Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исказујмо част онима који то заслужују

Исказујмо част онима који то заслужују

Ономе који седи на престолу и Јагњету нека је благослов и част и слава и моћ у сву вечност (ОТКР. 5:13)

ПЕСМЕ: 9, 108

1. Зашто се некима исказују част и поштовање и о чему ћемо говорити у овом чланку?

ИСКАЗИВАТИ част некоме значи поклонити му посебну пажњу и показати му да га поштујемо. Част и поштовање обично показујемо према некоме ко је то нечим заслужио или према некоме ко је на неком посебном положају. У овом чланку ћемо говорити о томе кога треба да поштујемо и зашто.

2, 3. (а) Зашто Јехова заслужује посебну част? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Ко је Јагње из Откривења 5:13 и зашто заслужује част и поштовање?

2 У Откривењу 5:13 се каже да „Ономе који седи на престолу и Јагњету“ треба исказати част. У четвртом поглављу те библијске књиге духовна бића наводе један од разлога због којих Јехови, „Ономе који живи у сву вечност“, треба исказати част. Они говоре: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је“ (Откр. 4:9-11).

3 Исус Христ је Јагње Божје које „односи грех света“ (Јов. 1:29). Библија нам каже да је он далеко  узвишенији од свих људи који су икада били владари. Она јасно каже да је он „једини Владар, Краљ краљева и Господар господара, једини који има бесмртност, који пребива у недоступној светлости, кога нико од људи није видео нити га може видети“ (1. Тим. 6:14-16). Ниједан други владар није дао свој живот као откупнину за наше грехе. Зато би можда и ти попут хиљада моћних анђела рекао: „Јагње које је било заклано достојно је да прими моћ и богатство и мудрост и снагу и част и славу и благослов“ (Откр. 5:12).

4. Зашто је добро да исказујемо част Јехови и Христу?

4 У Јовану 5:22, 23 каже се да је Јехова поверио Христу да суди свим људима. То је главни разлог због ког треба да исказујемо част Исусу. Тиме у исто време исказујемо част и Јехови. А када то чинимо, пружа нам се могућност да добијемо вечни живот. (Прочитати Псалам 2:11, 12.)

5. Зашто сви људи заслужују да им се у извесној мери исказују част и поштовање?

5 Људи су створени по „Божјој слици“ (Пост. 1:27). То значи да већина људи у извесној мери може да испољава особине какве има Бог. На пример, могу да воле једни друге и да буду добри и саосећајни једни према другима. Људи су створени и са савешћу, са осећајем за то шта је исправно, а шта неисправно, шта је поштено или непоштено, прикладно или неприкладно (Римљ. 2:14, 15). Већину људи привлачи оно што је чисто и лепо и углавном желе да живе у миру с другима. Очигледно је да сви људи у извесној мери испољавају особине какве има Јехова и управо због тога заслужују част и поштовање (Пс. 8:5).

УРАВНОТЕЖЕН СТАВ

6, 7. Која разлика постоји између Јеховиних сведока и већине људи када је реч о исказивању части другима?

6 Када је реч о томе на какав начин некоме треба исказати част и у којој мери, треба да имамо уравнотежен став. На већину несавршених људи, било да су стари или млади, веома утиче дух Сатаниног света. Зато често идолизују неке мушкарце или жене. Величају спортисте, филмске звезде, политичаре и друге познате личности и гледају на њих као на богове. Облаче се и понашају попут њих јер су им они узори.

7 Прави хришћани знају да тако нешто није у реду. Од свих људи који су икада живели, само је Исус савршен пример на који се можемо угледати (1. Петр. 2:21). Јехови се сигурно не би допало ако бисмо људима исказивали више части него што им припада. Не смемо заборавити да Библија јасно каже: „Сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ (Римљ. 3:23). Зато Јеховини сведоци сматрају да ниједан човек не заслужује поштовање које се граничи са идолопоклонством.

8, 9. (а) Како Јеховини сведоци гледају на људе који су на власти? (б) До које мере смо послушни властима?

8 Неки људи заслужују част и поштовање зато што су на власти. Од њих се очекује да спроводе закон и да грађанима омогуће нормалан живот, што је на корист свим људима. Зато је апостол Павле рекао хришћанима да поштују „власти над собом“. Дао им је следећи савет: „Свакоме дајте што  му припада: ономе ко тражи порез — порез [...] ко тражи част — част“ (Римљ. 13:1, 7).

9 Ми као Јеховини сведоци поштујемо оне који су на власти, у складу са обичајима земље у којој живимо, и спремно сарађујемо с њима док обављају своје дужности. Наравно, и ту постоје границе које одређује Свето писмо. Нећемо ићи дотле да будемо непослушни Богу или да погазимо своју хришћанску неутралност. (Прочитати 1. Петрову 2:13-17.)

10. Како су Јеховине слуге у прошлости оставиле добар пример што се тиче односа према властима?

10 Јеховине слуге у прошлости оставиле су нам добар пример у томе какав однос треба имати према властима и њиховим службеницима. На пример, римске власти су једном приликом наредиле да се сви становници пријаве у свом родном граду како би се извршио попис становништва. Јосиф и Марија су то учинили и отишли у Витлејем иако је она била у поодмаклој трудноћи (Лука 2:1-5). Још један добар пример је апостол Павле. Када су биле изнете оптужбе против њега, он се с поштовањем бранио и на прикладан начин исказао част краљу Ироду Агрипи и Фесту, намеснику римске провинције Јудеје (Дела 25:1-12; 26:1-3).

11, 12. (а) Зашто верским вођама не исказујемо посебну част? (б) До чега је водило то што је један наш брат исказао дужно поштовање једном политичару?

11 Да ли верским вођама треба да исказујемо неку посебну част? Не, ми их поштујемо као и све друге људе. Али зашто не би било у реду да им исказујемо посебну част чак и ако они то очекују? Зато што не преносе истину о Богу и његовој Речи, Библији. Сетимо се да је Исус у своје време такве људе назвао лицемерима и слепим вођама (Мат. 23:23, 24). С друге стране, када владиним службеницима исказујемо дужно поштовање, можемо доживети неке позитивне резултате.

12 На пример, Леополд Енглајтнер је био реван Јеховин сведок из Аустрије. Њега су нацисти ухапсили и возом послали у концентрациони логор Бухенвалд. У том возу је као заробљеник био и др Хајнрих Глајснер. Он је био аустријски политичар, али у немилости нациста. Док су путовали до логора, брат Енглајтнер му се обратио са уважавањем и говорио о својим веровањима. Он га је пажљиво слушао и након Другог светског рата више пута је искористио свој утицај како би помогао Јеховиним сведоцима у Аустрији. Можда и ти знаш за неке примере који показују колико добра се може постићи када онима који су на власти исказујемо дужно поштовање.

КО ЈОШ ЗАСЛУЖУЈЕ ПОШТОВАЊЕ

13. Ко заслужује посебну част и поштовање и зашто?

13 Наша браћа и сестре сигурно заслужују част и поштовање. То се нарочито односи на оне који предводе Божји народ, као што су старешине, покрајински надгледници, чланови Одбора подружнице и чланови Водећег тела. (Прочитати 1. Тимотеју 5:17.) Божја Реч за њих каже да су људи које смо добили „на дар“ и Јехова управо преко њих удовољава потребама свог народа (Еф. 4:8). Зато је логично да  им исказујемо част без обзира на то које су националности, да ли су више или мање образовани, богати или сиромашни. Попут наше браће и сестара у првом веку, и ми веома ценимо оне који предводе скупштину. Ми не идолизујемо оне који су можда познатији међу Јеховиним сведоцима нити се у њиховој присутности понашамо као да смо у друштву анђела. Али их поштујемо зато што вредно раде и зато што су понизни. (Прочитати 2. Коринћанима 1:24 и Откривење 19:10.)

14, 15. По чему се хришћанске старешине разликују од многих верских вођа?

14 Старешине су понизни духовни пастири. Зато и не желе да их други гледају као неке славне личности. У том погледу се разликују од многих савремених верских вођа, као и од оних у првом веку, за које је Исус рекао: „Воле најбоље место на вечерама и прва места у синагогама и да их поздрављају на трговима“ (Мат. 23:6, 7).

15 Прави хришћански пастири понизно прихватају Исусове речи: „Не дозволите да вас зову учитељима, јер један је ваш учитељ, а ви сте сви браћа. И никога на земљи не зовите оцем, јер један је ваш Отац — онај који је на небесима. Не дозволите ни да вас зову вођама, јер је ваш Вођа један — Христ. А највећи међу вама нека вам буде слуга. Ко се узвисује, биће понижен, а ко се понизује, биће узвишен“ (Мат. 23:8-12). Када су старешине у скупштинама широм света понизне и послушне овим Исусовим речима, браћа и сестре их воле, поштују и исказују им част.

Када су старешине понизне, браћа и сестре их воле, поштују и исказују им част (Видети одломке 13-15)

16. Зашто и даље треба да се трудимо да на исправан начин исказујемо част другима?

16 Мора се признати да је потребно време да се стекне исправан и уравнотежен став што се тиче исказивања части и поштовања другима. Тако је било и међу првим хришћанима (Дела 10:22-26; 3. Јов. 9, 10). Али свакако се вреди потрудити да у пракси применимо оно што Божја Реч каже о исказивању части. Многи добри резултати могу проистећи из тога што другима исказујемо част онако како то Јехова жели.

ЗАШТО ЈЕ ДОБРО ИСКАЗИВАТИ ПОШТОВАЊЕ ДРУГИМА

17. До чега може водити то што поштујемо оне који имају неки ауторитет?

17 Када онима који су на власти исказујемо дужно поштовање,  већа је вероватноћа да ће заштитити наше право да проповедамо добру вест. Врло често се дешава да због тога позитивно гледају на нашу службу. Тако нешто се пре неколико година десило једној пионирки из Немачке која се зове Биргит. У школи коју је похађала њена ћерка била је организована свечаност поводом завршетка школске године. Наставнице су јој пришле и рекле да им је веома драго што су међу својим ђацима имале и дете Јеховиних сведока. Још су додале да би била права штета да у њиховој школи нема ниједног таквог детета. Биргит им је рекла да се наша деца поучавају да поштују Божја мерила понашања, у шта спада и показивање поштовања према наставницима. Једна наставница је на то рекла: „Када би сва деца била као ваша, онда би нама било као у рају.“ Неколико седмица касније, једна од тих наставница била је на нашем конгресу у Лајпцигу.

18, 19. Како треба да се опходимо према старешинама?

18 Начела која се налазе у Божјој Речи могу нам помоћи да схватимо како скупштинским старешинама треба да исказујемо част. (Прочитати Јеврејима 13:7, 17.) Свакако можемо и треба да их похвалимо што вредно раде у корист скупштине. Осим тога, треба да сарађујемо с њима. То ће им помоћи да и даље радосно служе. Али то не значи да треба да имитирамо уважене старешине како се облаче, како држе предавања или како говоре. Ако бисмо тако нешто радили, други би могли стећи утисак да следимо људе, а не Христа. Не смемо заборавити да су и они само несавршени људи.

19 И за старешине је добро када им на примерен начин исказујемо поштовање и када се према њима не опходимо као да су славне личности. Тако им помажемо да не постану поносни и да не мисле да су бољи или праведнији од других.

20. Зашто је за нас добро да на прикладан начин исказујемо поштовање другима?

20 Прикладно исказивање части и поштовања другима помаже нам да не будемо усредсређени само на себе и да останемо понизни када нам други поклањају посебну пажњу. То је у складу са ставом какав има Јеховина организација, која ниједном човеку, било да је Сведок или није, не исказује непримерену част. Осим тога, то је за нас заштита зато што се нећемо спотаћи ако неко кога поштујемо уради нешто погрешно.

21. Шта је најважније што постижемо исказујући част другима?

21 Најважније од свега је то што исказујући част онима који то заслужују ми заправо угађамо Јехови Богу. Тако радимо оно што он очекује од нас и доказујемо да смо му верни. Јехова тада може одговорити Сатани, који је тврдио да ниједан човек неће остати веран Јехови (Посл. 27:11). Већина људи у овом свету има погрешну представу о томе како треба исказивати част другима. Заиста смо захвални што нас је Јехова поучио како да то чинимо на исправан начин.