Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анђеоске војске и Христ нас чувају

Анђеоске војске и Христ нас чувају

Тако ће бити ако послушате глас Јехове, свог Бога (ЗАХ. 6:15)

ПЕСМЕ: 61, 22

1, 2. Каква је била ситуација у Јерусалиму након што је Захарија добио седму визију?

НАКОН што је добио седму визију, пророк Захарија је имао о много чему да размишља. Јехова је гарантовао да ће позвати на одговорност све оне који чине зло. То обећање је сигурно ојачало Захарију. Али у суштини, ништа се није битно променило. И даље је било непоштења и злих дела, а завршетак радова на Јеховином храму није се назирао. Како је могуће да су Израелци тако брзо одустали од задатка који им је дао Бог? Да ли су се вратили у домовину само због својих интереса?

2 Захарија је знао да су Израелци који су се вратили у Јерусалим имали снажну веру у Јехову. Свима њима је Јехова „подстакао дух“ да напусте сигуран дом и посао и крену на пут (Језд. 1:2, 3, 5). Оставили су добро познато окружење и запутили се у земљу коју већина њих никада није видела. Да им обнова Јеховиног храма није била важна, сигурно не би кренули на око 1 600 километара дуг пут, и то кроз негостољубиво подручје.

3, 4. С чим су се све израелски повратници суочили?

3 Током тог дугог путовања из Вавилона у Јерусалим, Израелци су имали доста времена да размишљају о земљи коју ће од сада звати домом. Од старијих су слушали о некадашњој лепоти Јерусалима и слави његовог храма (Језд. 3:12). Да си био с њима, како би се осећао кад би издалека угледао рушевине Јерусалима, обрасле трњем и коровом? Да ли би његове зидине са огромним развалинама на местима где су некад биле стражарске куле и капије упоређивао с масивним вавилонским зидинама? Али тај призор није обесхрабрио Израелце, јер су на свом путовању већ осетили како их је Јехова штитио и водио. Чим су стигли, подигли су олтар Јехови на месту где је некад био храм и почели су да му сваки дан приносе жртве (Језд. 3:1, 2). Толико су били пуни елана да се чинило да их ништа не може зауставити.

4 Међутим, пред њима није стајала само обнова храма. Морали су да обнове и своје градове, да подигну себи куће и да засеју њиве да би имали чиме да хране своје породице (Језд. 2:70). Био је то огроман подухват. Али онда су се врло брзо појавили противници који су им правили проблеме. Иако је Божји народ у почетку храбро прионуо на посао, 15 година противљења узело је свој данак (Језд. 4:1-4). Још један тежак ударац доживели су 522. пре н. е., када је персијски краљ званично забранио даљњу обнову Јерусалима. Чинило се да је будућност овог града била потпуно неизвесна (Језд. 4:21-24).

5. Како је Јехова помогао свом народу?

5 Међутим, Јехова је добро знао шта је потребно његовом народу. Зато је Захарији дао последњу визију, којом је уверио свој народ да их воли, да веома цени све што су до тада урадили и да ће их штитити ако се врате послу који им је поверио. Обећао им је да ће успети да обнове храм ако му буду били послушни. То се види из његових речи: „Тако ће бити ако послушате глас Јехове, свог Бога“ (Зах. 6:15).

АНЂЕОСКА КОЊИЦА

6. (а) Како почиње Захаријина осма визија? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Зашто су коњи били различите боје?

6 Осма и уједно последња Захаријина визија можда је највише ојачала веру Божјег народа. (Прочитати Захарију 6:1-3.) Замислимо следећу сцену: Између две „горе [...] од бакра“ изашла су „четвора кола“. То су по свему судећи била бојна кола. У свака од њих били су упрегнути коњи различите боје, због чега је било лакше разликовати бојна кола. Када их је угледао, Захарија је упитао: „Шта је то?“ (Зах. 6:4). И ми желимо да сазнамо одговор, јер ова визија директно утиче на нас.

Јехова и данас користи анђеле да би заштитио и ојачао свој народ

7, 8. (а) Шта представљају две горе? (б) Зашто су од бакра?

7 У Библији су краљевства и власти често представљени горама. Две горе у Захаријиној визији сличне су двема горама које су описане у Даниловом пророчанству. Једна представља Јеховину врховну и вечну власт, а друга Месијанско Краљевство, на чијем је челу Исус (Дан. 2:35, 45). Од кад је Исус постао краљ у јесен 1914, обе горе имају посебну улогу у остварењу Божје воље на земљи.

8 Зашто су ове горе од бакра? Зато што се бакар, као и злато, сматра вредним металом. Израелци су по Јеховиној заповести користили овај сјајни метал приликом израде светог шатора и касније приликом изградње храма у Јерусалиму (Изл. 27:1-3; 1. Краљ. 7:13-16). Чињеница да су ове симболичне горе сачињене од бакра истиче колико је вредна Јеховина врховна власт, као и власт Месијанског Краљевства, које ће људима донети сигурност и многе благослове.

9. (а) Шта представљају бојна кола и они који њима управљају? (б) Који задатак имају?

9 Вратимо се сада на бојна кола. Шта представљају она и они који њима управљају? Представљају анђеле, и то вероватно групе анђела. (Прочитати Захарију 6:5-8.) Они „излазе с места где су стајали пред Господарем целе земље“. Послати су у различите крајеве земље. Њихов задатак је био да заштите Божји народ, нарочито од Вавилона, то јест северне земље. Јехова је тиме свом народу ставио до знања да више никада неће бити у вавилонском ропству. То је сигурно веома утешило Израелце који су у Захаријино време радили на обнови храма. Није било разлога да се плаше да ће их у томе зауставити непријатељи.

10. Шта Божје слуге данас могу закључити на основу визије о бојним колима?

10 Као у Захаријино доба, Јехова над војскама и данас користи анђеле да би заштитио и ојачао свој народ (Мал. 3:6; Јевр. 1:7, 14). Још од кад је 1919. духовни Израел ослобођен из Вавилона Великог, ниједан противник није успео да спречи ширење и напредак праве религије (Откр. 18:4). Пошто нас анђели штите, не треба да се плашимо да ће Јеховина организација поново доспети у неки вид духовног ропства (Пс. 34:7). Можемо бити сигурни да ће Божје слуге у целом свету у духовном погледу и даље напредовати. Захаријина визија нас уверава да смо потпуно безбедни у сенци двеју гора.

11. Зашто не треба да се плашимо предстојећег напада на Божји народ?

11 Ускоро ће се политичке силе Сатаниног света удружити против Божјег народа (Језек. 38:2, 10-12; Дан. 11:40, 44, 45; Откр. 19:19). Језекиљево пророчанство каже да ће те силе прекрити земљу попут облака и да ће јашући на коњима свом жестином напасти Божји народ (Језек. 38:15, 16). * Да ли због тога треба да се плашимо? Не, зато што је анђеоска коњица на нашој страни. Тада ће Јеховина анђеоска војска заштитити његов народ и уништити све оне који се противе његовој врховној власти (2. Сол. 1:7, 8). Биће то застрашујућ дан! Али ко предводи ту Јеховину небеску војску?

ПРВОСВЕШТЕНИК ПОСТАЈЕ КРАЉ

12, 13. (а) Шта је Јехова рекао Захарији да уради? (б) Како знамо да Изданак представља Исуса Христа?

12 Нико осим Захарије није могао да види ових осам визија. Али након што их је добио, урадио је нешто што су и други могли видети и што је могло охрабрити оне који су радили на обнови Божјег храма. (Прочитати Захарију 6:9-12.) Јехова је рекао Захарији да од Хелдаја, Товије и Једаје, који су дошли из Вавилона, узме нешто од приложеног сребра и злата и да од тога направи „раскошну круну“ (Зах. 6:11). Да ли му је рекао да ту круну стави на главу намеснику Зоровавељу, који је потицао из Јудиног племена и био Давидов потомак? Није. Рекао му је да круну стави на главу првосвештенику Исусу, Јоседековом сину, што је веома зачудило оне који су то посматрали.

13 Да ли је првосвештеник Исус тако постао краљ? Није, јер није потицао из Давидове краљевске лозе и зато није могао да буде краљ. Његово крунисање је било пророчанско и указивало је на некога ко ће у будућности бити краљ и првосвештеник, и то у сву вечност. Тај првосвештеник и краљ је назван Изданком, а Библија јасно показује да је то Исус Христ (Ис. 11:1; Мат. 2:23, фусн.).

14. Шта Исус ради као Краљ и Првосвештеник?

14 Као Краљ и Првосвештеник, Исус Христ предводи Јеховину небеску војску. Он чини све да Божји народ као целина буде спокојан и безбедан иако живи у овом насилном свету (Јер. 23:5, 6). Ускоро ће он стати у одбрану Божјег народа и поразити све оне који се противе Божјој врховној власти (Откр. 17:12-14; 19:11, 14, 15). Али пре тога треба да обави још један велики задатак.

ОН ЋЕ ИЗГРАДИТИ ХРАМ

15, 16. (а) Коме је Јехова дао задатак да обнови и прочисти његов народ? (б) Како ће земља изгледати на крају Христове хиљадугодишње владавине?

15 Осим што је постављен за Краља и Првосвештеника, Исус Христ је тај који ће „саградити Јеховин храм“. (Прочитати Захарију 6:13.) У савремено доба, та изградња Јеховиног храма обухватала је ослобађање Божјег народа из Вавилона Великог и обнову хришћанске скупштине 1919. Тада је Исус поставио „верног и разборитог роба“ да управља свим активностима у земаљском делу великог духовног храма (Мат. 24:45). Он такође прочишћава Божји народ и помаже им да служе Богу на исправан начин (Мал. 3:1-3).

16 Током своје Хиљадугодишње владавине, Христ ће са 144 000 сувладара и свештеника помагати људима да достигну савршенство. Након тога ће само слуге правог Бога живети на очишћеној земљи. Напокон ће сви служити Богу онако како он то жели.

ПОДУПИРИМО ЈЕХОВИН ДУХОВНИ ХРАМ

17. Шта је Јехова обећао Израелцима и како је то утицало на њих?

17 Како су Захаријине речи утицале на његове сународнике? Јехова им је обећао да ће им помагати и да ће их штитити док не заврше са обновом храма. То им је сигурно улило наду. Али да ли ће успети да доврше сав посао, будући да их је било мало? Захарија им је пренео Јеховине речи које су одагнале све њихове страхове и сумње. Бог им је обећао да ће осим подршке коју су им пружили Хелдај, Товија и Једаја још многи доћи да би градили Јеховин храм. (Прочитати Захарију 6:15.) Зато се народ охрабрио и брзо прионуо на посао. Вредно су радили и поред забране која је још била на снази. Али Јехова је уклонио и ту наизглед непремостиву препреку и храм је довршен 515. пре н. е. (Језд. 6:22; Зах. 4:6, 7). Међутим, Јеховине речи су указивале на нешто много веће што се дешава у нашим данима.

Јехова никада неће заборавити нашу љубав према њему (Видети 18. и 19. одломак)

18. Како се данас испуњавају речи из Захарије 6:15?

18 Данас милиони људи служе Јехови. Срећни су што могу да му исказују част „иметком својим“ несебично трошећи време, снагу и средства како би подупирали његов велики духовни храм (Посл. 3:9). На основу чега можемо закључити да Јехова цени нашу подршку? Сетимо се Хелдаја, Товије и Једаје који су донели сребро и злато за круну коју је направио Захарија. Та круна је била „спомен“ на њихов прилог који су дали Јехови (Зах. 6:14). Исто тако, Јехова неће заборавити љубав и труд који улажемо док му служимо (Јевр. 6:10). Заувек ће остати у његовом сећању.

19. Како Захаријине визије треба да утичу на нас данас?

19 Све оно што Јеховин народ постиже у овим последњим данима јасан је доказ да имају Јеховин благослов и да их води Христ. Ми смо део једне стабилне, сигурне и трајне организације. Јеховина воља у погледу праве религије сигурно ће се испунити. Зато ценимо своје место у Јеховином народу и слушајмо „глас Јехове, свог Бога“. Тада ћемо имати заштиту нашег Краља и Првосвештеника, као и анђела који управљају бојним колима. Колико год можемо, подупиримо праву религију. Можемо бити сигурни да ће нас тада Јехова над војскама чувати до краја овог поретка и у сву вечност.

^ одл. 11 Више информација може се наћи у чланку „Питања читалаца“, у Стражарској кули од 15. маја 2015, стр. 29-30.