Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ПОКЛОН КОЈИ БИ СВАКО ПОЖЕЛЕО

У потрази за савршеним поклоном

У потрази за савршеним поклоном

Није лако одабрати прави поклон. То што се нама нешто допада не мора да значи да ће се свидети и особи за коју бирамо поклон јер смо сви различити.

Примера ради, за једног тинејџера савршен поклон може бити најновији електронски уређај. С друге стране, одрасла особа би можда више ценила поклон који има сентименталну вредност, на пример предмет који се у породици преноси с колена на колено. У неким културама се сматра да је најбоље дати новац, како деци тако и одраслима, јер онда они могу да купе себи шта желе.

Али кад је реч о некоме ко им је посебно драг, многи радије настављају потрагу за идеалним поклоном. Можда сте и ви више за ту варијанту. Иако можда нећете увек бити у прилици да поклоните некоме оно што бисте желели, ако узмете у обзир следеће четири ставке, већа је вероватноћа да ће ваш избор бити добар.

Шта особа жели? Један човек из Белфаста, у Северној Ирској, каже да је најбољи поклон добио када је имао око 10 година. Био је то тркачки бицикл. Зашто је тај поклон за њега био посебан? „Зато што сам га јако желео“, каже он. Размислите о особи којој хоћете нешто да дате — шта она воли и шта би јој значило. На пример, баке и деке воле да проводе време с децом и унучићима. Можда би желели да их чешће виђају. Идеалан поклон у овом случају би био да испланирате заједнички одмор или излет.

Како сазнати шта неко жели? Библија саветује: „Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори“ (Јаковљева 1:19). У свакодневном разговору с пријатељима и родбином, сазнаћете шта воле а шта не воле само  ако их с пажњом слушате. Тада ћете знати шта би био прави поклон за њих.

Шта особи треба? Ма колико да је неки поклон јефтин или мали, ако је то управо оно што човеку треба, то је најбољи поклон. Али како знати шта некоме треба?

Можда је најлакше питати га. Па ипак, многи више воле да изненаде драгу особу. На који изазов притом наилазе? Људима често није проблем да кажу шта им се свиђа или не свиђа, али радије задржавају за себе шта је оно што им треба.

Зато обратите пажњу на детаље и размислите мало о особи. Ког је пола, колико има година, ког је брачног статуса, да ли је запослена или је у пензији? Шта би јој добро дошло с обзиром на све то?

Ако се посаветујемо с неким ко је у сличним околностима као особа коју желимо да дарујемо, можда ћемо добити идеју шта да купимо. Тако ћемо моћи да дамо особи нешто што јој баш треба, а чега се не бисмо сетили у први мах.

Шта је тренутно идеалан поклон? У Библији стоји: „Реч у право време — како је добра!“ (Пословице 15:23). Овај стих показује да је важно када нешто кажемо. Баш као што особи може много значити нешто што јој кажемо у право време, може је много усрећити и када јој дамо нешто у право време.

На пример, можда је у питању матура, венчање или рођење детета. То су само неке прилике за даривање. Неки запишу у календар све важне догађаје који им предстоје, па тако имају довољно времена да размисле који поклон да изаберу за сваку од тих прилика. *

Наравно, не морамо чекати посебну прилику да бисмо неком нешто дали. Било када можемо осетити ту радост. Али на месту је реч опреза. Примера ради, ако мушкарац једној жени поклони нешто без очигледног разлога, она би могла помислити да је заинтересован за њу. Ако то није случај, боље је да јој ништа не поклања јер би иначе могло доћи до неспоразума и повређених осећања. Ово показује да је битна још једна ствар — мотив онога ко даје.

Зашто желим да дам поклон? Као што се види из претходног примера, треба добро размислити да ли бисмо могли бити погрешно схваћени. С друге стране, и сами треба да се питамо зашто желимо нешто да поклонимо. Примера ради, у периодима године када је обичај да се дају дарови, људи то често раде јер је „такав ред“. Други пак неком дају поклон из користи, надајући се да ће нешто добити заузврат.

Како да будете сигурни да имате добре мотиве? Библија нас саветује: „Све што чините, чините у љубави“ (1. Коринћанима 16:14). Ако некоме нешто дате из љубави, он ће се вероватно обрадовати томе, а и ви ћете бити срећни. Када дајете од срца, радујете и свог небеског Оца. Апостол Павле је похвалио хришћане у Коринту за то што су великодушно и драге воље материјално потпомогли своје сувернике у Јудеји. „Бог воли онога ко радосно даје“, написао им је Павле (2. Коринћанима 9:7).

Надамо се да ће вам овај чланак значити када будете бирали поклон за оне до којих вам је стало. Занимљиво је да се и сам Бог водио истим начелима које смо овде навели када је бирао најбољи поклон за нас. О ком поклону је реч? Погледајте у следећем чланку.

^ одл. 13 Често људи за рођендане или неке празнике дају поклоне. Међутим, многе од тих прослава нису у складу са оним што Библија учи. Видети чланак „Питања читалаца — Да ли хришћани треба да славе Божић?“, у овом издању.