Пређи на садржај

Пређи на садржај

Рода

Шта учимо од птица

Шта учимо од птица

„Питај, молим те [...] птице небеске, и рећи ће ти. Ко од свих њих не зна да је све то рука Јеховина начинила?“ (Јов 12:7, 9)

ПРЕ више од 3 000 година, Божји слуга Јов је у птицама видео снажан доказ Божјег стваралачког умећа. Пошто је понашање разних врста птица опште познато, оне су постале део многих изрека и поређења. И Библија нам, узимајући птице за пример, пружа важне поуке о животу и нашем односу с Богом. Погледајмо неке од њих.

ТАМО ГДЕ ЛАСТА СВИЈА ГНЕЗДО

Ласта

Становници Јерусалима су често могли видети ласте, које обично праве гнезда испод стреха. Ластавичја гнезда су се сваке године могла видети и у оквиру Соломоновог храма. Ту су се ластавице вероватно осећале безбедно, пошто су на миру могле да подижу младе.

Писац 84. псалма, један од Корејевих синова, приметио је та гнезда. Он је сваких шест месеци долазио да служи у храму по недељу дана. Али је такорећи завидео ласти јер је могла дуже да борави у Јеховином дому. Одушевљено је рекао: „О како волим величанствено пребивалиште твоје, Јехова над војскама! Душа моја чезне и вене за двориштима дома Јеховиног. И птица дом налази, и ластавица себи гнездо, где леже птиће своје близу твог величанственог олтара, о Јехова над војскама, Краљу мој и Боже мој!“ (Псалам 84:1-3). Да ли и ми, заједно с нашом децом, као ластавица са својим птићима, волимо да будемо тамо где се слави Бог? (Псалам 26:8, 12).

РОДА ЗНА СВОЈЕ ВРЕМЕ

„Рода на небу зна своје време“, написао је пророк Јеремија. Он је сигурно виђао роде како током сеобе прелећу Обећану земљу. Примећено је да у пролеће више од 300 000 белих рода прелеће Јорданску долину на путу од Африке до Европе. Њихов природни сат јавља им када је време да се врате у подручје где треба да проведу лето и подигну потомство. Попут других птица селица, „држе се времена кад треба да се врате“ (Јеремија 8:7).

„Миграција птица нас задивљује јер је вођена инстинктом“, наводи се у једном атласу о птицама (Collins Atlas of Bird Migration). Јехова Бог је птицама селицама дао инстинкт да би знале када је време за сеобу, а људима је дао способност да разумеју у ком времену живе (Лука 12:54-56). Међутим, да бисмо разумели шта је узрок светских догађаја и који ће бити њихов исход, неопходно је да читамо Божју Реч. Израелци који су били Јеремијини савременици уопште нису обраћали пажњу на знакове који су показивали шта им предстоји. У Библији стоји: „Одбацили су Јеховину  реч, па каква је онда њихова мудрост?“ (Јеремија 8:9).

Ми данас имамо мноштво доказа да живимо, како Библија каже, у „последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1-5). Да ли ћете, попут роде, обратити пажњу на време у ком живимо?

ДАЛЕКО ВИДЕ ОЧИ ОРЛОВЕ

Орао

Орао се у Библији помиње много пута. Ова величанствена птица грабљивица била је чест призор у Обећаној земљи. Орао из свог гнезда високо на литици „храну тражи“, каже се у Библији, јер „далеко виде очи његове“ (Јов 39:27-29). Он има тако оштар вид да се претпоставља да може спазити зеца са удаљености од једног километра.

Као што орао види далеко, Јехова Бог може да види далеко у будућност. Зато је рекао: „Ја од почетка јављам шта ће на крају бити, од давнина јављам оно што још није било“ (Исаија 46:10). Биће нам добро ако слушамо Јеховине савете, јер нико није толико мудар и способан да види до чега би могли довести наши поступци (Исаија 48:17, 18).

У Библији су са орлом упоређени и они који се ослањају на Бога: „Они који се у Јехову уздају добијају нову снагу. Подижу се на крилима као орлови“ (Исаија 40:31). Орао једри помоћу термала, стубова узлазног топлог ваздуха. Кад пронађе термал, орао рашири крила и пушта да га ваздушни вртлози термала подижу све више и више. Орао се не ослања на своју снагу да би једрио и прелазио велике раздаљине. На сличан начин, они који се уздају у Јехову на њега гледају као на извор своје снаге (2. Коринћанима 4:7, 8).

„КАО ШТО КВОЧКА СКУПЉА СВОЈЕ ПИЛИЋЕ“

Квочка и пилићи

Неколико дана пре своје смрти, Исус је застао и посматрао јеврејску престоницу. „Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и каменујеш оне који су послати к теби!“, с тугом је рекао. „Колико сам пута хтео да скупим твоју децу, као што квочка скупља своје пилиће под крила! А ви нисте хтели“ (Матеј 23:37).

Један од најјачих инстинката код птица јесте потреба да заштите своје младе. Птице које имају гнездо на тлу, попут домаће кокошке, морају будно пазити на опасност. Када примети да соко кружи изнад ње и њених пилића, кокошка почне гласно да кокодаче и пилићи се брзо скривају на сигурно, под њена крила. Ту се могу склонити и од врелине сунца и јаке кише. Слично томе, Исус је становницима Јерусалима желео да пружи заклон и заштиту у духовном погледу. Данас, Исус позива нас да дођемо к њему и да код њега потражимо окрепу и заштиту од брига и мука које свакодневни живот носи (Матеј 11:28, 29).

Заиста има много тога што можемо научити од птица. Док их будете посматрали, пробајте да се сетите чему нас Библија учи када их спомиње. Пример ластавице нас може подстаћи да ценимо места у којима служимо Јехови. Имајмо поверења да ће нам Бог дати снагу да се уздигнемо попут орла. Као што су пилићи безбедни под крилима своје мајке, тако ћемо и ми бити заштићени ако се држимо истине из Божје речи. А рода нас подсећа колико је важно да будно пратимо догађаје у свету.