Пређи на садржај

Пређи на садржај

6. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова, наш Отац, много нас воли

Јехова, наш Отац, много нас воли

Молите се, дакле, овако: „Оче наш“ (МАТ. 6:9)

ПЕСМА 135 Јехова позива младе да буду мудри

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта је неко морао да уради да би се обратио краљу Персије?

ЗАМИСЛИ да си пре око 2 500 година живео у Персији. Запутио си се у престоницу Сусан, јер си желео да пред краља изнесеш проблем који те мучи. Не би ни помислио да се без претходног одобрења појавиш пред њим. То би те могло коштати живота! (Јест. 4:11).

2. Како Јехова жели да му се обраћамо?

2 Заиста смо срећни што Јехова није попут тог персијског краља. Иако је узвишенији од свих људских владара, спреман је да нас у свако доба саслуша. Не жели да се устежемо да му се обратимо. На пример, иако носи титуле као што су Свемоћни, Величанствени Створитељ и Врховни Владар, жели да му се обраћамо са „Оче“, што указује на много већу присност (Мат. 6:9). Дубоко смо дирнути тиме што Јехова жели да будемо толико блиски с њим.

3. Зашто Јехову можемо звати Оцем и о чему ће бити речи у овом чланку?

3 Сасвим је на месту што Јехову зовемо Оцем, јер је он Извор нашег живота (Пс. 36:9). Пошто је он наш Отац, треба да га слушамо. Ако чинимо оно што тражи од нас, имаћемо велике благослове (Јевр. 12:9). Један од тих благослова је вечни живот, било на небу било на земљи. Али послушност нам већ сада доноси много добра. У овом чланку ћемо говорити о томе како Јехова сада поступа као добар Отац и зашто можемо бити сигурни да нас ни у будућности неће напустити. Али погледајмо најпре зашто смо уверени да нас наш небески Отац много воли и да брине за нас.

ЈЕХОВА ЈЕ ДОБАР И БРИЖАН ОТАЦ

Јехова жели да буде присан с нама, као што брижан отац жели да буде присан са својом децом (Видети 4. одломак)

4. Зашто је некима тешко да на Јехову гледају као на свог Оца?

4 Да ли ти је тешко да на Бога гледаш као на свог Оца? Неки се осећају мало и безначајно у поређењу с Јеховом. Сумњају да је Свемоћном Богу стало до њих. Али наш брижни Отац не жели да се тако осећамо. Дао нам је живот и жели да будемо блиски с њим. Говорећи о томе, апостол Павле је објаснио Атињанима да Јехова „није далеко ни од кога од нас“ (Дела 17:24-29). Бог жели да му се свако од нас обраћа као што се дете обраћа свом добром и брижном оцу.

5. Шта нам говори искуство једне сестре?

5 Другима је тешко да Јехову сматрају Оцем зато што им њихов отац није показивао довољно љубави и пажње. Једна наша сестра је рекла: „Мој отац је био веома груб према мени. Када сам почела да проучавам Библију, било ми је тешко да на Јехову гледам као на Оца. Али то се променило када сам га боље упознала.“ Да ли ти је познат тај осећај? Ако јесте, немој се обесхрабрити. С временом ћеш и ти увидети да је Јехова најбољи Отац.

6. Према Матеју 11:27, како нам Јехова помаже да га доживљавамо као брижног Оца?

6 Јехова се побринуо да Исусове речи и поступци буду забележени у Библији и то нам помаже да га доживљавамо као брижног Оца. (Прочитати Матеја 11:27.) Исус је толико савршено одражавао Јеховину личност да је могао рећи: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:9). Често је говорио о Јехови као о Оцу. У четири јеванђеља, 165 пута је указао на њега као на Оца. Зашто је толико често говорио о Јехови на тај начин? Између осталог, зато што је желео да увери људе да је Јехова брижан Отац (Јов. 17:25, 26).

7. Шта сазнајемо о Јехови на основу тога како се опходио према свом Сину?

7 Погледајмо шта можемо научити о Јехови на основу тога како се опходио према свом Сину Исусу. Јехова не само што је слушао Исусове молитве већ је и одговарао на њих (Јов. 11:41, 42). С каквим год кушњама да се Исус суочавао, увек је осећао Јеховину љубав и подршку (Лука 22:42, 43).

8. Како се све Јехова бринуо за Исуса?

8 Исус је добро знао да му је Јехова подарио живот и да омогућава његово постојање. То се види из његових речи: „Ја живим због Оца“ (Јов. 6:57). Он се потпуно уздао у свог Оца, који је подмиривао његове физичке потребе. Што је најважније, Јехова је подмиривао његове духовне потребе (Мат. 4:4).

9. Како је Јехова показао Исусу да је добар и брижан Отац?

9 Попут брижног Оца, Јехова се побринуо да Исус зна да има његову подршку (Мат. 26:53; Јов. 8:16). Иако Јехова није заштитио Исуса од свега што га је могло повредити, помогао му је да истраје у кушњама. Исус је знао да ниједна неправда коју би могао доживети неће трајати вечно (Јевр. 12:2). Јехова је показао да воли свог Сина тако што га је слушао, подмиривао његове потребе, поучавао га и пружао му подршку (Јов. 5:20; 8:28). Погледајмо сада како се наш небески Отац на сличан начин брине за нас.

КАКО НАШ ОТАЦ БРИНЕ ЗА НАС

Добар отац (1) слуша своју децу, (2) подмирује њихове потребе, (3) поучава их и (4) штити их. Наш небески Отац на сличан начин брине о нама (Видети одломке 10-15) *

10. Према Псалму 66:19, 20, како Јехова показује да нас воли?

10 Јехова слуша наше молитве. (Прочитати Псалам 66:19, 20.) Он ни у ком смислу не ограничава наше молитве, већ нас подстиче да се често молимо (1. Сол. 5:17). Можемо му се молити у свако доба, где год да смо. Никада није толико заузет да би нас саслушао. Увек има времена за нас и слуша нас пажљиво. Када смо свесни да Јехова чује наше молитве, још више га волимо. Псалмиста је рекао: „Љубав се у мени буди, јер Јехова чује глас мој“ (Пс. 116:1).

11. Како Јехова услишава наше молитве?

11 Наш небески Отац не само што слуша наше молитве већ их и услишава. Апостол Јован је рекао: „Шта год да молимо у складу с [Божјом] вољом, он нас чује“ (1. Јов. 5:14, 15). Наравно, Јехова можда неће одговорити на наше молитве онако како очекујемо. Он зна шта је најбоље за нас и зато понекад не учини оно што тражимо или жели да мало сачекамо (2. Кор. 12:7-9).

12-13. Како наш небески Отац подмирује наше потребе?

12 Јехова подмирује наше потребе. Он чини управо оно што очекује од свих очева (1. Тим. 5:8). Подмирује материјалне потребе своје деце. Не жели да се претерано бринемо да ли ћемо имати храну, одећу или кров над главом (Мат. 6:32, 33; 7:11). Као брижан родитељ, Јехова се постарао да нас обезбеди и за будућност.

13 Што је најважније, Јехова подмирује наше духовне потребе. Преко своје Речи открио нам је истину о себи и својој намери, о томе шта је смисао живота и шта нам доноси будућност. Када смо упознали истину, преко родитеља или неког другог, помогао нам је да га још боље упознамо. А и даље нам помаже преко брижних скупштинских старешина и друге зреле браће и сестара. Осим тога, Јехова нас поучава и на скупштинским састанцима, у кругу наше духовне породице. На ове, као и на друге начине, Јехова показује да се очински брине за свакога од нас (Пс. 32:8).

14. Зашто нас Јехова поучава и како то чини?

14 Јехова нас поучава. За разлику од Исуса, ми смо несавршени. Зато, док нас поучава, наш брижни Отац нас и укорава када је то потребно. Његова Реч нас подсећа: „Кога Јехова воли, њега и укорава“ (Јевр. 12:6, 7). Јехова нас опомиње на разне начине. На пример, можда нас нешто што прочитамо у његовој Речи или чујемо на састанку наведе на закључак да код себе нешто треба да променимо. Или нам можда старешине скрену пажњу на нешто. На који год начин да нас Јехова исправља, он то увек чини из љубави (Јер. 30:11).

15. Како нас Јехова штити?

15 Јехова нас подржава у кушњама. Као што брижан отац подржава своју децу у тешким тренуцима, тако и нас наш небески Отац подржава у кушњама. Даје нам свој свети дух и тако нас штити од свега што би могло угрозити наше пријатељство с њим (Лука 11:13). Јехова нас штити и у емоционалном смислу. На пример, пружа нам величанствену наду, која нам помаже да истрајемо. Шта год да нам се дешава, наш небески Отац ће исправити. Наше невоље су пролазне, али благослови од Јехове су вечни (2. Кор. 4:16-18).

НАШ ОТАЦ НАС НИКАДА НЕЋЕ ОСТАВИТИ

16. Које су биле последице Адамове непослушности?

16 Доказ Јеховине љубави према нама видимо и у томе како је реаговао када су се у еденском врту појавили проблеми. Адам због своје непослушности више није могао да буде део Јеховине складне породице, што је важило и за његове потомке (Римљ. 5:12; 7:14). Међутим, Јехова је предузео нешто да реши тај проблем.

17. Шта је Јехова учинио одмах након Адамове побуне?

17 Јехова је казнио Адама, али је његовом нерођеном потомству пружио наду. Већ тада је обећао да ће послушни људи поново бити део његове породице (Пост. 3:15; Римљ. 8:20, 21). Јехова је то омогућио на основу откупне жртве свог вољеног Сина Исуса. Тиме што је дао свог Сина за нас, Јехова је показао колико нас воли (Јов. 3:16).

Ако смо одлутали али се кајемо, наш небески Отац Јехова радо ће нас примити назад (Видети 18. одломак)

18. Зашто можемо бити сигурни да нас Јехова жели у својој породици, чак и ако смо одлутали од њега?

18 Иако смо несавршени, Јехова жели да будемо део његове породице и никад му није тешко да нам притекне у помоћ. Чак и ако га разочарамо или накратко одлутамо, Јехова не диже руке од нас. Испричавши причу о изгубљеном сину, Исус је описао дубину Јеховине очинске љубави (Лука 15:11-32). Отац из те приче никада није престао да се нада да ће му се син вратити. А када му се напокон вратио, отац га је дочекао раширених руку. Ако смо одлутали од Јехове али се кајемо, можемо бити сигурни да ће нас он радо примити назад.

19. Како ће Јехова поправити штету коју је Адам направио?

19 Наш небески Отац ће поправити сву штету коју је Адам направио. Након Адамове побуне, Јехова је одлучио да усвоји 144 000 људи који ће на небу с његовим Сином служити као краљеви и свештеници. Исус ће са својим сувладарима помоћи послушним људима да у новом свету постигну савршенство. Бог ће им дати вечни живот кад прођу завршну кушњу у којој ће бити испитана послушност свих људи. Наш небески Отац ће бити задовољан јер ће земља напокон бити пуна његових савршених синова и ћерки. То ће заиста бити дивно време!

20. Како је Јехова показао да нас много воли и о чему ће бити речи у следећем чланку?

20 Јехова је показао да нас много воли. Он је најбољи Отац. Слуша наше молитве и подмирује наше материјалне и духовне потребе. Поучава нас и подржава. У будућности ће излити на нас још многе благослове. Заиста смо срећни што знамо да нас наш небески Отац воли и брине за нас! У следећем чланку ћемо говорити о томе како му, као његова деца, можемо узвратити љубав.

ПЕСМА 108 Божја љубав

^ одл. 5 О Јехови често размишљамо као о нашем Створитељу и Врховном Владару. Али имамо многе разлоге да на њега гледамо као на доброг и брижног Оца. У овом чланку ћемо размотрити који су то разлози. Видећемо и зашто можемо бити сигурни да нас Јехова никад неће напустити.

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На свакој слици је приказан отац са дететом: отац пажљиво слуша сина, отац је припремио оброк за ћерку, отац поучава сина и отац теши сина. Јеховина рука нацртана у позадини подсећа нас да Јехова на сличан начин брине о нама.