Пређи на садржај

Пређи на садржај

48. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Будите свети“

„Будите свети“

Будите свети у свему што радите (1. ПЕТР. 1:15)

ПЕСМА 34 Будимо беспрекорни

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто би нам могло изгледати немогуће да применимо савет апостола Петра?

 БЕЗ обзира на то да ли се надамо животу на небу или на земљи, свима ће нам значити да осмотримо савет који је апостол Петар дао помазаним хришћанима у првом веку. Он је написао: „Будите свети у свему што радите, као што је свет Бог који вас је позвао, јер је писано: ’Будите свети, јер сам ја свет‘“ (1. Петр. 1:15, 16). Из ових речи сазнајемо да је могуће угледати се на Јехову, који је најбољи пример светости. Ми можемо и треба да будемо свети у свему што радимо. То нам можда делује немогуће због наше несавршености. Али и Петар је био несавршен човек и грешио је. Његов пример показује да је упркос томе могуће бити свет.

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 У овом чланку добићемо одговор на следећа питања: Шта је светост? Шта из Библије сазнајемо о Јеховиној светости? Како можемо бити свети у свему што радимо? Која веза постоји између светости и нашег пријатељства с Јеховом?

ШТА ЈЕ СВЕТОСТ?

3. Шта по мишљењу многих људи значи бити свет и како можемо сазнати шта је заправо светост?

3 По мишљењу многих, неко ко је свет носи одећу по којој се разликује од других људи, увек је озбиљан и изгледа скрушено. Али то је далеко од истине, јер је Јехова, који је свет, у Библији описан као срећан Бог (1. Тим. 1:11). За оне који му служе такође се каже да су срећни (Пс. 144:15). Исус је осудио оне који су носили посебну одећу и чинили праведна дела да би их други видели (Мат. 6:1; Мар. 12:38). Ми смо сазнали шта значи бити свет на основу онога што пише у Библији. Уверени смо да нас воли и да никада не би тражио од нас да радимо нешто што нам је недостижно. Према томе, када нам Јехова каже: „Будите свети“, нимало не сумњамо да је то могуће. Наравно, пре свега морамо знати шта је заправо светост.

4. Које је значење речи „свет“ и „светост“?

4 Шта је светост? У библијском контексту, речи „свет“ и „светост“ углавном се односе на моралну и духовну чистоћу. Ови изрази такође преносе мисао о одвојености за службу Богу. Другим речима, бићемо свети ако смо морално чисти, ако служимо Јехови на исправан начин и ако смо његови блиски пријатељи. Сама помисао на то да можемо бити блиски с нашим светим Богом испуњава нас страхопоштовањем, нарочито кад узмемо у обзир оно што Библија каже о Јеховиној светости.

„СВЕТ, СВЕТ, СВЕТ ЈЕ ЈЕХОВА“

5. Шта о Јехови учимо од анђела?

5 Јехова је апсолутно чист у сваком погледу. Вреди запазити како су га описали серафими – анђели који се налазе у близини његовог престола. Неки од њих су говорили: „Свет, свет, свет је Јехова над војскама!“ (Ис. 6:3). Наравно, да би били тако близу свог светог Бога, анђели морају бити свети, што они и јесу. Зато је неко место на земљи могло постати свето само зато што се ту појавио Јеховин анђео. Управо то се десило када се анђео појавио Мојсију код једног грма (Изл. 3:2-5; Ис. Нав. 5:15).

На турбану првосвештеника налазила се златна плочица с натписом „Јехова је свет“ (Видети 6. и 7. одломак)

6-7. (а) Према Изласку 15:1, 11, како је Мојсије истакао да је Бог свет? (б) Шта је подсећало Израелце на Божју светост? (Видети слику на насловној страни.)

6 Након што је провео Израелце кроз Црвено море, Мојсије је истакао да је Јехова свет Бог. (Прочитати Излазак 15:1, 11.) Понашање Египћана који су служили лажним боговима било је далеко од светости. То исто се могло рећи и за Хананце. Њихови верски обреди су укључивали жртвовање деце и развратне поступке (Лев. 18:3, 4, 21-24; Пон. зак. 18:9, 10). Јехова од својих слугу никада не би тражио нешто тако одвратно. Он је оличење светости. Златна плочица на турбану првосвештеника требало је да подсећа Израелце на то. На њој је био урезан натпис: „Јехова је свет“ (Изл. 28:36-38).

7 Тај натпис би подсећао свакога ко би га видео да је Јехова свет. Али шта је било са Израелцима који нису имали приступ првосвештенику, па нису могли да виде плочицу? Да ли су били ускраћени за нешто? Не. Сваки Израелац је могао да чује да је Јехова свет пошто се Закон читао пред мушкарцима, женама и децом (Пон. зак. 31:9-12). Да си живео у то време у Израелу, и ти би чуо следеће речи: „Ја сам Јехова, ваш Бог [...] будите свети, јер сам ја свет.“ „Будите мој свет народ, јер сам ја, Јехова, свет“ (Лев. 11:44, 45; 20:7, 26).

8. Шта учимо из Левитске 19:2 и 1. Петрове 1:14-16?

8 Сада ћемо осмотрити речи из Левитске 19:2, које су читане целом народу. Ту је Јехова рекао Мојсију: „Кажи свим Израелцима: ’Будите свети, јер сам свет ја, Јехова, ваш Бог.‘“ Петар је вероватно цитирао овај стих када је подстакао хришћане да буду свети. (Прочитати 1. Петрову 1:14-16.) Наравно, ми нисмо под Мојсијевим законом. Петрове речи само потврђују оно што стоји у Левитској 19:2, наиме да је Јехова свет и да они који га воле треба да се труде да буду свети. То се односи и на оне који се надају да ће живети на небу и на оне који се надају да ће живети у рају на земљи (1. Петр. 1:4; 2. Петр. 3:13).

„БУДИТЕ СВЕТИ У СВЕМУ ШТО РАДИТЕ“

9. Зашто ће нам користити разматрање 19. поглавља Левитске?

9 Пошто нам је циљ да угодимо нашем светом Богу, желимо да научимо како да будемо свети. Јехова нам даје конкретне савете како да то постигнемо. У 19. поглављу Левитске налазимо много таквих савета. Библиста Маркус Калиш је написао: „За ово изузетно поглавље би се могло рећи да је најобухватнији, најразноликији и у неком погледу најважнији део Левитске, ако не и целог Петокњижја.“ Као што смо већ рекли, одмах на почетку 19. поглавља наилазимо на Јеховину заповест: „Будите свети.“ У наставку се налазе савети за наш свакодневни живот који ће нам помоћи да будемо свети. Хајде да осмотримо неке од њих.

Шта бисмо могли да се питамо док размишљамо о закону из Левитске 19:3? (Видети одломке 10-12) *

10-11. Коју заповест налазимо у Левитској 19:3 и зашто је важно да је се држимо?

10 Након што је рекао Израелцима да треба да буду свети, Јехова је додао: „Свако од вас нека поштује своју мајку и свог оца [...] Ја сам Јехова, ваш Бог“ (Лев. 19:2, 3).

11 Очигледно је да треба озбиљно да схватимо Божју заповест да поштујемо своје родитеље. Једном приликом, неки човек је питао Исуса: „Какво добро морам да чиним да бих добио вечни живот?“ Исус му је, између осталог, рекао да мора да поштује свог оца и мајку (Мат. 19:16-19). Другом приликом, осудио је фарисеје и познаваоце Закона зато што су лукаво избегавали да испуне ту своју одговорност. Тако су „обезвредили Божју реч“ (Мат. 15:3-6). Другим речима, обезвредили су пету од Десет Божјих заповести, као и заповест коју налазимо у Левитској 19:3 (Изл. 20:12). Не смемо изгубити из вида да се заповест да поштујемо родитеље налази одмах иза Јеховиних речи: „Будите свети, јер сам свет ја, Јехова, ваш Бог.“

12. Како можемо поступати у складу са заповешћу из Левитске 19:3?

12 Док размишљаш о Јеховиној заповести из Левитске 19:3, можда се питаш: „Да ли чиним довољно за своје родитеље?“ Ако мислиш да до сада ниси чинио довољно за њих, размисли како би могао да се побољшаш у томе. Не можеш променити прошлост, али би зато могао направити неке конкретне планове како да им убудуће посветиш више пажње. Можда би могао више времена проводити с њима. А могао би и да им пружиш већу подршку у материјалном, духовном или емоционалном погледу. Заповест из Левитске 19:3 обухвата све то.

13. (а) Која се још заповест налази у Левитској 19:3? (б) Према Луки 4:16-18, какав нам је пример Исус пружио?

13 Из Левитске 19:3 сазнајемо још нешто о светости. Ту се спомиње сабат. Ми нисмо под Мојсијевим законом и зато не морамо да се држимо те одредбе. Па ипак, можемо много научити ако размислимо како је изгледао сабатни дан у Израелу и како је Израелцима користило то што су држали сабат. Било је то време за одмор од свакодневних послова, време које је требало да посвете Јехови. * Зато је Исус имао обичај да на тај дан иде у синагогу у свом родном граду и чита Божју Реч (Изл. 31:12-15; прочитати Луку 4:16-18). Како бисмо могли да применимо начело на ком се темељи заповест о држању сабата? Тако што ћемо издвајати време од свакодневних активности да бисмо посветили више пажње својој духовности. Да ли ти се чини да треба нешто да промениш? Ако редовно издвајаш време да јачаш своју духовност, још више ћеш се зближити с Јеховом, а то је неопходно да бисмо били свети.

ОЈАЧАЈ СВОЈЕ ПРИЈАТЕЉСТВО С ЈЕХОВОМ

14. Која важна чињеница је истакнута у 19. поглављу Левитске?

14 У 19. поглављу Левитске више пута се спомиње једна важна чињеница која нам може помоћи да останемо свети. Четврти стих се завршава речима: „Ја сам Јехова, ваш Бог.“ Овај и слични изрази налазе се на 16 места у овом поглављу. То нас подсећа на прву заповест, која гласи: „Ја сам Јехова, твој Бог [...] Немој имати других богова осим мене“ (Изл. 20:2, 3). Ако желимо да будемо свети, не смемо дозволити никоме и ничему да се испречи између нас и Јехове. И пошто носимо име Јеховини сведоци, чврсто смо решени да не учинимо ништа чиме бисмо осрамотили његово свето име (Лев. 19:12; Ис. 57:15).

15. На шта ће нас подстаћи оно што се у 19. поглављу Левитске говори o приношењу жртава?

15 Својом послушношћу Јеховиним законима Израелци би показали да су га прихватили за свог Бога. У Левитској 18:4 пише: „Поступајте по мојим законима, држите се мојих одредби и живите по њима. Ја сам Јехова, ваш Бог.“ Неке од тих одредби налазе се у 19. поглављу. На пример, стихови 5-8, 21, 22 говоре о животињским жртвама. Када су приносили те жртве, Израелци су морали да пазе да не оскрнаве „оно што је Јехови свето“. Размишљање о тим стиховима пробудиће у нама жељу да Јехови приносимо најбоље жртве хвале, на шта смо подстакнути у Јеврејима 13:15.

16. Које начело нас подсећа да треба да се разликујемо од оних који не служе Јехови?

16 Да бисмо били свети, морамо се разликовати од оних који не служе Јехови. То није увек лако. Можда колеге, школски другови или рођаци врше притисак на нас да радимо нешто што би могло угрозити наше пријатељство с Јеховом. Свако од нас мора одлучити како ће тада поступити. Шта ће нам помоћи да донесемо добру одлуку? Размисли о занимљивом начелу из Левитске 19:19: „Не носи одећу саткану од две врсте предива.“ Сврха те заповести била је да се Израелци разликују од околних народа. Пошто нисмо под Мојсијевим законом, ми можемо да носимо одећу од различитих материјала, као што су памук и полиестер или вуна и вискоза. Али нипошто не желимо да будемо попут људи чија су веровања и поступци у супротности с библијским начелима, чак и ако су то наши школски другови, колеге или рођаци. Наравно, ми волимо своје рођаке и желимо да будемо у добрим односима с људима с којима смо свакодневно у контакту. Па ипак, желимо да својим одлукама угодимо Јехови, чак и ако то значи да се издвајамо, то јест разликујемо од других. То је врло важно пошто светост подразумева да је неко издвојен или посвећен служби Богу (2. Кор. 6:14-16; 1. Петр. 4:3, 4).

На шта је Левитска 19:23-25 подсећала Израелце и шта ми учимо из тога? (Видети 17. и 18. одломак) *

17-18. Коју важну поуку налазимо у Левитској 19:23-25?

17 Израз „Ја сам Јехова, ваш Бог“ подсећао је Израелце да пријатељство с Јеховом треба да им буде важније од свега. Како се то видело у њиховом животу? Погледајмо шта о томе сазнајемо из Левитске 19:23-25. (Прочитати.) Како су Израелци примењивали тај закон након уласка у Обећану земљу? Ако би човек засадио неку воћку, три године није смео да једе плод с тог дрвета. Род од четврте године требало је да однесе у Божје светилиште. Тек пете године је смео да једе то воће. Овај закон је подсећао Израелце да њихове потребе нису најважније. Требало је да служење Јехови ставе на прво место, потпуно уверени да ће се он бринути за њихове потребе и да ће имати довољно хране. Јехова их је подстицао да дају великодушне прилоге за његово светилиште.

18 Закон из Левитске 19:23-25 подсећа нас на оно што је Исус рекао у Проповеди на гори: „Не брините се више [...] шта ћете јести или шта ћете пити.“ Објаснио је и зашто: „Ваш небески Отац зна да вам је све то потребно.“ Јехова ће се бринути о нама, баш као што се брине и за птице (Мат. 6:25, 26, 32). Ми нимало не сумњамо у то. Осим тога, радо помажемо онима који су у оскудици. Такође дајемо добровољне прилоге за скупштинске трошкове. Јехова запажа такву великодушност и наградиће нас због тога (Мат. 6:2-4). Тиме показујемо да смо разумели како се на нас односе речи из Левитске 19:23-25.

19. Које поуке си извукао из 19. поглавља Левитске?

19 У овом чланку размотрили смо неке стихове из 19. поглавља Левитске и видели смо како се можемо угледати на нашег светог Бога. По узору на њега, трудимо се да будемо свети у свему што радимо (1. Петр. 1:15). Многи који не служе Јехови запажају наше лепо понашање. Неке је то чак подстакло и да хвале Јехову (1. Петр 2:12). Али 19. поглавље Левитске садржи и друге важне поуке. У следећем чланку ћемо разматрати још неке стихове из овог поглавља и видећемо како Петров подстицај да будемо свети можемо применити у свом опхођењу с другима.

ПЕСМА 80 „Испитајте и видите да је Јехова добар“

^ Ми много волимо Јехову и желимо да му угодимо. Јехова је свет и то исто очекује од својих слугу. Да ли је стварно могуће да несавршени људи буду свети? Могуће је. Да бисмо сазнали како можемо бити свети у свему што радимо, анализираћемо оно што је апостол Петар рекао хришћанима и неке заповести које је Јехова дао Израелцима.

^ Више информација о закону о сабату и поукама које извлачимо из њега налази се у чланку „Рад и одмор имају ’своје време‘“, у Стражарској кули од децембра 2019.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Син проводи време са својим родитељима, посећује их са женом и ћерком и редовно је у контакту с њима.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Израелац посматра плодове на воћкама које је засадио.