Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свето писмо – поуздан извор информација

Свето писмо – поуздан извор информација

Људи различитог порекла су Свето писмо одувек сматрали поузданим извором информација. Милиони људи нашег времена живе по ономе што стоји у Светом писму. Па ипак, неки му не придају важност или га чак сматрају књигом пуном измишљених прича. Шта ви мислите о Светом писму? Да ли је оно што пише у њему тачно?

ЗАШТО МОЖЕМО ВЕРОВАТИ СВЕТОМ ПИСМУ

Како можемо установити да ли Свето писмо, то јест Библија заслужује наше поверење? Ево једног примера: Ако вам је неки пријатељ дуги низ година говорио само истину, вероватно га сматрате поузданим. Да ли можемо рећи да је Библија такав пријатељ? Хајде да осмотримо неке доказе у прилог томе.

Искрени писци

Библијски писци су били толико искрени да су често писали о својим грешкама и неуспесима. На пример, пророк Јона је писао о својој непослушности Богу (Јона 1:1-3). У закључку своје књиге открио је да га је Бог прекорио, али читаоцима није ставио до знања да се на крају ипак променио (Јона 4:1, 4, 10, 11). Искреност библијских писаца показује да им је било стало до тога да говоре истину.

Практични савети

Да ли су се библијски савети који се односе на конкретне ситуације показали добрима? Јесу. Примера ради, запазите један савет о томе како можемо бити у добрим односима с другима: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). „Благ одговор смирује гнев, а оштра реч изазива јарост“ (Пословице 15:1). Библија је данас једнако практична као и раније.

Тачни историјски подаци

Многа археолошка открића потврдила су постојање неких народа и места која се спомињу у Библији, као и тачност догађаја записаних у њој. Осмотримо један детаљ. Библијски писац Немија, који је живео у петом веку пре н. е., рекао је да су Тирци (Феничани из Тира) који су живели у Јерусалиму „доносили рибу и разноврсну робу“ (Немија 13:16).

Постоји ли неки доказ за то? Постоји. Археолози су у Израелу пронашли робу феничанског порекла, што потврђује да су та два народа трговала међусобно. Такође, у Јерусалиму су пронађени остаци једне врсте рибе из Средоземног мора. Археолози сматрају да је она ту доспела из далеког приморског подручја, одакле су је донели трговци. Након проучавања тог проналаска, један професор Старог завета и хебрејског језика рекао је следеће: „Врло је могуће да је оно што пише у Немији 13:16 о томе да су Тирци продавали рибу у Јерусалиму заиста тачно.“

Научна тачност

Библија је пре свега верска и историјска књига. Али кад год се дотиче научних питања, она је тачна. Осмотримо један пример.

Пре око 3 500 година, један библијски писац је написао да земља стоји „ни на чем“ (Јов 26:7). То се много разликује од легенди према којима земља плута на води или је на леђима неке джиновске корњаче. Око 1 100 година након што је писање књиге о Јову завршено, људи су још увек сматрали да земља не може тек тако лебдети у неком међупростору, већ да сигурно стоји на нечему. Тек пре око 300 година, тачније 1687, Исак Њутн је у свом научном раду о гравитацији објаснио да земљу у њеној орбити држи гравитација и центрифугална сила. Ово невероватно научно откриће је само потврдило оно што је још пре више од 3 000 година записано у Библији!

Тачна пророчанства

Колико су библијска пророчанства тачна? Осмотримо пророчанство о паду древног града Вавилона.

Пророчанство: У осмом веку пре н. е., библијски писац Исаија прорекао је да ће Вавилон – који ће тек после Исаијиног времена постати престоница моћног царства – бити освојен и да ће на крају остати пуст (Исаија 13:17-20). Тај пророк је чак навео и име војсковође који ће освојити Вавилон – зваће се Кир. Навео је и Кирову стратегију освајања, што се види из речи: „Исушићу све твоје реке.“ Прорекао је и да ће градска врата остати отворена (Исаија 44:27–45:1).

Испуњење: Око 200 година након што је Исаија прорекао пад Вавилона, персијски краљ је напао Вавилон. Како се звао? Кир. Пошто је Вавилон био добро утврђен град, Кир је решење нашао у реци Еуфрат, која је протицала кроз град и око њега. Његова војска је узводно од Вавилона ископала један канал како би воду из реке преусмерила у мочварно подручје. Тако је ниво реке, која је текла уз градске зидине, толико опао да је војницима био једва изнад колена. Нарочито је занимљиво да су Вавилонци оставили отворена градска врата која су гледала на реку. Кирова војска је без икаквих препрека умарширала у Вавилон и освојила га.

Међутим, остао је још један део пророчанства: Да ли је Вавилон постао ненастањен? Људи су још неколико векова након освајања Вавилона и даље живели у њему. Али данас се недалеко од главног града Ирака, Багдада, могу наћи само остаци Вавилона, што потврђује да се Исаијино пророчанство испунило у потпуности. Дакле, Библија је поуздан извор информација чак и када говори о будућности.