Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како је Исус изгледао?

Како је Исус изгледао?

Не постоји ниједан Исусов портрет нити његова скулптура из првог века. Не можемо знати како је он тачно изгледао. Ипак, Исус је кроз читаву историју био инспирација небројеним ствараоцима.

На то како су уметници приказивали Исуса утицали су преовладавајућа култура, веровања и жеље мецена који су их финансирали. А та уметничка дела и данас обликују свест људи о Исусу.

Неки уметници су представили Исуса као дугокосог испосника, дуге браде и меланхоличног погледа. На другим приказима је више налик анђелу са ореолом или пак делује недодирљиво и одсутно. Да ли је Исус заиста био такав? Како то можемо сазнати? Из библијских записа можемо наслутити како је Исус изгледао и стећи праву слику о томе какав је био.

„ПРИПРЕМИО [СИ МИ] ТЕЛО“

То је Исус рекао свом Оцу у молитви, највероватније приликом свог крштења (Јеврејима 10:5; Матеј 3:13-17). Како је изгледало тело које му је Бог дао? Отприлике 30 година раније, анђео Гаврило је рекао Марији: „Затруднећеш и родићеш [Божјег] сина“ (Лука 1:31, 35). С обзиром на то да је био Божји син, Исус је био савршен, баш као и Адам (Лука 3:38; 1. Коринћанима 15:45). Према томе, сигурно је био лепо грађен. Оно што још можемо претпоставити јесте и да је личио на своју мајку Марију, која је била Јеврејка.

Међу Јеврејима је било уобичајено да мушкарци носе браду, за разлику од Римљана. На основу тога можемо закључити да ју је имао и Исус. Уредна брада се сматрала знаком достојанства. Сигурно је и Исус имао уредно подшишану косу и браду. Косу су пуштали само назиреји, а један од познатијих је Самсон (Бројеви 6:5; Судије 13:5).

Исус је доста година радио као тесар, а у то време се све радило ручно (Марко 6:3). Логично је да је напорним радом развио мишиће. На почетку своје проповедничке службе, Исус је трговце „истерао из храма заједно с овцама и говедима, и просуо је новац мењачима новца и испревртао им столове“ (Јован 2:14-17). За то је требало имати физичке снаге. По чему још можемо закључити да Исус није био слабашан? Он је рекао: „И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Исус је препешачио Палестину да би објавио ту поруку, а за то је морао и те како бити издржљив. Нема сумње да га је Бог добро опремио за тај задатак, побринувши се да буде снажан.

„ДОЂИТЕ К МЕНИ [...] И ЈА ЋУ ВАС ОКРЕПИТИ“

Да ли би овај Исусов позив био привлачан онима који су били „изморени и оптерећени“ да није био срдачан и приступачан? (Матеј 11:28-30). Чак су и најмлађи волели да буду са Исусом, чим јеванђеља кажу да је узимао „децу у крило“ (Марко 10:13-16).

 Истина је да је Исус много пропатио последњег дана свог живота, али то не значи да је целог живота био тужан или повучен. На пример, допринео је весељу на свадби у Кани тако што је претворио воду у добро вино (Јован 2:1-11). Приликом неких других окупљања, изрекао је снажне поуке које су се још дуго памтиле (Матеј 9:9-13; Јован 12:1-8).

Све указује на то да је Исус био ведар и радостан човек. Проповедао је људима радосну вест да ће моћи да живе вечно (Јован 11:25, 26; 17:3). Затим, када су се седамдесеторица његових ученика вратила из службе проповедања и испричала шта су све доживела, Исус им је рекао: „Радујте [се] што је ваше име записано на небесима.“ Одмах затим се каже да је тада свети дух „испунио Исуса радошћу“ (Лука 10:20, 21).

„ВИ НЕ БУДИТЕ ТАКВИ“

Верске вође Исусовог времена волеле су да буду у центру пажње и да истичу свој углед и ауторитет (Бројеви 15:38-40; Матеј 23:5-7). Исус је упозорио своје апостоле да се не постављају изнад осталих, као што су то радиле верске вође (Лука 22:25, 26). Рекао им је: „Чувајте се писмозналаца који радо шетају у дугим хаљинама и воле да их поздрављају на трговима“ (Марко 12:38).

Исус је био сасвим другачији. Стопио би се с народом, више пута прошавши незапажено (Јован 7:10, 11). Изгледом није одударао ни од својих 11 верних апостола. Зато је Јуда морао да покаже руљи ко је Исус и то је урадио тако што га је пољубио (Марко 14:44, 45).

Иако много тога не знамо, јасно је да су уврежене представе о Исусовом изгледу погрешне. Али још важније од тога како је Исус изгледао јесте какав је он данас.

„ЈОШ МАЛО И СВЕТ МЕ ВИШЕ НЕЋЕ ВИДЕТИ“

Убрзо након што је изговорио те речи, Исус је био убијен и сахрањен (Јован 14:19). Тиме је свој живот дао „као откупнину за многе“ (Матеј 20:28). Међутим, Исус је након тога „оживљен у духу“ када га је Бог „трећи дан ускрснуо и дао му да се покаже људима“, то јест ученицима (1. Петрова 3:18; Дела апостолска 10:40). Како је Исус изгледао када се појавио пред њима? Чим га ни његови блиски пријатељи нису одмах препознали, мора да је изгледао другачије него раније. Марија Магдалена је мислила да је баштован, а два ученика којима се Исус придружио на путу за Емаус мислила су да је он само неки странац (Лука 24:13-18; Јован 20:1, 14, 15).

А шта је са Исусом данас? Апостол Јован је, шездесетак година након Исусове смрти, добио визије у којима је видео Исуса. Јован га није видео разапетог на крсту. Исус је у визији био „Краљ над краљевима и Господар над господарима“. То значи да је он Краљ Божјег Краљевства и да ће ускоро уништити и демоне и људе који нису на Божјој страни, а добрим људима донети вечне благослове (Откривење 19:16; 21:3, 4).