Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Судија целе земље“ увек поступа праведно

„Судија целе земље“ увек поступа праведно

Он је Стена, дело је његово савршено, јер су сви путеви његови правда (ПОН. ЗАК. 32:4)

ПЕСМЕ: 112, 89

1. Како је Аврахам показао да нимало не сумња у Јеховину праведност? (Видети слику на почетку чланка.)

„ЗАР Судија целе земље неће чинити оно што је право?“ (Пост. 18:25). Ово питање је Аврахам поставио Јехови, када му је Јехова рекао да намерава да уништи Содом и Гомору. Да ли је овим питањем Аврахам показао да сумња у Јеховину праведност? Не, будући да је рекао да Јехова никада не би „погубио праведника заједно са злим“. Био је сигуран да то Јехова „никада не би учинио“. Око 400 година касније, Јехова је надахнуо Мојсија да каже: „[Јехова] је Стена, дело је његово савршено, јер су сви путеви његови правда. Он је веран Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит“ (Пон. зак. 31:19; 32:4).

2. Зашто можемо рећи да је немогуће да Јехова буде неправедан?

2 Зашто је Аврахам могао бити сигуран да ће Јехова увек бити праведан? Зато што је Јехова најбољи пример у показивању правде, то јест праведности. Заправо, хебрејске речи које су код нас преведене као „правда“ и „праведност“ често се појављују заједно у хебрејском делу Светог писма. У суштини, не постоји смисаона разлика међу њима. Пошто је Јехова савршен у правди, логично је да ће увек праведно проценити ствари. Поред тога, у његовој Речи стоји да „он воли праведност и правду“ (Пс. 33:5).

3. Наведи један пример неправде у свету.

3 Утешно је знати да је Јехова увек праведан. Међутим, свет је данас препун неправде. Због тога су понекад појединци жртве великих неправди. Примера ради, неки су у затвору провели деценије за злочине које нису починили. Како је утврђено да су били невини? Њихов случај је био поново размотрен и анализа ДНК је потврдила да нису починили криминална дела за која су били осуђени. Иако нас овакви случајеви неправде погађају, постоји неправда која нам посебно тешко пада. О чему је реч?

НЕПРАВДА УНУТАР СКУПШТИНЕ

4. Када наша вера може бити на испиту?

4 Ми нисмо изненађени када се суочимо с неправдом ван скупштине. Међутим, када приметимо или доживимо нешто што изгледа као неправда унутар скупштине, то може бити испит наше вере. Како ћемо тада реаговати? Да ли ћемо се због тога спотаћи у вери?

5. Зашто не треба да нас изненади ако се суочимо с неком неправдом унутар скупштине?

5 Пошто смо сви несавршени и грешни, не треба да нас изненади ако у скупштини доживимо неку неправду. Такође се може десити да и ми будемо неправедни према неком брату или сестри (1. Јов. 1:8). Иако се неправда у скупштини може десити, што је редак случај, то не би требало да уздрма нашу веру и наведе нас да се спотакнемо. Да се то не би десило, Јехова нам у својој Речи даје практичне смернице како можемо да му останемо верни (Пс. 55:12-14).

6, 7. (а) Шта је један брат доживео? (б) Шта му је помогло да реагује исправно?

6 Погледајмо шта је доживео брат по имену Вили Дил. Од 1931, он је служио у Бетелу у Берну, у Швајцарској. Године 1946, похађао је осми разред школе Галад у Њујорку. По завршетку школе, вратио се у Швајцарску и служио као покрајински надгледник. У својој животној причи, он је рекао да је у мају 1949. јавио тамошњој подружници да планира да се ожени. Како су одговорна браћа реаговала? Одузела су му сва задужења осим пионирске службе. Брат Дил је рекао да није смео да држи предавања и да се многи нису поздрављали с њима као да су били искључени.

7 Како се брат Дил изборио с овако тешком ситуацијом? Рекао је да су он и његова жена знали да ступањем у брак не крше ниједно библијско начело и зато су се много молили Јехови и показали поверење у њега. С временом су одговорна браћа разумела Јеховино гледиште о браку и неправда коју је доживео била је исправљена, тако да је поново добио многа задужења у Јеховиној организацији. Његова верност Јехови је била награђена. * Када размишљамо о његовом случају, добро је да себи поставимо следећа питања: „Да ли бих и ја остао духовно јак ако бих доживео такву неправду? Да ли бих стрпљиво чекао на Јехову или бих узео ствар у своје руке да исправим неправду?“ (Посл. 11:2; прочитати Михеја 7:7).

8. Зашто можда можемо погрешно закључити да смо ми или неки суверник жртва неправде?

8 Ако закључимо да смо ми или неки суверник жртва неправде, не треба да сметнемо с ума да можда нисмо у праву. Зашто? Зато што је могуће да смо погрешно проценили ситуацију или да немамо све потребне чињенице. Међутим, било да је у питању стварна неправда или не, важно је да се молимо Јехови и не одступамо од њега. Тако нећемо упасти у замку да се љутимо на Јехову. (Прочитати Пословице 19:3.)

9. Које ћемо примере осмотрити у овом и следећем чланку?

9 Погледајмо три примера неправде која су се десила у Јеховином народу у библијска времена. У овом чланку ћемо обрадити пример Аврахамовог праунука Јосифа. У следећем чланку ћемо осмотрити пример израелског краља Ахава и шта је Јехова учинио у његовом случају. Такође ћемо видети шта је апостол Петар урадио у Антиохији у Сирији. Док будемо разматрали те примере, потрудимо се да извучемо поуке које ће нам помоћи да задржимо духован поглед на ствари и останемо близу Јехове, посебно ако мислимо да смо жртва неправде.

ЈОСИФ КАО ЖРТВА НЕПРАВДЕ

10, 11. (а) Шта је све Јосиф доживео? (б) Која се прилика Јосифу указала док је био у затвору?

10 Јосиф је био верни Јеховин слуга који је доживео неправду не само од оних које није познавао већ и од рођене браће. Када је имао 17 година, браћа су га продала у ропство. Тако је против своје воље одведен у Египат (Пост. 37:23-28; 42:21). После неког времена, био је лажно оптужен да је покушао да силује жену свог господара и без суђења је стрпан у тамницу (Пост. 39:17-20). Био је роб и затвореник 13 година. Шта из Јосифовог примера можемо научити ако се суочимо с неком неправдом унутар скупштине?

11 Док је био у затвору, пружила му се прилика да једном другом затворенику исприча шта му се десило. Био је то фараонов главни пехарник. Док су обојица била у затвору, пехарник је имао сан, који му је Јосиф протумачио. Наиме, рекао је пехарнику да ће бити враћен у фараонову службу. Након тога, Јосиф му је испричао шта се њему десило. Из онога што је рекао, као и из онога што није рекао, можемо извући важне поуке (Пост. 40:5-13).

12, 13. (а) Како знамо да се Јосиф није помирио са својом ситуацијом? (б) Шта Јосиф није помињао пехарнику?

12 Прочитати Постанак 40:14, 15. Запазимо да Јосиф за себе каже да је био отет, из чега се јасно види да му је била учињена неправда. Такође је рекао да није починио злочин због ког је стрпан у тамницу. Зато је замолио пехарника да се код фараона заузме за њега како би био пуштен на слободу.

13 Дакле, Јосиф се није помирио с неправдом и седео скрштених руку. Пошто је био жртва низа неправди, објаснио је своју ситуацију пехарнику будући да му је он могао помоћи. Међутим, нигде у Библији нема указивања да је Јосиф икоме рекао да су га продала његова рођена браћа. То очигледно није рекао ни фараону. Зато када су његова браћа стигла у Египат и помирила се с Јосифом, фараон им је изразио добродошлицу, позвао их да се доселе у Египат и уживају у најбољим плодовима египатске земље (Пост. 45:16-20).

Због оговарања ситуација може измаћи контроли (Видети 14. одломак)

14. Шта ће нам помоћи да не ширимо негативан дух чак и ако се суочимо с неправдом?

14 Уколико мислимо да нам је учињена неправда, треба да пазимо да не ширимо негативан дух и почнемо да оговарамо. Наравно, уколико је неко учинио неки озбиљан преступ, сасвим је на месту затражити помоћ старешина (Лев. 5:1). Међутим, када то није случај, често ћемо можда успети да решимо проблем не укључујући никога, чак ни старешине. (Прочитати Матеја 5:23, 24; 18:15.) Будимо верни Богу тако што ћемо се држати библијских начела. Понекад ћемо увидети да заправо није ни било речи о неправди. Тада ћемо бити срећни што нисмо погоршали ситуацију и оклеветали неког суверника. Запамтимо, без обзира да ли смо у праву или не, ширење негативног духа никада неће поправити ситуацију. Ту грешку ћемо избећи ако смо верни Јехови и нашој браћи. О ономе „ко живи беспрекорно“, псалмиста је рекао да „не клевеће језиком својим. Никакво зло не чини ближњему своме, и не говори погрдно о пријатељу своме“ (Пс. 15:2, 3; Јак. 3:5).

ОСТАНИМО БЛИЗУ ЈЕХОВЕ

15. Како је Јосифу помогао близак однос с Јеховом?

15 Од Јосифа можемо научити још једну важну поуку. Током 13 мучних година у Египту, увек је показивао да има Јеховино гледиште (Пост. 45:5-8). Никада није кривио Јехову за ситуацију у којој се нашао. Наравно да није заборавио неправду која му је учињена, али није постао огорчен. Што је још важније, није дозволио да се због несавршености других и њихових погрешних поступака удаљи од Јехове. Због тога је могао да види како је Јехова исправио неправде које је он доживео и како је благословио њега и његову породицу.

16. Како можемо остати близу Јехове чак и када се суочавамо с неком неправдом?

16 И ми морамо чувати блискост с Јеховом. Никада не треба да дозволимо да се мане и пропусти наше браће испрече између нас и Јехове, Бога кога волимо и коме служимо (Римљ. 8:38, 39). Уколико се суочимо с неправдом, будимо попут Јосифа и још чвршће се држимо Јехове. Трудимо се да на ствари гледамо из Јеховиног угла. Након што учинимо све како бисмо, примењујући библијска начела, поправили ситуацију, препустимо све у Јеховине руке. Сигурни смо да ће он исправити све што треба у своје време и на свој начин.

ЈЕХОВА ЈЕ СУДИЈА У КОГ СЕ УЗДАМО

17. Како можемо показати да се уздамо у Судију целе земље?

17 Док год живимо у овом свету, можемо очекивати да ћемо се суочити с неком неправдом. У ретким случајевима, то се може десити и у скупштини. Међутим, не смемо дозволити да нас то спотакне у вери (Пс. 119:165). Уместо тога, држимо се Јехове и молимо га за помоћ. У исто време, скромно признајмо да вероватно не познајемо све чињенице и да можда не видимо ствари исправно. Од Јосифа смо научили да не треба да оговарамо и ширимо негативан дух, будући да ће то само погоршати ствари. На крају, нипошто нећемо узети ствар у своје руке, већ ћемо верно чекати на Јехову да исправи сваку неправду. Јехови ће то бити угодно и благословиће нас, баш као што је то био случај с Јосифом. Можемо бити потпуно сигурни да ће Јехова, „Судија целе земље“, увек поступати праведно, будући да су „сви путеви његови правда“ (Пост. 18:25; Пон. зак. 32:4).

18. Шта ћемо осматрати у следећем чланку?

18 У следећем чланку, осмотрићемо још два примера неправедног поступања међу Јеховиним народом у библијско доба. На основу тих примера видећемо колико је важно да будемо понизни и да опраштамо. Тако показујемо да имамо Јеховино гледиште о правди.

^ одл. 7 Видети животну причу брата Вилија Дила, „Јехова је мој Бог у кога ћу се уздати“, у Стражарској кули од 1. новембра 1991.