Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко данас води Божји народ?

Ко данас води Божји народ?

Сећајте се оних који предводе међу вама (ЈЕВР. 13:7)

ПЕСМЕ: 125, 43

1, 2. Шта су се апостоли можда питали након што је Исус узашао на небо?

ИСУСОВИ апостоли су стајали на Маслинској гори гледајући у небо. Управо су видели како Исус, њихов учитељ и пријатељ, заклоњен облаком одлази на небо (Дела 1:9, 10). Они су око две године провели с њим. За то време их је поучавао, храбрио и водио, а онда је отишао. Како ће даље без њега?

2 Пре него што је отишао на небо, Исус је својим следбеницима рекао: „Бићете ми сведоци у Јерусалиму, по целој Јудеји и Самарији и све до краја земље“ (Дела 1:8). Да ли ће моћи да испуне тај задатак? Исус им је обећао да ће ускоро примити свети дух (Дела 1:5). Али ко ће их организовати и усмерити како да проповедају широм света? Апостоли су знали да је у старо доба Јехова посредством људи водио Израелце. Зато су се можда питали да ли ће им Јехова сада дати неког новог вођу.

3. (а) Коју су важну одлуку донели апостоли након што је Исус узашао на небо? (б) На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

3 Убрзо након тога, Исусови ученици су разматрали свете списе, молили се за Божје вођство и изабрали Матију да замени Јуду Искариотског (Дела 1:15-26). Зашто је тај избор био толико важан и њима и Јехови? Они су схватили да мора бити дванаест апостола. * Исус није изабрао апостоле да би му правили друштво већ да би имали важну улогу међу Божјим народом. О каквој улози се радило и како их је Јехова преко Исуса припремио за то? Које слично уређење и данас постоји међу Божјим народом? И како се можемо „сећати“ оних који међу нама предводе, нарочито оних који сачињавају „верног и разборитог роба“? (Јевр. 13:7; Мат. 24:45).

ИСУС УСМЕРАВА ВОДЕЋЕ ТЕЛО

4. Коју су улогу у првом веку имали апостоли и друге старешине у Јерусалиму?

4 Апостоли су почели да предводе хришћанску скупштину од Педесетнице 33. н. е. Том приликом је „Петар с једанаесторицом устао“ и почео да поучава велико мноштво Јудејаца и прозелита (Дела 2:14, 15). Многи од њих су постали верници. Ти нови хришћани су се након тога „посветили апостолском учењу“ (Дела 2:42). Апостоли су водили рачуна о новчаним средствима којима је скупштина располагала (Дела 4:34, 35). Водили су рачуна и о духовним потребама Божјег народа, што се види из њихових речи: „Ми ћемо се посветити молитви и поучавању Божјој речи“ (Дела 6:4). Искусне хришћане су слали да проповедају на новим подручјима (Дела 8:14, 15). С временом су се и друге помазане старешине придружиле апостолима у бризи око скупштина. Они су сачињавали водеће тело које је пружало вођство свим скупштинама (Дела 15:2).

5, 6. (а) Како је свети дух помагао водећем телу? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Како су анђели помагали водећем телу? (в) Како је водеће тело гледало на Божју Реч?

5 Хришћани у првом веку су разумели да водећим телом управља Јехова Бог преко Исуса. На основу чега су то разумели? Као прво, свети дух је давао снагу и мудрост водећем телу (Јов. 16:13). Свети дух је био изливен на све помазане хришћане, али је посебно утицао на апостоле и друге старешине у Јерусалиму како би могли да испуне своју улогу надгледника. На пример, 49. године н. е. свети дух је усмерио водеће тело да донесе одлуку што се тиче обрезања. Скупштине су послушале та упутства захваљујући чему су се „учвршћивале у вери и расле из дана у дан“ (Дела 16:4, 5). У писму у ком је била образложена та одлука такође се видело да водеће тело испољава плодове светог духа, нарочито љубав и веру (Дела 15:11, 25-29; Гал. 5:22, 23).

6 Као друго, анђели су помагали водећем телу. На пример, један анђео се појавио човеку који се звао Корнелије и рекао му да пронађе апостола Петра. Након што је Петар проповедао Корнелију и његовим укућанима, на њих је био изливен свети дух иако нису били обрезани. Тако је Корнелије постао први необрезани хришћанин нејеврејског порекла. То је подстакло апостоле и другу браћу да се подложе Божјој вољи и прихвате необрезане нејевреје у хришћанску скупштину (Дела 11:13-18). Осим тога, анђели су свесрдно подупирали дело проповедања које је надгледало водеће тело (Дела 5:19, 20). Као треће, за водеће тело Божја Реч је била ауторитет. Било да су решавали доктринарна питања или су се бавили организовањем дела проповедања, те духом помазане старешине су се увек ослањале на свете списе (Дела 1:20-22; 15:15-20).

7. Зашто можемо рећи да је Исус водио прве хришћане?

7 Иако је водеће тело пружало вођство скупштини у првом веку, чланови водећег тела су разумели да је Исус њихов Вођа. На пример, апостол Павле је написао да је Христ дао „неке да буду апостоли“. Затим је подстакао сувернике следећим речима: „У свему љубављу узрастимо до зрелости да будемо попут њега који је поглавар, а то је Христ“ (Еф. 4:11, 15). Ученици нису добили име по неком истакнутом апостолу, него су „божанским провиђењем [...] названи хришћанима“ (Дела 11:26). Апостол Павле је знао колико је важно држати се учења апостола и других старешина, која су била заснована на светим списима. Међутим, он је рекао: „Желим да знате да је сваком мушкарцу [укључујући и све чланове водећег тела] поглавар Христ [...] а Христу је поглавар Бог“ (1. Кор. 11:2, 3). Било је сасвим очигледно да је Јехова поставио свог Сина, Христа Исуса, да води скупштину.

„ОВО НИЈЕ ДЕЛО ОД ЉУДИ“

8, 9. Коју је важну улогу имао брат Расел крајем 19. века?

8 Крајем 19. века Чарлс Расел и неки његови истомишљеници желели су да обнове изворно хришћанство. Да би библијску истину могли да преносе и људима ван свог говорног подручја, 1884. основали су Трактатно друштво Сионска стражарска кула, чији је председник био брат Расел. * Он је детаљно проучавао Свето писмо и без устручавања је разоткривао лажи као што су наука о Тројству и бесмртности људске душе. Схватио је да ће Христов повратак бити невидљив и да ће се 1914. завршити „времена незнабожаца“ (Лука 21:24). Брат Расел је своје време, снагу и новчана средства несебично посветио ширењу истине из Божје Речи. Очигледно је да су иза свега тога стајали Јехова и Исус.

9 Брат Расел није тражио славу од људи. Он је 1896. написао: „Не желимо да нас људи узвисују нити да се диве ономе што пишемо, а ни да нас ословљавају титулама као што су Пречасни или Раби. Не желимо ни да се нека група људи зове по нама.“ Касније је још рекао: „Ово није дело од људи.“

10. (а) Када је Исус поставио „верног и разборитог роба“? (б) Како је током времена објашњено да Водеће тело није исто што и Библијско и трактатно друштво?

10 Три године након смрти брата Расела, наиме 1919, Исус је поставио „верног и разборитог роба“. С којом сврхом? Да његовим слугама „даје храну у право време“ (Мат. 24:45). Током тих година, једна мала група помазане браће у главном седишту у Бруклину припремала је духовну храну за Исусове следбенике. Израз „водеће тело“ почео је да се појављује у нашим публикацијама током 1940-их. У то време се оно поистовећивало са Трактатним друштвом. Међутим, 1971. године је објашњено да Водеће тело није исто што и Библијско и трактатно друштво. То друштво је било правно тело које је омогућавало испуњавање законских обавеза. Зато су од тада помазана браћа могла постати чланови Водећег тела иако нису били у управном одбору Друштва. Однедавно зрела браћа која имају земаљску наду служе у управном одбору Друштва, као и у другим корпорацијама које користи Божји народ. Захваљујући томе Водеће тело може да се посвети пружању поуке и вођства Божјем народу (Јов. 10:16; Дела 6:4). У Стражарској кули од 15. јула 2013. било је објашњено да је „верни и разборити роб“ једна мала група помазане браће која сачињава Водеће тело.

Водеће тело 1950-их

11. Како функционише Водеће тело?

11 Чланови Водећег тела заједнички доносе важне одлуке. Сваке седмице одржавају састанке, што им омогућује да блиско сарађују и остану уједињени (Посл. 20:18). Сваке године тим састанцима председава неки други члан Водећег тела, будући да ниједан од њих није важнији од другог (1. Петр. 5:1). Такав је принцип у свих шест одбора Водећег тела. Ниједан члан Водећег тела не сматра себе вођом. Свако од њих је уједно и „слуга“ који добија духовну храну од верног роба и следи његово вођство.

Верни роб је постављен 1919. године и од тада Божјем народу обезбеђује духовну храну (Видети 10. и 11. одломак)

„КО ЈЕ ДАКЛЕ ВЕРНИ И РАЗБОРИТИ РОБ?“

12. Које се питање поставља будући да Водеће тело није непогрешиво нити му се Бог директно обраћа?

12 Чланови Водећег тела не кажу за себе да им се Бог директно обраћа нити да су непогрешиви. Зато је и било неких погрешних објашњења и одлука. У Водичу кроз публикације Јеховиних сведока постоји одредница „Појашњење наших веровања“ у којој су наведене неке измене у нашем разумевању Библије још од 1870. Наравно, Исус није рекао да ће верни роб давати савршену духовну храну. Како онда можемо одговорити на његово питање: „Ко је дакле верни и разборити роб?“ (Мат. 24:45). Које доказе имамо да Водеће тело испуњава ту улогу? Сада ћемо видети да и данашњем Водећем телу стоји на располагању иста она помоћ какву је имало водеће тело у првом веку.

13. Како свети дух помаже Водећем телу?

13 Имају помоћ светог духа. Свети дух помаже члановима Водећег тела да схвате нека библијска учења која раније нису разумели. На пример, узмимо у обзир већ споменути списак измена у неким тумачењима. Ниједан човек не би могао сам од себе разумети и објаснити те „дубине Божје“. (Прочитати 1. Коринћанима 2:10.) Чланови Водећег тела се слажу с речима апостола Павла, који је написао: „О томе и говоримо, не речима којима учи људска мудрост, него онима којима учи дух“ (1. Кор. 2:13). Након стотина година отпадништва и духовне таме, слободно можемо рећи да је од 1919. године дошло до тако великог напретка у разумевању Божје Речи искључиво захваљујући деловању светог духа.

14. Како анђели помажу Божјем народу данас?

14 Имају помоћ анђела. Водеће тело има задатак да надгледа међународно дело проповедања у коме учествује више од осам милиона Јеховиних сведока. Зашто су у томе веома успешни? Један од разлога је то што имају подршку анђела. (Прочитати Откривење 14:6, 7.) У многим случајевима објавитељи су дошли управо код оних који су се молили Богу за помоћ. * Напредак дела проповедања и стварања ученика упркос жестоком противљењу у неким земљама исто је тако могућ само захваљујући помоћи анђела.

15. Наведи пример који показује разлику између Водећег тела и хришћанских вођа.

15 Ослањају се на Божју Реч. (Прочитати Јована 17:17.) Присетимо се сада онога што се десило 1973. године. У Стражарској кули од 1. децембра било је постављено питање да ли особе које нису прекинуле с коришћењем дувана могу да се крсте. У одговору је стајало да Библија наводи на закључак да не могу. Након што је било наведено неколико библијских стихова, било је објашњено зашто они који су крштени али не желе да престану да пуше треба да буду искључени (1. Кор. 5:7; 2. Кор. 7:1). У тој Стражарској кули је писало да тако висока мерила нису резултат нечије самовоље или строгости, већ да долазе од Бога посредством његове писане Речи. Да ли је нека друга верска организација спремна да се у потпуности ослони на Божју Реч, чак и када то представља прави изазов за неке њене чланове? У једној књизи о религијама, недавно објављеној у Сједињеним Државама, пише следеће: „Хришћанске вође редовно ревидирају своја учења како би их ускладили с веровањима и мишљењем које је прихватљиво њиховим члановима, као и већини друштва.“ На Водеће тело не утиче оно што већина људи мисли. Чланови Водећег тела се ослањају на Божју Реч, што је заиста доказ да је Јехова тај који води свој народ у данашње време.

„СЕЋАЈТЕ СЕ ОНИХ КОЈИ ПРЕДВОДЕ МЕЂУ ВАМА“

16. Како се можемо „сећати“ Водећег тела?

16 Прочитати Јеврејима 13:7. Реч која је у овом стиху преведена као „сећати се“ може значити и „спомињати“ некога. Дакле, Водећег тела се можемо „сећати“ ако га спомињемо у својим молитвама (Еф. 6:18). Размислимо само о томе колико велика одговорност лежи на њима што се тиче обезбеђивања духовне хране, надгледања дела проповедања у читавом свету и одређивања како ће се употребити добровољни прилози. Зато је заиста потребно да се редовно молимо за њих.

17, 18. (а) Како можемо сарађивати с Водећим телом? (б) На који још начин подупиремо верног роба и Исуса?

17 Наравно, није довољно да се само молимо за Водеће тело већ треба и да сарађујемо с њим. Оно нам пружа вођство преко публикација, као и на нашим састанцима, већим скуповима и конгресима. Осим тога, оно именује покрајинске надгледнике, а они именују скупштинске старешине. Покрајински надгледници и старешине се „сећају“ Водећег тела тако што се држе свих упутстава које добију. Сви ми показујемо да поштујемо нашег Вођу, Исуса, тако што смо подложни људима које он данас користи (Јевр. 13:17).

18 Још један начин да се „сећамо“ Водећег тела јесте да свесрдно учествујемо у делу проповедања. Апостол Павле је подстакао хришћане да опонашају веру оних који предводе међу њима. Верни роб показује да има чврсту и јаку веру тако што ревно доприноси ширењу добре вести о Божјем Краљевству. Да ли и ми, као део великог мноштва, подупиремо помазанике у том важном делу? Ако то чинимо, бићемо срећни када нам Исус буде рекао: „Што год сте учинили једном од ове моје најмање браће, мени сте учинили“ (Мат. 25:34-40).

19. Зашто желиш да следиш нашег Вођу, Исуса?

19 Исус није напустио своје следбенике када се вратио на небо (Мат. 28:20). Он је лично осетио колико су му свети дух, анђели и Божја Реч помагали да води своје ученике док је био на земљи. Зато верном робу у данашње време пружа исту такву помоћ. Помазани хришћани који сачињавају тог роба „следе Јагње куда год оно пође“ (Откр. 14:4). Када следимо њихово вођство, ми заправо следимо нашег Вођу, Исуса. Ускоро ће нас он увести у нови свет и дати нам вечни живот (Откр. 7:14-17). Ниједан људски вођа нам тако нешто не може обећати.

^ одл. 3 По свему судећи, Јехова је желео да дванаест апостола формира будућих „дванаест камена темељаца“ Новог Јерусалима (Откр. 21:14). Зато није било потребе да се замене верни апостоли који су касније умрли.

^ одл. 8 Од 1955. године то друштво је преименовано у Библијско и трактатно друштво Стражарска кула.