Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

О којој врсти греха је Исус говорио у Матеју 18:15-17?

Исус је говорио о проблемима које могу решити они који су укључени у њих. Па ипак, реч је о озбиљним гресима због којих би могло доћи до искључења ако се проблем не реши. На пример, то могу бити клевета или превара (w16. 05, стр. 7).

Шта можеш учинити да би ти читање Библије више користило?

Можеш применити следеће савете: читај отвореног ума, пронађи поуке које можеш применити, постављај себи питања попут „Како то могу искористити да бих помогао другима?“ и користи средства за истраживање која су ти на располагању да би истражио оно што прочиташ (w16. 05, стр. 24-26).

Да ли је погрешно да хришћанин тугује за умрлом особом иако верује у ускрсење?

Вера у ускрсење не отклања бол који хришћанин осећа. Аврахам је жалио за Саром (Пост. 23:2). С временом ће бол попустити (wp16. 3, стр. 4).

Кога у 9. поглављу Језекиља предочавају човек са писарским прибором и шест људи с разорним оружјем?

Сада разумемо да су тих шест људи небеске снаге које су учествовале у уништавању Јерусалима и које ће учествовати у уништавању у Армагедону. У савременом испуњењу ове визије, човек са писарским прибором представља Исуса Христа, који обележава оне који ће преживети (w16. 06, стр. 16-17).

Којим је све претњама Библија одолела?

Опстанку Библије претили су (1) пропадљиви материјали на којима је писана, као што су папирус и пергамент, (2) политичке и верске вође које су желеле да је униште и (3) појединци који су покушали да измене њену поруку (wp16. 4, стр. 4-7).

Како хришћанин може поједноставити живот?

Одреди које су твоје стварне потребе и отклони непотребне трошкове. Припреми реалан план потрошње. Ослободи се ствари које ти не требају и отплати све дугове. Смањи радно време и планирај како да прошириш службу (w16. 07, стр. 10).

За шта Библија каже да је вредније од злата?

У Јову 28:12, 15 каже се да је мудрост боља од злата. Док трагаш за њом, остани понизан и јак у вери (w16. 08, стр. 18-19).

Да ли је прикладно да неки брат носи браду?

У неким културама је уредна брада прихватљива и не одвраћа пажњу од поруке о Краљевству. Па ипак, нека браћа ни тада не носе браду (1. Кор. 8:9). У другим културама и местима, сматра се да брада није прикладна за Јеховине сведоке (w16. 09, стр. 21).

Зашто можемо веровати да је запис о Давиду и Голијату истинит?

Према библијском запису, Голијат је био виши само неких 20 центиметара од највишег човека за кога се зна у савремено доба. Давидово постојање потврђује један древни натпис на ком се спомиње Давидов дом, као и оно што је Исус говорио о Давиду. Надаље, географска места која се помињу у Библији и данас су позната (wp16. 5, стр. 13).

У чему је разлика између знања, разумевања и мудрости?

Особа која нешто зна прикупља информације или чињенице. Особа која нешто разуме увиђа како су чињенице међусобно повезане. Али особа која је мудра користи знање и разумевање у пракси (w16. 10, стр. 18).