Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји народ је добро организован

Божји народ је добро организован

Јехова је мудрошћу утемељио земљу. Он је разборитошћу учврстио небеса (ПОСЛ. 3:19)

ПЕСМЕ: 105, 107

1, 2. (а) Шта неки мисле о томе да Бог има организацију? (б) О чему ћемо говорити у овом чланку?

ДА ЛИ Бог има организацију? Неки би рекли: „Не треба ти никаква организација да би се приближио Богу.“ Да ли је то тачно? Шта кажу чињенице?

2 У овом чланку ћемо видети да је Јехова Бог реда и да је његов народ добро организован. Такође ћемо видети како треба да реагујемо када добијемо смернице од његове организације (1. Кор. 14:33, 40). У првом веку, Божје слуге су биле послушне смерницама из његове Речи и тако су успеле да проповедају на огромном подручју. Попут њих, и ми данас слушамо смернице из Божје Речи и упутства која добијамо од његове организације. Зато с добром вешћу стижемо до свих крајева земље и у нашим скупштинама владају мир, јединство и духовна чистоћа.

ЈЕХОВА ЈЕ БОГ РЕДА

3. Шта те уверава да је Јехова Бог реда?

3 Док посматрамо све што је Бог створио, можемо закључити колико су њему ред и организација важни. Библија о њему каже: „Јехова је мудрошћу утемељио земљу. Он је разборитошћу учврстио небеса“ (Посл. 3:19). Оно што ми видимо су „само обриси дела његових, о њему тек слаби шапат чујемо“ (Јов 26:14). О планетама, звездама и галаксијама знамо врло мало, али то је ипак довољно да разумемо да у свемиру владају савршен ред и организација (Пс. 8:3, 4). Галаксије се састоје од милиона звезда које се крећу по тачно утврђеним путањама. А око звезда, као што је наше Сунце, крећу се планете. Тај савршени ред је могућ зато што је Јехова поставио законе који то регулишу. На основу свега овога можемо разумети да је Јехова „мудрошћу небеса начинио“ и да заслужује да га хвалимо и да му одано служимо (Пс. 136:1, 5-9).

4. Зашто наука не успева да одговори на многа питања?

4 Научници су много тога сазнали о свемиру и нашој планети и то нам олакшава живот на многим пољима. Али наука нам није пружила одговоре на многа питања. На пример, астрономи нам не могу објаснити како је свемир настао или зашто баш на нашој планети све врви од живота. Осим тога, људи не знају зашто човек има урођену снажну жељу да живи вечно (Проп. 3:11). Због чега наука не може да нам пружи одговоре на тако дубока питања? Делом због тога што многи научници заступају гледиште да Бог не постоји и да је све настало еволуцијом. С друге стране, у Божјој Речи можемо наћи одговоре на таква питања.

5. Зашто су важни природни закони?

5 Јехова је поставио природне законе који се не мењају. Због тога електричари, водоинсталатери, инжењери, пилоти, хирурзи и други могу да обављају своје послове. На пример, анатомија људског тела је код већине људи увек иста и зато хирурзи тачно знају где се налазе органи. У суштини, сви морамо да поштујемо природне законе. На пример, ако бисмо игнорисали закон гравитације, могли бисмо изгубити живот.

ОРГАНИЗОВАНОСТ НА СВИМ ПОЉИМА

6. Како знамо да Бог жели да му његов народ служи на организован начин?

6 У свемиру је све савршено организовано. Зато је сасвим на месту да закључимо да Јехова жели да му његов народ служи на организован начин. Због тога нам је и дао своју Реч, у којој налазимо смернице како да му служимо. Не можемо бити срећни и имати испуњен живот ако нисмо део Божје организације и ако не поштујемо његова мерила.

7. Шта нам открива начин на који је писана Библија?

7 Библија није само књига која се састоји од јеврејских и хришћанских рукописа који нису међусобно повезани. Њено писање је водио Бог, и то на организован начин — одредио је ко ће шта писати и у које време. Зато се од Постанка до Откривења провлачи једна главна тема. Наиме, да ће се појавити „потомак“ који ће земљу поново претворити у рај, да је тај „потомак“ Христ Исус и да ће он путем свог Краљевства доказати да једино Јехова има право да буде Врховни Владар. (Прочитати Постанак 3:15, Матеја 6:10 и Откривење 11:15.)

8. Како је израелски народ био организован?

8 Израелски народ је исто био добро организован. У Мојсијевом закону је било прописано како треба да се организује служење у светом шатору. На пример, неке жене су „према свом реду служиле на улазу у шатор састанка“ (Изл. 38:8). Осим тога, када се израелски логор кретао, имали су прецизна упутства како то да чине и како да поступају са светим шатором. Годинама касније, краљ Давид је поделио на редове Левите и свештенике (1. Лет. 23:1-6; 24:1-3). Када су Израелци слушали Јехову, у народу су владали ред, мир и јединство (Пон. зак. 11:26, 27; 28:1-14).

9. Шта показује да је скупштина из првог века била добро организована?

9 Хришћанска скупштина у првом веку је такође била добро организована. Постојало је водеће тело које је пружало смернице. У почетку су га сачињавали само апостоли, а касније су била додата и друга браћа (Дела 6:1-6; 15:6). Јехова је надахнуо неке чланове водећег тела и друге који су с њима блиско сарађивали да скупштинама пишу посланице у којима су им пружали савете и смернице (1. Тим. 3:1-13; Титу 1:5-9). Како је на скупштине утицало када су биле послушне смерницама водећег тела?

10. Како је на скупштине утицало када су биле послушне смерницама водећег тела? (Видети слику на почетку чланка.)

10 Прочитати Дела апостолска 16:4, 5„Одредбе које су донели апостоли и старешине у Јерусалиму“, то јест одредбе водећег тела, браћа су преносила скупштинама. Када су скупштине поступале по њима, оне су се „учвршћивале у вери и расле из дана у дан“. Шта ми можемо да научимо из тога?

ДА ЛИ СИ ПОСЛУШАН?

11. Како браћа која предводе треба да реагују на смернице које добијају од Божје организације?

11 Чланови Одбора подружнице или Одбора земље, покрајински надгледници и старешине треба да буду послушни смерницама које добијају од Божје организације. Заправо, Божја Реч нас све подстиче да будемо послушни и подложни онима који предводе нашу организацију (Пон. зак. 30:16; Јевр. 13:7, 17). У Божјем народу нема места за критичан и бунтован дух, јер би он могао угрозити мир и јединство. Нико од нас не жели да буде попут Диотрефа, који је показао непоштовање према наименованој браћи. (Прочитати 3. Јованову 9, 10.) Зато је добро да се питамо: „Да ли друге подстичем да буду духовне особе и да верно служе Јехови? Да ли брзо прихватам смернице које нам пружају браћа која предводе?“

12. Како се сада именују слуге помоћници и старешине?

12 Размислимо о недавној промени коју је увело Водеће тело. У чланку „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. новембра 2014. објашњен је нови приступ у именовању слугу помоћника и старешина. У њему је истакнуто да је водеће тело у првом веку овластило путујуће надгледнике да именују надгледнике у скупштинама. У складу с тим, од 1. септембра 2014. покрајински надгледници именују слуге помоћнике и старешине. Када старешине препоруче неког брата за слугу помоћника или старешину, покрајински надгледник настоји да боље упозна њега и његову породицу. На пример, сарађује с њим у служби (1. Тим. 3:4, 5). Након тога се старешинство скупштине и покрајински надгледник састану и пажљиво разматрају библијске услове за слуге помоћнике и старешине (1. Тим. 3:1-10, 12, 13; 1. Петр. 5:1-3).

13. Како треба да гледамо на смернице које добијамо од старешина?

13 Старешине нам дају савете из Божје Речи јер брину о скупштини и желе да је заштите. Треба да их слушамо јер је таква поука за наше добро (1. Тим. 6:3). Погледајмо један пример. У првом веку су неки почели да „неуредно живе“. Нису радили ништа корисно, већ су се мешали у оно што их се не тиче. Старешине су покушале да их исправе, али они су наставили по старом. Зато је Павле писао тој скупштини и објаснио како треба да се понашају према неком ко је такав. Рекао је: „Обележите га, не дружите се више с њим.“ Требало је да престану да се друже с таквим особама, али то није значило да треба да их сматрају непријатељима (2. Сол. 3:11-15). И данас старешине настоје да помогну онима који занемарују Божја мерила. На пример, можда се неки хришћанин забавља с особом која није Сведок (1. Кор. 7:39). Ако он одбија да то промени, старешине могу одржати говор у ком ће објаснити како би његово понашање могло навести друге да лоше говоре о скупштини. Уколико старешине одрже такав говор, како ћеш реаговати? Ако си препознао о коме се ради, да ли ћеш прекинути дружење с том особом? На тај начин јој можеш помоћи да увиди да ће таквим понашањем нашкодити сама себи и да то није по Јеховиној вољи. Можда ће је то навести да се промени. [1]

ЧУВАЈМО ДУХОВНУ ЧИСТОЋУ, МИР И ЈЕДИНСТВО

14. Како можемо допринети чистоћи скупштине?

14 Да бисмо сачували чистоћу скупштине, треба да следимо смернице из Божје Речи. Погледајмо пример из древног Коринта. Павле је веома волео тамошњу браћу и сестре и многима је помогао да упознају истину (1. Кор. 1:1, 2). Зато му је било веома тешко када је сазнао да је један тамошњи брат живео неморално, а да су браћа дозволила да он и даље буде део скупштине. Павле је старешинама у тој скупштини рекао да тог брата „предају“ Сатани, то јест да га искључе из скупштине (1. Кор. 5:1, 5-7, 12). И данас старешине могу да одлуче да искључе неку особу која се не каје. Да ли ћемо се према њој опходити онако како нам налаже Божја Реч? Ако тако будемо чинили, допринећемо очувању чистоће скупштине. Осим тога, можда ћемо тиме подстаћи ту особу да се покаје и тражи опроштај од Јехове.

15. Како можемо сачувати мир у скупштини?

15 У Коринту је постојао још један проблем. Нека браћа су изводила другу браћу на суд. Зато им је Павле поставио отрежњавајуће питање: „Зашто радије не претрпите неправду?“ (1. Кор. 6:1-8). Нешто слично се може десити и данас. Можда неки брат склопи посао с другим братом, али тај посао пропадне. Можда због тога изгуби новац или му се чини да је преварен. Зато свог брата можда изведе на суд. Али ако би се то десило, људи би могли лоше говорити о Јехови и његовом народу. Осим тога, то би могло нарушити мир у скупштини. Божја Реч нам помаже да увидимо да морамо сачувати мир с браћом, чак и ако то значи да ћемо претрпети финансијски губитак. [2] Исус нас је поучио како да решавамо озбиљне проблеме и размирице. (Прочитати Матеја 5:23, 24; 18:15-17.) Када то чинимо, чувамо јединство међу Јеховиним народом.

16. Зашто је на месту да очекујемо да Божји народ буде уједињен?

16 Божја Реч показује зашто је на месту да очекујемо да Божје слуге буду уједињене. Псалмиста је написао: „Гле, како је добро и како је дивно кад браћа живе заједно у јединству!“ (Пс. 133:1). Када су Израелци били послушни Јехови, били су добро организовани и уједињени. Јехова је прорекао какво ће стање владати у његовом народу: „Ујединићу их као овце у тору“ (Мих. 2:12). Такође је прорекао да ће његов народ бити поучен истини из његове Речи и да ће му уједињено служити. О томе је рекао: „Народима [ћу] дати чист језик, да би сви призивали Јеховино име и служили му раме уз раме“ (Соф. 3:9). Заиста смо срећни што имамо част да уједињено служимо Јехови!

Старешине настоје да помогну онима који су начинили неки погрешан корак (Видети 17. одломак)

17. Шта старешине треба да предузму ако неко почини озбиљан грех?

17 Ако неко почини озбиљан грех, старешине морају брзо да реагују и да га исправе у духу љубави. Они знају да Јехова очекује од њих да заштите скупштину од лоших утицаја како би она била морално чиста и уједињена (Посл. 15:3). Павле је веома волео браћу у Коринту и укорио их је када је то било потребно, о чему можемо читати у првој посланици коју им је упутио. Знамо да су старешине одмах послушале оно што им је рекао, јер их је неколико месеци касније Павле похвалио у својој другој посланици. Из овога можемо научити да „ако неко ненамерно погреши“, старешине треба с љубављу да га исправе (Гал. 6:1).

18. (а) До чега је све водило то што су хришћани у првом веку били послушни смерницама из Божје Речи? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 Јасно је да су рани хришћани у Коринту и другим местима сачували духовну чистоћу, мир и јединство тако што су били послушни смерницама из Божје Речи (1. Кор. 1:10; Еф. 4:11-13; 1. Петр. 3:8). Због тога су много постигли у служби проповедања. Павле је чак рекао да се добра вест „проповедала међу свим створењима под небом“ (Кол. 1:23). И данас се, захваљујући томе што су Божје слуге уједињене и добро организоване, добра вест може чути по целом свету. У следећем чланку ћемо видети да Божје слуге веома цене Божју Реч и да су одлучне да одају част Сувереном Господу Јехови (Пс. 71:15, 16).

^ [1] (13. одломак) Видети књигу Организовано извршавајмо Јеховину вољу, стране 134-136.

^ [2] (15. одломак) Више информација о ситуацијама у којима би један Сведок могао предузети правне мере против другог Сведока може се наћи у књизи „Одржите се у Божјој љубави“, страна 223, фуснота.