Пређи на садржај

Пређи на садржај

Веруј у Јеховина обећања

Веруј у Јеховина обећања

Вера је [...] доказ онога што је стварно, премда се не види (ЈЕВР. 11:1)

ПЕСМЕ: 54, 125

1. Како треба да гледамо на веру?

ВЕРА је нешто веома драгоцено, али је немају сви (2. Сол. 3:2). Јехова је даје свим својим слугама (Римљ. 12:3; Гал. 5:22). Зато треба да му будемо захвални.

2, 3. (а) Шта нам вера омогућава? (б) Која питања ћемо осмотрити?

2 Исус Христ је рекао да његов небески Отац преко њега привлачи људе к себи (Јов. 6:44, 65). Када особа верује у Исуса, могу јој бити опроштени греси. То јој пружа могућност да постане Божји пријатељ и да живи вечно (Римљ. 6:23). Да ли то ичим можемо заслужити? Не. Пошто смо несавршени и грешни, заслужујемо само смрт (Пс. 103:10). Али Јехова је видео наш потенцијал да чинимо добро. Показао нам је незаслужену доброту и помогао нам да прихватимо добру вест. Тако смо стекли веру у Исуса и радосно ишчекујемо вечни живот. (Прочитати 1. Јованову 4:9, 10.)

3 Али шта је вера? Да ли се она односи само на то да разумемо шта је Бог учинио за нас и шта ће још учинити? Што је још важније, како показујемо да имамо веру?

У СРЦУ ИСКАЗУЈ ВЕРУ

4. Како вера утиче на нас?

4 Вера подразумева више од тога да знамо шта је Бог учинио за нас и шта ће још учинити. Она у нашем срцу ствара жељу да живимо у складу с његовом вољом. Вера у оно што је он учинио за наше спасење подстиче нас да о томе причамо с другима. Апостол Павле је о томе рекао: „Ако својим устима обзнањујеш ту ’реч‘ — да је Исус Господ — и ако у свом срцу исказујеш веру да га је Бог подигао из мртвих, бићеш спасен. Јер се срцем исказује вера и тако се постиже праведност, а устима се обзнањује вера и тако се постиже спасење“ (Римљ. 10:9, 10; 2. Кор. 4:13).

5. (а) Зашто је вера важна? (б) Наведи пример који показује како можемо јачати веру.

5 Да бисмо ушли у Божји нови свет, морамо сачувати јаку веру. Веру можемо упоредити с биљком. Биљци је потребна вода да би расла и развијала се. Ако нема воде, она ће увенути, а ако добија довољно воде, напредоваће. Исто је и с вером. Ако је не јачамо, она ће слабити и на крају ишчезнути (Лука 22:32; Јевр. 3:12). Међутим, ако водимо рачуна о њој, она ће све више расти и ми ћемо бити „здрави у вери“ (2. Сол. 1:3; Титу 2:2).

КАКО БИБЛИЈА ОБЈАШЊАВА ШТА ЈЕ ВЕРА

6. Како се у Јеврејима 11:1 објашњава шта је вера?

6 Објашњење шта је вера налази се у Јеврејима 11:1. (Прочитати.) Вера обухвата две ствари. Као прво, оно „чему се надамо“. Ту спадају Божја обећања о будућности. На пример, ми верујемо да ће нестати овај зли свет и да ће доћи нови. Као друго, „доказ онога што је стварно, премда се не види“. Зато верујемо да Јехова, Исус Христ, анђели и небеско Краљевство постоје, иако их не видимо (Јевр. 11:3). Како можемо показати да верујемо у Божја обећања и у ствари које се не виде? Својим речима и поступцима, без којих наша вера не би била потпуна.

7. Како нам пример Ноја помаже да разумемо шта значи имати веру? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Шта о вери учимо од Ноја? За њега се у Јеврејима 11:7 каже да је „након што га је Бог упозорио на оно што се још није видело — показао страх пред Богом и саградио арку за спасење свог дома“. Ноје је показао веру тако што је изградио огромну арку. Можда су га његове комшије питале зашто то ради. Он сигурно није ћутао, јер се за њега у Библији каже да је био проповедник праведности (2. Петр. 2:5). Вера га је подстицала да им храбро преноси Божју осуду. Вероватно им је говорио оно што је Јехова њему рекао: „Дошло [је] време да учиним крај сваком створењу, јер је због њих земља пуна насиља [...] Ја ћу пустити воде потопа на земљу да униште свако створење под небесима у коме је дах живота. Изгинуће све што је на земљи.“ Сигурно им је рекао да се могу спасти само ако послушају Божју заповест: „Уђи у арку“ (Пост. 6:13, 17, 18).

8. Шта је Јаков рекао о правој вери?

8 О вери је писао и Јаков, вероватно кратко након што је апостол Павле написао посланицу Јеврејима. И он је попут Павла објаснио да права вера не подразумева само веровање. Потребна су и дела. О томе је написао: „Покажи ми своју веру без дела, а ја ћу теби делима показати своју веру“ (Јак. 2:18). Затим је објаснио шта то значи. Рекао је да и демони верују да Бог постоји, али ипак немају праву веру. Зашто? Њихова дела су у супротности с Божјом вољом (Јак. 2:19, 20). С друге стране, онај ко има веру настојаће да угоди Богу добрим делима. То је чинио Аврахам, за кога је Јаков рекао: „Зар није Аврахам, наш отац, због својих дела био проглашен праведним кад је на олтар принео свог сина Исака? Видиш да је његова вера деловала заједно с његовим делима, и делима му се вера усавршила.“ Да би подвукао чињеницу да је вера без дела бескорисна, Јаков је закључио: „Као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва“ (Јак. 2:21-23, 26).

9, 10. Шта значи исказивати веру у Сина?

9 Апостол Јован је такође разумео шта значи имати праву веру. Више од три деценије након што је Јаков написао своју посланицу, Јован је написао јеванђеље и три посланице. Притом је много пута користио грчки глагол који се на нашем језику некад преводи са „исказати веру“.

10 На пример, написао је: „Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему“ (Јов. 3:36). Праву веру исказујемо тако што смо послушни Исусовим заповестима. Из Јованових речи видимо да је Исус често говорио да је неопходно да увек исказујемо веру у њега и његовог Оца (Јов. 3:16; 6:29, 40; 11:25, 26; 14:1, 12).

11. Како можемо показати да ценимо то што знамо истину?

11 Заиста треба да будемо захвални Јехови што нам је путем свог духа открио истину о себи и свом Сину и помаже нам да имамо веру. (Прочитати Луку 10:21.) Како то можемо показати? Никада не треба да престанемо да му захваљујемо што нас је привукао к себи преко свог Сина, „Главног Заступника и Усавршитеља наше вере“ (Јевр. 12:2). Поред тога, треба да јачамо своју веру тако што ћемо му се увек молити и проучавати његову Реч (Еф. 6:18; 1. Петр. 2:2).

Покажи веру тако што проповедаш у свакој прилици (Видети 12. одломак)

12. Шта ћемо радити ако имамо веру?

12 Као што смо видели, веру у Јеховина обећања треба да покажемо делима. На пример, треба да истрајно учествујемо у делу проповедања и стварања ученика и да „чинимо добро свима, а нарочито својој браћи у вери“ (Гал. 6:10). Осим тога, треба да се трудимо да свучемо „стару личност и њена дела“, тако што се боримо против свега што би нам могло угрозити духовност (Кол. 3:5, 8-10).

ЗАШТО ЈЕ ВЕРА У БОГА ВАЖНА

13. (а) Зашто је важна вера у Бога? (б) Зашто се за веру у Бога може рећи да је темељ?

13 Библија каже: „Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јевр. 11:6). Божја Реч за „веру у Бога“ каже да је део темеља који сваки хришћанин треба да има (Јевр. 6:1). На том темељу, хришћани треба да надограђују друге важне особине како би се одржали „у Божјој љубави“. (Прочитати 2. Петрову 1:5-7; Јуд. 20, 21.)

14, 15. У каквој су вези вера и љубав?

14 Библијски писци су писали о вери више него о било којој другој особини. Да ли то значи да је она најважнија?

15 Погледајмо шта је Павле написао о вези која постоји између љубави и вере: „Кад бих имао сву веру, тако да бих могао и горе да премештам, а љубави не бих имао, био бих ништа“ (1. Кор. 13:2). Поред тога, Исус је рекао да је „највећа заповест у Закону“ да волимо Бога (Мат. 22:35-40). Ако волимо Бога, то ће нам помоћи да имамо веру и развијемо особине које су му угодне. На пример, за љубав се каже да „све верује“, што значи да нам она помаже да верујемо у све што је Бог рекао у својој Речи (1. Кор. 13:4, 7).

16, 17. (а) У којим контекстима Библија помиње веру и љубав заједно? (б) Зашто можемо рећи да је љубав важнија?

16 Пошто су и вера и љубав веома важне, библијски писци су много писали о њима и често их заједно помињали. На пример, Павле је подстакао браћу да на груди ставе „оклоп вере и љубави“ (1. Сол. 5:8). Петар је о Исусу написао: „Иако га никада нисте видели, ви га волите. Иако га ни сада не видите, ипак исказујете веру у њега“ (1. Петр. 1:8). Јаков је упитао помазану браћу: „Зар није Бог изабрао оне који су сиромашни у свету да буду богати у вери и наследници краљевства, које је обећао онима који га воле?“ (Јак. 2:5). Јован је написао: „Ово је [Божја] заповест: да показујемо веру у име његовог Сина Исуса Христа и да волимо један другога“ (1. Јов. 3:23).

17 Иако је вера пресудна, она нам више неће бити потребна кад се испуне сва Божја обећања и кад будемо видели остварење своје наде. Али љубав према Богу и ближњима никада неће престати. У сву вечност ћемо је продубљивати. Зато је Павле могао да каже: „Сада остаје ово троје: вера, нада и љубав. Али највећа од њих је љубав“ (1. Кор. 13:13).

ЈЕХОВА БЛАГОСИЉА НАШУ ВЕРУ

18, 19. (а) Чему доприносе вера и љубав? (б) Коме припада заслуга за јединство Божјег народа?

18 Јеховин народ исказује веру у Божје Краљевство и подржава га. Поред тога, они воле једни друге. То не би било могуће без деловања Божјег духа (Гал. 5:22, 23). Зато данас више од осам милиона браће и сестара живи у духовном рају, то јест међу њима влада мир и јединство. Нема сумње да томе умногоме доприносе вера и љубав.

19 Заслугу за то не можемо приписати ниједном човеку. То је дело нашег Бога, Јехове, и доноси му „славу [...] као вечан знак који се неће уништити“ (Ис. 55:13). Заиста смо му захвални што можемо бити „спасени [...] по вери“ (Еф. 2:8). Јехова ће и даље помагати људима да стекну веру у њега. Онда ће једног дана земља бити пуна савршених, праведних и срећних људи, који ће у сву вечност хвалити Јехову. Зато верујмо у Јеховина обећања!