Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 44

Изградимо чврста пријатељства пре него што дође крај

Изградимо чврста пријатељства пре него што дође крај

Прави пријатељ воли у свако доба (ПОСЛ. 17:17)

ПЕСМА 101 Сарађујмо у јединству

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

Током „велике невоље“, биће нам потребни добри пријатељи (Видети 2. одломак) *

1-2. Према 1. Петровој 4:7, 8, шта ће нам помоћи да се изборимо с потешкоћама?

БУДУЋИ да све дубље залазимо у „последње дане“, можемо очекивати озбиљне потешкоће (2. Тим. 3:1). Примера ради, у једној земљи у западној Африци избили су грађански немири након што је започела предизборна кампања. Наша браћа и сестре у зони захваћеној сукобима више од шест месеци нису могли да се слободно крећу. Шта им је помогло у таквој ситуацији? Неки су се склонили код суверника који су живели у безбедном подручју. Један брат каже: „Био сам срећан што сам у тој ситуацији имао пријатеље. Могли смо да храбримо једни друге.“

2 Када почне „велика невоља“, значиће нам прави пријатељи који нас воле (Откр. 7:14). Зато је неопходно да данас изградимо чврста пријатељства. (Прочитати 1. Петрову 4:7, 8.) Много тога можемо научити из примера пророка Јеремије, коме су пријатељи помогли да преживи време које је претходило уништењу Јерусалима. * Како се можемо угледати на њега?

УЧИМО ОД ЈЕРЕМИЈЕ

3. (а) Шта је Јеремију могло навести да се осами? (б) Шта је Јеремија рекао свом писару Варуху и до чега је то довело?

3 Јеремија је најмање 40 година живео међу неверним људима. Изневерили су га чак и суграђани, а вероватно и неки рођаци из његовог родног града Анатота  (Јер. 11:21; 12:6). Међутим, он се није осамио. Заправо, свом писару Варуху рекао је како се осећа, о чему и ми можемо читати у Библији (Јер. 8:21; 9:1; 20:14-18; 45:1). Док је Варух записивао многе догађаје из Јеремијиног живота, нема сумње да су се међу њима развили дубока наклоност и узајамно поштовање (Јер. 20:1, 2; 26:7-11).

4. Шта је Јехова рекао Јеремији да уради и како је то ојачало пријатељство између Јеремије и Варуха?

4 Јеремија је годинама одважно упозоравао Израелце на оно што ће задесити Јерусалим (Јер. 25:3). Јехова је у једном покушају да наведе народ на покајање рекао Јеремији да запише његова упозорења у свитак (Јер. 36:1-4). Док су Јеремија и Варух блиско сарађивали на извршењу задатка који им је Јехова дао, што је вероватно трајало неколико месеци, нема сумње да су водили разговоре који су им јачали веру.

5. Како је Варух показао да је прави пријатељ Јеремији?

5 Када је требало да се народу прочита оно што је било записано у свитку, Јеремија је морао да се ослони на свог пријатеља Варуха да ће он то учинити (Јер. 36:5, 6). Варух је храбро извршио овај опасан задатак. Можеш ли замислити колико је Јеремија био поносан на њега што је отишао у храмско двориште и урадио оно што је био замољен? (Јер. 36:8-10). Јудини кнезови су сазнали шта је Варух урадио и зато су му заповедили да им наглас прочита свитак! (Јер. 36:14, 15). Одлучили су да краљу Јоакиму пренесу шта је Јеремија рекао. Били су обзирни према Варуху, па су му рекли: „Иди, па се ти и Јеремија сакријте да нико не зна  где сте!“ (Јер. 36:16-19). То је био добар савет!

6. Како су Јеремија и Варух реаговали на противљење?

6 Краљ Јоаким се толико разљутио када је чуо речи које је Јеремија написао да је спалио свитак и наредио да Јеремија и Варух буду ухваћени. Међутим, Јеремија се није уплашио. Узео је други свитак, дао га Варуху и пренео му Јеховину поруку, тако да је Варух записао „све речи свитка који је Јоаким, Јудин краљ, спалио у ватри“ (Јер. 36:26-28, 32).

7. Шта се вероватно десило док су Јеремија и Варух сарађивали?

7 Особе које заједно прођу кроз неку кушњу обично се зближе. Можемо замислити колико су се Јеремија и Варух боље упознали и зближили док су писали нови свитак уместо оног који је спалио зли краљ Јоаким. Како нама може користити пример ова два верна човека?

ОТВОРЕНА КОМУНИКАЦИЈА

8. Шта би нас могло спречити да развијемо блиска пријатељства и зашто не треба да одустанемо?

8 Можда нам је тешко да будемо отворени према другима зато што нас је неко раније повредио (Посл. 18:19, 24). Или можда мислимо да немамо времена и снаге да развијамо блиска пријатељства. Међутим, не треба да одустанемо. Уколико желимо да наши суверници буду уз нас кад дођу кушње, сада морамо научити да будемо отворени и да с другима делимо своје мисли и осећања. То је важан корак да бисмо стекли добре пријатеље (1. Петр. 1:22).

9. (а) Како је Исус показао да има поверења у своје пријатеље? (б) Како ти отворена комуникација може помоћи да продубиш своја пријатељства? Наведи пример.

9 Исус је показао да има поверења у своје пријатеље тако што је отворено разговарао с њима (Јов. 15:15). Можемо се угледати на њега тако што ћемо с другима делити своју срећу, бриге и разочарања. Пажљиво слушај кад неко с тобом разговара и можда ћеш увидети да делите слична размишљања, осећања и циљеве. Погледајмо пример 29-годишње сестре Синди. Она се спријатељила са једном 67-годишњом пионирком по имену Мари-Луиза. Њих две сваког четвртка пре подне сарађују у служби проповедања и отворено разговарају о разним темама. Синди каже: „Уживам да с пријатељима  разговарам о важним стварима јер тако могу да их боље упознам и разумем.“ Отворена комуникација у пријатној атмосфери доприноси томе да пријатељство цвета. И твоја пријатељства ће бити још чвршћа ако попут Синди преузмеш иницијативу да на пријатан и отворен начин разговараш с другима (Посл. 27:9).

САРАЂУЈМО У СЛУЖБИ

Добри пријатељи сарађују у служби (Видети 10. одломак)

10. Према Пословицама 27:17, до чега ће довести сарадња са суверницима?

10 Као што је то било у случају Јеремије и Варуха, када сарађујемо са суверницима и запажамо њихове лепе особине, тада учимо од њих и зближавамо се. (Прочитати Пословице 27:17.) Примера ради, како се осећаш када си у служби проповедања и чујеш свог пријатеља како храбро брани своју веру или с дубоким уверењем говори о Јехови и његовој намери? Вероватно га још више волиш.

11-12. Наведи пример како сарадња у служби доприноси томе да продубимо пријатељства.

11 Погледајмо два искуства која показују како сарадња у служби зближава људе. Аделајн, која има 23 године, питала је своју пријатељицу Кендис да иду у службу на ретко обрађивано подручје. „Хтеле смо да будемо ревније у служби и да у њој више уживамо“, каже Аделајн. „Обема нам је требало охрабрење.“ Како им је користило то што су сарађивале у служби? Аделајн каже: „На крају сваког дана разговарале смо о томе како се осећамо, како су нас охрабрили разговори које смо водиле и како смо осетиле Јеховино вођство у служби. Обе смо уживале у таквим разговорима и још смо се боље упознале.“

12 Лајла и Маријан, две неудате сестре из Француске, отишле су да проповедају пет седмица у Бангију, ужурбаном главном граду Централноафричке Републике. Лајла каже: „Маријан и ја смо наишле на потешкоће, али захваљујући  доброј комуникацији и искреној љубави, постале смо још боље пријатељице. Док сам посматрала колико је Маријан прилагодљива, колико воли људе на подручју и колико је ревна у служби, још више сам јој се дивила.“ Не мораш се преселити у другу земљу да би доживео тако нешто. Сваки пут кад с неким сарађујеш у служби, пружа ти се прилика да га боље упознаш и да ојачаш ваше пријатељство.

ТРАЖИМО ДОБРО У ДРУГИМА И СПРЕМНО ОПРАШТАЈМО

13. Шта се понекад деси док блиско сарађујемо с пријатељима?

13 Понекад, док блиско сарађујемо с нашим пријатељима, запажамо не само њихове добре стране него и њихове мане. Како можемо остати блиски с њима упркос томе? Погледајмо опет Јеремијин пример. Шта је њему помогло да запажа добро у другима и да се не обазире на њихове мане?

14. Шта је Јеремија научио о Јехови и како му је то користило?

14 Јеремија је написао књигу која носи његово име, а вероватно и 1. и 2. о Краљевима. Док је то радио, нема сумње да је запазио колико је Јехова милосрдан према несавршеним људима. На пример, знао је шта се догодило када се краљ Ахав покајао за зла дела која је починио, то јест да га је Јехова поштедео у том смислу што за његовог живота није пустио зло на његову породицу (1. Краљ. 21:27-29). Исто тако, знао је да је Манасија још више грешио Јехови него Ахав. Па ипак, Јехова је опростио Манасији зато што се покајао (2. Краљ. 21:16, 17; 2. Лет. 33:10-13). Ови примери су несумњиво помогли Јеремији да по узору на Јехову буде стрпљив и милосрдан према својим блиским пријатељима (Пс. 103:8, 9).

15. Како је Јеремија био стрпљив попут Јехове када је Варух занемарио свој задатак?

15 Погледајмо како је Јеремија помогао Варуху када је он накратко занемарио свој задатак. Јеремија није одмах дигао руке од свог пријатеља, него му је пренео Божју љубазну али директну поруку (Јер. 45:1-5). Шта учимо из ове ситуације?

Добри пријатељи спремно опраштају једни другима (Видети 16. одломак)

16. Према Пословицама 17:9, шта треба да радимо како бисмо сачували пријатељства?

16 Није реално очекивати савршенство од браће и сестара. Након што смо склопили пријатељства, неопходно је да се марљиво трудимо како бисмо их неговали. Када наши пријатељи погреше, можда ће бити потребно да им на љубазан и отворен начин дамо савет који се темељи на Библији (Пс. 141:5). Уколико су нас повредили, треба да им опростимо. Када смо им опростили, не треба ни њима ни другима да говоримо о томе како су нас повредили. (Прочитати Пословице 17:9.) Заиста је важно да се током ових тешких времена усредсредимо на добре стране наших суверника, а не на њихове мане! То ће нас још више зближити, а добри пријатељи биће нам потребни током велике невоље.

ПОКАЗУЈМО ВЕРНУ ЉУБАВ

17. Како је Јеремија показао да је прави пријатељ у време невоље?

17 Пророк Јеремија је показао да је прави пријатељ у време невоље. Примера ради, након што је дворанин Авдемелех спасао Јеремију из блатњавог  бунара, уплашио се да ће му се кнезови осветити. Када је Јеремија сазнао за то, није се држао по страни, надајући се да ће се његов пријатељ већ некако снаћи. Премда је Јеремија био у затвору, учинио је оно што је могао како би свом пријатељу Авдемелеху пренео Јеховино утешно обећање (Јер. 38:7-13; 39:15-18).

Добри пријатељи помажу својој браћи и сестрама који су у невољи (Видети 18. одломак)

18. Према Пословицама 17:17, шта треба да урадимо кад је пријатељ у невољи?

18 Наша браћа и сестре суочавају се данас са разним потешкоћама. На пример, многи су погођени природним или неким другим катастрофама. Када се тако нешто деси, неки од нас можда могу да их приме у свој дом. Други можда могу да пруже новчану помоћ. Али сви ми можемо молити Јехову да подупре нашу браћу и сестре. Ако сазнамо да су неки брат или сестра обесхрабрени, можда не знамо шта да кажемо или како да поступимо. Међутим, сви можемо помоћи. Примера ради, можемо одвојити време да бисмо били с нашим пријатељима. Можемо их пажљиво слушати. А можемо им показати и наш омиљени стих из ког црпимо утеху (Ис. 50:4). Најважније од свега је да будемо с нашим пријатељима кад смо им потребни. (Прочитати Пословице 17:17.)

19. Како ће нам то што данас градимо чврста пријатељства помоћи у будућности?

19 Дајмо све од себе да данас изградимо и негујемо чврста пријатељства с нашом браћом и сестрама. Зашто је то важно? Зато што ће наши непријатељи настојати да нас разједине тако што ће ширити лажи о нама. Настојаће да нас окрену једне против других. Али неће успети у томе. Неће успети да нас наведу да престанемо да волимо своју браћу. Ништа што буду покушали неће нарушити пријатељства која смо изградили. Заправо, та пријатељства неће трајати само до краја овог света него и у сву вечност!

ПЕСМА 24 Пођимо на Јеховину гору

^ одл. 5 Док се ближи крај овог света, неопходно је да продубимо пријатељства са суверницима. У овом чланку ћемо видети шта можемо научити из примера пророка Јеремије. Такође ћемо размотрити како ће нам блиска пријатељства која данас развијамо помоћи у време невоље.

^ одл. 2 У књизи пророка Јеремије догађаји нису наведени хронолошким редоследом.

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Слика показује шта би се могло десити током „велике невоље“. Неколико браће и сестара су се склонили на тавану. Будући да су заједно, могу да утеше једни друге током тог времена невоље. Следеће три сцене приказују да су иста браћа и сестре изградили чврста пријатељства много пре почетка велике невоље.