Пређи на садржај

Пређи на садржај

БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

Успео сам, али након много падова

Успео сам, али након много падова
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1953.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: АУСТРАЛИЈА

  • У ПРОШЛОСТИ: ЗАВИСНИК ОД ПОРНОГРАФИЈЕ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Мој отац је 1949. кренуо из Немачке у Аустралију у потрази за послом по рудницима и електранама. Тако се доселио у ретко насељено подручје Викторије. Тамо се венчао с мојом мајком и ја сам рођен 1953.

Само неколико година касније, моја мајка је почела да проучава Библију с Јеховиним сведоцима, тако да су приче о Библији међу мојим најранијим успоменама. Међутим, мој отац није трпео ниједну религију. Постао је веома насилан и мајка га се много плашила. Наставила је да у тајности проучава Библију и заволела је оно што је учила. Кад отац није био код куће, говорила би мојој сестри и мени о ономе што је сазнала. Причала нам је о будућем рају на земљи и о томе да ћемо бити срећни уколико будемо живели по библијским мерилима (Псалам 37:10, 29; Исаија 48:17).

Када сам имао 18 година, морао сам да се одселим од куће јер је понашање мог оца постало неподношљиво. Иако сам веровао у оно што ми је мајка говорила о Библији, нисам разумео колико је то било вредно. Зато нисам живео у складу с тим. Почео сам да радим као електричар у рудницима угља. Када сам имао 20 година, оженио сам се. Три године касније родила се наша прва ћерка и тада сам размишљао о томе шта је заиста вредно у животу. Знао сам да би Библија могла да помогне нашој породици, па сам почео да је проучавам с једним Јеховиним сведоком. Али моја жена се томе веома противила. Када сам отишао на један њихов састанак, дала ми је ултиматум — да престанем да проучавам Библију или да одем из куће. Нисам имао снаге да се одупрем, па сам прекинуо везе са Сведоцима. Касније сам зажалио што нисам истрајао у ономе за шта сам знао да је исправно.

Једног дана, колеге на послу су ми показале неки порнографски материјал. Био сам истовремено и привучен и згрожен, а касније ме је много гризла савест. Сетио сам се шта сам учио из Библије и био сам сигуран да ће ме Бог казнити. Али што сам више гледао развратне слике, мој став се мењао. С временом сам постао зависник.

Наредних 20 година сам се све више удаљавао од вредности које је моја мајка покушала да ми усади. Моје понашање је одражавало оно чиме сам пунио ум. Вулгарно сам се изражавао и волео сам прљаве шале. Створио сам изопачену слику о сексу. Иако сам и даље био у браку, виђао сам се и с другим женама. Једног дана сам се погледао у огледало и помислио: „Гадиш ми се.“ Изгубио сам самопоштовање и мрзео сам себе.

Мој брак се распао и живот ми је био у расулу. Молио сам се Јехови свим срцем. Поново сам почео да проучавам Библију иако је прошло две деценије. У међувремену је мој отац умро, а мајка се крстила као Јеховин сведок.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

 Постојао је огроман јаз између мог начина живота и високих мерила из Библије. Али овог пута сам био одлучан да стекнем унутрашњи мир који Библија обећава. Решио сам да престанем да говорим ружне речи и да променим своју лошу нарав. Такође сам одлучио да престанем да живим неморално, да се коцкам, да се опијам и да поткрадам свог послодавца.

Моје колеге нису разумеле зашто сам хтео да направим тако драстичне промене. Три године су непрестано покушавали да ме наведу да се вратим старим навикама. Ако бих направио чак и малу грешку, на пример, ако бих плануо или рекао неку ружну реч, они би победнички узвикнули: „Ето га! Стари Џо се вратио.“ Те речи су ме јако болеле. Често сам се осећао као потпуни промашај.

На мом радном месту, порнографије је било на сваком кораку, како у електронском тако и у штампаном облику. Моје колеге су редовно размењивале порнографске садржаје, као што сам и ја то раније радио. Трудио сам се да се изборим са својом зависношћу, али чинило се као да они користе сваку прилику да ме у томе спрече. Обратио сам се човеку с којим сам проучавао Библију за подршку и охрабрење. Он ме је стрпљиво слушао док сам му говорио како се осећам. Користећи одабране библијске стихове, објаснио ми је како могу да савладам своју зависност и подстицао ме је да увек у молитви тражим помоћ од Јехове (Псалам 119:37).

Једног дана сам позвао колеге да се окупе. Кад су дошли, рекао сам им да дају пиво двојици која су имала проблем с алкохолом. У глас су повикали: „Не долази у обзир! Они су зависници!“ Одговорио сам им: „Тако је, баш као и ја.“ Тада су разумели да се борим са зависношћу од порнографије и престали су да врше притисак на мене.

Уз Јеховину свесрдну помоћ, с временом сам савладао зависност од порнографије. Године 1999, крстио сам се као Јеховин сведок. Захвалан сам што сам добио другу шансу да живим честито и будем срећан.

Сада разумем зашто Јехова мрзи оно што сам ја тако дуго волео. Попут брижног Оца, он је желео да ме заштити од штете коју порнографија наноси онима који је гледају. Колико су само истините речи из Пословица 3:5, 6, где стоји: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје.“ Библијска мерила не само да нас штите већ нам и помажу да водимо успешан живот (Псалам 1:1-3).

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Раније сам мрзео себе, али сада имам самопоштовање и унутрашњи мир. Водим чист живот и осећам да ми је Јехова опростио и да ми пружа подршку. Године 2000, венчао сам се с Каролин, дивном хришћанком која воли Јехову као и ја. Наш дом је лука мира. Сматрамо чашћу то што припадамо чистом међународном братству у ком влада љубав.