Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ојачај своју веру и наду

Ојачај своју веру и наду

Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо (ЈЕВР. 11:1)

ПЕСМЕ: 81, 134

1, 2. (а) У чему је разлика између наше наде и наде људи који не служе Јехови? (б) Која важна питања ћемо осмотрити?

ЈЕХОВИНЕ слуге имају дивну наду. Било да смо помазаници или не, сви једва чекамо време када ће се Божја воља вршити и на небу и на земљи, и када ће Бог посветити своје име (Јов. 10:16; Мат. 6:9, 10). Не постоји ништа важније чему се људи могу надати. Такође једва чекамо да добијемо вечни живот, било на небу било на земљи (2. Петр. 3:13). Док то не дође, радујемо се док посматрамо како Јехова води свој народ и пружа му подршку у овим последњим данима.

2 Људи који не служе Јехови такође имају неке наде, али не могу са сигурношћу веровати да ће се оне и испунити. На пример, многи се надају да ће добити на лутрији, али њихова нада није сигурна. С друге стране, ми имамо „чврсто поуздање“ да ће се остварити наша нада (Јевр. 11:1). Па ипак, како можемо ојачати своју наду? Зашто је добро да чврсто верујемо да ће се наша нада испунити? Та питања ћемо осмотрити у овом чланку.

3. На чему се темељи наша вера?

3 Вера није нешто с чиме се рађамо, нити се сама од себе развија. Она настаје када Божји дух делује на наше срце (Гал. 5:22). Библија не каже да Јехова има веру нити да му је потребно да верује да ће се нешто остварити. Зашто? Зато што је он свемоћан и најмудрији тако да га ништа не може спречити да испуни своју реч. Наш небески отац је толико сигуран да ће се све његове речи обистинити, као да су се већ испуниле. (Прочитати Откривење 21:3-6.) Наша вера се темељи на чињеници да је Јехова „веран Бог“ који увек испуњава своја обећања (Пон. зак. 7:9).

ШТА УЧИМО ОД ВЕРНИХ БОЖЈИХ СЛУГУ ИЗ ДРЕВНОГ ДОБА?

4. Чему су се надале верне Божје слуге из древног доба?

4 У 11. поглављу Јеврејима, налазе се имена 16 мушкараца и жена који су били верни Богу. Под Божјим надахнућем, за њих је речено да су „због своје вере добили сведочанство да су Богу по вољи“ (Јевр. 11:39). Сви они су имали „чврсто поуздање“ да ће се појавити обећани потомак који ће уништити све Божје непријатеље и земљу претворити у рај (Пост. 3:15). Такође су веровали да ће их након смрти Јехова вратити у живот. Нису очекивали да буду ускрснути на небо, јер то није било могуће пре доласка Исуса Христа (Гал. 3:16). Они су имали наду да ће заувек живети у рају на земљи (Пс. 37:11; Ис. 26:19; Ос. 13:14).

5, 6. (а) Чему су се надали Аврахам и његова породица? (б) Како су Аврахам и његова породица сачували јаку веру? (Видети слику на почетку чланка.)

5 У Јеврејима 11:13, за неке верне Божје слуге које су живеле пре Христа каже се: „Сви су они умрли у вери, а да нису примили оно што им је било обећано, него су то видели издалека и поздравили.“ Један од њих је био Аврахам. Да ли је он имао јасну наду да ће живети у рају под влашћу обећаног потомка? На то питање је Исус дао одговор, када је једном приликом рекао: „Ваш отац Аврахам веома се радовао у нади да ће видети мој дан. Видео га је и обрадовао се“ (Јов. 8:56). Исто се може рећи и за Сару, Исака, Јакова и многе друге који су жељно чекали Краљевство, „чији је градитељ и творац Бог“ (Јевр. 11:8-11).

6 Како су Аврахам и његова породица сачували јаку веру? Трудили су се да што боље упознају Јехову. Понекад им се Бог обраћао путем анђела, визија или снова. Вероватно су много тога сазнали о њему слушајући старије верне Божје слуге или читајући древне рукописе. Аврахам и његова породица су стално имали на уму Божја обећања и волели су да размишљају о њима. Зато нису сумњали да ће Јехова испунити своја обећања. Тако су остали верни и када су наишли проблеми или прогонство.

7. Шта нам Јехова пружа да бисмо имали јаку веру и шта ми морамо радити?

7 Јехова нам је с љубављу дао своју Реч, Библију, како бисмо сачували јаку веру. Важно је да је читамо сваки дан, јер ћемо тада бити срећни и успешни у свему што радимо (Пс. 1:1-3; прочитати Дела апостолска 17:11). Осим тога, Јехова нам пружа обиље духовне хране преко „верног и разборитог роба“ (Мат. 24:45). Ако попут Јеховиних слугу из древног доба читамо о Божјим обећањима, дубоко размишљамо о њима и држимо се његових мерила, и ми ћемо чврсто веровати да ће доћи време када ће Краљевство владати над земљом.

8. Како је молитва повезана с јаком вером?

8 Шта је још помогло верним Божјим слугама да имају јаку веру? Молили су се Јехови за помоћ. Када су видели да им Јехова услишава молитве, то им је ојачало веру (Нем. 1:4, 11; Пс. 34:4, 15, 17; Дан. 9:19-21). И ми треба да у молитви кажемо Јехови све што нас брине, знајући да ће нас услишити и дати нам снагу да истрајемо и задржимо радост. Кад се уверимо да нас Јехова чује и услишава, наша вера ће бити јача. (Прочитати 1. Јованову 5:14, 15.) Пошто је вера плод светог духа, треба да се молимо за тај дух, на шта нас је подстакао Исус (Лука 11:9, 13).

9. За кога се све можемо молити?

9 Богу не треба да се молимо само за себе и своје потребе. Можемо да му захваљујемо за његова чудесна дела, којих има „више него што се набројати могу“ (Пс. 40:5). Такође треба да се молимо за оне „који су у оковима као да [смо] и сами с њима оковани“. Осим тога, можемо се молити и за браћу широм света, као и за оне „који предводе“. Када видимо како Јехова одговара на наше молитве, вера ће нам бити јача и бићемо му ближи (Јевр. 13:3, 7).

БОЖЈЕ СЛУГЕ КОЈЕ СУ САЧУВАЛЕ ВЕРУ

10. Шта је неким Божјим слугама помогло да остану храбри и сачувају веру?

10 Апостол Павле је у 11. поглављу Јеврејима рекао: „Жене су ускрсењем добиле своје мртве. А други су били мучени јер нису прихватили да буду ослобођени неком откупнином, како би добили боље ускрсење“ (Јевр. 11:35). Многи су претрпели кушње и остали верни Богу јер су имали снажну веру у ускрсење. Знали су да ће их Јехова у будућности вратити у живот и да ће заувек живети на земљи. Сетимо се Навутеја и Захарије, који су били каменовани до смрти јер нису желели да прекрше Божје заповести (1. Краљ. 21:3, 15; 2. Лет. 24:20, 21). Ту је и Данило који је био бачен у лавовску јаму и његови пријатељи који су били бачени у огњену пећ. Они су били одлучни да остану верни Богу, чак и по цену смрти. Били су чврсто уверени да ће им он дати свети дух и помоћи им да истрају (Јевр. 11:33, 34; Дан. 3:16-18, 20, 28; 6:13, 16, 21-23).

11. Шта су неки пророци трпели због своје вере?

11 Многи пророци, попут Михеје и Јеремије, због своје вере су били „искушавани изругивањима и [...] тамницама“. Други су попут Илије лутали „по пустињама, горама, пећинама и јамама земаљским“. Сви су они истрајали јер су имали „чврсто поуздање“ да ће се догодити оно чему су се надали (Јевр. 11:1, 36-38; 1. Краљ. 18:13; 22:24-27; Јер. 20:1, 2; 28:10, 11; 32:2).

12. Ко нам је пружио најбољи пример вере и шта му је помогло да истраје у кушњама?

12 Најбољи пример вере био је Исус Христ, јер је издржао најтежу кушњу и остао веран Јехови. Шта му је помогло? Павле је у Јеврејима 12:2 рекао: „Због радости која је стајала пред њим поднео је мученички стуб не марећи за срамоту и сео је с десне стране Божјег престола.“ Надаље, он нас је подстакао да се угледамо на Исусов пример вере. (Прочитати Јеврејима 12:3.) Попут Исуса, и многи хришћани из првог века, међу којима је био ученик Антипа, били су мучени и погубљени јер нису желели да се одрекну вере (Откр. 2:13). Неко време након што је Краљевство успостављено 1914, сви они су примили своју награду. Ускрснули су у живот на небу, где ће заједно са Исусом владати над свим људима (Откр. 20:4). За разлику од њих, друге Божје слуге из прошлости још увек чекају да буду ускрснуте у живот на земљи (Јевр. 11:35).

САВРЕМЕНИ ПРИМЕРИ ВЕРЕ

13, 14. Шта је све доживео Рудолф Грајхен и шта му је помогло да истраје?

13 Милиони Божјих слугу данас опонашају Исуса. Они се труде да им нада увек буде јасна у мислима и не дозвољавају кушњама да им ослабе веру. Осмотримо пример брата Рудолфа Грајхена, који се родио 1925. у Немачкој. Док је доживљавао кушње, присећао се слика са сценама из Библије које су његови родитељи држали на зиду њихове куће. Касније је написао: „На једној слици су били вук и јагње, дете и леопард, теле и лав. Сви су били у миру, а водио их је један дечак [...] Те слике су оставиле велики утисак на мене“ (Ис. 11:6-9). То му је помогло да размишља о рају, што је јачало његову веру. Зато је остао веран Јехови иако је трпео окрутно прогонство, најпре од Гестапоа током рата, а затим од Штазија након рата.

14 Још један тежак ударац који је доживео била је смрт његове мајке, која је умрла од тифуса у концентрационом логору Равенсбрик. Затим је његов отац потписао документ да се одриче своје вере. Након што је Рудолф пуштен из затвора, служио је као покрајински надгледник, а затим је позван у Галад. Послат је да служи у Чилеу, где је поново био покрајински надгледник. Али његовим кушњама није дошао крај. Годину дана након што се оженио мисионарком по имену Петси, изгубили су ћеркицу. Касније је умрла и његова жена када је имала само 43 године. Рудолф је поднео све те тешке ударце и касније, упркос позним годинама и болести, служио као општи пионир и старешина. Његова животна прича објављена је у Стражарској кули од 1. августа 1997, на странама 20-25. [1]

15. Наведи примере браће која радосно истрајавају упркос жестоком прогонству.

15 Јеховине слуге данас радосно служе Јехови иако некад трпе жестоко прогонство. Многа наша браћа и сестре су затворени у Еритреји, Јужној Кореји и Сингапуру, и то најчешће због своје неутралности (Мат. 26:52). Међу стотинама затвореника су и Исак, Негеде и Паулос, који су у затвору у Еритреји више од 20 година! Пошто им је одузета слобода, они нису могли да заснују породице ни да се брину за своје родитеље. Они су верни Јехови иако трпе малтретирање. На нашем веб-сајту можемо видети њихова радосна лица, на којима се јасно види да имају снажну веру. Чак су задобили и поштовање затворских чувара.

Шта можеш научити од верних Божјих слугу из своје скупштине? (Видети 15. и 16. одломак)

16. Шта многи успевају захваљујући снажној вери?

16 Већина Јеховиних слугу не доживљава окрутно прогонство. Њихова вера је на испиту на другачији начин. Многи су сиромашни или живе у земљама погођеним ратом или природним непогодама. Други су се попут Аврахама, Исака, Јакова и Мојсија одрекли славе и богатства и одупиру се материјалистичком духу света. Како сви они успевају да истрају? У томе им помаже љубав према Јехови и снажна вера у његово обећање да ће исправити сву неправду и наградити своје верне слуге вечним животом у свету у ком ће владати правда. (Прочитати Псалам 37: 5, 7, 9, 29.)

17.  (а) Шта ће ти помоћи да сачуваш јаку веру? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 У овом чланку смо видели да је вера „чврсто поуздање“ да ће се догодити оно чему се надамо. Да бисмо стекли такву веру, треба да се молимо Јехови и дубоко размишљамо о његовим обећањима. Онда ће нам она помоћи да истрајемо у свакој кушњи. У следећем чланку ћемо видети шта вера још подразумева.

^ [1] (14. одломак) Видети и животну причу Андреја Ханака из Словачке, под насловом „Упркос кушњама моја нада је остала јасна“ у издању Пробудите се! од 22. априла 2002.