Пређи на садржај

Пређи на садржај

Буди прави пријатељ и када је пријатељство угрожено

Буди прави пријатељ и када је пријатељство угрожено

Ђани и Маурицио су пријатељи отприлике 50 година. Међутим, у једном тренутку њихово пријатељство је било угрожено. „Током једног тешког периода мог живота, направио сам озбиљне грешке због којих смо се удаљили“, објашњава Маурицио. Ђани додаје: „Маурицио је проучавао Библију са мном и увек сам му се могао обратити за савет. Зато нисам могао да верујем шта је урадио. Цео свет ми се срушио, јер сам знао да више нећемо моћи да се дружимо. Осећао сам се изневерено.“

ДОБРИ пријатељи су право богатство и дуготрајна пријатељства не настају игром случаја. Уколико је твоје пријатељство с неким угрожено, шта можеш учинити да би га сачувао? Много тога можеш научити од неких библијских личности које су имале чврста пријатељства, али су она у једном тренутку била угрожена.

КАДА ПРИЈАТЕЉ ПОГРЕШИ

Давид је и као пастир и као краљ сигурно имао добре пријатеље. Можда прво помислиш на Јонатана (1. Сам. 18:1). Међутим, Давид је имао и друге пријатеље, међу којима је био и пророк Натан. Библија нам не открива када је почело њихово пријатељство, али нам открива да су њих двојица водили поверљиве разговоре, баш као што то раде добри пријатељи. На пример, Давид је очигледно ценио његово мишљење и знао је да је он човек који има Јеховин дух, па му је једном приликом рекао да жели да изгради дом Јехови (2. Сам. 7:2, 3).

Па ипак, десило се нешто што је угрозило њихово пријатељство. Краљ Давид  је починио прељубу с Витсавејом и касније је наредио да њен муж, Урија, буде убијен (2. Сам. 11:2-21). Давид је годинама био веран Јехови и поступао је праведно. А онда је починио тако велик грех! Шта се десило овом добром краљу? Зар није био свестан озбиљности својих поступака? Да ли је мислио да то може сакрити од Бога?

Шта ће Натан урадити? Да ли ће пустити да неко други изнесе ствари на видело? Било је још неких који су знали да је Давид организовао Уријино убиство. Зашто би се онда Натан мешао и ризиковао да поквари њихово дугогодишње пријатељство? Уколико нешто каже, можда би довео у опасност и свој живот. На крају крајева, Давид је већ убио једног недужног човека.

Међутим, Натан је био Божји представник. Овај пророк је знао да, уколико буде ћутао, његово пријатељство с Давидом неће бити као некад, а и савест ће га узнемиравати. Његов пријатељ Давид је кренуо путем који се Јехови сигурно није допадао. Била му је очајнички потребна помоћ да се врати на прави пут. Требао му је прави пријатељ, а то је управо био Натан. Он му је предочио проблем тако што му је испричао једно поређење које је дотакло срце некадашњег пастира. Начин на који му је пренео поруку од Бога помогао му је да схвати озбиљност својих грешака и да нешто предузме (2. Сам. 12:1-14).

Шта би ти урадио када би неки твој пријатељ направио погрешан корак или чак починио озбиљан грех? Можда би помислио да ћеш изгубити пријатеља ако му скренеш пажњу на то. Или би помислио да ћеш га издати ако тај проблем пријавиш старешинама, који би могли да му помогну да се духовно опорави. Шта би ти учинио?

Ђани, ког смо споменули на почетку, каже: „Видео сам да се Маурицио променио и да више није био отворен према мени. Одлучио сам да разговарам с њим о ономе што се десило иако ме је и сама помисао на то плашила. Размишљао сам: ’Шта да му кажем што он већ не зна? Ко зна како ће реаговати!‘ Али размишљао сам о свему што смо заједно проучавали и скупио сам снаге да разговарам с њим. Кад је мени била потребна помоћ, Маурицио је то исто учинио за мене. Нисам желео да га изгубим као пријатеља. Хтео сам да му помогнем зато што ми је стварно стало до њега.“

Маурицио додаје: „Ђани је био искрен и био је у праву за све што ми је рекао. Знао сам да ни он ни Јехова нису криви за последице лоших одлука које сам донео. Прихватио сам дисциплинске мере и с временом сам се у духовном смислу опоравио.“

КАДА ЈЕ ПРИЈАТЕЉ У НЕВОЉИ

Давид је имао још неке пријатеље који су му били подршка у тешким тренуцима. Један од њих је био Хусај, за кога и Библија каже да је био „Давидов пријатељ“ (2. Сам. 16:16; 1. Лет. 27:33). Могуће је да је Хусај био један од дворских службеника који су били лични пријатељи и пратиоци краља Давида и који су понекад извршавали поверљиве задатке.

Када је Давидов син Авесалом покушао да преузме престо, многи Израелци су га подржали, али не и Хусај. Након што је Давид побегао из града, Хусај је кренуо за њим. Давид је био дубоко повређен јер га је издао рођени син, као и неки у које је имао поверења. Међутим, Хусај је остао веран Давиду и био је спреман да ризикује свој живот како би осујетио Авесаломову заверу. Он није то учинио из осећаја дужности. Доказао је да је веран пријатељ (2. Сам. 15:13-17, 32-37; 16:15 – 17:16).

Заиста је предивно видети како су наша браћа и сестре уједињени без обзира на то коју улогу или одговорности имају у скупштини. Својим делима као  да кажу: „Ја сам ти пријатељ, не зато што ми је то дужност, већ зато што ми је стало до тебе.“

То је доживео и брат по имену Федерико. Када је пролазио кроз тежак период у животу, много му је помогао његов пријатељ Антонио. Федерико каже: „Када је Антонио дошао у нашу скупштину, веома брзо смо се спријатељили. Обојица смо служили као слуге помоћници и заиста смо лепо сарађивали. Он је убрзо именован за старешину. Није ми био само пријатељ, већ и неко на кога сам могао да се угледам.“ Међутим, Федерико је направио погрешан корак у животу. Одмах је затражио помоћ, али више није могао да служи као пионир и слуга помоћник. Како је Антонио реаговао?

Када је Федерико пролазио кроз тежак период, његов пријатељ Антонио га је слушао и храбрио

Федерико каже: „Видео сам колико му је тешко падало све то кроз шта сам пролазио. Дао је све од себе да ми буде емоционална подршка. Помагао ми је да се духовно опоравим и никада ме није напустио. Храбрио ме је да повратим духовну снагу и да не одустајем.“ Антонио објашњава: „Проводио сам више времена с Федериком. Подстицао сам га да се отвори и да ми прича о томе како се осећа.“ С временом се Федерико опоравио у духовном погледу и поново је именован за пионира и слугу помоћника. Антонио каже: „Иако сада служимо у различитим скупштинама, ближи смо него икада.“

КАКО БИ СЕ ТИ ОСЕЋАО?

Како би се ти осећао ако би ти близак пријатељ окренуо леђа онда када ти је најпотребнији? Мало је ствари које би нас толико повредиле. Да ли би био спреман да му опростиш? Да ли бисте поново могли бити добри пријатељи?

Размисли о томе шта се десило Исусу током последњих дана његовог живота на земљи. Провео је доста времена са својим верним апостолима и постали су блиски пријатељи (Јов. 15:15). Међутим, шта су они урадили када је он био ухапшен? Разбежали су се. Иако  је Петар пред свима рекао да никада неће напустити свог Учитеља, управо те ноћи је порекао да га уопште познаје! (Мат. 26:31-33, 56, 69-75).

Иако је Исус знао да ће кроз последњу кушњу проћи сам, имао је разлога да се осећа изневерено, па чак и повређено. Али када је након ускрсења разговарао са својим ученицима, у његовим речима се није осетила ни трунка разочарања, огорчености или туге. Није имао потребу да истиче мане својих апостола, укључујући и оно што су урадили те ноћи кад је био ухапшен.

Напротив, Исус је утешио Петра и друге апостоле. Показао је да има поверења у њих тако што им је дао задатак да обављају најважније дело у људској историји, наиме да проповедају. И даље их је сматрао својим пријатељима. Његова љубав је оставила снажан утисак на њих. Зато су дали све од себе да никада више не изневере свог Учитеља. Успешно су обавили задатак који им је Исус поверио (Дела 1:8; Кол. 1:23).

Сестра по имену Елвира се веома добро сећа ситуације у којој је дошло до несугласица између ње и њене добре пријатељице Ђулијане. Елвира је испричала: „Када ми је рекла да ју је повредило нешто што сам урадила, осећала сам се ужасно. Имала је право да се љути. Али одушевило ме је то што се првенствено бринула за мене и за то какве ће бити последице мојих поступака. Стварно ћу увек ценити то што се није усредсредила на оно чиме сам је повредила, већ на моју добробит. Захвална сам Јехови што имам пријатељицу која више мисли на мене него на себе.“

Дакле, како ће прави пријатељ реаговати када је пријатељство угрожено? Биће спреман да отворено али љубазно разговара о проблему. Поступаће попут Натана и Хусаја, који су остали верни свом пријатељу чак и у тешко време, и попут Исуса, који је био спреман да опрости. Да ли си и ти такав пријатељ?