Пређи на садржај

Пређи на садржај

51. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Њега слушајте“

„Њега слушајте“

Ово је мој вољени Син, који је по мојој вољи. Њега слушајте (МАТ. 17:5)

ПЕСМА 54 „То је пут“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Коју заповест су Исусови ученици чули и како су реаговали на њу? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

 НАКОН Пасхе 32. н. е., апостоли Петар, Јаков и Јован били су сведоци невероватне визије. На једној високој гори, вероватно на гори Хермон, Исус се преобразио пред њима. „Лице му је засјало као сунце, а одећа му је постала блистава као светлост“ (Мат. 17:1-4). Пре него што се визија завршила, апостоли су чули како им Јехова каже: „Ово је мој вољени Син, који је по мојој вољи. Њега слушајте“ (Мат. 17:5). Живот ове тројице апостола сведочи о томе да су заиста слушали Исуса. Они су нам оставили одличан пример.

2 У претходном чланку је било речи о томе шта не треба да радимо из послушности Исусу. У овом чланку размотрићемо две ствари које је Исус рекао да треба да радимо.

„УЂИТЕ НА УСКА ВРАТА“

3. Према Матеју 7:13, 14, шта треба да радимо?

3 Прочитати Матеја 7:13, 14. Вреди запазити да је Исус поменуо двоја врата која воде на два пута, на „простран“ и на „тесан“. Не постоји трећи пут. Свако од нас треба да изабере којим путем ће ићи. То је најважнија одлука коју ћемо икада донети, јер само један пут води у вечни живот.

4. Опиши „простран пут“.

4 Важно је да увек имамо на уму по чему се та два пута разликују. Много људи иде пространим путем зато што је лако кретати се њиме. Нажалост, многи се поводе за масом и свесно остају на том путу. Они не схватају да у ствари Сатана наводи људе да иду тим путем и да он води у смрт (1. Кор. 6:9, 10; 1. Јов. 5:19).

5. Шта су све неки урадили да би пронашли „тесан пут“ и да би почели да иду њиме?

5 Други пут о ком је Исус говорио је „тесан“ и мало људи га проналази. Зашто? Занимљиво је да је Исус у наредном стиху упозорио своје следбенике на лажне пророке (Мат. 7:15). Према неким проценама, постоји на хиљаде религија и већина њих тврди да су њихова учења истинита. Милиони људи су толико разочарани и збуњени конфузијом која влада међу религијама да се чак и не труде да пронађу пут који води у живот. Али тај пут се може наћи. Исус је рекао: „Ако се будете држали мојих учења, заиста сте моји ученици, и упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јов. 8:31, 32). За сваку је похвалу што си ти за разлику од већине људи тражио истину. Темељно си проучавао Библију да би сазнао шта Бог очекује од нас и прихватио си Исусова учења. Између осталог, сазнао си да Јехова очекује да одбацимо небиблијска веровања и да престанемо да славимо празнике који имају паганско порекло. Такође си увидео да није увек лако поступати по Јеховиној вољи и прекинути с навикама и обичајима које он не одобрава (Мат. 10:34-36). Све те промене су захтевале велики труд. Али ти ниси одустао јер волиш свог небеског Оца и важно ти је да имаш његову наклоност. Јехова те сигурно много воли и цени због тога (Посл. 27:11).

КАКО ОСТАТИ НА ТЕСНОМ ПУТУ

Божји савети и његова мерила помажу нам да останемо на тесном путу (Видети одломке 6-8) *

6. Према Псалму 119:9, 10, 45, 133, шта ће нам помоћи да останемо на тесном путу?

6 Након што смо пронашли тесан пут, шта ће нам помоћи да останемо на њему? Да бисмо то објаснили, послужимо се једним поређењем. Дуж уских планинских путева обично се поставља банкина која служи као заштита за возача и његово возило. Она штити возача и спречава га да се превише приближи ивици пута или да слети с њега. Сигурно се нико не би жалио што је банкина постављена, тврдећи да га превише ограничава. Јеховина мерила која се налазе у Библији су попут те банкине. Она служе томе да нас задрже на тесном путу. (Прочитати Псалам 119:9, 10, 45, 133.)

7. Шта млади треба да знају о тесном путу?

7 Млади, да ли вам се понекад чини да вас Јеховина мерила превише ограничавају? То је управо оно што би Сатана желео да мислите. Он жели да посматраш како живе они који се налазе на пространом путу и који се наизглед добро проводе. Циљ му је да те наведе на помисао да твој живот није леп и занимљив као живот твојих вршњака или људи које гледаш на интернету и да због послушности Божјим мерилима нешто пропушташ. * Али имај на уму једну ствар: Сатана не жели да они који иду његовим путем виде куда он заправо води. За разлику од њега, Јехова жели да знаш какав диван живот те чека ако останеш на тесном путу (Пс. 37:29; Ис. 35:5, 6; 65:21-23).

8. Шта млади могу научити од Олафа?

8 Размисли шта можеш научити из онога што је доживео млади брат по имену Олаф *. Неке девојке из школе су му се набацивале и наговарале га да спава с њима. Када је објаснио да жели да постане Јеховин сведок и да живи по високим библијским моралним мерилима, неке од њих су то схватиле као изазов и биле су још упорније. Али Олаф се чврсто држао својих принципа. И то није био једини притисак с којим се суочио. Он каже: „Професори су ме убеђивали да упишем факултет јер ће ми високо образовање донети углед у друштву. Говорили су ми да без тога нећу бити успешан у животу.“ Шта му је помогло да се одупре том притиску? „У скупштини сам имао много добрих пријатеља који су ми били попут породице. Почео сам и више да проучавам Библију. Што сам дубље проучавао, био сам све сигурнији да је оно што пише у њој истина. Захваљујући томе, чврсто сам решио да предам свој живот Јехови и крстим се.“

9. Шта је неопходно да бисмо остали на тесном путу?

9 Сатана би желео да скренеш с пута који води у живот и да попут већине људи идеш пространим путем који води у уништење (Мат. 7:13). Али ако слушамо Исуса и на Јеховина мерила гледамо као на заштиту, остаћемо на тесном путу. Погледајмо још нешто што је Исус рекао да треба да радимо.

ПОМИРИ СЕ С БРАТОМ

10. Који савет нам је Исус дао у Матеју 5:23, 24?

10 Прочитати Матеја 5:23, 24. У овим стиховима Исус је говорио о нечему што је Јудејцима који су га слушали било веома важно. Замисли једног Јудејца који је дошао у храм да принесе жртву. Таман је стигао до свештеника да му је преда кад се сетио да његов брат има нешто против њега. Требало је да моментално тамо остави жртву. Зашто? Шта је то било важније од приношења жртве Јехови? Исус је рекао: „Прво се помири с братом.“

Да ли ћеш поступити попут Јакова који је био понизан и помирио се са својим братом? (Видети 11. и 12. одломак) *

11. Шта је све Јаков урадио да би се помирио са својим братом?

11 Један догађај из живота патријарха Јакова пружа нам драгоцене поуке о томе како да будемо у миру с другима. Након што је око 20 година живео ван своје домовине, Јехова му је преко анђела заповедио да се врати тамо (Пост. 31:11, 13, 38). Али тамо је живео његов старији брат Исав који је раније намеравао да га убије (Пост. 27:41). „Јаков се веома уплашио и забринуо“, мислећи да је његов брат још увек љут на њега (Пост. 32:7). Шта је урадио да би се помирио с њим? Најпре се усрдно молио Јехови, а затим је послао великодушан дар Исаву (Пост. 32:9-15). Кад су се након толико година срели, Јаков је исказао част Исаву. Поклонио му се и то не једном, не двапут, него чак седам пута! Јаков је био понизан, показао је поштовање Исаву и тако се помирио с њим (Пост. 33:3, 4).

12. Шта учимо од Јакова?

12 Можемо доста научити из тога како се Јаков припремио за сусрет са својим братом и како му је пришао. Понизно је молио Јехову за помоћ. Затим је у складу са својом молитвом предузео кораке да би њихов сусрет учинио што пријатнијим. Кад су се срели, није покушавао да докаже ко је у праву, а ко греши. Његов циљ је био да се помири с братом. Како се можемо угледати на њега?

КАКО ДА БУДЕМО У МИРУ С ДРУГИМА

13-14. Шта треба да радимо ако смо увредили неког брата или сестру?

13 Ако желимо да идемо путем који води у живот, морамо бити у миру с браћом и сестрама (Римљ. 12:18). Шта да радимо ако схватимо да смо некога увредили? Попут Јакова, треба да се молимо Јехови да нам помогне да се помиримо са својим братом.

14 Потребно је да издвојимо време да бисмо анализирали своје поступке. Могли бисмо да се питамо: „Да ли сам спреман да згазим свој понос, искрено се извиним и помирим са својим братом? Како ће се Јехова и Исус осећати ако предузмем први корак који води ка миру?“ Размишљање о томе ће нас подстаћи да будемо послушни Исусу и да понизно приђемо сувернику да бисмо обновили мир. Тако ћемо поступити попут Јакова.

15. Како ће нам начело из Ефешанима 4:2, 3 помоћи да се помиримо с братом?

15 Замисли шта би се десило да је Јаков био поносан. Вероватно би се сусрет са Исавом завршио много другачије. Када приђемо сувернику да бисмо решили неки неспоразум, треба да будемо понизни. (Прочитати Ефешанима 4:2, 3.) У Пословицама 18:19 пише: „Увређен брат тврђи је од утврђеног града и неке свађе су као преворнице на вратима тврђаве.“ Ако се искрено извинимо свом брату, врата те „тврђаве“ ће нам поново бити отворена.

16. О чему треба да размишљамо и зашто?

16 Треба и да добро размислимо о томе шта ћемо рећи брату и како ћемо то рећи. Током разговора имај на уму да ти је циљ да изгладите односе. Можда ће он у први мах рећи нешто што ће те повредити. Могао би да се наљутиш или да упаднеш у замку да се правдаш. Али то ће само погоршати ствари. Не заборави да је мир с братом много важнији од тога да се докаже ко је у праву (1. Кор. 6:7).

17. Шта си научио од Жилбера?

17 Брат по имену Жилбер много се трудио да буде у миру с другима. Он каже: „Нисам био у добрим односима са својом ћерком и било ми је много тешко због тога. Више од две године сам покушавао да отворено и смирено разговарам с њом, не бих ли поправио ситуацију.“ Шта је Жилбер још радио? „Пре сваког разговора с њом, молио сам се и подсећао себе да не треба бурно да реагујем ако каже нешто што ме заболи. Трудио сам се да јој одмах опростим. Схватио сам да не треба да инсистирам на својим правима већ да је моја одговорност да градим мир.“ Да ли је његов труд уродио плодом? Он каже: „Сада имам унутрашњи мир јер се лепо слажем са свим члановима породице.“

18-19. Ако се деси да повредимо некога, шта треба да радимо и зашто?

18 Дакле, шта би било добро да урадиш кад схватиш да си увредио неког суверника? Примени Исусов савет да се помириш с њим. Моли се Јехови у вези с тим и ослони се на његов свети дух док се трудиш да обновиш мир. Тако ћеш послушати Исуса и бићеш срећан (Мат. 5:9).

19 Захвални смо Јехови што нас с пуно љубави саветује преко Исуса Христа, који је „поглавар скупштини“ (Еф. 5:23). Угледајмо се на апостоле Петра, Јакова и Јована и слушајмо Исуса (Мат. 17:5). Као што смо видели, слушамо га тако што градимо мир са суверницима. Ако тако радимо и ако останемо на тесном путу који води у живот, бићемо срећни и сада и у сву вечност.

ПЕСМА 130 Спремно опраштајмо

^ Исус нас је подстакао да уђемо на уска врата која воде у живот. Такође нас је саветовао да будемо у миру са суверницима. На које препреке можемо наићи док се трудимо да применимо његове савете и како их можемо савладати?

^ Видети брошуру Одговори на 10 питања младих, 6. питање: „Како се могу одупрети притиску школских другова?“ и поучну анимацију Одупри се притиску вршњака на веб-сајту www.jw.org. (Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ТИНЕЈЏЕРИ.)

^ Нека имена су промењена.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Ако останемо на тесном путу и држимо се Божјих мерила, избећи ћемо замке као што су порнографија и неморал, и нећемо подлећи притиску да се посветимо стицању високог образовања.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Зарад мира са својим братом, Јаков је био спреман да му се неколико пута поклони.