Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто су Израелци могли принети као жртву било грлицу било голуба?

ЈЕХОВА је прихватао као жртве и грлице и голубове. У закону о жртвама ове две птице се увек спомињу заједно и у недостатку једне могла се принети друга (Лев. 1:14; 12:8; 14:30). Зашто је постојала та могућност? Један разлог је био тај што грлица̂ није било током целе године у Израелу.

Грлица

Грлице су птице селице и током топлих месеци могу се видети широм израелске земље. Сваког октобра оне мигрирају на југ у топлије земље, а у пролеће се враћају у Израел (Песма 2:11, 12; Јер. 8:7). То је значило да је у древном Израелу било готово немогуће наћи грлице током зиме и зато Израелци у то доба године нису могли да их приносе као жртву.

Голуб пећинар

С друге стране, голубови углавном не мигрирају тако да су се током целе године могли наћи у Израелу. Осим тога, голубови су се могли лако припитомити. (Упоредити с Јованом 2:14, 16.) Према ономе што стоји у једној књизи, у свим селима и градовима у Палестини било је питомих голубова. Готово свака кућа је имала удубљење у зиду, које је служило као нека врста голубарника у ком су ове птице могле наћи склониште (Bible Plants and Animals; упоредити са Исаијом 60:8).

Голуб у удубљењу у зиду

Ова одредба, која је омогућила Израелцима да као жртве принесу птице које су могли наћи током целе године, сведочи о томе колико је Јехова обзиран и разуман.