Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Кад умре неко кога сте волели

Кад умре неко кога сте волели

„Бог зна зашто је то добро. Немој да плачеш...“

Ове речи је жена по имену Биби чула од своје пријатељице која је покушала да је утеши на сахрани њеног оца, који је погинуо у саобраћајној незгоди.

Биби је била веома блиска с оцем. Зато су је речи њене пријатељице више заболеле него утешиле. „Његова смрт ми је донела само бол, ништа добро“, стално је понављала. Годинама касније, када је у једној књизи поменуто оно што је доживела, било је јасно да Биби још увек није преболела очеву смрт.

Као што је било у Бибином случају, понекад је потребно много времена да се победи бол, посебно ако смо били веома блиски са особом коју смо изгубили. Зато је сасвим логично што се у Библији за смрт каже да је „непријатељ“ (1. Коринћанима 15:26). Она немилосрдно улази у наш живот, често кад смо потпуно неспремни, и одузима нам драге особе. Нема човека кога смрт на неки начин није погодила. Зато није необично што нам је толико тешко да прихватимо смрт и све што она носи.

Можда сте се и ви питали: Колико је времена потребно да се преболи нечија смрт? Како се изборити са жалошћу? Како могу утешити оне који су изгубили неког? Постоји ли нада за оне који су умрли?