Пређи на садржај

Пређи на садржај

Буди духовно јак док служиш на страном говорном подручју

Буди духовно јак док служиш на страном говорном подручју

У срцу своме чувам реч твоју (ПС. 119:11)

ПЕСМЕ: 142, 92

1-3. (а) Шта свима треба да нам буде најважније? (б) С којим се посебним изазовима суочавају они који уче страни језик? (Видети слику на почетку чланка.) (в) Која ћемо питања осмотрити?

ДА БИ се испунило пророчанство о томе да ће се добра вест објавити „свим народима и племенима и језицима и народностима“, на хиљаде Јеховиних сведока улажу посебан труд тако што уче неки други језик (Откр. 14:6). Да ли си и ти међу њима? Можда си мисионар или пак служиш у другој земљи у којој је потребна помоћ у проповедању. Можда се ниси преселио у другу земљу, већ у скупштину у којој се говори неки други језик.

2 Међутим, где год да служимо, свима нам је најважније да ми и наша породица будемо духовно јаки (Мат. 5:3). Али пошто имамо много обавеза, понекад је изазов да издвајамо време за проучавање. Они који служе на страном говорном подручју имају и додатне изазове.

3 На пример, морају да уче нови језик. Међутим, да би остали духовно јаки, не смеју да запоставе дубоко проучавање (1. Кор. 2:10). Како је то могуће уколико не разумеју добро језик скупштине у којој служе? Зашто је важно да родитељи који служе на страном говорном подручју пазе да Божја Реч допире до срца њихове деце?

ОПАСНОСТ ПО ДУХОВНОСТ

4. На основу примера из прошлости објасни шта може негативно утицати на нашу духовност.

4 Уколико не разумемо поуку из Божје Речи зато што се износи на другом језику, то ће сигурно утицати на нашу духовност. Погледајмо један пример из прошлости. Када је Немија у петом веку пре н. е. дошао у Јерусалим, био је забринут што нека деца нису знала хебрејски. (Прочитати Немију 13:23, 24.) Због тога, она нису могла да се поистовете с Божјим народом и да добро разумеју поуку из Божје Речи (Нем. 8:2, 8).

5, 6. Шта може бити проблем у породицама које служе на страном језику и зашто?

5 Неки родитељи који служе на страном језику приметили су да духовност њихове деце слаби. Будући да деца не разумеју добро програм који се износи на састанцима, поука им не допире до срца. „Разговор о духовним темама треба да укључује срце и осећања“, рекао је брат Педро, [1] који се с породицом преселио из Јужне Америке у Аустралију (Лука 24:32).

6 Када читамо нешто на другом језику, то нас не дира у срце онолико колико би нас дирало да то исто читамо на матерњем. Поред тога, када је комуникација на другом језику отежана, то нас умно и духовно исцрпљује. Зато није довољно да само имамо жељу да служимо на страном језику, већ и да пазимо на своју духовност (Мат. 4:4).

ПРИМЕРИ ОНИХ КОЈИ СУ САЧУВАЛИ ЈАКУ ВЕРУ

7. Како су Вавилонци покушали да наведу Данила да прихвати њихову религију и културу?

7 Када су Данило и његови другови били изгнани у Вавилон, Вавилонци су покушали да их наведу да прихвате њихову религију и културу. На који начин? Поучавали су их „језику Халдејаца“ и дали су им вавилонска имена (Дан. 1:3-7). На пример, Данилу су дали име „Валтасар“, указујући на Вала, њихово најважније божанство. Тиме је краљ Навуходоносор изгледа желео да покаже да је његов бог већи од Даниловог Бога, Јехове (Дан. 4:8).

8. Како је Данило сачувао духовност у страној земљи?

8 Данилу су у Вавилону понудили јела с краљевског стола. Међутим, он их је одбио. Зашто? Зато што су таква јела била нечиста по Божјем закону, а он је „у свом срцу одлучио да се неће онечистити“ (Дан. 1:8). Како је успео да сачува духовност док је живео у другој земљи? Тако што је проучавао свете списе на матерњем језику (Дан. 9:2). Због тога је чак и након 70 година изгнанства био познат по свом хебрејском имену (Дан. 5:13).

9. Како је Божја Реч утицала на писца 119. псалма?

9 Још један добар пример је писац 119. псалма. Људи на власти су се удружили против њега и клеветали га. Али он је снагу црпео из Божје Речи и држао се Јехове (Пс. 119:23, 61). Допустио је да мисли из Божје Речи дубоко утичу на његово срце. (Прочитати Псалам 119:11, 46.)

САЧУВАЈ ДУХОВНОСТ

10, 11. (а) Који циљ треба да имамо када проучавамо Божју Реч? (б) Наведи пример који показује како треба да проучавамо.

10 Иако можда имамо много обавеза у скупштини или на послу, важно је да одвајамо време за проучавање, како лично, тако и породично (Еф. 5:15, 16). Међутим, наш циљ није само да пређемо одређено градиво или да припремимо коментаре за састанке. Треба да допустимо Божјој Речи да допре до нашег срца и ојача нам веру.

11 Да бисмо то постигли, током проучавања не треба да мислимо само на потребе других већ и на своје (Фил. 1:9, 10). Мора се признати да када се припремамо за службу, састанке и тачке у програму, то не значи да обавезно градимо своју духовност. Да то прикажемо: Кувар мора пробати неко јело пре него што се оно послужи, али он не може живети од тога. Уколико жели да остане здрав, мора припремати оброке и за себе. Слично томе, и ми треба да хранимо своје срце духовним мислима које одговарају нашим потребама.

12, 13. Зашто многи који служе на страном језику редовно проучавају Библију на свом језику?

12 Многи који служе на страном говорном подручју установили су да им много значи редовно проучавање Библије на матерњем језику (Дела 2:8). Чак су и мисионари приметили да им није довољно само оно што чују на састанцима да би остали духовно јаки у својој служби.

13 Алан, који око осам година учи персијски, каже: „Када се на персијском припремам за састанке, онда се некако више фокусирам на језик. Због тога духовне мисли превише гледам из интелектуалног угла и оне не утичу толико на моје срце. Зато редовно издвајам време да проучавам Библију и наше публикације на свом језику.“

ПАЗИ НА ДУХОВНОСТ СВОЈЕ ДЕЦЕ

14. На шта родитељи треба да пазе?

14 Родитељи треба да пазе да истина допире до срца њихове деце. Наш брат и сестра из Француске, Серж и Мјуријел, више од три године служили су на страном говорном подручју. Међутим, приметили су да њихов 17-годишњи син нерадо иде у службу и на састанке. „Служба на другом језику му је тешко падала, док је раније веома уживао у њој“, каже Мјуријел. „Када смо схватили колико то негативно утиче на духовност нашег сина, решили смо да се вратимо у стару скупштину“, објашњава Серж.

Важно је да родитељи пазе да Божја Реч допире до срца њихове деце (Видети 14. и 15. одломак)

15. (а) Шта родитеље може навести да се врате у скупштину у којој се говори језик који њихова деца најбоље разумеју? (б) Који подстрек родитељи налазе у Поновљеним законима 6:5-7?

15 Шта родитеље може навести да се врате у скупштину у којој се говори језик који њихова деца најбоље разумеју? Као прво, можда увиђају да немају довољно времена и снаге да у децу усађују љубав према Јехови и уједно им помажу да науче други језик. Као друго, можда примећују да она не уживају у служби и састанцима, а можда чак и не желе да служе на страном језику. У таквим околностима, родитељи могу да размисле о томе да се врате у скупштину у којој се говори језик који њихова деца најбоље разумеју. Након што деца заузму чврст став за истину, породица може одлучити да поново служи на страном језику. (Прочитати Поновљене законе 6:5-7.)

16, 17. Како су неки родитељи успели да остану у скупштини на страном језику?

16 С друге стране, неки родитељи су с децом остали у скупштини на страном језику. Они су одлучили да иако похађају састанке на страном језику, поучавају децу на матерњем. На пример, један отац који има три ћерке узраста 9, 12 и 13 година, припада групи на језику лингала. Он каже: „Одлучили смо да кад год проучавамо с децом или имамо породично проучавање, то увек буде на матерњем језику. Али такође имамо и део у ком деца на забаван начин вежбају језик лингала.“

Потруди се да научиш језик и учествујеш на састанцима (Видети 16. и 17. одломак)

17 Један отац из Француске има ћерке од 5 и 8 година. Он такође схвата колико је озбиљно то што му ћерке не разумеју у потпуности састанке. Шта је предузео? Он каже: „Моја супруга и ја проучавамо с њима на матерњем, француском језику. Такође једном месечно идемо на састанак у француску скупштину и користимо годишњи одмор да бисмо ишли на конгресе на француском.“

18. (а) Како ти начело из Римљанима 15:1, 2 може помоћи да утврдиш шта је најбоље за твоју децу? (б) Шта неки родитељи предлажу? (Видети напомену.)

18 Наравно, свака породица треба да утврди шта је најбоље за духовност њихове деце [2] (Гал. 6:5). Раније цитирана Мјуријел признаје да су она и супруг волели службу на страном језику, али да су били спремни да се жртвују због сина и врате у стару скупштину. (Прочитати Римљанима 15:1, 2.) Кад се осврне, Серж мисли да су донели праву одлуку. Он каже: „Када смо се вратили у скупштину на француском, наш син је духовно процветао и крстио се. Сада служи као општи пионир. Чак размишља да служи у групи на страном језику!“

НЕКА БОЖЈА РЕЧ БУДЕ У ТВОМ СРЦУ

19, 20. Како можемо показати да волимо Божју Реч?

19 Јехова се побринуо да његова Реч, Библија, постоји на преко 2 000 језика тако да „све врсте људи [...] добро упознају истину“ (1. Тим. 2:4). Тиме је показао да нас воли. Он зна да ће поука из његове Речи најдубље утицати на наше срце ако је читамо на језику који најбоље знамо.

20 Међутим, где год да служимо, важно је да пазимо да се добро духовно хранимо. Уколико редовно проучавамо Библију на језику који најбоље знамо, остаћемо духовно јаки, и ми и наша породица, и показаћемо да заиста волимо Божју Реч (Пс. 119:11).

^ [1] (5. одломак) Имена у овом чланку су промењена.

^ [2] (18. одломак) У чланку „Одгајање деце у страној земљи — изазови и награде“ из Стражарске куле од 15. октобра 2002. налазе се нека корисна библијска начела.