Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 46

Да ли чуваш свој „велики штит вере“?

Да ли чуваш свој „велики штит вере“?

Узмите велики штит вере (ЕФ. 6:16)

ПЕСМА 119 Морамо имати јаку веру

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Према Ефешанима 6:16, зашто нам је потребан „велики штит вере“? (б) Која питања ћемо размотрити?

ДА ЛИ носиш „велики штит вере“? (Прочитати Ефешанима 6:16.) Сигурно га носиш. Попут великог штита који заклања већи део тела, вера те штити од неморалног, насилног и безбожног утицаја овог исквареног света.

2 Међутим, пошто живимо у „последњим данима“, наша вера ће и даље бити на испиту (2. Тим. 3:1). Како можеш проверити да ли је твој штит вере у добром стању? И како можеш чврсто држати свој штит? Погледајмо одговоре на ова питања.

САВЕСНО ПРОВЕРАВАЈ СВОЈ ШТИТ

Војници после битке поправљају своје штитове (Видети 3. одломак)

3. Како су војници одржавали штитове и зашто?

3 У библијска времена, војници су често носили штитове пресвучене кожом. Мазали су их уљем да би кожа дуже трајала и да метални делови не би зарђали. Ако би војник видео да му је штит оштећен, морао је да га поправи да би у сваком тренутку био спреман за наредну битку. Како овај пример можемо применити на нашу веру?

4. Зашто мораш проверавати свој штит вере и како то треба да радиш?

4 Попут војника у старо доба, и ми морамо редовно проверавати и одржавати свој штит вере да бисмо у сваком тренутку били спремни за битку. Као прави хришћани,  ми водимо духовни рат и боримо се чак и против злих духовних сила (Еф. 6:10-12). Нико уместо тебе не може чувати твоју веру. Како можеш проверити да ли си спреман да се суочиш са кушњама? Као прво, мораш се молити Јехови за помоћ. Затим мораш дозволити Божјој Речи да ти помогне да себе видиш онако како те Бог види (Јевр. 4:12). Библија каже: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати“ (Посл. 3:5, 6). Имајући то у мислима, зашто не би поново размислио о неким одлукама које си недавно донео? На пример, да ли си имао озбиљних финансијских проблема? Да ли си размишљао о Јеховином обећању забележеном у Јеврејима 13:5: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“? Да ли те је оно уверило да ће ти Јехова помоћи? Ако јесте, онда то значи да је твој штит вере у добром стању.

5. Шта си можда открио проверавајући своју веру?

5 Можда ће те изненадити оно што откријеш проверавајући своју веру. Можда ћеш сазнати да имаш неке слабости за које ниси знао. На пример, можда ћеш увидети да су претерана забринутост, лажи и обесхрабрење ослабили твоју веру. Ако ти се тако нешто десило, како можеш сачувати своју веру да не би још више слабила?

ЧУВАЈ СЕ ПРЕТЕРАНЕ ЗАБРИНУТОСТИ, ЛАЖИ И ОБЕСХРАБРЕЊА

6. За шта је на месту да се бринемо?

6 Добро је бринути се око неких ствари. На пример, сасвим је на месту да се бринемо око тога како да угодимо Јехови и Исусу (1. Кор. 7:32). Ако смо починили озбиљан грех, бринемо се како ћемо поправити свој однос са Јеховом (Пс. 38:18). Исто тако, бринемо се како да угодимо свом брачном другу и члановима породице, као и нашим суверницима (1. Кор. 7:33; 2. Кор. 11:28).

7. Према Пословицама 29:25, зашто не треба да се бојимо човека?

7 С друге стране, претерана забринутост може ослабити нашу веру. На пример, можда се стално бринемо да ли ћемо имати шта да једемо и шта да обучемо (Мат. 6:31, 32). Да бисмо ублажили те бриге, можда смо се усредсредили на стицање материјалних ствари. Можда смо чак и заволели новац. Ако дозволимо да нам се тако нешто деси, наша вера у Јехову ће ослабити, што ће нам у духовном погледу нанети велику штету (Мар. 4:19; 1. Тим. 6:10). Или смо можда упали у замку да се превише бринемо шта други мисле о нама. Можда је страх од тога да ће нам се други ругати или да ће нас прогонити надјачао страх од тога да не угодимо Јехови. Да не бисмо упали у ту замку, морамо преклињати Јехову да нам да вере и храбрости да се суочимо с тим проблемом. (Прочитати Пословице 29:25; Лука 17:5.)

(Видети 8. одломак) *

8. Како треба да реагујемо кад неко шири лажи о нама?

8 Сатана, „отац лажи“, преко оних који су под његовом влашћу шири лажи о Јехови и о нашој браћи и сестрама (Јов. 8:44). На пример, преко интернета, телевизије и других медија отпадници објављују лажи и изврћу чињенице о Јеховиној организацији. Такве лажи спадају у Сатанине „горуће стреле“ (Еф. 6:16). Како треба да реагујемо ако неко почне да нам говори такве лажи? Не треба да га слушамо! Зашто? Зато што верујемо Јехови и својој браћи. Не желимо да имамо никакав  контакт са отпадницима. Нећемо дозволити да нас било ко или било шта, па чак ни радозналост, наведе да се упустимо у расправу с њима.

9. Како обесхрабрење може утицати на нас?

9 Обесхрабрење може ослабити нашу веру. Понекад смо обесхрабрени због проблема које имамо. Наравно, не можемо се понашати као да их немамо јер би то било неодговорно с наше стране. Али не смемо дозволити да стално размишљамо о својим проблемима. Ако бисмо то радили, изгубили бисмо из вида величанствену наду коју нам је Јехова дао (Откр. 21:3, 4). Могли бисмо толико клонути духом да више не бисмо имали снаге да служимо Јехови (Посл. 24:10). Али то нам се не мора десити.

10. Шта смо научили из писма једне сестре?

10 Погледајмо како једна наша сестра у Сједињеним Државама успева да сачува веру док брине о свом супругу који је озбиљно болестан. Она је у писму које је стигло у наше главно седиште написала: „Наша ситуација је понекад веома тешка и обесхрабрујућа, али наша нада је јака. Веома сам захвална за све што нам Јехова пружа да би нам ојачао веру и подигао дух. Заиста су нам потребни савети и охрабрење. То нам помаже да гурамо напред и да истрајемо у проблемима које је Сатана натоварио на нас.“ Из коментара ове наше сестре видели смо да је могуће савладати обесхрабрење. Како? Тако што нећемо изгубити из вида да су наши проблеми заправо кушње које долазе од Сатане, тако што ћемо се уздати у Јехову да ће нам пружити утеху и тако што ћемо ценити духовну храну коју нам даје.

Да ли чуваш свој „велики штит вере“? (Видети 11. одломак) *

11. Која питања треба себи да поставимо да бисмо проверили у каквом је стању наша вера?

11 Да ли увиђаш нека подручја на којима твоја вера треба да буде јача? Да ли си у протеклих неколико месеци успео да се не бринеш претерано око неких ствари? Да ли си одбио да слушаш отпаднике или да дискутујеш с њима о лажима које шире? Да ли си успео да се избориш са обесхрабрењем? Ако јеси,  онда је твоја вера у добром стању. Али и даље морамо бити на опрезу зато што Сатана има и друго оружје које покушава да употреби против нас. Погледајмо једно такво оружје.

ЧУВАЈ СЕ МАТЕРИЈАЛИЗМА

12. До чега нас може довести материјализам?

12 Материјализам нам може одвући пажњу од духовних ствари и навести нас да занемаримо свој штит вере. Апостол Павле је рекао: „Ниједан војник се не упушта у послове свакодневног живота, јер жели да угоди ономе који га је узео за војника“ (2. Тим. 2:4). Римски војници нису смели да раде никакав други посао. Шта би се могло десити ако неки војник не би поштовао то правило?

13. Зашто војник не треба да ради никакав други посао?

13 Замисли следећу сцену. Група војника проводи јутро спремајући се за битку, али међу њима нема једног војника који је решио да у граду отвори продавницу хране. Док војници увече прегледају своју ратну опрему и оштре своје мачеве, он троши време на припрему за сутрашњи дан који ће исто тако провести у радњи. Међутим, наредног јутра непријатељ изненада креће у напад. Који војник ће бити спремнији за битку и добити признање свог заповедника? И поред ког војника би ти волео да се нађеш – поред оног који је спреман за битку или онога коме је пажња усмерена на неке друге ствари?

14. Шта нам је као Христовим војницима најважније?

14 Ми смо попут добрих војника. Нама је најважније да стекнемо признање наших Заповедника, Јехове и Христа. То нам је вредније од било чега што Сатанин свет има да понуди. Морамо се постарати да имамо довољно времена и снаге да служимо Јехови и да свој штит вере и осталу духовну ратну опрему држимо у добром стању.

15. На шта нас је Павле упозорио и зашто?

15 Никада не смемо спустити гард! Зашто? Апостол Павле је упозорио да ће  „они који су одлучили да се обогате“ одлутати од вере (1. Тим. 6:9, 10). Реч „одлутати“ показује да бисмо због стицања ствари које нам нису неопходне могли занемарити оно што је у животу важније. Тако би се у нашем срцу могле развити „многе неразумне и штетне жеље“. Али не смемо заборавити да су такве жеље оружје у Сатаниним рукама којим жели да нам нанесе штету.

16. О којим питањима треба да размислимо узимајући у обзир извештај из Марка 10:17-22?

16 Претпоставимо да имамо довољно новца којим бисмо себи могли да приуштимо много тога. Има ли нечег лошег у томе да купимо нешто што нам у суштини није неопходно? Не мора да значи. Али размислимо о следећим питањима: Чак и ако себи нешто можемо приуштити, да ли имамо времена и снаге да то користимо и одржавамо? Осим тога, да ли смо се превише везали за оно што имамо? Да ли бисмо због привржености материјалним стварима могли поступити попут младића који је одбио Исусов позив да учини нешто више за Јехову? (Прочитати Марка 10:17-22.) Много је боље да водимо једноставан живот и да драгоцено време и снагу трошимо чинећи оно што је Јехови угодно.

 ЧВРСТО ДРЖИ СВОЈ ШТИТ ВЕРЕ

17. Шта никада не смемо заборавити?

17 Никада не смемо заборавити да смо у рату и да сваког дана морамо бити спремни за бој (Откр. 12:17). Браћа и сестре не могу носити наш штит уместо нас. Сами га морамо чврсто држати.

18. Зашто су војници у древно доба чврсто држали своје штитове?

18 У древна времена, војник би добио награду за храброст коју је показао у некој бици. Али за њега би било велико понижење ако би се вратио кући без штита. Римски историчар Тацит је написао: „За војника је највећа срамота да свој штит остави на бојном пољу.“ То је један од разлога због којих су војници настојали да увек чврсто држе своје штитове.

Наша сестра чврсто држи свој велики штит вере тако што чита Божју Реч, редовно иде на састанке и учествује у служби проповедања (Видети 19. одломак)

19. Како можемо чврсто држати свој штит вере?

19 И ми ћемо чврсто држати свој штит вере ако редовно посећујемо наше састанке и говоримо другима о Јехови и његовом Краљевству (Јевр. 10:23-25). Осим тога, сваког дана читамо Божју Реч и молимо се Јехови да нам помогне да у свему што радимо примењујемо њене савете (2. Тим. 3:16, 17). Тако нам никакво оружје које Сатана користи против нас неће нанети трајну штету (Ис. 54:17). Заштитиће нас наш „велики штит вере“. Стајаћемо храбро, раме уз раме с нашом браћом и сестрама. И не само да ћемо добити битке које водимо сваког дана, већ ћемо имати част да будемо на Исусовој страни кад однесе победу у рату против Сатане и његових слугу (Откр. 17:14; 20:10).

ПЕСМА 118 „Дај нам више вере“

^ одл. 5 Штит је био неопходан део ратне опреме сваког војника. Наша вера је попут штита. Као што прави штит треба чувати и одржавати, тако и веру треба чувати да би остала јака. У овом чланку ћемо видети како можемо проверити да ли је наш „велики штит вере“ у добром стању.

^ одл. 58 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Породица Сведока искључује телевизор чим се појављује прилог о отпадницима који шире лажи о Јеховиним сведоцима.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Касније, за време породичног проучавања, отац чита библијски стих који његовој породици јача веру.