Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ГДЕ МОЖЕМО ПРОНАЋИ УТЕХУ?

Како нам Бог пружа утеху

Како нам Бог пружа утеху

Апостол Павле је за Јехову * рекао да је „Бог сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4). Библија нас тим речима уверава да Бог има моћ да свакоме од нас пружи утеху, с чим год да се суочавамо.

Као што морамо отићи на преглед да би нам доктор могао помоћи, тако морамо нешто предузети ако желимо да нас Бог утеши. Писмо нас зато подстиче на следеће: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:8).

Како можемо бити сигурни у то да Бог жели да буде близак с нама? Као прво, на много места у Библији пише да он жели да нам помогне. (Видети  пропратни оквир.) Као друго, то потврђују примери многих људи које је он утешио — неки од њих су живели у прошлости, а неки су наши савременици.

Попут многих људи данас, и краљ Давид из библијских времена доживео је многе болне тренутке. Једном приликом се молио: „Чуј глас усрдних молби мојих кад за помоћ к теби вапим.“ Да ли га је Бог услишио? Давид је рекао: „Помоћ сам добио, па срце моје кличе“ (Псалам 28:2, 7).

КАКО ЈЕ ИСУС ТЕШИО ОНЕ КОЈИ ТУГУЈУ

Када је послао Исуса на земљу, Бог је желео да он „завије ране“ онима који су сломљеног срца и утеши све који тугују, као што је записано у Исаији 61:1, 2. Исус је испунио то пророчанство тиме што је нарочиту пажњу поклањао онима који су „изморени и оптерећени“ (Матеј 11:28-30).

Исус је тешио људе тако што је разговарао с њима, љубазно се опходио према њима, а неке је чак и излечио. Једном приликом је један губавац молио Исуса: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Он се сажалио на њега и рекао му: „Хоћу. Очисти се“ (Марко 1:40, 41). И човек је оздравио.

За разлику од Исусових савременика, ми немамо прилику да упознамо Исуса и  доживимо нешто слично. Али његов отац, „Бог сваке утехе“, и даље помаже људима (2. Коринћанима 1:3). Осмотримо четири главна начина на која Бог данас пружа утеху.

  • Библија. „Све што је некада написано, написано је нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду“ (Римљанима 15:4).

  • Божји свети дух. Након што је Исус умро, хришћанској скупштини је била потребна утеха. Бог ју је пружио путем светог духа (Дела апостолска 9:31). Свети дух је веома моћна сила којом се Бог служи. Том силом Бог може деловати на било кога да би га утешио у било којој ситуацији.

  • Молитва. „Не брините се ни за шта“, саветује нас Библија. „Изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли“ (Филипљанима 4:6, 7).

  • Браћа и сестре у вери. Међу њима налазимо праве пријатеље на које се можемо ослонити кад нам је тешко. Апостол Павле је рекао да су му пријатељи помагали и јачали га, а у невољи му били извор утехе (Колошанима 4:11; 1. Солуњанима 3:7).

Али можда се питате како то изгледа у свакодневном животу. Погледајмо искуства људи који су поменути у претходном чланку. Попут њих, и ви можете осетити да Бог и дан-данас испуњава ово своје обећање: „Као што човека теши његова мајка, тако ћу ја вас тешити“ (Исаија 66:13).

^ одл. 3 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.