Пређи на садржај

Пређи на садржај

Повери своје бриге Јехови

Повери своје бриге Јехови

Све своје бриге баците на Јехову, јер се он брине за вас (1. ПЕТР. 5:7)

ПЕСМЕ: 60, 23

1, 2. (а) Зашто смо сви повремено под емоционалним притиском? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта ћемо осматрати у овом чланку?

ЖИВИМО у веома стресним временима. Сатана Ђаво је гневан и „иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8; Откр. 12:17). Због тога није никакво чудо што се Божје слуге данас повремено налазе под емоционалним притиском. И Божје слуге у прошлости су имале периоде кад су због нечег биле веома узрујане. На пример, краљ Давид је једном приликом рекао: „Докле ћу се борити у души својој?“ (Пс. 13:2). Надаље, апостол Павле је једном написао да га притиска „брига за све скупштине“ (2. Кор. 11:28). Шта можемо учинити када посустанемо под теретом брига?

2 Наш вољени небески Отац је помогао својим слугама у прошлости, а то ће сигурно учинити и за нас данас. Библија нас саветује шта треба да радимо: „Све своје бриге баците на [Јехову], јер се он брине за вас“ (1. Петр. 5:7). Погледајмо четири начина како то можемо учинити. У питању су искрена молитва, читање Божје Речи и дубоко размишљање о оном што читамо, ослањање на Јеховин свети дух и разговор с неком особом у коју имамо поверења. Током разматрања ова четири начина, пронађи нешто што можеш да примениш у својој ситуацији.

„БАЦИ НА ЈЕХОВУ БРЕМЕ СВОЈЕ“

3. Како можемо бацити бреме на Јехову?

3 Прво што можемо предузети јесте да се обратимо Јехови у искреној молитви. Када се нађемо у ситуацији која у нама ствара немир, страх или бригу, отворимо срце свом небеском Оцу у молитви. То је учинио и Давид. Он се у псалму обратио Јехови: „Пригни ухо, Боже, молитви мојој“, а затим додао: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Пс. 55:1, 22). Након што учинимо све што је у нашој моћи, не треба да се секирамо јер тиме ништа нећемо постићи. Много је боље да се у вези са својим проблемом молимо Јехови. Како нам молитва може помоћи да се изборимо с неспокојним мислима и душевном патњом? (Пс. 94:18, 19).

4. Зашто је молитва веома важна када смо под емоционалним притиском?

4 Прочитати Филипљанима 4:6, 7. Јехова ће услишити наше искрене и упорне молитве. Како? Тако што ће нам дати унутрашњи мир који ће заштитити наше срце и ум од негативних осећања. Многи су то доживели. Када су се суочили са узнемиреношћу и стрепњом, Бог им је дао спокој који је људском уму непојмљив. То можемо и ми доживети. На тај начин, „Божји мир“ може тријумфовати над било којим изазовом с којим се суочавамо. Зато можемо имати потпуно поверење у Јеховино саосећајно обећање: „Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти“ (Ис. 41:10).

ПОМОЋ БОЖЈЕ РЕЧИ

5. Како нам Божја Реч може помоћи да имамо унутрашњи мир?

5 Да бисмо стекли унутрашњи мир, потребно је и да читамо Библију и размишљамо о прочитаном. У њој се налазе мудри и практични савети који нам могу помоћи да смањимо узнемиреност, боримо се с њом или је чак у потпуности избегнемо. Она нас може окрепити зато што се у њој налазе мисли нашег Створитеља. Кад год смо због нечег узнемирени, добро је да размишљамо о њеним саветима и како да их применимо у својој ситуацији. Усвајање Јеховиног гледишта нас може у великој мери ојачати. Јехова је рекао да ћемо сигурно добити потребну храброст и снагу ако читамо његову Реч (Ис. Нав. 1:7-9).

6. Како Исусове речи могу утицати на нас?

6 У Божјој Речи се налазе и Исусове утешне мисли. Његове речи и његова учења били су извор окрепе за друге. Многи су му прилазили зато што је био саосећајан. На пример, могао је да умири срца оних који су били узнемирени, да ојача слабе и утеши потиштене. (Прочитати Матеја 11:28-30.) Увек је показивао обзир према духовним, емоционалним и физичким потребама других (Мар. 6:30-32). Као што је увек био подршка својим апостолима, тако ће бити подршка и нама данас. То се није променило. Међутим, не морамо га видети да бисмо се уверили у то. Као наш небески Краљ, он и даље показује саосећање. Када смо нечим оптерећени, он нам може помоћи „кад нам затреба помоћ“. Дакле, када нам је тешко, размишљање о Исусовим речима може нам улити наду и храброст, које ће нам помоћи да се изборимо с притисцима (Јевр. 2:17, 18; 4:16).

ПОМОЋ СВЕТОГ ДУХА

7. Како нам помаже свети дух?

7 Исус је обећао да ће нам Јехова сигурно дати светог духа када га молимо за њега (Лука 11:10-13). На тај начин, имамо и трећу врсту помоћи, а то је свети дух. Та моћна сила којом се Бог служи рађа у нама особине које и свемоћни Бог има (Кол. 3:10). У Библији се оне називају плодом духа. (Прочитати Галатима 5:22, 23.) Док стичемо те дивне особине, наш однос с другима је све бољи. Зато ћемо можда приметити да до напетих ситуација које у нама стварају немир уопште и не долази. Погледајмо како нам плод духа може помоћи на неке конкретне начине.

8-12. Како нам могу помоћи плодови духа?

8 „Љубав, радост, мир.“ Када се с поштовањем опходимо с другима, имаћемо више унутрашњег мира. Како? Када показујемо братску љубав и поштовање, избећи ћемо ситуације које у нама изазивају гнев и фрустрацију. То ће нам олакшати да будемо у миру с другима (Римљ. 12:10).

9 „Дуготрпљивост, љубазност, доброта.“ Када се понашамо у складу са следећим библијским подстреком: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима“, имаћемо добре међуљудске односе (Еф. 4:32). На тај начин ћемо избећи ситуације које воде до трзавица. Такође ће нам бити лакше да се изборимо са својим и туђим манама.

10 „Вера.“ Данас су новац и материјалне ствари чест узрок брига (Посл. 18:11). Зато ће нам снажна вера у Јеховину подршку помоћи. На који начин? Много брига ћемо избећи уколико примењујемо савет апостола Павла: „Будите задовољни оним што имате.“ Након тога, Павле је додао: „Јер [Бог] је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.‘ Зато пуни храбрости можемо рећи: ’Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?‘“ (Јевр. 13:5, 6).

11 „Благост, самосавладавање.“ Размислимо о томе како можемо да показујемо ове особине, пошто ће нам оне помоћи да не урадимо нешто што ће нам касније створити немир. Осим тога, „злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор“ неће бити наш начин изражавања (Еф. 4:31).

12 Мора се признати да нам је потребна понизност да бисмо се ослонили на Бога и све своје бриге бацили на њега (1. Петр. 5:6, 7). Зато морамо узети у обзир свој физички, ментални и емоционални склоп и реално проценити шта можемо, а шта не (Мих. 6:8). То ће нам помоћи да се ослањамо на Бога, а не на себе. Када јасно видимо његову љубав и подршку, нећемо изгубити унутрашњи мир.

„НЕ БРИНИТЕ СЕ“

13. На шта је Исус указивао када је рекао: „Не брините се“?

13 Исус нам је дао важан савет: „Не брините се.“ (Прочитати Матеја 6:34.) Међутим, то није лако спровести у дело. Да ли је Исус хтео да каже да Божје слуге никада неће осећати забринутост? Не. Као што смо видели у Давидовом и Павловом случају, и Божје слуге имају тешке периоде у животу. Међутим, Исус је указивао на то да претерана брига не решава проблеме. Сваки дан има своје изазове, и зато хришћани не треба да се оптерећују прошлошћу нити да стрепе од будућности. Како нам примена Исусовог савета може помоћи да се ослободимо мисли које нам одузимају снагу?

14. Шта можемо учинити када смо оптерећени грешкама из прошлости?

14 Понекад осећамо немир због грешака које смо учинили у прошлости. Можда смо оптерећени кривицом због нечег што смо урадили чак и много година раније. Повремено се и Давид осећао скрхано због својих грешака. На пример, рекао је: „Јаучем од јецања срца свога“ (Пс. 38:3, 4, 8, 18). Шта је он радио у таквим тренуцима? Размишљао је о Јеховином милосрђу и његовој спремности да опрашта. Био је уверен да му је Јехова опростио и зато је био срећан. (Прочитати Псалам 32:1-3, 5.)

15. (а) Шта учимо од Давида? (б) Које практичне кораке можемо предузети да бисмо се изборили с негативним осећањима? (Видети оквир „ Како смањити емоционални притисак“.)

15 Понекад се можемо бринути и због садашњости. На пример, када је Давид писао 55. псалам био је страху за свој живот (Пс. 55:2-5). Међутим, није допустио својим осећањима да му униште поверење у Јехову, већ се усрдно молио у вези с оним што га је мучило. Такође је знао да треба да предузме практичне кораке да би се изборио са узроком својих проблема (2. Сам. 15:30-34). Давид нам је одличан пример. Колико год нам било тешко, не треба да допустимо да нас савладају бриге већ да, након што смо учинили све што је до нас, предамо ствар у Јеховине руке.

16. Како нам значење Божјег имена може ојачати веру?

16 Понекад почнемо да се бринемо и када размишљамо о ономе што би нам се могло десити. Међутим, не треба да стрепимо од нечег о чему не знамо ништа. Зашто? Зато што обично никада не буде толико црно колико се ми плашимо да ће бити. Поред тога, ништа није ван контроле нашег Бога. О томе сведочи и значење његовог имена „Он проузрокује да постане“ (Изл. 3:14). Дакле, он може да испуни све што је замислио за своје слуге. Можемо бити сигурни да ће их он наградити и помоћи им да се изборе с бригама везаним за прошлост, садашњост и будућност.

ПОВЕРЉИВ РАЗГОВОР

17, 18. Како нам разговор с другима може помоћи да се изборимо с оним што нас брине?

17 Четврта врста помоћи у борби с негативним размишљањем је разговор с особом у коју имамо поверења. На пример, брачни друг, близак пријатељ или скупштински старешина могу нам помоћи да јасније сагледамо своју ситуацију. „Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“ (Посл. 12:25). Отворен и искрен разговор може нам помоћи да боље разумемо оно што нам се дешава и да се изборимо с осећањима. У вези с тим, Библија каже: „Намере пропадају где нема поверљивог разговора, а успех лежи у мноштву саветника“ (Посл. 15:22).

18 Јехова нам помаже и преко скупштинских састанака. На њима смо у друштву оних који су заинтересовани за нас и који желе да нас охрабре (Јевр. 10:24, 25). Такво охрабрење ће нам помоћи да такорећи напунимо своје духовне батерије и да се изборимо с оним што нас тишти (Римљ. 1:12).

БЛИЗАК ОДНОС С БОГОМ — НАЈВЕЋИ ИЗВОР СНАГЕ

19. Зашто можемо бити сигурни да ће нам блискост с Јеховом улити снагу?

19 Погледајмо како је један старешина из Канаде увидео колико је важно да своје бриге повери Јехови. Тај брат има веома стресан посао. Наиме, ради као наставник у школи и педагог. Поред тога, бори се с једном врстом анксиозног поремећаја. Како излази на крај? Он каже: „Увидео сам да је најважније да улажем у свој однос с Јеховом, јер одатле црпим највише снаге у борби са осећањима. Такође ми је важна и подршка пријатеља и браће. Надаље, отворено разговарам са својом супругом о томе како се осећам. У једном периоду ми је много значило то што сам разговарао с другим старешинама и с нашим покрајинским надгледником, јер су ми помогли да ствари сагледам из исправног угла. Такође сам потражио лекарску помоћ и научио да мудрије користим време тако да га имам за опуштање и вежбање. С временом, почео сам да осећам да имам више контроле над оним што ми се догађа. Када се деси нешто над чим немам контролу, једноставно то препустим Јехови у руке.“

20. (а) Како можемо поверити своје бриге Јехови? (б) О чему ће бити речи у наредном чланку?

20 До сада смо видели да своје бриге можемо поверити Јехови тако што му се искрено молимо, читамо његову Реч и дубоко размишљамо о прочитаном. Такође смо видели колико је важно да развијамо плодове духа, да разговарамо с неким у кога имамо поверења и да редовно идемо на састанке. У следећем чланку ћемо видети како нас може ојачати нада у то да ће нас Јехова наградити (Јевр. 11:6).