Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Не дозволи да завист угрози мир

Не дозволи да завист угрози мир

Трудимо се да унапређујемо мир и да се међусобно изграђујемо (РИМЉ. 14:19)

ПЕСМА 113 Наш драгоцени мир

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. До чега је завист довела у Јосифовој породици?

ЈАКОВ је волео све своје синове, али 17-годишњи Јосиф му је био посебно драг. Како су се Јосифова браћа осећала због тога? Почели су да му завиде до те мере да су га замрзели, иако он није урадио ништа чиме би то заслужио. На крају су га продали у ропство и слагали свог оца рекавши му да је његовог најдражег сина убила нека звер. Пошто су завидели свом брату, нарушили су мир у породици и сломили срце свом оцу (Пост. 37:3, 4, 27-34).

2. Према Галатима 5:19-21, зашто је завист опасна?

2 У Светом писму, завист * се убраја међу „дела тела“, која су опасна јер могу спречити особу да наследи Божје Краљевство. (Прочитати Галатима 5:19-21.) Завист је често корен озбиљних проблема као што су непријатељства, свађе и изливи гнева.

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Пример Јосифове браће показује како завист може нарушити добре односе и угрозити мир у породици. Иако никад не бисмо поступили попут њих, сви смо несавршени и срце нас лако може преварити (Јер. 17:9). Зато не изненађује што се у нама понекад јави завист. Осмотримо неке библијске примере који ће нам помоћи да препознамо због чега би завист могла пустити корен у нашем срцу. Затим ћемо размотрити како да се одупремо тој склоности и да градимо мир.

ЗАШТО ЉУДИ ЗАВИДЕ ДРУГИМА?

4. Зашто су Филистеји завидели Исаку?

4 Богатство. Исак је био богат и Филистеји су му завидели због његовог благостања (Пост. 26:12-14). Чак су затрпали бунаре на којима је Исак појио своју стоку (Пост. 26:15, 16, 27). Попут Филистеја, неки људи данас завиде онима који у материјалном погледу имају више од њих. Они не само што прижељкују за себе ствари које други имају већ желе и да их други изгубе.

5. Због чега су верске вође завиделе Исусу?

5 Углед. Јудејске верске вође су завиделе Исусу зато што је био омиљен у народу (Мат. 7:28, 29). Исус је дошао у Божје име и поучавао је људе истини. Ипак, те верске вође су шириле злобне лажи и клеветале Исуса да би нарушиле његов углед (Мар. 15:10; Јов. 11:47, 48; 12:12, 13, 19). Шта из тога учимо? Не смемо завидети онима које други у скупштини цене због њихових врлина, већ треба да се трудимо да и ми развијемо такве врлине (1. Кор. 11:1; 3. Јов. 11).

6. По чему се видело да је Диотреф завидан?

6 Задужења у организацији. У првом веку, Диотреф је завидео онима који су предводили у скупштини. Желео је „да буде први“ међу суверницима и лоше је говорио о апостолу Јовану и другој одговорној браћи како их други не би поштовали (3. Јов. 9, 10). Иако нећемо отићи тако далеко као он, и нама би се могло десити да завидимо сувернику који је добио задужење које смо ми прижељкивали – нарочито ако сматрамо да бисмо то обављали подједнако добро, ако не и боље.

Наше срце је попут земље, а наше добре особине су попут прелепог цвећа. Али завист је налик на отрован коров. Завист може спречити раст добрих особина, као што су љубав, саосећање и доброта (Видети 7. одломак)

7. Како завист може утицати на нас?

7 Завист је попут отровног корова. Кад једном пусти корен у нашем срцу, тешко ју је уклонити. Завист се храни другим негативним осећањима, као што су љубомора, понос и себичност. Може спречити раст добрих особина, као што су љубав, саосећање и доброта. Чим приметимо да је завист почела да клија, морамо је искоренити из срца. Шта ће нам у томе помоћи?

РАЗВИЈАЈ ПОНИЗНОСТ И БУДИ ЗАДОВОЉАН ОНИМ ШТО ИМАШ

Како можемо искоренити завист из свог срца? Божји свети дух ће нам помоћи да не будемо завидни, већ понизни и задовољни (Видети 8. и 9. одломак)

8. Које особине ће нам помоћи да не будемо завидни?

8 Ако смо понизни и задовољни оним што имамо, нећемо завидети другима. У срцу које је испуњено овим добрим особинама нема места за завист. Понизна особа нема превисоко мишљење о себи. Она не сматра да заслужује више од других (Гал. 6:3, 4). Човек који је задовољан оним што има не упоређује се с другима (1. Тим. 6:7, 8). Особа са оваквим особинама радује се кад се некоме деси нешто лепо.

9. Према Галатима 5:16 и Филипљанима 2:3, 4, како нам свети дух може помоћи?

9 Потребна нам је помоћ Божјег светог духа да бисмо се одупрли штетној склоности као што је завист и да бисмо били понизни и задовољни. (Прочитати Галатима 5:16 и Филипљанима 2:3, 4.) Јеховин свети дух нам може помоћи да преиспитамо своје најдубље мисли и мотиве. Уз Божју помоћ, штетне мисли и осећања можемо заменити позитивним (Пс. 26:2; 51:10). Осмотримо примере Мојсија и Павла, који нису дозволили да се у њима јави завист.

Један младић је јавио Мојсију и Исусу Навину да се двојица људи у логору понашају као пророци. Исус Навин каже Мојсију да им то забрани, али Мојсије не жели то да уради. Мојсије је срећан што је Јехова тим људима дао свој дух (Видети 10. одломак)

10. Која ситуација је била испит за Мојсија? (Видети слику на насловној страни.)

10 Мојсије је имао велики ауторитет над Божјим народом, али га није љубоморно чувао за себе. Примера ради, једном приликом је Јехова од Мојсија узео нешто светог духа и дао га израелским старешинама које су стајале око шатора састанка. Убрзо након тога, Мојсије је чуо да су двојица старешина који нису били код шатора такође добили свети дух и почели да се понашају као пророци. Како је реаговао кад му је Исус Навин рекао да им то забрани? Мојсије им није завидео због части коју им је Јехова указао. Био је понизан и радовао се што и они пророкују (Бр. 11:24-29). Шта учимо од Мојсија?

Како старешине могу бити понизне попут Мојсија? (Видети 11. и 12. одломак) *

11. Како се старешине могу угледати на Мојсија?

11 Ако си старешина, да ли си икада био замољен да обучаваш другог брата да преузме скупштинско задужење које ти је посебно драго? На пример, можда ти је право задовољство што сваке седмице водиш Разматрање Стражарске куле. Али ако си понизан попут Мојсија, нећеш се осећати угрожено ако треба да обучаваш некога како би с временом он могао да обавља то задужење. Напротив, биће ти драго што можеш помоћи свом брату.

12. Како многи наши суверници данас показују да су понизни и задовољни својим околностима?

12 Осмотримо са чиме се суочавају многа старија браћа. Неки од њих деценијама служе као координатори старешинства. Али кад напуне 80 година, спремни су да предају то задужење другоме. Покрајински надгледници који напуне 70 година показују понизност тако што су спремни да престану да служе у том својству и прихвате други вид службе. Осим тога, протеклих година су многи чланови бетелске породице такође променили вид службе и сада служе на подручју. Та верна браћа и сестре нису огорчени зато што други сада обављају њихова задужења.

13. Због чега је Павле могао да завиди дванаесторици апостола?

13 Апостол Павле нам је такође пружио добар пример јер је био задовољан и понизан. Павле није дозволио да се у њему развије завист. Много се залагао у служби за Јехову, али понизно је рекао: „Ја сам најмањи међу апостолима и нисам достојан да се назовем апостолом“ (1. Кор. 15:9, 10). Павле није био уз Исуса током његове службе на земљи, као што је то био случај са 12 апостола. Он је постао хришћанин тек након Исусове смрти и ускрсења. Иако је касније био „апостол послат другим народима“, никада се није убрајао међу 12 апостола (Римљ. 11:13; Дела 1:21-26). Павле им није завидео због тога што су били блиски са Исусом, већ је био задовољан улогом која му је поверена.

14. Како ћемо поступати ако смо задовољни и понизни?

14 Ако смо задовољни и понизни, показиваћемо поштовање према онима којима је Јехова поверио ауторитет, као што је и Павле чинио (Дела 21:20-26). Јехова је одредио да наименована браћа предводе у скупштини. Упркос њиховим манама, он их сматра драгоценима (Еф. 4:8, 11). Тиме што поштујемо оне које је Јехова поставио и понизно сарађујемо с њима, јачамо пријатељство с Јеховом и доприносимо миру у скупштини.

ТРУДИМО СЕ ДА УНАПРЕЂУЈЕМО МИР

15. Шта треба да радимо?

15 Мир не може опстати тамо где завист цвета. Морамо искоренити завист из свог срца и пазити да не наведемо друге да завиде нама. То је важно ако желимо да будемо послушни Јеховиној заповести да „унапређујемо мир и да се међусобно изграђујемо“ (Римљ. 14:19). На шта морамо пазити да нам други не би завидели и како можемо градити мир?

16. На шта ћемо пазити да не бисмо изазвали завист других?

16 Наш став и поступци могу у великој мери утицати на друге. Свет нас подстиче да се размећемо својим иметком (1. Јов. 2:16). Али такав став ствара завист. Да не бисмо изазвали завист других, трудићемо се да не говоримо често о ономе што имамо или планирамо да купимо. Осим тога, бићемо скромни иако имамо нека задужења у скупштини. Ако у први план стављамо своје одговорности, стварамо плодно тло за завист. Насупрот томе, ако показујемо да нам је стало до других и да ценимо њихов труд, они ће бити срећнији. Уједно ћемо доприносити јединству и миру у скупштини.

17. У ком смислу су се Јосифова браћа променила и до чега је то довело?

17 Завист није несавладив проблем. Вратимо се на причу о Јосифовој браћи. Годинама након што су окрутно поступили према Јосифу, поново су га видели у Египту. Пре него што им је открио ко је, Јосиф је проверио да ли су се променили. Позвао их је на оброк на ком је најмлађем брату, Венијамину, поклонио посебну пажњу (Пост. 43:33, 34). Међутим, није било ни најмањег наговештаја да су његова браћа завидела Венијамину. Показала су да им је заиста стало до њиховог брата и до оца Јакова (Пост. 44:30-34). Захваљујући томе што су се ослободила зависти, Јосифова браћа су допринела да у њиховој породици поново влада мир (Пост. 45:4, 15). Слично томе, ако и ми искоренимо завист из свог срца, сачуваћемо мир у породици и скупштини.

18. Према Јаковљевој 3:17, 18, шта ћемо постићи тиме што градимо мир?

18 Јехова жели да се чувамо зависти и да градимо мир. И једно и друго захтева велики труд. Као што је речено у овом чланку, завист се може јавити код свакога од нас (Јак. 4:5). Свет у ком живимо отежава нам борбу против зависти. Али ако смо понизни, задовољни оним што имамо и захвални за то, у нашем срцу неће бити места за завист. На тај начин ћемо доприносити миру, који је плодно тло за многе лепе особине. (Прочитати Јаковљеву 3:17, 18.)

ПЕСМА 130 Спремно опраштајмо

^ одл. 5 Међу Јеховиним слугама влада мир. Али ако дозволимо да се у нама развије завист, нарушићемо тај мир. У овом чланку ћемо говорити о томе шта је узрок зависти. Такође ћемо размотрити како се можемо одупрети тој штетној склоности и чувати мир.

^ одл. 2 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Према Библији, завист обухвата не само жељу за оним што неко други има, него и жељу да та особа остане без тога.

^ одл. 61 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На састанку старешинства, старији брат који води Разматрање Стражарске куле замољен је да обучи млађег старешину да преузме то задужење. Иако старији брат воли своје задужење, радо подупире одлуку старешинства тако што млађем брату даје корисне савете и похваљује га.