Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како технологија утиче на вашу способност учења?

Како технологија утиче на вашу способност учења?

Људи су стално у потрази за новим сазнањима која су им потребна за школу, посао или неке друге ствари. Електронски уређаји им умногоме помажу у томе. Никада раније није било тако лако доћи до мноштва информација и то из удобности свог дома.

Међутим, многи који у великој мери користе технологију кажу . . .

  • да им је тешко да се концентришу док читају.

  • да не могу да се усредсреде на једну ствар.

  • да им је брзо досадно кад остану сами.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

ЧИТАЊЕ

Неки брзо прелећу преко текста тражећи суштину уместо да стрпљиво прочитају цео чланак или целу књигу.

Некада је то стварно потребно када брзо треба пронаћи неку информацију. Међутим, такав приступ није добар ако неку тему треба дубље размотрити.

РАЗМИСЛИТЕ: Да ли имате стрпљења да читате дуге текстове? Како ће вам то помоћи да побољшате своју способност учења? (ПОСЛОВИЦЕ 18:15).

КОНЦЕНТРАЦИЈА

Неки мисле да им технологија омогућава да раде две ствари истовремено – на пример, да се дописују с пријатељима док уче. Али чињеница је заправо да ниједну од тих ствари не могу да обаве како треба јер им је пажња подељена, нарочито ако обе захтевају концентрацију.

Да бисмо успели да се усредсредимо на нешто, потребна нам је самодисциплина. То није лако али и те како се исплати. „Мање грешиш и ниси под толиким стресом“, каже тинејџерка која се зове Грејс. „Схватила сам да је боље усредсредити се само на једну ствар.“

РАЗМИСЛИТЕ: Да ли вам је због више ствари које радите у исто време теже да разумете и запамтите оно што учите? (ПОСЛОВИЦЕ 17:24).

САМОЋА

Неки се не осећају пријатно када су сами и када је око њих тишина и зато одмах посежу за електронским уређајима. „Не могу ни 15 минута да седим мирно а да не проверавам телефон, таблет или да не укључим ТВ“, каже Оливија.

Међутим, тренуци самоће пружају драгоцену прилику за дубоко размишљање – што је веома важно приликом учења, без обзира на узраст.

РАЗМИСЛИТЕ: Да ли тренутке самоће користите за размишљање? (1. ТИМОТЕЈУ 4:15).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

РАЗМИСЛИТЕ О ТОМЕ КАКО КОРИСТИТЕ ТЕХНОЛОГИЈУ

Како вам технологија помаже да ефикасније учите? Шта вам омета концентрацију и отежава учење?

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Чувај мудрост и способност просуђивања“ (ПОСЛОВИЦЕ 3:21).