Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 45

Како нам свети дух може помоћи

Како нам свети дух може помоћи

Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу (ФИЛ. 4:13)

ПЕСМА 104 Божји дар светог духа

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Шта нам помаже да из дана у дан истрајавамо упркос проблемима? Објасни. (б) О чему ћемо говорити у овом чланку?

„КАДА размишљам кроз шта сам све прошао, знам да то нисам успео сам.“ Да ли си и ти некада тако нешто рекао? Многи од нас јесу. Можда си се борио са озбиљном болешћу или си доживео смрт вољене особе. Кад размишљаш о том времену, схваташ да си све то из дана у дан подносио само зато што ти је Јеховин свети дух давао изузетну снагу (2. Кор. 4:7-9).

2 Свети дух нам је потребан и да бисмо се одупрли утицају овог злог света (1. Јов. 5:19). Осим тога, ми се боримо против „злих духовних сила“ (Еф. 6:12). Имајући све то на уму, размотрићемо два начина на која нам свети дух може помоћи. Затим ћемо видети шта можемо учинити да бисмо потпуно искористили помоћ светог духа.

СВЕТИ ДУХ НАМ ДАЈЕ СНАГУ

3. Који је један од начина на који нам Јехова помаже да подносимо проблеме?

3 Јеховин свети дух нам помаже тако што нам даје снагу да испуњавамо своје обавезе упркос проблемима које имамо. Апостол Павле је сматрао да је „Христова сила“ на коју се ослонио била управо оно што му је помогло да настави да служи Јехови упркос проблемима које је имао (2. Кор. 12:9). Током свог другог мисионарског путовања, Павле је ревно проповедао, али и радио да би покрио своје трошкове. Док је био у Коринту, боравио је код Акиле и Прискиле. Они су правили шаторе и пошто је и Павле имао исти занат, радио је с њима (Дела 18:1-4). Свети дух му је дао снагу и да ради и да проповеда.

4. Према 2. Коринћанима 12:7б-9, с чим се Павле борио?

 4 Прочитати 2. Коринћанима 12:7б-9. На шта је апостол Павле мислио када је споменуо да се бори с неким трном у телу? Ако си се некада убо на трн, сигурно знаш да то боли. Дакле, Павле је рекао да има неки проблем који му наноси бол. За тај проблем је рекао да је „Сатанин анђео“ који га стално „удара“. Можда Сатана или демони нису директно узроковали његове проблеме, то јест нису му они забили трн у тело. Али када су ти зли духови приметили „трн“, можда су хтели да га такорећи гурну дубље да би га још више болело. Шта је Павле предузео?

5. Како је Јехова услишио Павлове молитве?

5 Апостол Павле је најпре желео да се реши тог трна. Искрено је рекао: „Због тога сам три пута молио Господа [Јехову] да то уклони од мене.“ Али упркос молитвама, трн је и даље био ту. Да ли то значи да Јехова није услишио Павлове молитве? Наравно да не значи. Он их јесте услишио, али не тако што је уклонио проблем, већ тако што му је дао снагу да га подноси. Рекао му је: „Моја сила [се] у потпуности показује кад си слаб“ (2. Кор. 12:8, 9). Уз Јеховину помоћ, Павле је сачувао радост и унутрашњи мир (Фил. 4:4-7).

6. (а) Како Јехова може услишити наше молитве? (б) Која ти обећања из цитираних стихова уливају снагу?

6 Да ли си и ти попут апостола Павла преклињао Јехову да те избави из неке кушње? Ако је упркос твојим усрдним молитвама проблем и даље ту, или се можда чак и погоршао, да ли си помислио да је Јехова незадовољан тобом? Ако јеси, сети се Павловог примера. Као што је Јехова услишио његове молитве, сигурно ће услишити и твоје! Можда неће уклонити проблем који те мучи, али ће ти посредством светог духа дати снагу да све то поднесеш (Пс. 61:3, 4). Можда си такорећи оборен, али Јехова те неће напустити (2. Кор. 4:8, 9; Фил. 4:13).

СВЕТИ ДУХ НАС ГУРА НАПРЕД

7-8. (а) У ком смислу се свети дух може упоредити с ветром? (б) Како је апостол Петар описао деловање светог духа?

7 Који је други начин на који нам свети дух помаже? Попут повољног ветра на узбурканом мору, свети дух нас води кроз олујна времена до луке новог света који је Бог обећао.

8 Апостол Петар је био рибар и зато је знао доста тога о пловидби. Занимљиво је да је описујући деловање светог духа користио један израз који се по свему судећи односи на пловидбу. Написао је: „Пророчанство никада није било изречено људском вољом, него су људи говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио.“ Грчка реч преведена са „водити“ дословно значи „носити“ (2. Петр. 1:21).

9. Какву нам слику Петар преноси када каже да су људи били вођени светим духом?

9 Какву нам слику преноси израз који је Петар користио? Сличан облик те исте грчке речи користио је и Лука, писац Дела апостолских, када је описао ситуацију у којој су морнари пустили да ветар носи брод (Дела 27:15). Према речима једног изучаваоца Библије, када је Петар рекао да су библијски писци били ношени светим духом, „употребио је занимљиву метафору која је људе асоцирала на пловидбу“. Петар је заправо рекао да као што је брод стигао до свог одредишта ношен ветром, тако су и  библијски пророци и писци извршили свој задатак ношени светим духом. Исти стручњак је рекао: „Пророци су такорећи подигли своја једра.“ Јехова је учинио свој део. Обезбедио је „ветар“, то јест свети дух. А библијски писци су учинили свој део. Радили су у складу са вођством тог духа.

1. КОРАК: Редовно учествуј у духовним активностима

2. КОРАК: Дај све од себе док служиш Јехови (Видети 11. одломак) *

10-11. Која два корака морамо предузети да би нас свети дух водио? Наведи пример.

10 Наравно, писање библијских књига под деловањем светог духа је завршено. Али свети дух и даље делује на Божји народ. Јехова и даље чини свој део. Како свети дух може и нас водити? Морамо урадити свој део. Како то можемо учинити?

11 Размисли о следећем поређењу. Да би имао користи од ветра, морепловац је морао урадити две ствари. Као прво, морао је усмерити брод у правцу у ком дува ветар. Уосталом, брод се неће померити ако остане у луци, далеко од пучине где ветар дува. Као друго, мора подићи и потпуно развити једра. Чак и кад ветар дува, брод ће се кретати напред само ако једра ухвате ветар. Слично томе, ми ћемо и даље служити Јехови само ако имамо помоћ светог духа. Да би нам свети дух помогао, морамо предузети два корака. Као прво, морамо радити оно на шта свети дух подстиче Божје слуге. Као друго, морамо „подићи једра“ тако што ћемо се максимално залагати у тим активностима (Пс. 119:2). Када предузмемо те кораке, свети дух ће нас гурати напред кроз таласе прогонства и кушњи и помоћи ће нам да верно служимо Јехови док не дође нови свет.

12. О чему ћемо говорити у наставку чланка?

12 До сада смо размотрили два начина на која нам свети дух помаже. Он нам даје снагу и помаже нам да останемо верни Јехови упркос проблемима. Осим  тога, он нас такорећи гура напред и помаже нам да останемо на путу који води у вечни живот. Сада ћемо размотрити четири ствари које морамо радити да бисмо омогућили светом духу да делује на нас.

КАКО ДА ПОТПУНО ИСКОРИСТИМО ПОМОЋ СВЕТОГ ДУХА

13. Према 2. Тимотеју 3:16, 17, како Библија може утицати на нас, али под којим условом?

13 Као прво, проучавајмо Божју Реч. (Прочитати 2. Тимотеју 3:16, 17.) Бог је посредством свог духа пренео своје мисли у ум библијских писаца. Када читамо Библију и дубоко размишљамо о ономе што читамо, Божје мисли улазе у наш ум и наше срце. Оне нас подстичу да се мењамо како бисмо угодили Богу (Јевр. 4:12). Али да бисмо потпуно искористили помоћ светог духа, морамо наћи времена да редовно проучавамо Библију и да о томе дубоко размишљамо. Тада ће Божја Реч утицати на све што говоримо и радимо.

14. (а) Зашто можемо рећи да на нашим састанцима делује свети дух? (б) Како да на састанцима потпуно искористимо деловање светог духа?

14 Као друго, служимо Богу с нашом браћом (Пс. 22:22). Јеховин свети дух делује на нашим састанцима (Откр. 2:29). Зашто то можемо рећи? Зато што када се састајемо с нашом браћом и сестрама, ми се молимо за свети дух, певамо песме које се темеље на Божјој Речи и слушамо библијске поуке које износе браћа наименована светим духом. Тај исти свети дух помаже сестрама да припреме и одрже своје тачке. Међутим, да бисмо потпуно искористили помоћ светог духа, морамо се припремити за састанке и учествовати на њима. Тако ћемо „развити своја једра“ и бићемо спремни да се изложимо деловању светог духа.

15. Како нам свети дух помаже у служби проповедања?

15 Као треће, учествујмо у служби проповедања. Када користимо Библију док проповедамо и стварамо ученике, ми допуштамо светом духу да нам помаже у нашој служби (Римљ. 15:18, 19). Међутим, да бисмо потпуно искористили помоћ светог духа, морамо редовно учествовати у служби и користити Библију кад год је то могуће. Један од начина на који можемо побољшати своју службу јесте да користимо предлоге за разговор који се налазе у радној свесци за састанак Хришћански живот и служба проповедања.

16. Који је најдиректнији начин да добијемо свети дух?

16 Као четврто, молимо се Јехови (Мат. 7:7-11; Лука 11:13). Најдиректнији начин да добијемо свети дух јесте да се молимо Јехови за то. Ништа не може спречити наше молитве да стигну до Јехове нити ишта може спречити Божји свети дух да допре до нас – ни затворске зидине, па чак ни Сатана (Јак. 1:17). Како треба да се молимо да би нам свети дух помогао? Одговор на ово питање добићемо док будемо детаљно разматрали једно поређење које је забележено само у Лукином јеванђељу. *

БУДИМО УПОРНИ У МОЛИТВАМА

17. Шта о молитви можемо научити из Исусовог поређења забележеног у Луки 11:5-9, 13?

17 Прочитати Луку 11:5-9, 13Ово Исусово поређење показује како треба да се молимо за свети дух. Човек из  поређења је добио оно што му је требало захваљујући својој упорности. Није се плашио да од свог пријатеља тражи помоћ иако је било прилично касно. (Видети mwbr18.07 – Упорност.) Како је Исус ово поређење применио на молитву? Он је рекао: „Молите, и даће вам се! Тражите, и наћи ћете! Куцајте, и отвориће вам се!“ Која је онда поука за нас? Да бисмо добили помоћ светог духа морамо бити упорни у својим молитвама.

18. Имајући у виду Исусово поређење, зашто можемо бити сигурни да ће нам Јехова дати свети дух?

18 Исусово поређење нам такође помаже да разумемо због чега ће нам Јехова дати свети дух. Човек из поређења је желео да буде добар домаћин. Хтео је да нечим послужи свог госта који је дошао касно ноћу, али није имао чиме. Исус је рекао да је човек добио хлеб од пријатеља зато што је био упоран. Шта је тиме хтео да каже? Ако је несавршен човек спреман да помогне ономе ко га упорно моли, можемо бити сигурни да ће наш брижни небески Отац помоћи онима који га упорно моле за свети дух! Дакле, будимо сигурни у то да ће Јехова услишити наше усрдне молитве за свети дух (Пс. 10:17; 66:19).

19. Зашто можемо бити сигурни да ћемо на крају изаћи као победници?

19 Иако Сатана немилосрдно покушава да нас порази, можемо бити сигурни да ћемо на крају изаћи као победници. Зашто? Зато што нам свети дух помаже на два начина. Као прво, даје нам снагу која нам је неопходна да бисмо изашли на крај с проблемима који нас сналазе. Као друго, та сила „пуни наша једра“ тако што нам помаже да и даље служимо Јехови док не дође нови свет који је обећао. Будимо чврсто решени да потпуно искористимо помоћ светог духа!

ПЕСМА 41 Чуј молитву моју

^ одл. 5 Овај чланак говори о томе како нам Божји свети дух може помоћи да поднесемо проблеме с којима се суочавамо. У њему ће бити речи и о томе шта треба да радимо да бисмо потпуно искористили помоћ светог духа.

^ одл. 16 Лука више од свих других јеванђелиста истиче колико је молитва била важан део Исусовог живота (Лука 3:21; 5:16; 6:12; 9:18, 28, 29; 18:1; 22:41, 44).

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: 1. КОРАК: Брат и сестра стижу у Дворану Краљевства. На састанцима са својим суверницима изложени су деловању Јеховиног духа. 2. КОРАК: Спремни су да учествују на састанку. Исти приступ важи и за друге активности о којима смо говорили у овом чланку: за проучавање Божје Речи, учествовање у служби проповедања и молитву Јехови.