Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 30 Мој Отац, Бог, Пријатељ

Јехова те неизмерно воли!

Јехова те неизмерно воли!

Отац вас воли (ЈОВ. 16:27)

СРЖ

Јехова нас воли, брине о нама и даје нам снагу. То нас привлачи њему и улива нам сигурност.

1. Како замишљаш Јехову?

 ДА ЛИ си икад покушао да замислиш Јехову? Како га замишљаш док му се молиш? Јехову не можемо да видимо, али он је у Библији описан на различите начине. За њега се каже да је „сунце и штит“ и „ватра која гута све пред собом“ (Пс. 84:11; Јевр. 12:29). У једној визији је описан као камен сафир, сјајно бело злато и блистава дуга (Језек. 1:26-28). Кад размишљамо о томе, можда смо испуњени дивљењем, а можда се осећамо недостојно да му се приближимо.

2. Зашто је некима тешко да се приближе Јехови?

2 Пошто не можемо да видимо Јехову, можда нам није лако да поверујемо у то да нас он воли. Неки су имали тежак живот и зато мисле да нису достојни Јеховине љубави. Други су одрасли без оца или им отац никада није показивао љубав. Јехова разуме таква осећања и колико нам она отежавају да му се приближимо. Зато нам је преко страница своје Речи представио себе.

3. Зашто је важно да поближе осмотримо Јеховину љубав?

3 Љубав је реч која најбоље описује Јехову (1. Јов. 4:8). Он је оличење љубави. Све што ради, ради из љубави. Божја љубав је толико свеобухватна и снажна да је не ускраћује чак ни онима који га не воле (Мат. 5:44, 45). У овом чланку ћемо поближе осмотрити ову Јеховину особину. Што боље упознамо Јехову, више ћемо га волети.

ЈЕХОВА МНОГО ВОЛИ СВЕ НАС

4. Како се осећаш кад размишљаш о томе колико нас Јехова воли? (Видети и слику.)

4 „Отац вас [. . .] воли“ (Јов. 16:27). Јехова је у Библији себе упоредио с брижном мајком (Ис. 66:12, 13). Замисли мајку која нежно држи своје мало дете у крилу и тепа му благим и умирујућим гласом. Када дете плаче или га нешто боли, мајка ће учинити све што је у њеној моћи да га умири и да му ублажи бол. Када смо ми узнемирени или нас нешто мучи, можемо бити сигурни да ће Јехова бити ту за нас. Псалмиста је написао: „Кад ме обузму неспокојне мисли, ти ме тешиш и уливаш ми мир“ (Пс. 94:19).

„Као што мајка теши свог сина, тако ћу и ја вас тешити“ (Видети 4. одломак)


5. Колико теби значи Јеховина верност и љубав?

5 Јехова је веран Бог (Пс. 103:8). Он не диже руке од нас чак ни када погрешимо. У прошлости су Израелци увек изнова разочарали Јехову, али кад би се покајали, он би их уверио у своју љубав. Та љубав се огледа у следећим речима: „Пошто си драгоцен у мојим очима, ја те ценим и волим“ (Ис. 43:4, 5). Јехова се није променио. Он и данас воли своје слуге. Чак и ако починимо озбиљан грех, неће нас напустити. Када се покајемо и вратимо Јехови, увидећемо да нас воли исто као и пре. Он обећава да ће нам „великодушно опростити“ (Ис. 55:7). У Библији се његов опроштај поистовећује са окрепом (Дела 3:19).

6. Шта из Захарије 2:8 учимо о Јехови?

6 Прочитати Захарију 2:8. Јехова нас је упоредио са зеницом свог ока. Око је осетљив и драгоцен део нашег тела. У овом стиху Јехова заправо свом народу каже: „Кад неко повреди вас, повредио је нешто мени јако драгоцено.“ Пошто нас Јехова воли и стало му је до тога како се осећамо, он жели да нас заштити. Њему је тешко кад ми патимо. Зато слободно можемо да му се молимо: „Чувај ме као зеницу свог ока“ (Пс. 17:8).

7. Зашто понекад посумњамо у Јеховину љубав?

7 Јехова воли сваког од нас и жели да сви будемо уверени у то. Али он је свестан тога да понекад посумњамо у то због лоших искустава из прошлости или због нечега са чим се тренутно суочавамо. Ако нам се тако нешто деси, како да поново осетимо Јеховину љубав? Умногоме нам може помоћи ако размишљамо о томе како Јехова показује љубав према Исусу, помазаницима и свима нама.

КАКО ЈЕХОВА ПОКАЗУЈЕ ЉУБАВ

8. Зашто је Исус био потпуно сигуран да га Јехова воли?

8 Јехова и Исус су провели много времена заједно, више од било ког другог у читавом свемиру. Током тог периода, међу њима се развила јака веза и снажна приврженост. Јехова је у Матеју 17:5 отворено рекао да воли свог Сина. Могао је да каже: „Он је по мојој вољи.“ Али пошто је желео да знамо колико воли Исуса, назвао га је својим вољеним Сином. Јехова је био поносан на Исуса, посебно зато што је био спреман да свој живот да за нас (Еф. 1:7). С друге стране, Исус није нимало сумњао у то да га Јехова воли јер је осећао његову љубав. Зато је с пуним поуздањем у више наврата могао да каже да га Отац воли (Јов. 3:35; 10:17; 17:24).

9. Како је у Римљанима 5:5 описана Јеховина љубав према помазаницима?

9 Јехова показује љубав и према помазаницима. (Прочитати Римљанима 5:5.) Размислимо о изразу „испунити“ из овог стиха. На изворном језику овај израз преноси слику о томе да је Јеховина љубав толико јака да је попут потока који тече и испуњава срце помазаника. Заиста упечатљива слика која истиче колико Јехова воли помазанике! Помазаници су уверени да их Бог воли (Јуд. 1). Апостол Јован, који је и сам био помазаник, написао је: „Видите какву нам је љубав показао Отац! Назвао нас је својом децом“ (1. Јов. 3:1). Да ли то значи да Јехова воли само помазанике? Не. Он је доказао да воли све нас.

10. Који је највећи доказ да те Јехова воли?

10 Који је највећи доказ Јеховине љубави? Откупнина. То је највећи израз љубави у читавом свемиру! (Јов. 3:16; Римљ. 5:8). Јехова је дозволио да његов вољени Син да свој живот за све нас да би нам греси били опроштени и да бисмо могли бити Његови пријатељи (1. Јов. 4:10). Што више размишљамо о томе колику су цену Јехова и Исус били спремни да плате, то боље разумемо колико воле сваког од нас (Гал. 2:20). Откупнина није плаћена само да би се задовољила Јеховина правда. То је чин љубави. Јехова је доказао да нас воли тиме што је жртвовао најдрагоценије што је имао – свог Сина, дозволивши да он пати и умре за нас.

11. Шта учимо из Јеремије 31:3?

11 Као што смо видели, Јехови није тешко да изрази своја осећања и да нам каже колико нас воли. (Прочитати Јеремију 31:3.) Он нас привлачи себи управо зато што нас воли. (Упоредити с Поновљеним законима 7:7, 8.) Нико и ништа нас не може раставити од његове љубави (Римљ. 8:38, 39). Како то сазнање утиче на тебе? Прочитај 23. псалам и запази како су Јеховина љубав и брига утицале на Давида и како могу утицати на све нас.

КАКВА ОСЕЋАЊА ЈЕХОВИНА ЉУБАВ БУДИ У ТЕБИ?

12. Шта је суштина 23. псалма?

12 Прочитати Псалам 23:1-6. У 23. псалму Давид изражава своје уверење да га Јехова воли и да ће се бринути о њему. Он ту описује своју блискост с Јеховом, кога доживљава као свог Пастира. Пошто се потпуно ослањао на Јехову и пустио да га он води, осећао се безбедно. Давид је знао да ће га Јеховина љубав пратити све дане његовог живота. Зашто је био тако сигуран у то?

13. Зашто је Давид био уверен у то да ће се Јехова бринути о њему?

13 „Ништа ми неће недостајати.“ Давид се осећао збринуто зато што се Јехова постарао да увек има све што му треба. Он је Јехову доживљавао и као свог пријатеља и осећао је његову наклоност. Управо је зато био сигуран да ће Јехова бринути о њему шта год да се деси. Давид је имао унутрашњи мир и задовољство зато што је његово уверење у Јеховину љубав било јаче од свих брига које су га мориле (Пс. 16:11).

14. Како се Јехова брине о нама?

14 Јехова се с пуно љубави брине о нама, посебно кад доживљавамо неке лоше ствари. Клер a, која већ 20 година служи у Бетелу, осећала се беспомоћно када се њена породица суочила с низом озбиљних проблема. Њен отац је доживео шлог, млађа сестра јој је била искључена, њихов породични посао је пропао и остали су без куће. Како се Јехова бринуо о њима? Клер каже: „Јехова се сваког дана побринуо да моја породица има све што јој је потребно. Оно што је у том периоду чинио за нас премашило је сва наша очекивања. Често размишљам о тим ситуацијама у којима сам осетила његову љубав. То ми много значи и помаже ми да наставим да му радосно служим упркос проблемима.“

15. Шта је Давиду уливало снагу? (Видети и слику.)

15 „Улива ми снагу.“ Давид је понекад био потпуно сломљен под теретом проблема који су га сналазили (Пс. 18:4-6). Али снагу му је уливало сазнање да га Јехова воли и да брине о њему. Јехова је свог исцрпљеног пријатеља водио на зелене пашњаке и „на мирна места која обилују водом“. Тако је Давид повратио снагу и наставио да радосно служи Јехови (Пс. 18:28-32).

Јеховина љубав и брига су Давиду уливале снагу чак и када је живео као бегунац (Видети 15. одломак)


16. Како ти Јеховина љубав улива снагу?

16 И нама данас Јеховина верна љубав помаже да истрајемо упркос различитим проблемима (Тужб. 3:22; Кол. 1:11). Погледајмо шта се догодило нашој сестри Рејчел. Она је била потпуно сломљена када је током пандемије коронавируса њен супруг напустио и њу и Јехову. Шта је Јехова тада урадио за њу? Она каже: „Јехова се побринуо да се осећам вољено. Окружио ме је пријатељима који су проводили време са мном, доносили ми оброке и слали охрабрујуће поруке и библијске стихове. Понекад је било довољно да ми се само осмехну и да ме подсете на то колико Јехова брине о мени. Увек изнова му захваљујем што имам тако дивну браћу и сестре.“

17. Зашто се Давид није бојао зла?

17 „Не бојим се зла, јер ти си са мном.“ Давид је имао много моћних непријатеља и живот му је често био у опасности. Али знао је да га Јехова воли и због тога се осећао сигурно. Био је уверен да је он увек уз њега и то му је уливало мир. Зато је и могао да каже: „Ослободио ме је свих мојих страхова“ (Пс. 34:4). Иако је Давид понекад осећао велики страх, успео је да га савлада зато што је био сигуран да га Јехова воли.

18. Како ти сазнање да те Јехова воли може улити снагу кад си уплашен?

18 Како нам сазнање да нас Јехова воли улива снагу кад се суочимо са застрашујућим ситуацијама? Пионирка по имену Сузи је испричала како су се она и њен супруг осећали када је њихов син одузео себи живот: „Кад вас изненада задеси тако страшна трагедија, осећате се рањиво и беспомоћно. Али захваљујући Јеховиној љубави, ми смо се осећали сигурно.“ Рејчел се присећа: „Једне ноћи сам била јако тужна и уплашена и толико су ме преплавиле бриге да сам мислила да ће ми срце пући. У сузама сам се наглас молила Јехови и одмах сам осетила невероватан мир и заспала сам као беба у мајчином наручју. Никада то нећу заборавити!“ Старешина по имену Тасос провео је четири године у затвору зато што је одбио да служи војни рок. Како је он осетио Јеховину љубав и бригу? Тасос каже: „Јехова се побринуо да имам све што ми је било потребно, чак и више од тога. Зато сам знао да увек могу да рачунам на њега. Осим тога, он ми је дао свој дух и захваљујући томе сам успео да сачувам радост у тако депресивном окружењу. Једна ствар ми је била јасна: што се више будем ослањао на Јехову, у већој мери ћу осећати његову љубав. Зато сам још у затвору почео да служим као стални пионир.“

ПРИБЛИЖИ СЕ БОГУ КОЈИ ТЕ МНОГО ВОЛИ

19. (а) Како сазнање да нас Бог воли утиче на наше молитве? (б) Који опис Јеховине љубави на тебе оставља највећи утисак? (Видети оквир „ Речи које описују Јеховину неизмерну љубав“.)

19 Све ово што су наша браћа и сестре доживели доказује да је Јехова, „Бог љубави“, уз нас (2. Кор. 13:11). Свако од нас му је важан. Ми смо уверени да нас „штити његова верна љубав“ (Пс. 32:10). Ако размишљамо о томе како показује своју љубав према нама, јасно ћемо видети колико му је стало до нас и то ће нас још више приближити њему. Слободно му се можемо обратити у молитви и рећи колико нам је потребно да осетимо његову љубав. Све своје бриге можемо поделити с њим, потпуно сигурни да нас он разуме и да жарко жели да нам помогне (Пс. 145:18, 19).

20. Како на нас утиче љубав коју нам Јехова показује?

20 Као што нас топлина ватре привлачи у хладној ноћи, тако нас привлачи и љубав коју нам Јехова показује. Заиста смо срећни што у свом животу можемо осетити колико нас он воли! Зато му узвратимо љубав речима: „Волим Јехову“ (Пс. 116:1).

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

  • Како би описао Јеховину љубав?

  • Зашто можеш бити сигуран да те Јехова много воли?

  • Каква осећања Јеховина љубав буди у теби?

ПЕСМА 108 Божја љубав

a Нека имена су промењена.