Пређи на садржај

Пређи на садржај

Истина не доноси мир, већ мач

Истина не доноси мир, већ мач

Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу. Нисам дошао да донесем мир, него мач (МАТ. 10:34)

ПЕСМЕ: 123, 128

1, 2. (а) На којим подручјима можемо имати мир? (б) Зашто на земљи још увек у потпуности не постоји мир? (Видети слику на почетку чланка.)

СВИ тежимо за мирним животом без брига. Зато смо веома захвални Јехови што нам даје свој мир, који нам помаже да сачувамо унутрашњи мир (Фил. 4:6, 7). Осим тога, можемо имати мир с Јеховом, јер смо му се предали и служимо му (Римљ. 5:1).

2 Међутим, још увек није дошло време да Бог у потпуности успостави мир на земљи. Живимо у последњим данима обележеним сукобима и окружени смо насилним људима (2. Тим. 3:1-4). Поред тога, у духовном смо рату, јер се боримо против утицаја Сатане и његових лажних учења (2. Кор. 10:4, 5). Па ипак, можда нам најтеже пада када нас не разумеју чланови породице и рођаци који не служе Јехови. Можда нам се ругају због наших веровања, оптужују нас да стварамо поделе у породици или нам прете да ће нас се одрећи ако наставимо да служимо Јехови. Како треба да гледамо на то? Како можемо сачувати мир када се тако нешто деси?

ИСПРАВАН СТАВ ПРЕМА ПРОТИВЉЕЊУ

3, 4. (а) До чега воде Исусова учења? (б) Када је нарочито тешко следити Исуса?

3 Исус је знао да неће сви прихватити његова учења и да ће она довести до подела међу људима. Такође је знао да ће због тога његови ученици наилазити на противљење и да ће им бити потребна храброст. Такво противљење би могло нарушити мир у породици. Исус је о томе рекао: „Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу. Нисам дошао да донесем мир, него мач. Јер сам дошао да раздвојим човека од његовог оца, и кћер од њене мајке, и снаху од њене свекрве. Заиста, човеку ће непријатељи бити његови укућани“ (Мат. 10:34-36).

4 Када је рекао: Не мислите да сам дошао да донесем мир“, Исус је своје слушаоце подстакао да размишљају о томе шта могу да очекују уколико постану његови ученици. Наравно, његов циљ није био да ствара поделе, већ да пренесе истину о Богу (Јов. 18:37). Па ипак, требало је да његови ученици знају да им неће увек бити лако да га следе, поготово ако њихови чланови породице или блиски пријатељи не прихвате истину.

5. Са чиме су се Исусови ученици суочавали?

5 Исус је рекао да ће његови ученици доживљавати многе невоље, а међу њима је и противљење у породици (Мат. 10:38). Али они су били спремни да истрају због Христа иако су им се чланови породице ругали и удаљили се од њих. Зато су добили много више него што су изгубили. (Прочитати Марка 10:29, 30.)

6. Шта не смемо заборавити када нам чланови породице и рођаци замерају што служимо Јехови?

6 Уколико се и нама деси да нам чланови породице и рођаци замерају што служимо Јехови, нећемо због тога престати да их волимо. Међутим, не смемо заборавити да ништа не сме засенити нашу љубав према Јехови и Христу (Мат. 10:37). Такође, морамо имати на уму да ће Сатана покушати да искористи нашу љубав према породици како би нас навео да будемо неверни Јехови. Погледајмо сада у којим ситуацијама се то може десити и како можемо да истрајемо.

БРАЧНИ ДРУГ КОЈИ НЕ СЛУЖИ ЈЕХОВИ

7. Како треба да гледамо на свој брак уколико наш брачни друг не служи Јехови?

7 Библија каже да ће они који ступе у брак имати „телесну невољу“ (1. Кор. 7:28). Међутим, додатан стрес и напетост у браку настаје уколико наш брачни друг не служи Јехови. Веома је важно да на такву ситуацију гледамо из Јеховиног угла. То што наш брачни друг тренутно није Христов следбеник није оправдан разлог за раздвајање или развод (1. Кор. 7:12-16). На пример, уколико муж не служи Јехови и не предводи у духовним активностима, жена и даље треба да га поштује зато што је он поглавар породице. Исто тако, уколико жена не служи Јехови, муж који је Јеховин слуга треба да је воли и брине о њој (Еф. 5:22, 23, 28, 29).

8. Шта треба да се питамо ако наш брачни друг покушава да нам у некој мери ограничи служење Јехови?

8 Шта треба да радимо ако наш брачни друг покушава да нам у некој мери ограничи служење Јехови? На пример, једној сестри је муж рекао да може да иде у службу проповедања само одређеним данима у седмици. Уколико се и ми нађемо у сличној ситуацији, питајмо се: „Да ли мој брачни друг захтева од мене да престанем да служим Јехови? Ако не захтева, да ли могу да му изађем у сусрет?“ Разумност ће нам помоћи да избегнемо непотребну напетост у браку (Фил. 4:5).

9. Како можемо поучити децу да поштују родитеља који не служи Јехови?

9 Уколико наш брачни друг не служи Јехови, васпитавање деце може бити посебно изазовно. На пример, децу треба да поучимо библијској заповести: „Поштуј свог оца и своју мајку“ (Еф. 6:1-3). Али шта ако се наш брачни друг не придржава библијских мерила? Деца и тада треба да виде да ми поштујемо свог брачног друга. Усредсредимо се на његове лепе особине и покажимо да ценимо добре ствари које чини. Немојмо пред децом говорити негативно о њему. Уместо тога, објаснимо им да свако мора да изабере да ли ће служити Јехови. Надаље, добро понашање деце може навести родитеља који не служи Јехови да прихвати истину.

Поучавајмо децу библијској истини кад год можемо (Видети 10. одломак)

10. Како можемо поучавати децу библијској истини уколико наш брачни друг не служи Јехови?

10 Понекад се може десити да наш брачни друг захтева да деца учествују у паганским прославама или да буду поучена лажним учењима. Надаље, неки мужеви могу забранити својој жени да поучава децу истини из Библије. Па ипак, она ће учинити све што може да би их поучила истини (Дела 16:1; 2. Тим. 3:14, 15). Можда ће јој муж бранити да води уобичајен библијски курс с малолетном децом или да их води на састанке. Иако ће она учинити оно што он тражи, и даље може да разговара с децом о својој вери кад год јој то околности дозвољавају. На тај начин, деца ће бити поучена о Јехови и његовим моралним мерилима (Дела 4:19, 20). Наравно, она ће на крају сама донети одлуку да ли ће служити Јехови (Пон. зак. 30:19, 20). *

ПРОТИВЉЕЊЕ РОЂАКА

11. Шта може бити проблем у односима с рођацима који не служе Јехови?

11 Када смо почели да проучавамо Библију с Јеховиним сведоцима, можда о томе нисмо одмах разговарали са својим рођацима. Међутим, како је наша вера расла, пожелели смо да им кажемо нешто што смо научили (Мар. 8:38). Можда је то што смо им одважно сведочили довело до трзавица. Сада ћемо осмотрити како можемо да задржимо добре односе с њима, а да притом останемо верни Јехови.

12. (а) Зашто нам се рођаци могу противити? (б) Како можемо бити саосећајни према рођацима који нису Сведоци?

12 Будимо саосећајни. Иако смо срећни што смо сазнали истину из Библије, наши рођаци можда мисле да смо заведени или да смо постали део неке секте. Можда мисле да их више не волимо јер не прослављамо празнике с њима. Такође се могу плашити да ће нам се нешто лоше десити. Зато је важно да будемо саосећајни. Како? Тако што ћемо се потрудити да их разумемо и тако што ћемо их пажљиво слушати да бисмо схватили шта их стварно брине (Посл. 20:5). У томе можемо да опонашамо апостола Павла, који се трудио да разуме све врсте људи како би им пренео добру вест (1. Кор. 9:19-23).

13. На који начин треба да разговарамо с нашим рођацима?

13 Будимо љубазни. У Библији пише: „Нека ваша реч увек буде љубазна“ (Кол. 4:6). Иако то није увек лако, можемо молити Јехову да нам да свети дух како бисмо у разговору с рођацима испољавали плодове његовог духа. Не би било на месту да улазимо у расправу када су у питању њихова веровања. Ако нас својим говором или поступцима повреде, добро је да опонашамо пример апостола̂. О томе је Павле написао: „Кад нас вређају, благосиљамо. Кад нас прогоне, стрпљиво подносимо. Кад нас клевећу, одговарамо љубазно“ (1. Кор. 4:12, 13).

14. До чега може водити наше добро понашање?

14 Пружимо сведочанство својим понашањем. Иако је важно да с рођацима љубазно разговарамо, још је важније наше понашање. (Прочитати 1. Петрову 3:1, 2, 16.) Зато својим делима покажимо да као Јеховини сведоци имамо срећне породице, да добро бринемо о својој деци и да водимо морално чист и испуњен живот. Иако можда наши рођаци неће прихватити истину, ми ћемо и даље бити срећни јер својим добрим понашањем радујемо Јехову.

15. Шта ће нам помоћи да избегнемо сукобе с рођацима?

15 Припремимо се. Добро је да размислимо које ситуације би могле водити до сукоба и како ћемо се поставити ако до њих дође (Посл. 12:16, 23). Једна сестра из Аустралије о томе каже: „Пошто се мој свекар снажно противио истини, супруг и ја смо морали да се припремимо пре него што бисмо га позвали телефоном. Молили бисмо се Јехови да нам помогне како не бисмо бурно реаговали на његове љутите реакције. Тако смо имали спремне теме за разговор како би све било у пријатељском духу. Да бисмо избегли дуге разговоре који би могли водити до жучне расправе о религији, одредили смо колико ћемо дуго разговарати.“

16. Шта треба да узмемо у обзир уколико се боримо с осећајем кривице када је реч о рођацима?

16 Наравно, не можемо избећи све несугласице с рођацима. Кад дође до неспоразума, тада можда имамо осећај кривице, будући да их волимо и желимо да будемо у добром односу с њима. Међутим, не смемо заборавити да верност Јехови треба да нам буде важнија од љубави према породици и рођацима. Када имамо такав став, помоћи ћемо им да увиде да је служење Јехови нешто веома важно. Па ипак, не можемо никога натерати да прихвати истину. Међутим, наш пример им може помоћи да увиде колико је добро служити Јехови. На крају крајева, Јехова и њима даје прилику да сами одлуче да ли ће му служити (Ис. 48:17, 18).

АКО ЧЛАН ПОРОДИЦЕ НАПУСТИ ЈЕХОВУ

17, 18. Шта ће нам помоћи уколико неки члан породице напусти Јехову?

17 Када је неки члан породице искључен или иступи из скупштине, то може бити веома болно. Како се можемо изборити с тим?

18 Останимо заокупљени духовним активностима. Радимо на својој духовности тако што ћемо редовно читати Библију, припремати се за састанке и учествовати на њима, редовно ићи у службу и молити се Јехови за снагу како бисмо истрајали (Јуд. 20, 21). Али шта ако то све радимо, а и даље нам је веома тешко? Немојмо одустати! Духовне активности нам могу помоћи да савладамо негативне мисли и осећања. На пример, размислимо о ономе што је доживео писац 73. псалма. Он је пролазио кроз тежак период, због чега се борио с негативним осећањима. Али служење Јехови му је помогло да на исправан начин сагледа ствари (Пс. 73:16, 17). То ће и нама помоћи.

19. Како можемо показати да поштујемо Јеховине одлуке?

19 Поштујмо Јеховину одлуку када некога укорава. Иако на почетку укоравање може бити болно, оно ће дугорочно гледано донети корист свима, укључујући и онога који више није члан скупштине. (Прочитати Јеврејима 12:11.) На пример, Јехова нам је дао заповест да престанемо да се дружимо са онима који се не кају за своје грехе (1. Кор. 5:11-13). Иако то није нимало лако, када неки члан породице више не служи Јехови, морамо избегавати непотребан контакт с њим путем телефона, порука, писама, мејлова или друштвених мрежа.

20. Чему се можемо надати?

20 Не губимо наду. У Библији стоји да се љубав свему нада. Зато не губимо наду да ће они који су напустили Јехову поново постати део његовог народа (1. Кор. 13:7). Уколико приметимо неку позитивну промену код члана породице који је престао да служи Јехови, шта можемо урадити? Можемо се молити да он смогне снаге да поступа по библијским начелима и одазове се на Јеховин позив: „Врати се мени“ (Ис. 44:22).

21. Шта треба да радимо уколико нам се чланови породице противе што служимо Јехови?

21 Исус је рекао да ако било ког човека волимо више од њега, нисмо га достојни. Међутим, он је био уверен да ће његови ученици имати храбрости да му остану верни упркос противљењу у породици. Ако је то што смо постали Исусови ученици донело „мач“ у нашу породицу, ослонимо се на Јехову како би нам помогао да се изборимо са свим што то носи са собом (Ис. 41:10, 13). Будимо радосни јер знамо да угађамо Јехови и Исусу и да ће нас они наградити због наше верности.

^ одл. 10 Више информација о томе како пружати деци духовну поуку уколико један брачни друг не служи Јехови може се наћи у чланку „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. августа 2002.