од њих се у тренутку из корена променио. Да ли си и ти доживео нешто страшно, нешто због чега си имао осећај да ти се свет срушио?

2 Иако верно служимо Јехови, и нас сналазе разни проблеми и болести као и све друге људе. Поред тога, можда нам се противе и прогоне нас они који мрзе Божје слуге. Јехова нас не штити од таквих проблема, али обећава да ће нам помагати (Ис. 41:10). Уз његову помоћ можемо остати радосни, доносити добре одлуке и бити му верни и у најтежим ситуацијама. У овом чланку ћемо размотрити четири начина на која нам Јехова помаже током мрачних периода у нашем животу. Такође ћемо видети шта ми треба да радимо да бисмо осетили како нам он помаже.

ЈЕХОВА ЋЕ ТЕ ЧУВАТИ

3. Како бисмо се могли осећати док пролазимо кроз тежак период?

3 Проблем. Када нам се деси нешто страшно, није нам лако да трезвено размишљамо и доносимо одлуке. Зашто је то тако? Тада обично осећамо огроман бол у срцу, а бриге нас сламају. Имамо осећај да лутамо кроз маглу и не знамо у ком правцу да кренемо даље. Погледајмо како су се две сестре које смо споменули на почетку осећале када су их задесили озбиљни проблеми. Оливија каже: „Након што ми је ураган потпуно уништио кућу, била сам изгубљена и нисам имала снаге ни за шта.“ Моника прича како се осећала кад је сазнала да је муж вара: „Мало је рећи да сам била разочарана. Бол ми је парао срце и више нисам могла да функционишем нормално. Догодило ми се нешто што нисам могла ни да замислим.“ Шта Јехова обећава да ће учинити за нас када смо потпуно скрхани?

4. Према Филипљанима 4:6, 7, шта нам Јехова обећава?

4 Шта Јехова чини. Он обећава да ће нам дати свој мир. (Прочитати Филипљанима 4:6, 7.) „Божји мир“ је спокојство које осећамо у уму и срцу захваљујући томе што смо блиски с Јеховом. Тај мир „превазилази оно што човек може разумети“, што значи да надмашује све што можемо да замислимо. Да ли си некад након усрдне молитве био изненађен спокојством које си осетио? То значи да ти је Јехова дао свој мир.

5. Како нам Божји мир чува срце и ум?

5 У Филипљанима 4:7 се каже да ће Божји мир чувати наше срце и наш ум. Реч преведена са „чувати“ на изворном језику је заправо војни термин који се односио на војнике чији је задатак био да чувају град и штите га од напада. Његови становници су ноћу мирно спавали јер су знали да на градским вратима стоји стража. Слично томе, када нам Божји мир чува срце и ум, спокојни смо јер знамо да смо безбедни (Пс. 4:8). Као што се види из примера Самуилове мајке Ане, чак и ако нам се ситуација не промени одмах, донекле можемо имати потребан мир (1. Сам. 1:16-18). А када имамо мир, лакше нам је да трезвено размишљамо и доносимо добре одлуке.

Моли се док не осетиш како ти „Божји мир“ чува срце и ум (Видети одломке 4-6)


6. Шта треба да радимо да бисмо имали Божји мир? (Видети и слику.)

6 Шта ми треба да радимо. Када те мучи неки проблем, „позови стражу“. Како то можеш учинити? Моли се Јехови док не осетиш његов мир (Лука 11:9; 1. Сол. 5:17). Луис је објаснио шта је њему и његовој жени Ани помогло да остану прибрани када су сазнали да му је остало само неколико месеци живота. „У таквим тренуцима веома је тешко доносити одлуке о лечењу, као и о свему другом“, рекао је он. „Али молитва је највише допринела томе да повратимо мир.“ Луис и Ана су рекли да су се усрдно и стално молили, тражећи од Јехове да им да мир, спокојство и мудрост да доносе добре одлуке. И заиста су осетили његову помоћ. Ако и ти пролазиш кроз неки тежак период, истрај у молитви и осетићеш како ти Јеховин мир чува срце и ум (Римљ. 12:12).

ЈЕХОВА ЋЕ ТЕ УЧВРСТИТИ

7. Како бисмо се могли осећати док пролазимо кроз тешку кушњу?

7 Проблем. Док пролазимо кроз тешку кушњу, могли бисмо изгубити емоционалну равнотежу, што би нам отежало да трезвено размишљамо и поступамо. Попут брода који се бори са огромним таласима, и ми бисмо могли бити на удару снажних емоција. Ана је рекла да су је након Луисове смрти обузимала различита осећања: „Понекад сам осећала празнину и сажаљевала себе. Такође сам била љута што га више нема.“ Осим тога, била је усамљена и осећала се беспомоћно када је требало да доноси одлуке о стварима за које се Луис тако добро бринуо. Понекад је имала осећај да се налази на олујном мору. Како нам Јехова помаже када нас преплаве такве емоције?

8. Према 1. Петровој 5:10, шта Јехова чини за нас?

8 Шта Јехова чини. Он обећава да ће нас учврстити. (Прочитати 1. Петрову 5:10.) Током снажне олује, брод би могао почети да се опасно љуља. Зато многи бродови на обе стране имају стабилизаторе који се налазе под водом. Они у великој мери ублажавају љуљање брода, тако да је путовање безбедније и удобније. Међутим, многи системи за стабилизацију најбоље функционишу када се брод креће. Слично томе, Јехова ће нас учврстити ако идемо напред, то јест ако му верно служимо упркос кушњама.

Користи алатке за проучавање јер ће ти оне помоћи да повратиш емоционалну стабилност (Видети 8. и 9. одломак)


9. Како нам наше алатке за истраживање могу помоћи да задржимо емоционалну равнотежу? (Видети и слику.)

9 Шта ми треба да радимо. Када се нађеш усред емоционалне олује, свим силама се труди да се и даље молиш, идеш на састанке и у службу проповедања. Додуше, можда нећеш моћи да пружиш колико и раније, али сети се да је Јехова разуман Бог. (Упоредити с Луком 21:1-4.) Поред свега тога, одвајај време и за лично проучавање и размишљање. Зашто је то важно? Јехова нам преко своје организације обезбеђује разноврсне публикације, које нам могу помоћи да задржимо емоционалну равнотежу. Да би пронашао оно што ти је потребно, можеш користити алатке за истраживање као што су апликација JW Li­brary®, Индекс публикација и Водич кроз публикације Јеховиних сведока. Када је осетила да ће је преплавити негативна осећања, Моника је проучавала. На пример, у поље за претрагу би унела реч „бес“. Другом приликом би укуцала „издаја“ или „верност“. Затим би читала док се не би осећала боље. Она каже: „Дешавало се да на почетку проучавања будем очајна, али док сам читала, имала сам осећај да ме је Јехова узео у загрљај. Схватила сам да он разуме сва моја осећања и да ми помаже.“ Јехова може и теби помоћи да задржиш емоционалну равнотежу док не стигнеш у неке мирније воде (Пс. 119:143, 144).

ЈЕХОВА ЋЕ БИТИ УЗ ТЕБЕ

10. Како бисмо се могли осећати након што доживимо неки тежак ударац?

10 Проблем. Након неког тешког, трауматичног животног искуства, има дана када се осећамо физички и емоционално исцрпљено. Можда се осећамо као повређени спортиста који је раније брзо трчао, а сада храмље. Можда нам је тешко да обављамо послове које смо раније с лакоћом радили или немамо ни воље ни жеље да радимо ствари у којима смо некад уживали. Попут Илије, можда нам је тешко чак и да устанемо. Само желимо да спавамо (1. Краљ. 19:5-7). Шта Јехова обећава да ће урадити за нас када смо слаби?

11. На који нам још начин Јехова помаже? (Псалам 94:18).

11 Шта Јехова чини. Он обећава да ће бити уз нас. (Прочитати Псалам 94:18.) Као што је повређеном спортисти потребан ослонац да би се кретао, можда је и нама потребна помоћ да бисмо и даље били активни у својој служби. У таквим тренуцима, Јехова нас уверава: „Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘ “ (Ис. 41:13). Краљ Давид је осетио како му Јехова помаже. Када је имао потешкоће и када су га непријатељи нападали, рекао је Јехови: „Твоја десница ме подржава“ (Пс. 18:35). Али како нам Јехова пружа подршку?

Прихвати помоћ породице, пријатеља и старешина (Видети одломке 11-13)


12. Преко кога нам Јехова обично помаже када смо слаби?

12 Јехова нам обично пружа подршку тако што покреће друге да нам помогну. Примера ради, када је Давид једном приликом клонуо духом, његов пријатељ Јонатан је дошао код њега да га ојача и охрабри (1. Сам. 23:16, 17). Слично томе, Јехова је помогао Илији преко Јелисеја (1. Краљ. 19:16, 21; 2. Краљ. 2:2). Он и нама може помоћи преко породице, пријатеља или старешина. Међутим, када смо дубоко повређени, склони смо томе да се повучемо у себе. Само желимо да нас сви оставе на миру. То је нормална реакција. Шта у таквој ситуацији треба да урадимо да би нам Јехова помогао?

13. Шта ми треба да радимо како бисмо осетили да нам Јехова пружа подршку? (Видети и слику.)

13 Шта ми треба да радимо. Снажно се опири склоности да се осамљујеш. Када се осамимо, обично вртимо исти филм у глави и размишљамо само о себи и о проблемима кроз које пролазимо. Такво размишљање може лоше утицати на наше одлуке (Посл. 18:1). Наравно, свима нама су потребни тренуци самоће, нарочито ако смо доживели нешто трагично. Међутим, ако се дужи период изолујемо од других, могли бисмо одбацити помоћ коју нам Јехова пружа преко људи. Зато, колико год да ти је тешко током неког стресног периода, прихвати помоћ породице, пријатеља и старешина. Они су поклон од Јехове и начин на који ти он пружа подршку (Посл. 17:17; Ис. 32:1, 2).

ЈЕХОВА ЋЕ ТЕ УТЕШИТИ

14. У којим ситуацијама би нас могао обузети страх?

14 Проблем. У неким периодима би нас могао обузети страх. Верне Божје слуге у Библији говоре о тренуцима када су били уплашени и када су дрхтали од страха због својих непријатеља или тешких околности (Пс. 18:4; 55:1, 5). Слично томе, ми бисмо могли бити уплашени због противљења које доживљавамо у школи, на послу, од чланова породице или власти. Због неког здравственог проблема могли бисмо се плашити да нам се живот ближи крају. У таквим периодима се можда осећамо беспомоћно као мало дете. Како нам Јехова тада помаже?

15. Према Псалму 94:19, шта ће Јехова учинити за нас?

15 Шта Јехова чини. Он нас теши и улива нам мир. (Прочитати Псалам 94:19.) Овај стих би нас могао подсетити на девојчицу која је уплашена и не може да спава јер се плаши олује и грмљавине. Можемо да замислимо како њен отац улази у собу, узима је у наручје и држи је тако све док она не заспи. Иако олуја и даље бесни, она се осећа сигурно у очевом наручју. Када доживљавамо нешто због чега смо уплашени, можда нам је потребно да нас наш небески Отац „држи у наручју“ док се снажна осећања не стишају. Шта треба да радимо да бисмо добили такву утеху од Јехове?

Прихвати утеху коју ти твој небески Отац пружа путем своје Речи (Видети 15. и 16. одломак)


16. Шта треба да радимо да бисмо добили утеху од Јехове? (Видети и слику.)

16 Шта ми треба да радимо. Често проводи време с Јеховом тако што му се молиш и читаш његову Реч (Пс. 77:1, 12-14). Захваљујући томе, када се нађеш у стресној ситуацији, прва мисао ће ти вероватно бити да се обратиш свом небеском Оцу. Реци му чега се плашиш и шта те брине. Затим пусти да ти он говори и да те теши путем Писма (Пс. 119:28). Када си уплашен, можда ће ти неки делови Библије посебно значити. На пример, охрабриће те оно што је записано у Књизи о Јову, Псалмима, Пословицама, као и Исусове речи које се налазе у 6. поглављу Јеванђеља по Матеју. Док се молиш Јехови и читаш његову Реч, осетићеш како ти он пружа утеху.

17. У шта можемо бити уверени?

17 Можемо бити уверени да ће Јехова бити ту за нас када наступе тешка времена у нашем животу. Никада нећемо бити сами (Пс. 23:4; 94:14). Јехова обећава да ће нас чувати, учврстити, пружати нам подршку и тешити нас. У Исаији 26:3 се о њему каже: „Чуваћеш оне који се потпуно ослањају на тебе. Даћеш им трајан мир, јер се у тебе уздају.“ Зато се уздај у Јехову и искористи сву помоћ коју ти он пружа. Ако тако будеш чинио, имаћеш снаге да пребродиш чак и најтежа времена.

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

  • Када нам је посебно потребна Јеховина помоћ?

  • На која нам четири начина Јехова помаже током тешких периода?

  • Шта треба да радимо да бисмо добили помоћ коју нам Јехова пружа?

ПЕСМА 12 Славни Бог Јехова

a Нека имена су промењена.