Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ОПСТАНАК БИБЛИЈЕ

Прича која завређује нашу пажњу

Прича која завређује нашу пажњу

Библија је јединствена збирка религиозних текстова. Ниједна друга књига није утицала на веровања толико много људи и током толико дугог периода. Па ипак, ниједно друго дело није било предмет толиког преиспитивања и критике.

Примера ради, неки изучаваоци сумњају у то да су данашње Библије поуздани преписи изворних рукописа. Један професор теолошких студија је рекао: „Једноставно не можемо бити сигурни да смо тачно реконструисали оригинални текст. Имамо само преписе пуне грешака, од којих су неки настали вековима након оригинала и очигледно се у много чему разликују од њих.“

Други сумњају у аутентичност Библије због средине у којој су одрасли. На пример, човек по имену Фајзал је одрастао у нехришћанској породици у којој се сматрало да Библија јесте света књига, али да је с временом измењена. „Због тога сам био сумњичав према онима који су са мном желели да разговарају о Библији. На крају крајева, они нису имали оригиналну Библију, већ само њену копију!“

Због чега је важно да знамо да ли је Библија мењана? Размислимо о следећим питањима: Да ли бисмо могли да нађемо утеху у библијским обећањима за будућност уколико не бисмо били сигурни да су она била део оригиналног текста? (Римљанима 15:4). Да ли бисмо узимали у обзир библијске савете при доношењу озбиљних одлука у вези са запослењем, породицом или вером уколико би данашње Библије биле само лоше копије, које су направили обични људи?

Тачно је да више нема изворних библијских рукописа, али зато постоји на хиљаде древних преписа Библије. Како су они опстали упркос томе што су писани на пропадљивим материјалима, упркос противљењима и настојањима да се измени њихов текст? Како њихов опстанак може изградити наше поверење у аутентичност данашњих Библија? Погледајмо одговоре на ова питања у невероватној причи која следи.