Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | НАЈВЕЋИ ДАР КОЈИ НАМ ЈЕ БОГ ДАО

Јединствени дар

Јединствени дар

МОЖДА звучи чудно, али Џордану је зарезач у облику бродића једна од најдрагоценијих ствари које има. Због чега? Он каже: „Добио сам га још као дете од једног старог породичног пријатеља, Расела.“ Џордан је тек након Раселове смрти сазнао да је он пуно помогао његовим родитељима и деди, да је био уз њих кад им је било најпотребније. „Сада када то знам, овај малени поклон ми је још драгоценији“, каже Џордан.

Некоме један поклон можда делује безначајно, док други у њему види дубљу вредност. Библија каже да је човечанство добило један веома вредан дар. У Јеванђељу по Јовану 3:16 открива се који је то дар: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот.“

Захваљујући томе што је Бог дао свог Сина, можемо добити вечни живот! Постоји ли ишта вредније од тога? Неки људи не увиђају вредност тог поклона, али за праве хришћане он је веома драгоцен (Псалам 49:8; 1. Петрова 1:18, 19). Зашто је Бог дао свог Сина за човечанство?

Апостол Павле је написао: „Преко једног човека [је] у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе“ (Римљанима 5:12). Први човек, Адам, згрешио је Богу тако што му је био непослушан и зато је постао смртан. Једино што је својим потомцима могао да остави у наследство била је смртност.

 Библија каже: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23). Да би ослободио људе од неизбежне смрти, Бог је послао свог Сина, Исуса Христа, на земљу да да̂ живот за њих. Свако ко у свом животу показује да верује у Исусову откупну жртву може добити вечни живот (Римљанима 3:24).

Имајући на уму шта све људи могу добити захваљујући тој жртви, Павле је рекао: „Хвала Богу на његовом неописивом дару“ (2. Коринћанима 9:15). Готово је немогуће речима описати вредност Исусове откупне жртве. Од свих дарова које нам је Бог великодушно дао, зашто је овај најдрагоценији? * Како можемо показати да смо захвални за њега? У наредна два чланка ће бити одговорено на ова питања.

^ одл. 8 Исус је дао свој живот за нас (1. Јованова 3:16). Али сада ћемо видети да је то заправо Божји дар јер је Бог омогућио да нас та жртва ослободи од греха и смрти.