Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поуке из Захаријиних визија

Поуке из Захаријиних визија

Вратите се мени и ја ћу се вратити вама (ЗАХ. 1:3)

ПЕСМЕ: 89, 86

1-3. (а) С каквим се потешкоћама суочавао Јеховин народ кад је Захарија почео да пророкује? (б) Зашто је Јехова тражио од свог народа да му се врати?

СВИТАК који лети, једна жена затворена у корпи и две жене с крилима попут родиних које носи ветар само су неки од живописних описа које налазимо у књизи пророка Захарије (Зах. 5:1, 7-9). Зашто је Јехова свом пророку дао ове визије? У каквим се околностима налазио израелски народ у то време? Које поуке ми можемо извући из тих визија?

2 Година 537. пре н. е. била је радосна година за Јеховин народ. Након 70 година заточеништва, били су ослобођени из Вавилона. С пуно елана су кренули у Јерусалим да би поново на исправан начин обожавали Јехову. Темељ за нови храм положен је следеће године, 536. пре н. е. Народ је од радости толико „гласно клицао“ да се вика „чула надалеко“ (Језд. 3:10-13). Међутим, убрзо су околни народи почели да се противе изградњи храма. Због свих тих потешкоћа и изазова, народ се обесхрабрио, запоставио градњу и посветио се својим кућама и њивама. Шеснаест година касније, није било помака у изградњи храма. Неко је морао да подсети народ да треба да се врате Јехови, а не да се брину само за себе и своје потребе. Јехова је желео да му поново служе, и то без страха, целим срцем.

3 Године 520. пре н. е., Јехова је послао пророка Захарију да подсети народ због чега су уопште били ослобођени из Вавилона. Занимљиво је да име тог пророка значи „Јах се сетио“. То их је могло подсетити на то да их Јехова није заборавио, иако су они заборавили шта је све учинио за њих. (Прочитати Захарију 1:3, 4.) Јехова им је обећао да ће им помоћи да обнове храм, али их је и озбиљно упозорио да не жели да му служе с пола срца. Погледајмо како је помоћу шесте и седме визије које је дао Захарији подстакао народ на акцију. Такође ћемо видети које поуке ми извлачимо из тога.

БОГ ОСУЂУЈЕ КРАЂУ

4. (а) Шта је Захарија видео у шестој визији? (б) Зашто је значајно то што је свитак био исписан са обе стране? (Видети прву слику на почетку чланка.)

4 Пето поглавље књиге пророка Захарије почиње једном необичном визијом. (Прочитати Захарију 5:1, 2.) У њој је Захарија видео свитак који лети, дуг скоро 9 метара и широк око 4,5 метра. Био је отворен и спреман за читање. У њему је била порука осуде, исписана са обе стране свитка (Зах. 5:3). Пошто се на свицима иначе писало само на једној страни, било је јасно да овај свитак носи неку тешку и озбиљну поруку.

Божје слуге не смеју да краду (Видети одломке 5-7)

5, 6. Како Јехова гледа на све облике крађе?

5 Прочитати Захарију 5:3, 4Сви људи су пред Јеховом одговорни за своје поступке. Међутим, они који носе његово име имају још већу одговорност. Њима је јасно да сваки облик крађе наноси срамоту његовом имену (Посл. 30:8, 9). Неки мисле да није погрешно нешто украсти ако за то постоји оправдан разлог. Али колико год неки разлог деловао оправдано, онај ко краде показује да су му себичне жеље важније од Јехове, његовог имена и његових закона.

6 У Захарији 5:3, 4 стоји да ће проклетство ући „у кућу лопова [...] и боравиће у кући његовој и уништиће је“. Од Јехове се нико не може сакрити. Он види свако скривено место и открива све преступе у свом народу. Чак и ако неко успе да од власти, послодавца, старешина или родитеља сакрије да је нешто украо, то неће моћи сакрити од Бога, који гарантује да ће свака крађа бити откривена (Јевр. 4:13). Божје слуге се труде да буду поштене „у свему“, због чега уживамо у њиховом друштву (Јевр. 13:18).

7. Коју поуку преноси визија о свитку који лети?

7 Сваки облик крађе вређа Јехову. За нас је част што живимо по Јеховиним високим моралним мерилима и што се трудимо да ничим не срамотимо његово име. Зато се можемо надати да ће нас Јехова поштедети кад буде судио онима који намерно крше његове законе.

ЖИВИМО ПО СВОМ ЗАВЕТУ „ДАН ЗА ДАНОМ“

8-10. (а) Шта је заклетва? (б) Коју заклетву је Седекија прекршио?

8 Следећа порука записана на свитку који лети била је упућена онима који се лажно заклињу Божјим именом (Зах. 5:4). Заклетва је изјава којом се особа заклиње да говори истину или свечано обећава да ће нешто учинити односно да нешто неће учинити.

9 Веома је озбиљна ствар заклињати се Јеховиним именом. Управо то је учинио Седекија, последњи краљ који је седео на престолу у Јерусалиму. Он се заклео Јеховом да ће остати подложан вавилонском краљу. Али није одржао реч. Зато је Јехова рекао: „Тако ја био жив [...] краљ [Седекија] који је презрео заклетву и раскинуо савез умреће у Вавилону код краља који га је поставио за краља“ (Језек. 17:16).

10 Краљ Седекија је имао одговорност пред Јеховом да поступа у складу са заклетвом коју је дао у Јеховино име (2. Лет. 36:13). Али он се окренуо Египту тражећи помоћ да се ослободи вавилонске власти. Међутим, Египат му није могао помоћи (Језек. 17:11-15, 17, 18).

11, 12. (а) Које је најважније обећање? (б) Како то што смо се предали Јехови треба да утиче на наш свакодневни живот?

11 Из онога што се десило Седекији можемо видети да Јехова обраћа пажњу на обећања која дајемо. Да бисмо му угодили, морамо одржати реч (Пс. 76:11). Наше предање Јехови је најважније обећање које смо дали. Кад смо му се предали, обећали смо да ћемо му служити шта год да нам се деси у животу.

12 Како можемо испунити тај завет? „Дан за даном“ суочавамо се с малим и великим кушњама. Наше реакције у таквим ситуацијама показаће колико је јак наш однос с Јеховом (Пс. 61:8). На пример, шта ћемо урадити ако неко на послу или у школи флертује с нама? Да ли ћемо својим поступцима јасно ставити до знања да смо послушни Јехови? (Посл. 23:26). Или шта ако у нашој породици нико осим нас не служи Јехови? Да ли му се молимо да нам помогне да се понашамо онако како он очекује од нас? У каквој год ситуацији да се налазимо, да ли сваки дан захваљујемо Јехови што нас воли и пружа нам вођство? Да ли сваког дана читамо Библију? У неку руку, све смо то обећали Јехови кад смо му се предали. Кад смо му послушни и служимо му целим срцем, показујемо да га волимо и да живимо у складу са својим предањем. Служење Јехови је начин живота, а не само нека формалност. Јехова нам је обећао да ће нас наградити због наше верности, како данас тако и у будућности (Пон. зак. 10:12, 13).

13. Коју смо поуку извукли из Захаријине шесте визије?

13 Коју поуку смо извукли из Захаријине шесте визије? Разумели смо да они који воле Јехову не смеју да краду нити да се лажно заклињу. Такође смо видели да Јехова није одбацио Израелце иако су грешили. Разумео је да су били под великим притиском јер су били окружени бројним непријатељима. Својим примером нам је показао да је важно да одржимо обећања. Можемо бити сигурни да ће нам у томе помоћи. Један од начина на који нам помаже јесте то што нам је дао наду да ће ускоро окончати зло на целој земљи. То нам гарантује следећа Захаријина визија.

ЈЕХОВА УКЛАЊА ЗЛО

14, 15. (а) Шта је Захарија видео у седмој визији? (Видети другу слику на почетку чланка.) (б) Шта представља жена у корпи и зашто ју је анђео затворио?

14 Након што је Захарија у шестој визији видео свитак који лети, један анђео му је рекао да погледа ка небу. Шта је видео у седмој визији? Видео је једну корпу, која је названа „ефа“. (Прочитати Захарију 5:5-8.) На тој корпи је био округли оловни поклопац. Када се поклопац подигао, Захарија је видео једну жену како седи „усред ефе“. Анђео му је рекао да та жена представља „Зло“. Замислимо само како се Захарија уплашио када је видео да жена покушава да изађе. Али анђео ју је брзо гурнуо назад и затворио корпу тешким оловним поклопцем. Шта је све то значило?

15 Овом визијом је било истакнуто да Јехова неће толерисати никакво зло у свом народу. Побринуће се да оно брзо буде уклоњено (1. Кор. 5:13). У то можемо бити сигурни зато што је анђео поново затворио корпу оловним поклопцем.

Јехова ће се постарати да га његове слуге обожавају на исправан начин (Видети одломке 16-18)

16. (а) Шта се десило са корпом у којој је било „Зло“? (Видети трећу слику на почетку чланка.) (б) Где су жене с крилима однеле корпу?

16 Захарија је затим видео две жене са снажним крилима попут родиних. (Прочитати Захарију 5:9-11.) Те жене су биле потпуно другачије од оне у корпи. Оне су узеле ту корпу у којој је било „Зло“ и одлетеле с њом. Где су је однеле? У земљу Сенар, то јест у Вавилон. Зашто баш тамо?

17, 18. (а) Зашто је Вавилон био прикладно место где је однето „Зло“? (б) Која одговорност лежи на сваком Божјем слуги?

17 Израелцима који су живели у Захаријино време није било тешко да разумеју зашто је баш Вавилон био место где је однето „Зло“. Знали су да је то био град пун неморала и идолопоклонства. Док су живели у њему, сваког дана су морали да се одупиру духу тог паганског света. Зато им је ова визија била гаранција да ће се Јехова побринути да га његове слуге обожавају на исправан начин.

18 Међутим, та визија је такође подсетила Израелце на њихову одговорност да остану чисти док служе Јехови. Зло се никако не сме увући међу Божји народ, нити се задржати у њему. Јехова је и нас довео у своју чисту организацију, у којој осећамо његову љубав и заштиту. На свакоме од нас лежи одговорност да ту чистоћу чувамо. Међу Јеховиним народом не сме бити зла ни у каквом облику.

ЧИСТ НАРОД ДОНОСИ ЧАСТ ЈЕХОВИ

19. Како се Захаријине визије односе на нас данас?

19 Захаријина шеста и седма визија служе као отрежњавајуће упозорење онима који упорно чине зло. Јехова то неће толерисати. Његове слуге морају мрзети зло. Ове визије нас такође уверавају да ћемо имати његову наклоност и избећи осуду ако чинимо оно што је њему по вољи. Иако није лако остати чист у овом злом свету, уз Јеховину помоћ то можемо успети. Али шта нас уверава да ће исправан начин обожавања Јехове опстати у овом безбожном свету? Коју гаранцију имамо да ће он заштитити своју организацију док се велика невоља приближава? На ова питања ћемо добити одговор у следећем чланку.