Пређи на садржај

Пређи на садржај

7. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Ми много волимо Јехову, свог Оца

Ми много волимо Јехову, свог Оца

Ми показујемо љубав, јер је он први показао љубав према нама (1. ЈОВ. 4:19)

ПЕСМА 3 Јехова нам улива наду и снагу

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Зашто и како нам је Јехова омогућио да постанемо део његове породице?

ЈЕХОВА нас је позвао да постанемо део породице коју чине његове верне слуге. То је огромна част! Нашој породици припадају људи који су посветили свој живот Богу и верују у откупну жртву његовог Сина. Ми смо једна срећна породица. Већ сада водимо смисаон живот, а радујемо се вечном животу у будућности – било на небу било у рају на земљи.

2 Покренут љубављу, Јехова нам је омогућио да постанемо део његове породице. За то је платио високу цену (Јов. 3:16). Нема сумње да смо „скупо купљени“ (1. Кор. 6:20). Јехова нам је путем откупне жртве омогућио да будемо блиски с њим. Имамо част да најузвишенију особу у свемиру називамо својим Оцем. А као што смо видели у претходном чланку, Јехова је најбољи Отац.

3. Шта се понекад питамо? (Видети и оквир „ Да ли ме Јехова примећује?“)

3 Попут једног од писаца Библије, можда се и ми питамо: „Како да узвратим Јехови за сва добра која ми је учинио?“ (Пс. 116:12). Чињеница је да не можемо узвратити нашем небеском Оцу за све што је учинио за нас. Али љубав коју нам је показао покреће нас да и ми волимо њега. Апостол Јован је написао: „Ми показујемо љубав, јер је он први показао љубав према нама“ (1. Јов. 4:19). Како можемо показати свом небеском Оцу да га волимо?

ОСТАНИ БЛИЗАК С ЈЕХОВОМ

Ми показујемо да волимо свог небеског Оца Јехову тако што му се молимо, слушамо га и помажемо другима да га заволе (Видети одломке 4-14)

4. Према Јаковљевој 4:8, зашто треба да се трудимо да будемо блиски с Јеховом?

4 Јехова жели да будемо блиски с њим и да му се молимо. (Прочитати Јаковљеву 4:8.) Он нас подстиче да устрајемо у молитви и увек је ту за нас (Римљ. 12:12). Никад се не умара и никад није превише заузет да би нас слушао. А ми слушамо њега тако што читамо његову Реч, Библију, као и публикације које нам помажу да је разумемо. Слушамо га и тако што с пуном пажњом пратимо програм на нашим састанцима. Као што је добра комуникација важна да би деца била блиска с родитељима, редовна комуникација с Јеховом неопходна је да бисмо остали блиски с њим.

Видети 5. одломак

5. Како можемо побољшати своје молитве?

5 Размисли о томе какве су твоје молитве Јехови. Он жели да поделимо с њим све што нам је на срцу (Пс. 62:8). Добро је да се питамо: „Да ли су моје молитве као кратке, шаблонске поруке или као руком писана писма у којима су изражена искрена осећања?“ Нема сумње да свим срцем волиш Јехову и желиш да твоје пријатељство с њим буде снажно. За то је неопходно да му се редовно молиш. Подели с њим чак и своје најскривеније мисли и осећања. Реци му шта те чини срећним, али и шта те мучи. Буди сигуран да увек можеш тражити његову помоћ.

6. Шта морамо радити да бисмо остали блиски с нашим небеским Оцем?

6 Да бисмо остали блиски с нашим небеским Оцем, важно је да будемо захвални. Имамо исти став као псалмиста, који је рекао: „Много си тога учинио, Јехова, Боже мој, и много је чудесних дела твојих и намера твојих за нас; нема ти равна! Хтео бих причати и говорити о њима, али их је више него што се набројати могу“ (Пс. 40:5). Ми осећамо захвалност, али идемо и даље од тога – ми изражавамо захвалност Јехови својим речима и поступцима. По томе се разликујемо од већине данашњих људи. Живимо у свету у ком људи не цене оно што им Бог пружа. Незахвалност је заправо показатељ да живимо „у последњим данима“ (2. Тим. 3:1, 2). Чувајмо се таквог става!

7. Шта Јехова очекује од нас и зашто?

7 Родитељи не желе да им се деца свађају, већ да се лепо слажу. Слично томе, Јехова жели да сва његова деца буду у добрим односима. Управо се по тој узајамној љубави препознаје да смо прави хришћани (Јов. 13:35). Оно што осећамо изражено је у псалмистиним речима: „Како је добро и како је дивно кад браћа живе заједно у јединству!“ (Пс. 133:1). Кад волимо своју браћу и сестре, показујемо Јехови да га волимо (1. Јов. 4:20). Дивно је бити део породице у којој су сви „добри једни према другима, самилосни“ (Еф. 4:32).

ПОКАЖИ ДА ВОЛИШ БОГА ТАКО ШТО СИ МУ ПОСЛУШАН

Видети 8. одломак

8. Према 1. Јовановој 5:3, због чега смо првенствено послушни Јехови?

8 Као што Јехова од деце очекује да буду послушна родитељима, тако од нас очекује да будемо послушни њему (Еф. 6:1). Он то заслужује јер нам је подарио живот, омогућава наше постојање и најмудрији је родитељ. Међутим, ми смо му послушни првенствено зато што га волимо. (Прочитати 1. Јованову 5:3.) Премда постоји много разлога да му будемо послушни, Јехова нас не приморава на то. Он нам је дао слободну вољу и срећан је кад смо му послушни зато што га волимо.

9-10. Зашто је важно да упознамо Божја мерила и да живимо по њима?

9 Родитељи желе да им деца буду безбедна. Да би их заштитили, они им постављају одређена правила. Кад су деца послушна тим правилима, показују да имају поверења у своје родитеље и да их поштују. Колико је онда важније да упознамо мерила нашег небеског Оца и да живимо по њима. Тиме му показујемо да га волимо и поштујемо, а и наш живот је бољи (Ис. 48:17, 18). Насупрот томе, они који одбацују Јехову и његова мерила сами себи наносе штету (Гал. 6:7, 8).

10 Када живимо по Јеховиним мерилима, заштићени смо од свега што би нам могло нашкодити у физичком и емоционалном погледу или нарушити наше пријатељство с њим. Јехова зна шта је најбоље за нас. Аурора, која живи у Сједињеним Државама, каже: „Уверена сам да је послушност Јехови најбољи начин живота.“ То важи за све нас. Како је теби лично користило што си следио вођство које нам Јехова с љубављу пружа?

11. Како нам молитва помаже?

11 Молитва нам помаже да будемо послушни Богу чак и кад нам то тешко пада. Понекад због наше несавршености није лако бити послушан Јехови, али не смемо одустати. Псалмиста је усрдно молио Бога: „Пробуди у мени жељу да вршим вољу твоју“ (Пс. 51:12). Дениз, која служи као стални пионир, каже: „Ако ми је тешко да у нечему послушам Јехову, молим се за снагу да урадим оно што је исправно.“ Можемо бити уверени да ће Јехова увек услишити такве молитве (Лука 11:9-13).

ПОМОЗИ ДРУГИМА ДА ЗАВОЛЕ НАШЕГ ОЦА

12. Према Ефешанима 5:1, шта треба да радимо?

12 Прочитати Ефешанима 5:1. Као Јеховина „вољена деца“, ми се свесрдно трудимо да будемо попут њега. Особине какве он има показујемо тиме што волимо друге, добри смо према њима и спремни смо да им опростимо. Кад они који нису упознали Јехову виде наше добро понашање, то у њима може пробудити жељу да сазнају више о њему (1. Петр. 2:12). Родитељи треба да поступају према својој деци онако како Јехова поступа према нама. Кад то чине, и њихова деца ће пожелети да развију пријатељство с нашим небеским Оцем.

Видети 13. одломак

13. Шта треба да имамо на уму?

13 Мало дете је поносно на свог оца и воли да прича о њему. Исто тако смо и ми поносни на свог небеског Оца Јехову и желимо да га други упознају. У срцу су нам иста осећања каква је имао краљ Давид. Он је написао: „Дичиће се Јеховом душа моја“ (Пс. 34:2). Али шта ако смо веома стидљиви? Како можемо постати одважнији? Тако што ћемо имати на уму колико ћемо обрадовати Јехову ако говоримо о њему и колико ће другима значити ако га упознају. Јехова ће нам улити храброст. Он је помогао хришћанима у првом веку да буду одважни, а помоћи ће и нама (1. Сол. 2:2).

14. Зашто је важно да проповедамо добру вест?

14 Јехова није пристрастан и срећан је кад види да волимо друге, без обзира на то одакле потичу (Дела 10:34, 35). Један од најбољих начина да покажемо љубав према другима јесте да им пренесемо добру вест (Мат. 28:19, 20). До чега ће то довести? Они који се одазову на ту поруку могу имати срећнији живот и наду да ће у будућности живети вечно (1. Тим. 4:16).

ЉУБАВ ПРЕМА ОЦУ ЈЕ ИЗВОР РАДОСТИ

15-16. Које све разлоге за радост имамо?

15 Јехова је Отац који много воли своју децу и зато жели да она буду срећна (Ис. 65:14). Већ сада имамо бројне разлоге за радост иако се понекад суочавамо с проблемима. Примера ради, уверени смо да нас наш небески Отац много воли. Добро познајемо оно што је записано у Божјој Речи, Библији (Јер. 15:16). Део смо јединствене породице – окружени смо људима који воле Јехову, воле његова висока морална мерила и воле једни друге (Пс. 106:4, 5).

16 Нашој срећи доприноси и то што знамо да ће у будућности живот бити бољи. Знамо да ће Јехова ускоро уклонити све зло и да ће под влашћу његовог Краљевства земља поново постати рај. С радошћу ишчекујемо време кад ће умрли бити враћени у живот да поново буду са својим вољенима (Јов. 5:28, 29). Тада ће владати неизрецива радост! Што је најважније, сигурни смо да ће ускоро сви на небу и на земљи служити нашем брижном Оцу, хвалити га и давати му част какву заслужује.

ПЕСМА 12 Славни Бог Јехова

^ одл. 5 Знамо да нас наш Отац Јехова много воли и да нам је омогућио да постанемо део породице коју чине његове верне слуге. То нас покреће да и ми волимо њега. Како можемо показати свом брижном Оцу колико га волимо? У овом чланку ћемо осмотрити неколико начина.