Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исусова откупна жртва је нешто најбоље што смо икада добили — отвара нам пут у вечни живот

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ПОКЛОН КОЈИ БИ СВАКО ПОЖЕЛЕО

Савршен поклон за све људе

Савршен поклон за све људе

„Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости“ (Јаковљева 1:17). Овај стих показује колико је великодушан наш небески Отац, Јехова Бог. Он нам је подарио много тога, али од свих тих дарова један се посебно истиче. О чему се ради? Исус нам је то открио речима забележеним у Јеванђељу по Јовану 3:16: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот.“

Дакле, Бог нам је послао свог јединорођеног Сина. То је нешто најбоље што смо икада добили! Једино тако смо могли бити ослобођени ропства греху, старости и смрти (Псалам 51:5; Јован 8:34). Колико год се трудили, сами се не бисмо никако могли ослободити из тог ропства. Али захваљујући томе што је Јехова Бог из љубави дао свог јединорођеног Сина, Исуса Христа, као откупну жртву, послушни људи имају могућност да у будућности живе вечно. Осмотримо најпре шта све откупна жртва подразумева.

Откуп је цена која се плаћа за нечије ослобађање. Свето писмо каже да су први људи, Адам и Ева, створени безгрешни и да је пред њима и њиховим будућим потомцима стајао вечни живот на рајској земљи (Постанак 1:26-28). Нажалост, они су изгубили ту прилику јер су свесно прекршили једну Божју заповест и тако постали робови греха. Библија објашњава какве су биле последице тога: „Преко једног човека [је] у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Уместо да подари својој деци савршен живот, Адам им је пренео грех, а самим тим и смрт.

Био је потребан откуп који вреди исто колико и оно што је изгубљено. Адам је изгубио право на савршен живот и за себе и за своје потомке. Да би се губитак надокнадио, било је потребно дати савршен живот као откуп. Исус је учинио управо то и тако нас ослободио од ропства греху и смрти (Римљанима 5:19; Ефешанима 1:7). Само захваљујући томе што је Бог с пуно љубави послао свог сина и тако обезбедио откуп, људи ће имати прилику да добију оно што су Адам и Ева изгубили — вечни живот на рајској земљи (Откривење 21:3-5).

С обзиром на то шта све постиже, нема сумње да је откупна жртва највећи дар који смо икада добили. Хајде да у светлу онога о чему је било речи у претходном чланку видимо по чему је Исусова откупна жртва „савршен поклон“.

Како испуњава нашу жељу? Ми људи имамо снажну урођену жељу за животом (Проповедник 3:11). Највише бисмо волели да смрти нема, али ту жељу сами себи не можемо испунити. Међутим, откупна жртва управо то омогућава. У Библији пише: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23).

 Како испуњава нашу потребу? Људи нису могли себи обезбедити откуп. Библија то потврђује у следећем стиху: „Нико ни на који начин не може брата откупити, нити за њега Богу откуп дати“ (Псалам 49:7). Зато нам је очајнички била потребна Божја помоћ. Бог се побринуо да будемо „ослобођени откупнином коју је платио Христ Исус“ (Римљанима 3:23, 24).

Када смо га добили? Библија каже: „Христ [је], док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљанима 5:8). То што је откуп за нас био плаћен „док смо још били грешници“ показује да нас Бог воли упркос нашој несавршености. Иако морамо трпети последице греха, радосни смо јер нас очекује дивна будућност.

С каквим мотивом је дат? Шта је Бога покренуло да свог Сина да као откупну жртву? У Библији пише: „По овоме се показала Божја љубав према нама: Бог је послао свог јединорођеног Сина у свет да преко њега добијемо живот. Љубав је у овоме: нисмо ми волели Бога, него је он волео нас“ (1. Јованова 4:9, 10).

Како можемо показати да прихватамо тај велики дар? Према Јеванђељу по Јовану 3:16, вечни живот ће добити само они који исказују веру у Исусову откупну жртву. Вера је „чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо“ (Јеврејима 11:1). А да бисмо имали тако чврсто поуздање, морамо упознати библијску истину. Зато вас подстичемо да издвојите време да бисте из Библије сазнали какав је Јехова Бог, који нам је дао тај савршен поклон, као и шта треба да радите да бисте добили вечни живот.

Потражите те информације на сајту www.jw.org. Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну. Када сазнате нешто више о том дивном дару и шта нам све он омогућава, нема сумње да ћете се сложити са следећом библијском изјавом: „Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ (Римљанима 7:25).