Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сејшелско острво Праслин, на ком је генерал Гордон 1881. мислио да је пронашао еденски врт

Рај на земљи — да ли је само сан?

Рај на земљи — да ли је само сан?

Туристичке понуде нас маме да отпутујемо у „рајске пределе“, где ћемо се потпуно опустити и заборавити на проблеме. Али након боравка на тим дивним местима, човека поново дочека сурова реалност живота.

Очигледно је да нас веома привлаче места која толико подсећају на рај. Да ли је рај само недостижан идеал? Зашто нас толико мами? Да ли ће то увек бити само сан?

ОДАКЛЕ ПОТИЧЕ ИДЕЈА О РАЈУ?

Рај већ вековима заокупља пажњу људи. Многима је познато да се о њему говори на првим страницама Библије, наиме да је у почетку Бог „засадио врт у Едену, према истоку“. Шта га је чинило лепим? У Библији даље пише: „Јехова Бог [је] учинио да из земље никне разноврсно дрвеће пријатно за гледање и чији је плод добар за јело.“ А усред врта се налазило „дрво живота“ (Постанак 2:8, 9). То је било предивно место у ком је човек могао потпуно да ужива.

Надаље се говори о четири реке које су тамо извирале. Две су нам и дан-данас познате — река Тигар (хебрејски назив је Хидекел) и река Еуфрат (Постанак 2:10-14, фуснота). Оне протичу кроз Ирак и уливају се у Персијски залив. На том подручју се простирало древно Персијско царство.

Није ни чудо што се мотив раја провлачи кроз персијску културу. На пример, персијски тепих из 16. века који се данас налази у Филаделфијском музеју уметности, у Пенсилванији, приказује ограђен врт с дрвећем и цвећем. То неодољиво подсећа на прелепи еденски врт. Заправо, сама реч „рај“ долази од старе персијске речи која значи „ограђен врт“.

Данас у многим културама постоје приче о рају. Како су се људи расељавали по свету, са собом су носили првобитну причу о рају, а с временом ју је сваки народ обојио својим веровањима, те су тако настале разне верзије те приче. Реч „рај“ је толико ушла у речник људи да њоме често описују прелепе пределе.

У ПОТРАЗИ ЗА РАЈЕМ

Неки истраживачи су мислили да су пронашли изгубљени рај. На пример, Кристифор Колумбо је у 15. веку стигао до острва Хиспаниола (данас Доминиканска Република и Хаити). Чинило му се да је надомак еденског врта. Касније, 1881. године, британски генерал Чарлс Гордон је посетио Сејшеле. Био је толико очаран егзотичном лепотом места Вале де Мај да га је прогласио еденским вртом. То место је данас национални парк и чак је увршћено у светску културну баштину.

Пре десетак година је издата књига Mapping Paradise, с више од 190 старих мапа које су људи направили у настојању да одреде где је био рај. На многима су приказани Адам и Ева у еденском врту. Узмимо за пример мапу коју је у осмом веку направио шпански теолог, географ и калуђер, Беатус. На врху те мапе је мали правоугаоник, у чијем центру се налази рај. Из њега извиру четири реке, „Тигар“, „Еуфрат“, „Фисон“ и „Гион“, које теку ка четири угла тог правоугаоника. Тиме је највероватније приказано ширење хришћанства на све четири стране света. Те мапе показују да иако се одавно не зна где се налазио рај, он није пао у заборав.

Џон Милтон, енглески песник из 17. века, написао је чувени спев Изгубљени рај. У њему је описао како је човек пао у грех и био изгнан из еденског врта. Милтон је следећим речима истакао обећање да ће људи поново живети вечно: „Јер тада ће Земља сва Рај бити.“ Касније је објавио наставак тог дела под насловом Рај поново стечен.

НОВА ТЕОРИЈА

Идеја о изгубљеном рају протеже се кроз целу људску историју. Како то да данас мало ко верује у рај на земљи? Књига Mapping Paradise каже да је то највећим делом због тога што теолози намерно игноришу чињеницу да је рај био на земљи.

У црквама се углавном учи да је рај на небу. Међутим, Библија у Псалму 37:29 каже: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“ * Данашњи свет је далеко од раја. На основу чега можемо веровати да ће се обећање о рају на земљи испунити?

НЕШТО ВИШЕ ОД СНОВА

Јехова Бог, који је створио првобитни рај, обећао је да ће га обновити. Како ће то учинити? Вероватно вам је познато да је Исус у молитви Оченаш рекао: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). То Краљевство је стварна власт са Исусом Христом на челу. Ускоро ће заменити људске власти и завладати над земљом (Данило 2:44). Тада ће се остварити Божја воља да на земљи буде рај.

Бог је надахнуо пророка Исаију да запише како ће изгледати тај рај. Према том пророчанству, више неће бити ничега што ремети мир на земљи и што нам наноси бол (Исаија 11:6-9; 35:5-7; 65:21-23). Зашто то не бисте проверили у својој Библији и сами се уверили да Бог то заиста припрема за послушне људе? Сви који буду живели у рају поново ће имати оно што је Адам у почетку имао — пријатељство с Богом (Откривење 21:3).

Шта нас уверава да ће рај бити баш на земљи? Библија каже: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским.“ Нема сумње да ће наша планета поново бити рај јер је то „Бог, који не може да лаже, још давно обећао“ (Псалам 115:16; Титу 1:2). Дакле, рај на земљи није само сан!

^ одл. 15 Занимљиво је да у Курану стоји: „Земљу [ће] Моји честити робови наслиједити“ (Сура XXI, Al-Anbiyā’ [Пророци], 105. стих; превод Бесима Коркута, Сарајево 1987).