Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свет без насиља — да ли је тако нешто могуће?

Свет без насиља — да ли је тако нешто могуће?

Да ли сте ви или неко из ваше породице некада били жртва насиља? Има ли разлога да се плашите да ће вам се то догодити? За насиље се каже да „постаје све већи здравствени проблем широм света“. Погледајмо неке примере.

ПОРОДИЧНО И СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ. Према извештају Уједињених нација, „свака трећа жена барем једном у свом животу доживи физичко или сексуално насиље од стране свог партнера“. Нажалост, „процењује се да ће свака пета жена бити жртва силовања или покушаја силовања“.

УЛИЧНО НАСИЉЕ. Према неким проценама, у Сједињеним Државама делује више од 30 000 банди. У Латинској Америци, скоро свака трећа особа је пријавила да је била жртва неког облика насиља.

УБИСТВА. Током 2012, широм света убијено је скоро пола милиона људи — више него што је исте године страдало у ратовима. Јужна Африка и Средња Америка имају највишу просечну стопу убистава, која је четири пута виша него у другим деловима света. За само годину дана, у Латинској Америци је убијено више од 100 000 људи, а од тога око 50 000 само у Бразилу. Може ли се пронаћи трајно решење овог проблема?

МОЖЕ ЛИ СЕ НАСИЉЕ ЗАУСТАВИТИ?

Зашто је насиље толико распрострањено? Има много разлога, а неки од њих су: тензије проузроковане социјалном и економском неједнакошћу, одрастање у насилном окружењу, злоупотреба дроге и алкохола, чињеница да људски живот више нема скоро никакву цену, као и то да криминалци често пролазе некажњено.

Мора се признати да у неким деловима света постоји помак у сузбијању насиља. Процењује се да је у густо насељеном бразилском граду, Сао Паулу, током протекле деценије број убистава опао за 80 процената. Па ипак, у том граду и даље има много криминала, а стопа убистава износи 10 убијених на 100 000 становника. Шта је потребно да би се насиље заувек зауставило?

Да би проблем насиља заувек био решен, људи треба да промене своје ставове и понашање. Понос, похлепа и себичност треба да уступе место љубави, поштовању и бризи за друге.

Шта неког може навести да се из корена промени? Погледајмо шта Свето писмо каже:

Љубав и страхопоштовање према Богу су толико јака осећања да могу подстаћи чак и веома насилне људе да се у потпуности промене. Има ли таквих примера у стварном животу?

Осмотримо пример Алекса. * Он је због више кривичних дела последњих 19 година провео у бразилским затворима. Почео је да проучава Свето писмо и 2000. године је постао Јеховин сведок. Да ли се заиста променио? Јесте, и дубоко се каје због свих лоших ствари које је учинио. Он каже: „Осећам да ми је Бог истински опростио и због тога га још више волим. Захвалност и љубав према њему помогле су ми да се променим.“

Сезар, такође из Бразила, учествовао је у провалама и оружаним пљачкама. То је био његов начин живота неких 15 година. Зашто се променио? Док је био у затвору упознао се с Јеховиним сведоцима и проучавао је Свето писмо. Сезар каже: „Први пут сам осетио да мој живот има смисла. Заволео сам Бога и нисам хтео да га разочарам тиме што бих се вратио на старо. Нисам желео да будем незахвалан за доброту коју је показао према мени. Љубав и страхопоштовање према њему су ме навели да се поправим.“

Сазнајте како и ви можете живети у свету без насиља

Шта можемо видети из ових примера? Свето писмо има моћ да из корена промени људе тако што утиче на њихов начин размишљања (Ефешанима 4:23). Алекс, ког смо раније поменули, додаје: „Оно што сам учио из Светог писма за мене је било попут чисте воде која је постепено спирала лоше мисли. Биле су то ствари којих сам мислио да се никада нећу ослободити.“ Дакле, ако своје мисли испунимо чистом поруком из Светог писма она ће нас прочистити, то јест учинити бољима. Божја Реч заиста има моћ да утиче на човека (Ефешанима 5:26). Због тога окрутни и себични људи могу да се промене и постану добри и мирољубиви (Римљанима 12:18). Примењивање начела из Светог писма доноси им унутрашњи мир (Исаија 48:18).

Јеховиних сведока има више од осам милиона, и то у 240 земаља и територија. Међу њима нема насиља иако се разликују по раси, социјалном статусу и пореклу. Они су научили да воле Бога и да га се боје, као и да воле једни друге и да живе у миру као једна велика породица (1. Петрова 4:8). Они су живи доказ да је могуће остварити свет без насиља.

БЛИЗУ ЈЕ СВЕТ БЕЗ НАСИЉА!

Свето писмо обећава да ће Бог ускоро очистити земљу од насиља. Бог је данашњи насилни свет осудио на уништење (2. Петрова 3:5-7). Насилници више неће наносити патњу другима. Зашто можемо бити уверени да Бог жели да искорени насиље?

У Библији стоји да Бог мрзи оног „ко воли насиље“ (Псалам 11:5). Наш Створитељ воли мир и правду (Псалам 33:5; 37:28). Због тога неће заувек трпети насилнике.

Нови свет у ком ће владати мир веома је близу (Псалам 37:11; 72:14). Зашто не бисте сазнали нешто више о томе како и ви можете бити међу онима који ће живети у свету без насиља?

^ одл. 12 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.

^ одл. 14 Имена су промењена.