Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје име, Јехова, писано хебрејским словима, познато и као тетраграм (чита се здесна налево)

Снажна порука у најмањем хебрејском слову

Снажна порука у најмањем хебрејском слову

Да ли ће се сва Божја обећања испунити? Исус није нимало сумњао у то. И своје ученике је желео да увери да ће Бог одржати своју реч. Зато им је у чувеној Проповеди на гори, то јест Беседи на гори, испричао један сликовит пример. Он је записан у Јеванђељу по Матеју 5:18 и гласи: „Заиста, кажем вам, пре ће се догодити да нестане небо и земља него да и најмање слово или делић слова нестане из Закона и да се све не испуни.“

Најмање слово хебрејског алфабета је י (јод). Оно је уједно и прво слово чувеног тетраграма — Божјег имена, Јехова, написаног на хебрејском. * Писмозналци и фарисеји су придавали велику важност свакој речи, сваком слову, па чак и сваком „делићу слова“ Мојсијевог закона.

Исус је рекао да ће пре нестати небо и земља него да и најситнија појединост Мојсијевог закона остане неиспуњена. Он сигурно није хтео да каже да ће наша планета нестати јер у Божјој Речи пише да ће она заувек постојати (Псалам 78:69). Дакле, Исус је само желео да истакне да ће се сваки детаљ Мојсијевог закона сигурно испунити.

Да ли је Јехова Бог промишљено дао да се запише сваки детаљ Светог писма? И те како. Размислите о следећем: Бог је свом древном народу, Израелу, рекао да не смеју сломити ниједну кост јагњету када га жртвују за Пасху (Излазак 12:46). Израелци вероватно нису разумели зашто им је Бог то заповедио. Па ипак, Јехова Бог је тим наизглед неважним детаљем пророчански указао на то да Месији ниједна кост неће бити сломљена када буде био жртвован на мученичком стубу (Псалам 34:20; Јован 19:31-33, 36).

Примером који је навео, Исус нам је улио поверење у то да ће се сва Јеховина обећања испунити до најситнијег детаља. Како снажну поуку нам је Исус пренео користећи најмање хебрејско слово!

^ одл. 3 Најмање слово грчког алфабета је ι (јота) и веома је слично хебрејском слову י (јод). Пошто је Мојсијев закон написан на хебрејском, очигледно је Исус у овом примеру говорио о најмањем хебрејском слову, י (јод).