Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исказујмо веру и доносимо мудре одлуке

Исказујмо веру и доносимо мудре одлуке

Тражимо с вером, нимало не сумњајући (ЈАК. 1:6)

ПЕСМЕ: 81, 70

1. Због чега је Каин донео погрешну одлуку и какве су биле њене последице?

КАИН је стајао пред једном важном одлуком — да ли ће савладати своје негативне емоције или ће дозволити да оне управљају његовим поступцима. Ми знамо да је Каин дозволио да га воде емоције и зато је донео погрешну одлуку. Она је покварила његов однос са Створитељем, а његовог брата Авеља је коштала живота (Пост. 4:3-16).

2. Зашто је важно да доносимо добре одлуке?

2 Сви ми морамо доносити одлуке у животу. Неке су веома озбиљне, а неке нису. Али многе од њих ће имати далекосежне последице. Дакле, ако научимо да доносимо добре одлуке, водићемо релативно миран живот. Али ако су наше одлуке лоше, живот ће нам бити хаотичан и пун проблема и разочарања (Посл. 14:8).

3. (а) Шта ће нам помоћи да доносимо добре одлуке? (б) Која питања ћемо размотрити?

3 Шта ће нам помоћи да доносимо добре одлуке? Првенствено нам треба вера у Бога и чврсто поуздање у то да он може и хоће да нам помогне да будемо мудри. Морамо имати поверења у његову Реч и у то да су његови савети увек добри и поуздани. (Прочитати Јаковљеву 1:5-8.) Што смо ближи Јехови и што више волимо његову Реч, све смо сигурнији у то да он најбоље зна шта је добро за нас. Зато ћемо створити навику да тражимо савет у Божјој Речи пре него што донесемо неке одлуке. Али како можемо бити још бољи када је реч о доношењу одлука? Да ли одлуке које смо донели ни по коју цену не треба да мењамо?

ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА ЈЕ ДЕО ЖИВОТА

4. Коју је одлуку Адам морао да донесе и какве су биле последице?

4 Још од почетка људске историје, мушкарци и жене су морали да доносе важне одлуке. На пример, Адам је морао да одлучи да ли ће слушати свог Створитеља или Еву. Очигледно му није био проблем да донесе одлуку, само што је она била лоша. Решио је да послуша Еву. Та одлука га је скупо коштала. Био је истеран из раја, а касније је морао да умре. А то је био само почетак невоља. Сви ми још увек трпимо последице његове лоше одлуке.

5. Како треба да гледамо на своју одговорност да доносимо одлуке?

5 Неки можда мисле да би им живот био лакши ако уопште не би морали да доносе одлуке. Можда и ти тако мислиш. Али немојмо заборавити да Јехова није створио људе да буду попут робота, који не могу да размишљају и одлучују. Он нам је дао своју Реч, у којој нас је поучио како да доносимо мудре одлуке. Та одговорност коју нам је поверио у суштини је добра за нас.

6, 7. (а) Коју су одлуку Израелци морали донети? (б) Зашто им је било тешко да донесу добру одлуку? (Видети слику на почетку чланка.)

6 Када су се Израелци настанили у Обећаној земљи, морали су да донесу једну важну одлуку — да ли ће служити Јехови или неким другим боговима. (Прочитати Исуса Навина 24:15.) Можда нам се чини да је то била лака одлука. Међутим, од ње им је зависио живот. Израелци су у време судија у више наврата доносили лоше одлуке. Престали су да служе Јехови и почели су да се клањају лажним боговима (Суд. 2:3, 11-23). Нешто касније, у време пророка Илије, Божји народ је морао да одлучи да ли ће служити Јехови или лажном богу Валу (1. Краљ. 18:21). Илија је прекорио народ што је био неодлучан. Можда се нама чини да је то била лака одлука зато што је увек мудро и корисно служити Јехови. У суштини, ниједна разумна особа не би хтела да служи неком неживом богу. Али Израелци су ипак храмали на две стране. Зато им је Илија рекао да би било паметно да изаберу да служе правом Богу Јехови.

7 Зашто је тим Израелцима било толико тешко да донесу добру одлуку? Као прво, изгубили су веру у Јехову и нису више слушали његов глас. Нису градили своју веру на знању о Богу и његовој мудрости, нити су се више ослањали на њега. Да јесу, доносили би мудре одлуке (Пс. 25:12). Као друго, дозволили су да други утичу на њих или чак да доносе одлуке уместо њих. Припадници других народа су утицали на њихово мишљење и навели их да се клањају паганским боговима. Јехова их је давно пре тога упозорио да би се тако нешто могло десити (Изл. 23:2).

ДА ЛИ ДРУГИ ТРЕБА ДА ДОНОСЕ ОДЛУКЕ УМЕСТО НАС?

8. Шта можемо научити од Израелаца?

8 Примери из израелске историје које смо управо размотрили преносе нам јасну поуку. Свако од нас мора доносити одлуке и, уколико жели да оне буду мудре, мора се ослањати на Божју Реч. У Галатима 6:5 стоји: „Свако ће носити свој терет.“ Не смемо препустити другима да доносе одлуке уместо нас. Морамо научити шта је исправно у Божјим очима и одлучити да поступамо у складу с тим.

9. Зашто је опасно да препустимо другима да доносе одлуке уместо нас?

9 Како би се могло десити да препустимо другима да доносе одлуке уместо нас? Тако што бисмо под притиском средине донели неку лошу одлуку (Посл. 1:10, 15). Па ипак, без обзира на то колико нас други притискају, на нама лежи одговорност да поступамо у складу са својом савешћу која је обликована на темељу Библије. Ако бисмо другима дозволили да доносе одлуке уместо нас, ми бисмо у суштини одлучили да урадимо оно што они желе. И то је једна одлука, само што би нас могла скупо коштати.

10. На шта је Павле упозорио хришћане у Галатији?

10 Апостол Павле је упозорио хришћане у Галатији на то колико је опасно препустити другима да доносе личне одлуке уместо нас. (Прочитати Галатима 4:17.) Неки у тој скупштини су покушавали да доносе одлуке уместо других. Зашто су то радили? Зато што су ти себични људи желели да браћа слушају њих, а не апостоле. Прешли су дозвољене границе и нису поштовали право своје браће да сами за себе доносе одлуке.

11. Како можемо помоћи другима да донесу неку личну одлуку?

11 Апостол Павле нам је оставио добар пример када је реч о поштовању права других да за себе доносе одлуке. (Прочитати 2. Коринћанима 1:24.) Данашње старешине поступају попут њега када другима дају савет о неким личним одлукама. Они ће радо поразговарати са браћом о томе шта Божја Реч каже о некој ситуацији. Али ће водити рачуна да се не мешају у то шта ће неко одлучити, јер свако мора да живи са последицама својих одлука. Дакле, можемо помоћи другима да схвате која се библијска начела односе на њихову ситуацију, али ћемо право на доношење одлука препустити искључиво њима. Тако ће они моћи да донесу мудру одлуку и да се радују добрим резултатима. Очигледно је да никада не смемо дати себи за право да нашој браћи и сестрама говоримо шта у некој ситуацији треба да ураде.

Старешине помажу другима да сами доносе одлуке (Видети 11. одломак)

ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА ПОД НАЛЕТОМ ЕМОЦИЈА

12, 13. Зашто је опасно доносити одлуке под налетом емоција?

12 Многи кажу да приликом доношења одлука треба следити своје срце, то јест водити се својим осећањима. Али то може бити веома опасно, а уз то није ни у складу са Божјом Речју. Она јасно каже да не смемо дозволити нашем несавршеном срцу да утиче на наше расуђивање (Посл. 28:26). Библијски извештаји показују до каквих последица то може довести. Суштина проблема је у томе што је срце код несавршених људи „варљивије од свега и на све је спремно“ (Јер. 3:17; 13:10; 17:9; 1. Краљ. 11:9). Шта би се онда могло десити ако бисмо се при доношењу одлука водили само својим срцем?

13 Емоције имају своје место у нашем животу. На крају крајева, Јехова нам је заповедио да га волимо свим својим срцем и да волимо и своје ближње (Мат. 22:37-39). Али библијски стихови наведени у претходном одломку истичу колико је опасно дозволити емоцијама да управљају нашим размишљањем и поступцима. На пример, шта би се могло десити ако бисмо неке одлуке доносили док смо љути? Одговор знамо ако смо некада тако нешто урадили (Посл. 14:17; 29:22). Или колика је вероватноћа да ћемо донети добре одлуке када смо обесхрабрени? (Бр. 32:6-12; Посл. 24:10). Божја Реч каже да је најбоље да се приликом доношења важних одлука водимо Божјим законом (Римљ. 7:25). Очигледно је да би нас емоције лако могле завести ако бисмо се водили искључиво њима.

КАДА ТРЕБА ПРОМЕНИТИ ОДЛУКУ?

14. На основу чега знамо да је понекад добро променити одлуку?

14 Чињеница је да морамо доносити мудре одлуке. Али је исто тако чињеница да мудра особа зна када је време да поново размотри неку одлуку коју је донела и да је промени ако је потребно. То је урадио чак и Јехова у време пророка Јоне, када је био решио да уништи Нинивљане. Библија о томе каже: „Истинити Бог је видео њихова дела, да су се одвратили од свог злог пута, и зато је истинити Бог зажалио што им је запретио невољом, и није је нанео“ (Јона 3:10). Јехова је променио одлуку кад је видео да су се Нинивљани покајали и променили. Тиме је показао колико је разуман, понизан и саосећајан. За разлику од многих људи, Јехова никада не доноси одлуке у налету беса.

15. Зашто понекад треба променити неку одлуку?

15 Сигурно има ситуација када је добро поново размотрити неку одлуку, на пример када се неке околности промене. Сетимо се да је и Јехова понекад то радио (1. Краљ. 21:20, 21, 27-29; 2. Краљ. 20:1-5). Или нам можда неке нове информације пружају основа да променимо своју одлуку. На пример, краљ Давид је добио погрешне информације о Сауловом унуку Мефивостеју на основу којих је донео једну одлуку. Али када је касније сазнао истину, био је спреман да је промени (2. Сам. 16:3, 4; 19:24-29). Понекад би било мудро да и ми тако нешто урадимо.

16. (а) Шта нам може помоћи да доносимо добре одлуке? (б) Зашто понекад треба преиспитати већ донете одлуке?

16 Божја Реч нас саветује да не журимо када треба да донесемо неку важну одлуку (Посл. 21:5). Да би она била исправна, треба да одвојимо време да пажљиво размислимо о свим чињеницама (1. Сол. 5:21). На пример, пре него што донесе неку одлуку, сваки поглавар породице мора одвојити време да истражи шта о томе кажу Библија и библијске публикације. Исто тако би било добро да саслуша и узме у обзир мишљење чланова своје породице. Сетимо се да је Бог рекао Аврахаму да послуша своју жену (Пост. 21:9-12). Старешине такође морају наћи времена за истраживање. Ако су разумни и скромни, неће се плашити да ће изгубити поштовање других ако због нових информација морају преиспитати већ донете одлуке. Треба да буду спремни да промене своје мишљење и одлуке када је то неопходно. У томе сви треба да се угледамо на њих. То ће допринети миру и јединству у скупштини (Дела 6:1-4).

СВОЈЕ ОДЛУКЕ СПРОВЕДИ У ДЕЛО

17. Шта ће нам помоћи да донесемо одлуке које ћемо моћи да спроведемо у дело?

17 Неке одлуке је стварно тешко донети. Пре него што то урадимо, треба да дубоко размишљамо и да се молимо, а за то је потребно време. На пример, нека наша браћа и сестре стоје пред одлуком да ли да ступе у брак и како да изаберу доброг брачног друга. Још једна важна одлука јесте да ли започети с пуновременом службом. Пре него што донесемо тако важне одлуке, треба да се потпуно уздамо у то да Јехова може и жели да нам помогне (Посл. 1:5). Дао нам је најбоље савете у својој Речи. Зато је веома важно да је истражујемо и да се молимо Јехови за вођство. Немојмо заборавити да нам он може дати способности које су нам потребне да доносимо одлуке које су у складу с његовом вољом. Зато би било добро да створимо навику да се пре него што донесемо неку важну одлуку запитамо: „Да ли ће ова одлука показати да волим Јехову? Да ли ће допринети миру и срећи у мојој породици? Да ли ће показати да сам стрпљив и добар?“

18. Зашто Јехова очекује од нас да сами доносимо одлуке?

18 Јехова нас не присиљава да га волимо нити да му служимо. То је наш избор. Будући да нам је дао слободну вољу, он поштује наше право да одлучимо да ли ћемо му служити (Ис. Нав. 24:15; Проп. 5:4). Али исто тако очекује од нас да спроведемо у дело и друге одлуке које смо донели на темељу начела из његове Речи. Ако се ослањамо на Јеховино вођство и примењујемо начела која нам је дао, доносићемо мудре одлуке и остаћемо постојани на свим својим путевима (Јак. 1:5-8; 4:8).