Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ћеш усмерити своје срце на оно што је написано?

Да ли ћеш усмерити своје срце на оно што је написано?

Све то је написано за упозорење нама, који живимо на крају овог поретка (1. КОР. 10:11)

ПЕСМЕ: 11, 61

1, 2. Зашто ћемо осмотрити пример четворице Јудиних краљева?

АКО би на улици видео некога како се саплео и пао, зар не би и ти пазио да не паднеш на том истом месту? Слично томе, ако разумемо зашто је неко погрешио, биће нам лакше да ни ми не поновимо ту исту грешку. Много тога можемо научити на туђим грешкама, па и на онима које су направиле неке библијске личности.

2 Узмимо за пример четворицу Јудиних краљева о којима смо говорили у претходном чланку. Они су служили Јехови целим срцем, али ипак су правили и неке озбиљне грешке. Њихова искуства су записана у Библији да бисмо ми размишљали о томе и извукли поуку. Шта онда можемо научити од њих и како можемо избећи да направимо исте грешке? (Прочитати Римљанима 15:4.)

ОСЛАЊАЊЕ НА ЉУДСКУ МУДРОСТ ВОДИ ДО ПРОПАСТИ

3-5. (а) Иако је Аса целим срцем био одан Јехови, коју немудру одлуку је донео? (б) Зашто се Аса можда ослонио на људе када је Васа кренуо на Јуду?

3 Погледајмо најпре пример Асе. Он се ослонио на Јехову кад је милион Етиопљана кренуло на Јуду.  Међутим, није тако поступио кад је израелски краљ Васа почео да утврђује Раму, град у близини границе с Јудом (2. Лет. 16:1-3). У тој ситуацији, Аса је одлучио да благом из своје ризнице подмити сиријског краља Вен-Адада да се окрене против Васе. Да ли је у томе успео? Библија каже: „Кад је Васа то сазнао, одмах је престао да утврђује Раму и обуставио је радове“ (2. Лет. 16:5). Асина тактика је била успешна, барем се тако чинило на први поглед.

4 Али како је Јехова гледао на то? Он је послао пророка Ананија који је прекорио Асу што се није ослонио на Јехову. (Прочитати 2. Летописа 16:7-9.) Још му је рекао: „Зато ће се од сада дизати ратови на тебе.“ Иако се Васа повукао, Аса је до краја живота морао да води многе ратове.

5 Као што смо видели у прошлом чланку, Јехова је проценио да му је Аса био одан целим срцем (1. Краљ. 15:14). У суштини га је сматрао верним слугом који удовољава његовим мерилима. Па ипак, Аса није могао избећи последице својих немудрих одлука. Зашто се у случају краља Васе ослонио на себе и савезника Вен-Адада, а не на Јехову? Да ли је можда помислио да ће боље проћи ако проблем реши дипломатским путем или војном стратегијом? Да ли је тако размишљао зато што је од некога добио лош савет?

6. Шта можемо да научимо на темељу грешке коју је Аса направио?

6 Шта можемо да научимо на темељу грешке коју је Аса направио? У свим ситуацијама треба да се ослањамо на Јехову, а не на себе. Кад се нађемо у проблему у ком не знамо шта да урадимо, није нам тешко да се ослонимо на Јехову. Али како поступамо кад је реч о мањим, свакодневним проблемима? Да ли се ослањамо на своје размишљање и покушавамо да решимо проблем на свој начин? Или се ослањамо на Јехову тако што размишљамо које бисмо библијско начело могли применити у тој ситуацији? На пример, понекад нам чланови породице праве проблеме што идемо на састанке и веће скупове. Да ли ћемо се тада молити Јехови да нам помогне да решимо тај проблем на најбољи могући начин? Надаље, можда смо после дужег времена коначно нашли послодавца који би хтео да нас запосли. Да ли ћемо му и по цену да не добијемо тај посао рећи да сваке седмице идемо на састанке и да зато одређеног дана не можемо да радимо дуже или морамо да променимо смену? У каквом год проблему да се нађемо, добро је да послушамо речи псалмисте: „Пребаци на Јехову животне бриге своје; ослони се на њега и он ће ти помоћи“ (Пс. 37:5).

УТИЦАЈ ЛОШЕГ ДРУШТВА

7, 8. Које грешке је правио Јосафат и до чега је то водило? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Погледајмо сада пример Асиног сина Јосафата. Он је имао многе лепе особине и док се ослањао на Бога, чинио је много добра. Па ипак, донео је и неке погрешне одлуке. На пример, оженио је свог сина ћерком злог краља Ахава. Осим тога, придружио се Ахаву у борби против Сиријаца иако га је пророк Михеја упозорио да то не чини. У тој бици је једва извукао живу главу (2. Лет. 18:1-32). Када се вратио у Јерусалим, пророк Јуј га је  питао: „Зар да помажеш зломе и да волиш оне који мрзе Јехову?“ (Прочитати 2. Летописа 19:1-3.)

8 Да ли је Јосафат нешто научио из тога? Изгледа да није много научио, иако је и даље желео да угоди Богу. Поново је немудро склопио савез с неким ко је био Јеховин непријатељ. Овог пута је то био Ахавов син, зли краљ Охозија. С њим је почео да гради бродове, који су се на крају разбили и тако су њихови планови пропали (2. Лет. 20:35-37).

9. Шта се може десити ако се дружимо с онима који не служе Јехови?

9 Шта можемо научити из онога што се десило Јосафату? Видели смо да је он све у свему био добар краљ. Чинио је оно што је исправно и „свим срцем тражио Јехову“ (2. Лет. 22:9). Па ипак, доста времена је проводио с људима који нису волели Јехову, што му је створило велике проблеме у животу. Заправо, мало је фалило да изгуби живот. Немојмо заборавити да Библија јасно каже: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Посл. 13:20). Ми сигурно желимо да помогнемо људима да прихвате истину, али смо свесни да непотребно дружење с онима који не служе Јехови може лоше утицати на нас.

10. (а) Како нам Јосафатов пример може помоћи ако размишљамо о томе да ступимо у брак? (б) Шта не смемо да заборавимо?

10 Шта још можемо научити од Јосафата? Неко би могао почети да развија осећања према особи која не служи Јехови јер сматра да не може да нађе одговарајућег брачног друга међу суверницима. Можда је под притиском рођака који му стално говоре да ступи у брак „док не буде касно“. Надаље, истина је оно што је рекла једна сестра: „Створени смо с потребом за љубављу и блискошћу.“ Али шта треба да радимо ако тренутно не можемо да нађемо особу с којом бисмо ступили у брак? Требало би да се угледамо на краља Јосафата. Он је обично тражио савет од Јехове  (2. Лет. 18:4-6). Међутим, када је Јосафат почео да се дружи с Ахавом који није служио Јехови, одбацио је Јеховина упозорења. Није смео да заборави да Јехова „очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Ни ми не смемо да заборавимо да Јехова жели да нам помогне. Он разуме нашу ситуацију и воли нас. Да ли верујеш да ће ти Бог заиста помоћи да задовољиш своју потребу за љубављу и блискошћу? Буди сигуран да у једном тренутку хоће!

Буди свестан ризика које носи дружење с онима који не воле Јехову (Видети 10. одломак)

НЕ ДОЗВОЛИМО ДА НАМ СЕ СРЦЕ УЗОХОЛИ

11, 12. (а) Како је Језекија показао шта му је у срцу? (б) Како је Језекија избегао Божји гнев?

11 Шта можемо научити из Језекијиног примера? Њему је Јехова једном приликом помогао да увиди шта му је у срцу. (Прочитати 2. Летописа 32:31.) Када се Језекија озбиљно разболео, Бог му је дао знак да ће оздравити, наиме учинио је да се сенка помери десет степеница уназад. Касније су посланици краља Вавилона дошли да се распитају о том чуду (2. Краљ. 20:8-13; 2. Лет. 32:24). Јехова није рекао Језекији како да се постави према њима. Библија каже да га је „оставио“ да би видео шта ће урадити. Језекија је тим Вавилонцима показао „сву своју ризницу“. Тим немудрим потезом је открио шта му је у срцу.

12 Библија нам каже да му се срце узохолило, али не открива зашто. Можда је то било због победе над асирском војском или због чудесног излечења. Или је то можда било због његовог великог богатства и славе. Једино што знамо јесте да се узохолио и да „није узвратио захвалношћу за добро које му је било учињено“. Заиста тужно! Иако је могао да каже да је служио Богу целим срцем, било је тренутака кад је чинио оно што није било по вољи Богу. Па ипак, касније се Језекија „покајао за охолост свог срца“ и зато на њега и његов народ није дошао Божји гнев (2. Лет. 32:25-27; Пс. 138:6).

13, 14. (а) У којим ситуацијама нас Јехова може такорећи „оставити“? (б) Како треба да реагујемо кад нас други хвале?

13 Шта још можемо научити од Језекије? Сетимо се да се код њега охолост испољила убрзо након што је Јехова поразио Сенахирима и након што је био чудом излечен. Ако смо и ми у животу доживели неке лепе ствари, да ли би се могло десити да и нас Јехова такорећи „остави“ да би видео шта нам је у срцу? На пример, можда је неки брат уложио доста труда у припрему говора који је одржао пред бројном публиком. После тога су га многи хвалили. Како ће он на то реаговати?

14 Кад нас други хвале, добро је да се сетимо Исусових речи: „Кад извршите све своје дужности, реците: ’Ми смо бескорисни робови. Урадили смо оно што смо били дужни да урадимо‘“ (Лука 17:10). И у том погледу можемо нешто научити од Језекије. Његова охолост је избила на површину тако што „није узвратио захвалношћу за добро које му је било учињено“. Да не бисмо развили такав став који Јехова мрзи, треба да дубоко размишљамо о свему што он чини за нас. И другима треба да с цењењем говоримо о Јехови. Он нам је дао своју Реч и свети дух који нас оспособљавају за разне задатке.

 ПАЖЉИВО ДОНОСИМО ОДЛУКЕ

15, 16. Због чега је Јосија изгубио Божју заштиту и живот?

15 И на крају, шта можемо научити од доброг краља Јосије? Погледајмо која га је грешка коштала живота. (Прочитати 2. Летописа 35:20-22.) Јосија је кренуо на египатског краља Нехаона иако за то није постојао ваљан разлог. У Библији пише да му је египатски краљ рекао да одустане од борбе и да су његове речи „изашле из Божјих уста“. Зашто је Јосија ипак кренуо на њега? Библија нам то не открива.

16 Како је Јосија могао да провери да ли су Нехаонове речи биле од Јехове? Могао је да оде код верног пророка Јеремије (2. Лет. 35:23, 25). Али нигде не можемо прочитати да је он то учинио. Осим тога, Нехаон је кренуо да освоји Харкемис, а не Јерусалим. Он се није ругао ни Јехови ни његовом народу. Према томе, Јосија је донео погрешну одлуку кад је кренуо на њега. Шта можемо научити из тога? Кад наиђемо на неки проблем, треба да се потрудимо да сазнамо шта је у тој ситуацији Јеховина воља.

17. Шта треба да радимо кад имамо неки проблем?

17 Кад имамо неки проблем, морамо да размислимо која библијска начела се односе на ту ситуацију и да их применимо на уравнотежен начин. Можда ћемо желети да о томе поразговарамо са старешинама. Могли бисмо им рећи о чему смо већ размишљали и шта смо до сада истражили у нашим публикацијама. Они би нам могли скренути пажњу на још нека библијска начела. Ево једног примера. Сестра чији муж није Сведок планира да одређеног дана иде у службу проповедања (Дела 4:20). Али њен муж жели да тај дан проведу заједно јер у последње време нису имали пуно прилика за то. Зато наша сестра размишља о библијским стиховима који би јој помогли да донесе мудру одлуку. Она зна да треба да буде послушна Богу и Исусовој заповести да стварамо ученике (Мат. 28:19, 20; Дела 5:29). Али такође зна да жена треба да буде подложна мужу и да Божје слуге треба да буду разумне (Еф. 5:22-24; Фил. 4:5). Да ли јој муж иначе брани да иде у службу проповедања или само тог дана жели да буду заједно? Као Јеховине слуге, желимо да доносимо разумне одлуке којима ћемо му угодити.

СЛУЖИМО ЈЕХОВИ РАДОСНО И ЦЕЛИМ СРЦЕМ

18. Шта си научио од четворице Јудиних краљева?

18 Пошто смо несавршени, и нама се може десити да направимо неку од грешака какве су правили краљеви о којима смо управо говорили. Могли бисмо (1) почети да се ослањамо на себе и своје размишљање, (2) потпасти под утицај лошег друштва, (3) постати охоли или (4) донети неку одлуку, а да нисмо проверили шта Бог мисли о томе. Па ипак, нема разлога да мислимо како никада не можемо угодити Јехови. Он у нама тражи добро, као што је то чинио у случају ове четворице краљева. Он види колико га волимо и колико желимо да му служимо. Зато нам је у својој Речи дао примере о којима треба да дубоко размишљамо како не бисмо направили неке озбиљне грешке. На томе смо му заиста захвални!