Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао овогодишња издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Шта за нас значе речи из Јаковљеве 5:11, где је Јехова описан као „веома самилостан и милосрдан“?

Милосрђе покреће Јехову да нам опрашта грехе. Сигурни смо да ће нам он притећи у помоћ јер је самилостан. Добро је да се угледамо на њега (w21.01, стр. 21).

Зашто је Јехова некима поверио улогу поглавара?

Учинио је то из љубави. У Јеховиној породици владају мир и ред управо захваљујући поглаварству. У породицама у којима се поштује начело поглаварства зна се ко је одговоран за доношење одлука и за то да се оне спроведу у дело (w21.02, стр. 3).

Зашто треба да будемо опрезни кад користимо апликације за размену порука?

Ако одлучимо да користимо такве апликације, треба да пазимо с ким се дописујемо. То је много теже када је реч о великим групама (1. Тим. 5:13). Постоји и опасност да се на тај начин шире непроверене информације и да се користе бројеви телефона браће и сестара да би се рекламирали неки производи и услуге (w21.03, стр. 31).

Зашто је Јехова дозволио да Исус пати и умре?

Као прво, Исус је морао да буде обешен на стуб да би ослободио Јевреје проклетства (Гал. 3:10, 13). Као друго, Јехова га је тако припремио за улогу првосвештеника. Као треће, тиме што је остао веран до смрти Исус је доказао да људи могу остати верни Богу чак и ако се нађу у великим кушњама (Јов 1:9-11; w21.04, стр. 16-17).

Шта да радиш ако у служби не налазиш људе код куће?

Могао би да пробаш да их потражиш у време кад је већа вероватноћа да су код куће. Такође би могао да им проповедаш на другом месту. А могао би и да им сведочиш на други начин, рецимо да им напишеш писмо (w21.05, стр. 15-16).

Шта значе Павлове речи: „Ја сам умро што се тиче Закона“? (Гал. 2:19)

Захваљујући Мојсијевом закону људи су постали свесни своје несавршености. Тај закон је такође водио Израелце до Христа (Гал. 3:19, 24). Он је помогао и Павлу да прихвати Христа. Павле је тако „умро што се тиче Закона“. Другим речима, више није био под Мојсијевим законом (w21.06, стр. 31).

Зашто је Јехова најбољи пример истрајности?

Јехова подноси срамоту која се наноси његовом имену, противљење његовој врховној власти, побуну неке његове деце, Ђаволове лажи, патњу његових слугу, смрт драгих пријатеља, угњетавање слабих и беспомоћних и уништавање земље (w21.07, стр. 9-12).

Какав нам је пример стрпљења оставио Јосиф?

Јосифова браћа су била неправедна према њему. Због тога је завршио у Египту где је био лажно оптужен и многе године провео у затвору. Он је све то стрпљиво поднео (w21.08, стр. 12).

Који симболични потреси су проречени у Агеју 2:6-9, 20-22?

Народи негативно реагују на поруку о Краљевству, али многи појединци прихватају истину. Ускоро ће ти народи бити уништени у завршном потресу (w21.09, стр. 15-19).

Зашто не треба да посустанемо у служби?

Јехова цени наше залагање у служби. Ако не посустанемо и не уморимо се, добићемо вечни живот (w21.10, стр. 25-26).

Како нам 19. поглавље Левитске помаже да разумемо шта све обухвата примена савета: „Будите свети у свему што радите“? (1. Петр. 1:15)

Апостол Петар је вероватно цитирао Левитску 19:2. У 19. поглављу те књиге се наводе конкретне ситуације у којима можемо применити савет из 1. Петрове 1:15 (w21.12, стр. 3-4).