Пређи на садржај

Пређи на садржај

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

Молио сам Бога да ми да макар једну годину мира и среће

Молио сам Бога да ми да макар једну годину мира и среће
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1971.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ФРАНЦУСКА

  • У ПРОШЛОСТИ: БАВИО СЕ КРИМИНАЛОМ, ЖИВЕО НЕМОРАЛНО И ДРОГИРАО СЕ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Моја породица је живела у Теланкору, једном селу на североистоку Француске. Отац ми је био Француз, а мајка Италијанка. Када сам имао осам година, преселили смо се у Италију и настанили у сиромашном предграђу Рима, где је углавном живела радничка класа. Након пресељења, ситуација у кући је постала неподношљива. Отац и мајка су се жестоко свађали због финансијских проблема.

Када сам имао 15 година, мајка ме је подстицала да нађем себи неко друштво. Тако сам све више времена проводио ван куће. Убрзо сам упао у лоше друштво. Једног дана пришао ми је један човек који је изгледао добронамерно. У жељи да у очима других делујем одрасло, прихватио сам дрогу коју ми је понудио. Веома брзо сам се нашао у свету дроге и неморала. Много пута сам био сексуално злостављан. Живот за мене више није био вредан живљења, тако да ми је било свеједно да ли ћу живети или умрети. У исто време сам био страшно усамљен. Са 16 година сам покушао да се убијем тако што сам попио флашу вискија и затим скочио у језеро. Пробудио сам се из коме после три дана.

Почео сам да ценим живот. Међутим, постао сам насилан и непоштен. Нудио сам људима сексуалне услуге, а када бисмо се нашли у њиховом стану нудио сам им и дрогу, а затим бих им покрао све што је било вредно. Трговао сам дрогом широм Италије за велике криминалне групе. Често сам имао посла с полицијом. Мој живот је изгубио сваки смисао и више нисам имао контролу над њим. Ипак, у дубини душе сам веровао да моје постојање мора имати неку сврху. Молио сам Бога да ми да макар једну годину мира и среће.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Будући да сам био умешан у послове с дилерима дроге, живот ми је био у опасности. Зато сам одлучио да се преселим у Енглеску када сам имао 24 године. Пре одласка решио сам да посетим мајку. Изненадио сам се када сам тамо затекао  Анунциата Лугару како разговара с њом о Библији. * Знајући да је раније био криминалац, уплашио сам се и питао сам га шта тражи код ње. Испричао ми је колико се променио да би постао Јеховин сведок. На његово инсистирање, обећао сам му да ћу разговарати са Сведоцима кад будем отишао у Енглеску. Али чим сам тамо стигао наставио сам по старом.

Једног дана сам на улици видео једног Јеховиног сведока како пролазницима нуди Стражарску кулу и Пробудите се!. Сетивши се шта сам обећао Анунциату, питао сам га да ли бих могао да проучавам Библију.

Заиста ме је задивило оно што сам сазнао из Библије. На пример, дирнуле су ме речи из 1. Јованове 1:9 где се каже: „Ако признамо своје грехе, Бог ће нам их опростити и очистити нас.“ Тај стих је оставио снажан утисак на мене јер сам се због свог начина живота осећао јако прљаво. Одмах сам кренуо на састанке Јеховиних сведока и они су ме заиста срдачно примили. Када сам видео да међу њима влада право пријатељство, за каквим сам одувек чезнуо, пожелео сам да и ја будем део њихове скупштине која је била попут једне велике породице.

Иако нисам имао превише муке да прекинем са дрогирањем и неморалним животом, много теже ми је било да променим свој карактер. Разумео сам да према људима треба да се опходим обзирно и с поштовањем. Искрено речено, још увек се борим са неким лошим особинама. Али уз Јеховину помоћ добро сам напредовао и шест месеци након што сам почео да проучавам Библију крстио сам се као Јеховин сведок. То је било 1997. године.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Након крштења оженио сам се Барбаром, једном младом женом која је постала Јеховин сведок отприлике кад и ја. Када је један мој стари пријатељ видео колико сам се променио, почео је да проучава Библију. После неког времена и он и његова сестра су се крстили. И покојна сестра моје баке такође је проучавала Библију и крстила се, иако је тада имала преко 80 година.

Тренутно служим као старешина у једној скупштини у Лондону. Моја супруга и ја доста времена проводимо помажући људима на италијанском говорном подручју да упознају Библију. С времена на време сам потиштен и жалостан због мог ранијег начина живота, али Барбара ми пружа огромну подршку. Напокон имам стабилан породични живот за каквим сам одувек чезнуо, као и Оца пуног љубави каквог сам одувек желео. Молио сам Бога да ми да макар једну годину мира и среће, али он ми је дао много више од тога!

Напокон имам стабилан породични живот за каквим сам одувек чезнуо, као и Оца пуног љубави каквог сам одувек желео

^ одл. 10 Видети чланак „Библија мења животе — Нигде нисам ишао без пиштоља“, у ком је изнета животна прича Анунциата Лугаре, у Стражарској кули од 1. јула 2014, на странама 8-9.