Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библијско име на древном ћупу

Библијско име на древном ћупу

Фрагменти једног глиненог ћупа старог 3 000 година, који су ископани 2012, недавно су привукли пажњу истраживача. Због чега? Због онога што је било написано на њима.

Кад су археолози саставили све фрагменте ћупа, успели су да дешифрују натпис на древном хананском писму. Он је гласио: „Есвал бен [син] Беде.“ Археолози су први пут пронашли ово име на неком древном натпису.

У Библији се помиње један други Есвал, син краља Саула (1. Лет. 8:33; 9:39). Историчар Јосеф Гарфинкел, који је учествовао у ископавању, запажа: „Занимљиво је да се име Есвал, које сада имамо и у археолошким записима, помиње у Библији само у периоду владавине краља Давида.“ Неки сматрају да је то име било специфично за тај период. Ово је само још један пример да је археологија потврдила неки детаљ из Библије.

На једном другом месту у Библији, име Есвал се појављује као Исвостеј (2. Сам. 2:10). Зашто се јавља та разлика? Стручњаци кажу да је „по свему судећи, у 2. Самуиловој избегнуто помињање имена Есвал, јер оно подсећа на хананског бога кише, Вала, али је зато оригинално име [...] сачувано у Летописима“.