Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто је Исусово опхођење с губавцима било необично?

Јудејци из древног доба су се плашили једног облика губе уобичајеног у њихово време. Та ужасна заразна болест је могла напасти нерве оболеле особе, што је водило до трајних оштећења. Такође је могла постепено унаказити њено тело. Била је то неизлечива болест. Они који би оболели од ње живели су у карантину и морали су упозоравати друге да им се не приближавају (Левитска 13:45, 46).

Јудејске верске вође су, поред онога што је стајало у светим списима, саставиле додатан списак правила како треба поступати у случају губе. То је губавцима додатно отежавало живот. На пример, према рабинским прописима, нико није смео прићи губавцу ближе од два метра. А ако је ветар дувао, одстојање је морало бити чак 45 метара. Неки изучаваоци Талмуда су библијски захтев да губавци буду „изван логора“ протумачили тако да они не смеју бити у кругу градских зидина. Тако је један рабин, сваки пут када би видео губавца у граду, почео да баца камење на њега и виче: „Врати се одакле си дошао да не би и друге онечистио!“

Исус је био потпуно другачији! Он није терао губавце од себе, већ је био спреман да их дотакне, па чак и да их излечи (Матеј 8:3).

На основу чега су јудејске верске вође допуштале развод?

Потврда о разводу из 71/72 н. е.

Развод је био предмет расправе међу верским вођама у првом веку нове ере. Зато су једном приликом неки фарисеји питали Исуса: „Да ли човек сме да се разведе од своје жене из било ког разлога?“ (Матеј 19:3).

Према Мојсијевом закону, човек је могао да се разведе од жене ако је „на њој нашао нешто недолично“ (Поновљени закони 24:1). У Исусово време, међу рабинима су настала два правца која су различито тумачила тај закон. Самајев приступ је био строжи — сматрао је да је једини оправдан разлог за развод „нечасно понашање“, то јест прељуба. С друге стране, Хилел је учио да човек може да се разведе због било које брачне несугласице, па и за ситницу. На пример, човек је могао да се разведе од жене ако јој не би успела вечера или ако би нашао привлачнију жену.

Како је Исус одговорио на питање које су му поставили фарисеји? Отворено је рекао: „Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу“ (Матеј 19:6, 9).