Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си мудар?

Да ли си мудар?

ПРЕМА једној причи, у једном удаљеном селу живео је сиромашан дечак. Сви су му се подсмевали, јер су мислили да је глуп. Када би људи из града долазили у то село, сељаци би се шалили на дечаков рачун. Извадили би два новчића, већи сребрник и мањи златник. Златник је вредео дупло више. „Изабери један“, рекли би му. Дечак би изабрао сребрни новчић и отрчао.

Једном га је један посетилац упитао: „Зар не знаш да златник вреди дупло више?“ Дечак се насмејао и одговорио му: „Знам.“ „Зашто онда узимаш сребрник?“, упитао га је човек. „Ако узмеш златник, имаћеш дупло више новца!“ На то је дечак рекао: „Али ако узмем златник, људи се више неће играти са мном. Знаш ли колико сам већ сребрника скупио?“ Дечак из ове приче је показао да поседује мудрост — особину која значи свима, без обзира на године.

У Библији пише: „Сачувај мудрост и способност просуђивања, тада ћеш спокојно ићи путем својим, и ногом својом нећеш ни у шта ударити“ (Посл. 3:21, 23). Када знамо шта је мудрост и када мудро поступамо, то ће нас чувати. Помоћи ће нам да се духовно не спотакнемо, већ да чврсто стојимо.

ШТА ЈЕ МУДРОСТ?

Мудрост није исто што и знање и разумевање. Особа која нешто зна заправо је прикупила информације или чињенице. Особа која нешто разуме увиђа како су чињенице међусобно повезане. С друге стране, особа која је мудра користи знање и разумевање у пракси.

На пример, особа може у веома кратком периоду да прочита и разуме оно што стоји у књизи Шта Библија заиста научава? Током проучавања Библије, она може давати тачне одговоре. Такође, можда редовно иде на скупштинске састанке и чак даје промишљене коментаре. Све ово може указивати на то да та особа лепо духовно напредује. Међутим, да ли је то показатељ и да стиче мудрост? Не обавезно. Можда само брзо схвата. Међутим, уколико почне да живи по библијским учењима, у складу са оним што је научила и разумела, она постаје мудра. Ако се види да је пре доношења неке одлуке добро размислила и затим та одлука донесе добре резултате, јасно је да је мудро поступила.

У Матеју 7:24-27, Исус је испричао поређење о два човека која су градила кућу. За једног од њих је рекао да је разборит. Он је саградио кућу на стени, размишљајући о томе шта би се могло десити. Тај човек је гледао на дуге стазе и био је мудар. Није сматрао да је боље саградити кућу на песку, што би било и јефтиније и брже. Размишљао је о дугорочним последицама својих одлука. Када је наишла олуја, његова кућа се није срушила. Имајући у мислима ово поређење, добро је да се питамо да ли смо и ми мудри.

КАКО МОЖЕМО БИТИ МУДРИ?

Као прво, запазимо шта стоји у Михеју 6:9: „Ко је мудар бојаће се [Божјег] имена.“ Бојати се Божјег имена значи дубоко поштовати његов положај, његове особине и мерила. Да бисмо неког поштовали, неопходно је да знамо како размишља. Након тога, можемо имати поверење у њега и учити од њега, што ће водити до добрих резултата. Уколико размишљамо о томе како ће наши поступци на дуге стазе утицати на наш однос с Јеховом и уколико доносимо одлуке у складу с његовим мерилима, тада ћемо и ми бити мудри.

Као друго, морамо проводити време с онима који се боје Божјег имена и поштују његова мерила. Ако је икако могуће, требало би да присуствујемо свим састанцима у Дворани Краљевства. Важно је да дозволимо да оно што тамо чујемо утиче на наш ум и срце. Уколико нисмо опрезни, могло би се десити да се удаљимо од Јехове и његовог народа. То упозорење се налази у Пословицама 18:1, где пише: „Онај ко се осамљује иде за својим себичним жељама, супротставља се свакој мудрости.“

Надаље, да бисмо били ближи Јехови, треба да му изливамо срце у молитви (Посл. 3:5, 6). Када отворимо наш ум и срце док читамо Библију и публикације које нам пружа Јеховина организација, разумећемо до чега могу водити наше одлуке и поступаћемо у складу с тим. Такође је важно да будемо отворени за савете које добијамо од зреле браће (Посл. 19:20). Тада се нећемо супротстављати свакој мудрости, већ ћемо бити све мудрији.

КАКО МУДРОСТ МОЖЕ ПОМОЋИ МОЈОЈ ПОРОДИЦИ?

Мудрост доприноси срећи у породици. На пример, Библија саветује жену да „дубоко поштује свог мужа“ (Еф. 5:33). Како муж може заслужити њено дубоко поштовање? Уколико инсистира на томе, њено поштовање ће бити само тренутно. Да би избегла несугласице, она ће показати поштовање само у његовом присуству. Међутим, да ли ће то учинити и када он није ту? Највероватније неће. Он мора да размишља на дуге стазе. Уколико показује плод духа, тиме што је љубазан и добар према њој, онда ће заслужити њено дубоко поштовање. Наравно, хришћанка треба да поштује свог мужа било да он то заслужује или не (Гал. 5:22, 23).

Библија саветује мужа да воли своју жену (Еф. 5:28, 33). Да би засигурала љубав свог мужа, жена ће можда прећутати неке непријатне ствари, иако он има право да их зна. Да ли је то мудро? Када он сазна да она нешто крије од њега, какав ће бити исход? Да ли ће је више волети? Па, мало теже. Уместо тога, ако у правом тренутку, на смирен начин објасни ситуацију, муж ће сигурно ценити њену искреност. Тако ће његова љубав према њој расти.

Начин на који васпитавамо своју децу данас, одразиће се на нашу комуникацију с њима у будућности

Деца треба да буду послушна својим родитељима и васпитавана на Јеховин начин (Еф. 6:1, 4). Да ли то значи да родитељи треба да направе дугачку листу шта дете сме, а шта не сме? Васпитавање укључује много више од кућних правила и кажњавања због непослушности. Мудар родитељ ће помоћи свом детету да разуме зашто оно треба да буде послушно.

На пример, рецимо да се дете без поштовања обраћа једном од родитеља. Грубо га прекорити или казнити у љутњи, могло би га понизити или навести да се затвори. Оно чак може почети да гаји озлојеђеност и да се удаљи од својих родитеља.

Мудри родитељи ће размишљати о томе како васпитавају своје дете и како ће то касније утицати на њега. Не би требало да брзо реагују због својих повређених осећања. Можда би могли мирно и љубазно да насамо разговарају с њим и објасне му да Јехова очекује да деца поштују своје родитеље, јер је то за њихово вечно добро. На тај начин ће дете разумети да када поштује своје родитеље, у ствари поштује Јехову (Еф. 6:2, 3). Таква поука ће му допрети до срца. Осетиће искрену родитељску бригу и његово поштовање према родитељима ће расти. Када му у будућности буде била потребна помоћ, биће му много лакше да им се обрати.

Неки родитељи не желе да исправљају децу јер мисле да ће им тиме повредити осећања. Али шта ће се десити када дете одрасте? Да ли ће се бојати Јехове и да ли ће разумети да је мудро живети по Божјим мерилима? Да ли ће радо отворити своје срце и ум Јехови? (Посл. 13:1; 29:21).

Добар вајар унапред размишља о ономе што жели да направи. Пажљиво одмерава сваки потез. Исто тако, мудри родитељи не препуштају васпитање деце случају. Они доста времена проводе тако што уче о Јеховиним мерилима и примењују их. Тиме показују да се боје његовог имена. Када су близу Јехове и његове организације, стичу мудрост и користе је да би изградили своју породицу.

У животу доносимо одлуке које утичу на наш живот, како данас, тако и у будућности. Уместо да их доносимо на брзину, зашто не бисмо застали и мало размислили? Одвагнимо дугорочне последице својих одлука. Тражимо Јеховино вођство и примењујмо мудрост коју нам даје. Тако ћемо показати да смо мудри, јер је мудрост „живот души“ нашој (Посл. 3:21, 22).