Пређи на садржај

Пређи на садржај

Долина Ила

Давид и Голијат — историја или мит?

Давид и Голијат — историја или мит?

Неки људи се питају да ли је библијски запис о Давиду и Голијату истинит или је само измишљена прича. Ако сте се и ви то питали док сте читали претходни чланак, обратите пажњу на оно што следи.

1. Да ли је могуће да један човек буде висок скоро три метра?

Библија каже да је Голијат био „висок шест лаката и један педаљ“ (1. Самуилова 17:4). У нашим јединицама мере, то је 2,9 метара јер је један лакат износио 44,5 центиметара, а један педаљ 22,2 центиметра. Неки тврде да је немогуће да човек буде толико висок, али размислите о следећем: У новије време, највиши човек за ког се зна био је висок 2,7 метара. Зар је онда немогуће да је Голијат био виши само неких 20 центиметара? Голијат је потицао из племена Рефаима, познатом по људима неуобичајено високог раста. У једном документу који датира из XIII века пре н. е. и пронађен је у Египту, говори се о томе да су неки застрашујући ратници из хананске земље били виши од 2,4 метра. Дакле, чињенице показују да је могуће да људи буду дивовског раста, иако се то ретко дешава.

2. Да ли је Давид заиста постојао?

Једно време су неки истраживачи тврдили да је Давид митска личност. Међутим, нису пронашли никакве доказе којима би поткрепили те тврдње. С друге стране, археолози су открили један древни натпис на ком се, између осталог, спомиње „Давидов дом“. Осим тога, Исус Христ није доводио у питање Давидово постојање (Матеј 12:3; 22:43-45). Штавише, у два Исусова родослова се краљ Давид наводи као један од Исусових предака (Матеј 1:6-16; Лука 3:23-31). Дакле, Давид није измишљена личност.

3. Да ли место борбе које се наводи у Библији стварно постоји?

Из Библије сазнајемо да се битка одиграла у долини Или. У Библији се такође наводи да су се Филистеји улогорили између два града — Сокота и Азике, а да су Израелци стајали наспрам њих на обронцима брда̂. Да ли су ова места стварно постојала?

Један туриста који је недавно посетио то подручје каже: „Наш водич, који није побожан човек, одвео нас је до долине Иле. Затим смо се једном стазом попели на врх брда. Док смо посматрали околину, предложио нам је да прочитамо 1. Самуилову 17:1-3. Затим је рекао: ’Тамо, с ваше леве стране, налазе се остаци древног града Сокота. А с ваше десне стране, остаци Азике. Филистеји су били улогорени негде између та два града, на брду наспрам нашег. Могуће је да ми стојимо тамо где се налазила израелска војска.‘ Одмах сам замислио Саула и Давида како стоје на мом месту. Након тога смо се спустили низ брдо и прешли скоро потпуно пресушен поток пун камења. У том тренутку ми се у мислима појавила слика Давида који се сагиње да би изабрао пет глатких каменова, од којих је један усмртио Голијата.“ Овај човек се, као и многи други, одушевио тиме колико је оно што стоји у Библији тачно до најситнијих детаља.

Заиста нема разлога да сумњамо у историјску тачност овог записа. У њему се говори о стварним људима и местима. Што је још важније, он је део Божје надахнуте Речи, а Бог „не може да лаже“ (Титу 1:2; 2. Тимотеју 3:16).